Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Śliskie schody-jak wyeliminować?

Recommended Posts

Witam.

Kupując płytki przed wejście nie miałem jak sprawdzić ich zachowania pod wpływem mrozu. Są one niestety bardzo śliskie bez względu na to, czy jest na nich śnieg (wtedy jest lodowisko) czy nie :cry:

http://lh4.ggpht.com/_hTpoXlqN1A0/S3vVhJIQqrI/AAAAAAAAAJY/S7TzeK_R8eg/s512/DSC00571.JPG

Moje pytanie: Czy są jakieś preparaty, którymi te schody można zabezpieczyć (coś jak lakier bezbarwny) czy tylko zostaje mi ponaklejac na nie takie tasmy antypoślizgowe?

Z góry dziekuję za pomoc.

Pozdrawiam [listek]

też chętnie bym się dowiedziała.

z mojego doświadczenia wiem, że nawet płytki ANTYPOŚLIZGOWE (proszę pani, takie to do przedszkoli i szpitali kupują) antypoślizgowe nie są. Naklejone paski nie są rozwiązaniem ani estetycznym, ani dość skutecznym - ślizg jest może krótszy, ale jednak jest.

Domyślam się, że przy ujemnych temperaturach nic nie da się zrobić, ale w przyszłym sezonie, jeśli zawczasu nie dostanę innego dobrego przepisu, maznę schody jakims lakierem tu i ówdzie, i zanim zastygnie, posypię piachem. Będzie może paskudnie, ale przez jakiś czas będziemy pewnie stąpać.

Z punktu widzenia użyteczności pomysł z piachem i lakierem mi się podoba, ale z punktu widzenia estetyki to może być porażka. Płytki daje się ze względu na wygląd (jeśli się podoba) i łatwość sprzątania. Piasek przyklejony do płytek obala oba plusy.

Ja bym pewnie dał okresowo na wierzch gumową wycieraczkę na całym przejściu. Zabezpieczy i ograniczy ilość wnoszonego błota oraz pozwoli cieszyć się płytkami po jej zdemontowaniu, gdy zagrożenia miną.

Ja bym pewnie dał okresowo na wierzch gumową wycieraczkę na całym przejściu. Zabezpieczy i ograniczy ilość wnoszonego błota oraz pozwoli cieszyć się płytkami po jej zdemontowaniu, gdy zagrożenia miną.

Może taką zieloną "trawę". Przy małych śniegach nawet będzie fajnie się "odśnieżało" po prostu to strzepując.

Może taką zieloną "trawę". Przy małych śniegach nawet będzie fajnie się "odśnieżało" po prostu to strzepując.

Też o czymś takim myślałam, ale trzeba coś wykombinować, żeby się rogi nie podwijały :roll:

Wejście do Almy wyłożone jest bardzo śliskim gresem :-? Teraz położone są na to maty gumowe tzw plaster miodu - sprawdzają się znakomicie. Wiosną można je usunąć 8)

Wielkości są różne i nie wiem czy takich mat nie da si,ę łączyć :roll:

http://www.aximo.pl/rys/gumy.jpg

• 1 year później...