romanp60 17.02.2010 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Witam,czy jest coś takiego co można podłączyć do pieca C.O., chodzi mi coś na wzór termostatu. Posiadam piec miałowy i utrzymuje na nim temperaturę 55 st.(polecił mi taką znajomy, gdyż wtedy spaliny są dobrze wygrzane), ale niekiedy w domu jest po prostu za gorąco. Czy jest takie coś, co powoduje, że na piecu "zostaje" 55 st., a na grzejniki idzie np. 40 st.? Z góry dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 17.02.2010 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Czy jest takie coś, co powoduje, że na piecu "zostaje" 55 st., a na grzejniki idzie np. 40 st.? Z góry dziękuję za odpowiedzi. Zawory termostatyczne na grzejnikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 17.02.2010 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Tak jak napisał poprzednik. Można zacząć od montażu zaworów z głowicami na tych grzejnikach, gdzie jest największe przegrzanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki3 17.02.2010 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 zawór czterodrożny z siłownikiem montowany zaraz za piecem, utrzymuje zadane parametry na kotle (z reguły wyższe) oraz takie same lub niższe na co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michcio0711 17.02.2010 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Jak wyżej - zawór 4D. Głowice termostatyczne na grzejnikach zdecydowanie nie, bo jak się wszystkie zamkną, to woda w piecu pewnie się zagotuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 18.02.2010 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 Ew. 3D Mam taki i spisuje się bardzo dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 18.02.2010 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 Jak wyżej - zawór 4D. Głowice termostatyczne na grzejnikach zdecydowanie nie, bo jak się wszystkie zamkną, to woda w piecu pewnie się zagotuje. Nie pewnie, tylko jest takie ryzyko (przy zaworze 3 lub 4D nie występuje? Oczywiście też, tylko mniejsze). Nie daje się głowic na wszystkich grzejnikach i to załatwia sprawę, a komfort mamy dużo wyższy niż przy zaworach - możliwość indywidualnej regulacji temp. w każdym pomieszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 18.02.2010 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 Nie daje się głowic na wszystkich grzejnikach No cóż. Ja mam na wszystkich i nic się nie gotuje. Miarkownik tłumi moc kotła i to wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 18.02.2010 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 Nie daje się głowic na wszystkich grzejnikach No cóż. Ja mam na wszystkich i nic się nie gotuje. Miarkownik tłumi moc kotła i to wystarczy. Wiele osób w kominkach z płaszczem wodnym ma naczynie wzbiorcze przeponowe, ale tego nie polecam. Oczywiście, że nie ma wielkiego ryzyka z głowicami na wszystkich grzejnikach, ale to żaden argument za namawianiem do tego innych. Jest wiele sytuacji (rodzaj kotła, gwałtowne zmiany temp., awaria układu sterowania...), które mogą spowodować zagrożenie, a jeśli do tego dołoży się tak modną ostatnio instalację zamkniętą to może to doprowadzić do nieszczęścia. Jeśli łatwo tego uniknąć to dlaczego do tego dążyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romanp60 28.02.2010 16:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 Ale mi chodzi o taki zawór montowany tuż za piecem, ponieważ nie potrzebuje osobnej regulacji na każdym grzejniku. Ile taki zawór może kosztować, bo jak sprawdzałem ceny to są bardzo zróżnicowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 09.05.2010 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2010 Ale mi chodzi o taki zawór montowany tuż za piecem, ponieważ nie potrzebuje osobnej regulacji na każdym grzejniku. Ile taki zawór może kosztować, bo jak sprawdzałem ceny to są bardzo zróżnicowane? Czyli chodzi Ci o TZM - termostatyczny zawór mieszający. Cena jakieś 250-300zł. Głównie produkują to firmy ESBE i afriso. http://www.esbe.pl/pliki/515000a.jpg http://www.esbe.pl/pliki/Dokumentacja%20-%20Dobor%20termostatycznych%20zaworow%20mieszajacych.pdf http://www.esbe.pl/pliki/instrukcja%20VTA300.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts