splinka 17.02.2010 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Nie odnalazłam takiego tematu na forum, nie mogę znalezć również sensownych przepisów w necie. Jest kilka stron na ten temat, ale : przepisy dodawane przez internautów zawieraja śmietane 30% , zapiekany ser żółty, smażone mięso albo najlepiej wszystko na raz i oczywiście są w działach zdrowo, niskokalorycznie lub innych podobnych. Jedyne sensowne przepisy jakie odnalazłam to na różne sałatki/surówki ale jak dla mnie to sredni pomysl na obiad. My jemy wszystko, nie odchudzamy się, ale chciałabym wprowadzić do naszej diety więcej zdrowych posiłków, więcej warzyw itd, nie tracąc walorów smakowych. Może znacie przepisy na smaczne i zdrowe jedzonko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuleczka 17.02.2010 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Świetny pomysł Sernik. Ser mielony w wiaderku o małej zawartości tłuszczu. (carrefour ma 82 w 100g)- 750g 1/2 - 3/4 szkl cukry trzciniwego cukier waniliowy mała śmietana 12% 5jaj 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej (z pszenną jest smaczniejszy ) Wszystko zmiskować do rozpuszczenia cukru i piec ok 50 min 1 180 st. Na spód daję pokruszone ciastka pełnoziarniste digestive z 1/3 rozpuszczonej margaryny, wcześniej lekko podpieczone. Danie chińskie. Filet z kurczaka sos sojowy ciemny marchew pieczarki por czosnek łyżka miodu sok z cytryny makaron ryżowy Filet w kostkę zalewamy 2-3 łyżkami sosu sojowego lekko solimy i pieprzymy. Podsmażamy na rumiano, dodajemy posiekaną w słupki marchew, pokrojone pieczarki, por, czosnek i wszystko dusimy kilka minut. Zalewamy szklanką wody z łyżeczką mąki ziemniaczanej. Doprawiamy danie sosem sojowym, pieprzem, miodem i sokiem z cytryny. Podaję z makaronem ryżowym. Smacznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcobaleno 17.02.2010 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Kuleczka - przepis na chińskie taki prawie jak mój - tylko bez miodu - za to szaleję z przyprawami - curyy, papryka słodka, imbir...pychotka I ja jeszcze dodaję czerwoną paprykę w paseczki, ananas w kawałkach i kukurydzę z puszki Dajcie przepis na zdrowy, lekki chlebek orkiszowy - ja znalazłam taki: Składniki na 2 bochenki: 800 g mąki orkiszowej 2 łyżeczki soli 1 saszetka suchych drożdży (7 g) 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu 600 ml ciepłej wody nasiona sezamu do posypania Mąkę i sól wymieszać, wsypać drożdże, wymieszać. W środu zrobić dołek, dodać oliwę, miód, wodę. Dobrze wyrobić (przez 5 - 10 minut), aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia - na tym etapie może cały czas być klejące (nie dosypywać mąki). Chlebki przenieść do wysmarowanych masłem i wysypanych otrębami (lub bułką tartą) foremek - keksówek o wymiarach 21 x 10 cm. Wypełnić je do połowy, ciasto wcisnąć w narożniki. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia i podwojenia objętości (ciasto powinno wyrosnąć po brzegi foremki), około 1 - 1,5 godziny lub nawet dłużej - w miarę potrzeby. Przed pieczeniem wysmarować mlekiem, posypać sezamem. Piec w temperaturze 200ºC przez około 40 - 50 minut, aż chleb będzie brązowy i będzie brzmiał głucho po uderzeniu od spodu. Bochenki wyjdą raczej płaskie niż wyrośnięte. Studzić na kratce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaggaa 17.02.2010 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 a ja się dopisuję bo będę tu zaglądać po przepisy Arcobaleno wklej przepis na ciasteczka owsiane plis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 17.02.2010 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 To ja tez dolaczam do tych, co czekaja na przepisy A na "wkupne" podam przepis na: Placki otrebowe 1 jajko 2 lyzki otrab owsianych 2 lyzki otrab pszennych 1 lyzka jogurtu naturalnego Jajko rozbeltac, dosypac otreby, dobrze wymieszac, dodac jogurt, wymieszac. Smazyc male placuszki lub jednego duzego placka po 1 minucie z kazdej stronie. Przepis pochodzi z diety proteinowej doktora Dukana, ale jest tak zdrowy i do tego pyszny, ze wart rozpowszechniania. Zwlaszcza, ze mozna go sobie dowolnie "przystroic" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 17.02.2010 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Qrka, przepisów nie wkleję, bo ja robię wszystko "na oko" (moje obiady sa niepowtarzalne ).. Cześciowym rozwiązaniem jest gotowanie na parze / w parowarze. Mój ulubiony parowarowy zestaw to ryż naturalny + filet z łososia + brokuły. Mój parowar (nie wiem jak inne) ma taki bajer pt. "flavor booster" - sitko, na które wsypuje się zioła, pokrojony czosnek itp; para przechodząc przez sitko powoduje, że zioła intensywnie uwalniają swój zapach - jedzenie zyskuje cudowny aromat i nie potrzeba go później doprawiać sola czy smietaną bo i au naturel smakuje rewelacyjnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarkotowa 19.02.2010 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 Podpisuję się pod plackami otrębowymi. Są niezłe. A jak ktoś jest na diecie to trzymają go przy życiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiaterwiater 03.03.2010 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 Dwa średnie pomidory, krojone w kosteczkę. Ogórek świeży, krojony w półksiężyce. Duża żółta papryka krojona w paseczki. Sałata rwana na duże kawałki. Cebula czerwona lub biała krojona w ćwierćkrążki. Ser królewski krojony w kosteczkę. Jakieś 100g. Mieszanka meksykańska ze słoika, odcedzona oczywiście. Teraz pieprz. Tylko pieprz i delikatnie mieszamy. No i na koniec sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorra. Na taką porcję z dwóch paczek koniecznie. Mieszamy i już. Sałatkę można jeść z czymkolwiek i do czegokolwiek, ale najlepiej smakuje z ciepłą bułką posmarowaną prawdziwym, albo chociaż dobrym osełkowym masłem. Jeść zaraz po przyrządzeniu. Po godzinie, czasami szybciej, wszystkie walory smakowe diabli biorą. Smacznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olleo 12.05.2010 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2010 Polecam chuda wolowine. Bialka duzo, tluszczu malo, rewelacyjny smak. Najlepiej w formie pieczeni, badz gulaszu (bez zasmazki - wolowina zawiera sporo zelatyny) z duza iloscia cebuli, pomidorow i papryki. Sprawdzi sie takze w bigosie, zupie gulaszowej czy w formie Carpaccio p.s. oczywiscie do kazdego dania wagowo co najmniej tyle surowki, co miesa, a z weglowodanow (jesli ktos musi) najlepiej jakas kasze (choc ja sam akurat nie lubie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 13.05.2010 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 (edytowane) Świetny pomysł na wątek. Myślę, że dobrym przykładem jest risotto, np. z piersi kurczaka z dużą ilością warzyw. U mnie dziś na obiadek.Często robię też warzywa na patelnię- szybciutko, zdrowo i smacznie.Pstrąg pieczony w folii (skropiony dużą ilością soku z cytryny, ziołami włoskimi lub jakie kto lubi, pieprzem cytrynowym i koniecznie odrobiną masełka w środku). Edytowane 13 Maja 2010 przez tabaluga1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olleo 13.05.2010 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 A propos kaszy (w przeciwienstwie do bialego ryzu ma niski indeks glikemiczny, sporo blonnika i duzo witamin). Zna ktos jakis fajny sposob przyrzadzenia kaszy jaglanej? Chodzi mi raczej o doprawienie do gotowania, niz sos. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 14.05.2010 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 kaszę robię z woreczka:eek:a jak gotujecie ryż w parowarze?wrzuca się go do wody (gdzie?) czy na sucho się paruje ? Nie mam prawdziwego parowara, tylko garnek na gaz piętrowy, ale w sumie to podobne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olleo 14.05.2010 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 A mi chodzilo o to, zeby ta kasza byla smaczna. Na ryz juz mam sposob - po persku, tudziez arabsku. Nie wychodzi mi tak dobry, jak jadlem w Teheranie, ale jest niezly. Trzeba najpierw na tluszczu lekko podsmazyc czosnek (ale zanim sie zarumieni i zgorzknieje trzeba go wyrzucic), a potem na tym podsmazyc ryz, az zbieleje. Potem wrzucic do garnka, dosypac szafranu (od biedy kurkumy), soli i innych przypraw wedle smaku, zalac woda do linii ryzu i gotowac na wolnym ogniu. Jak woda wyparuje, to dolac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 14.05.2010 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 no tak, powinnam dodać - jak dobrze ugotować ryż BEZ pracy własnej (wiem, iść do restauracji ) to powyżej już mnie przerasta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olleo 14.05.2010 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 Praca wlasna najlepiej smakuje i masz gwarancje, ze nie zawiera glutaminianu sodu Ja uwielbiam robic gulasz, bigos, grochowke. Zajmuje to min. 4h (w ilosci na caly tydzien - gar minimum 5l), ale smak wynagradza wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barakuda1 16.05.2010 01:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 (edytowane) - Ostatnio jadlam kasze peczak - ugotowany , lekko cieply ,, zmieszany z niewielka iloscia lekkiego winegretu w lisciach cykorii . Do beef chateaubriand czyli z wolowina . - Edytowane 16 Maja 2010 przez barakuda1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.