Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy wycięcie drzewa zawsze jest złe i nieekologiczne?

Recommended Posts

@Farida

",przepisy ktore zacytowalas wyzej przeczytalam chyba ze 100 razy przed napisaniem wniosku.Zalezalo mi na tym,zeby nie ponosic zadnych oplat.Dlatego wytypowalam w wniosku akurat te drzewa. Moja dzialka nie jest zabytkowa ,wiec pielegnacja mi sie chyba nie nalezy?Jestem rolnikiem,ale nie moge wyciac drzew ktore nie pozwalaja mi na, nazwijmy to,produkcje rolna.Place podatek za ziemie ktorej nie moge w calosci uzytkowac do produkcji rolnej bo 40% to niby laso -parko- krzaki.Na dodatek nie moge bezkarnie utrzymywac tej zieleni w stanie dobrego zdrowia,robic przecinek,wycinek itp.Gdyby przyszedl na moja posesje ktos,kto ma o tym jako takie pojecie(juz nie wspomne o dendrologu) dostalabym pozwolenie na wyciecie conajmniej 50% drzewostanu.Ale o takich sprawach decyduja UZEDNICY.Ja niemoge wyciac polamanych olch a kilkaset metrow dalej w zabytkowym parku poszedl na opal kilkusetletni kasztan jadalny"

Inaczej wyobrażałem sobie ten teren. Myślałem, że chcesz się pozbyć tego laso-parko-krzaków. Krowy nie trzeba hodować by mieć zdrowy ogródek.

Krowe/kozę można wypożyczyć od kogoś, żeby rozwiązać problem prawny...

• Odpowiedzi 68
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

...............................

Inaczej wyobrażałem sobie ten teren. Myślałem, że chcesz się pozbyć tego laso-parko-krzaków. Krowy nie trzeba hodować by mieć zdrowy ogródek.

Krowe/kozę można wypożyczyć od kogoś, żeby rozwiązać problem prawny...

Na samym poczatku pisalam,ze miala to byc pielegnacja.Ale to nie istotne teraz.Natomiast czy to jest normalne,zeby trzeba bylo uciekac sie do takich metod? Czy to normalne,zeby instytuty doradzaly jak obchodzic prawo?? Zaczyna sie od malego drzewka a konczy gdzie? I pewne taka cala ta nasza ekologia... teoretyczna.

:(

[ moderowano - reklama ]

Ja legalistą nie jestem. Skoro prawo jest kretyńskie to trzeba sobie z tym jakoś radzić (zgodnie z prawem). Po tym jak zapoznasz się z blogiem, to zauważysz, że jest to naprawdę spójna koncepcja - czasami trzeba coś zabić by coś innego mogło żyć.

Witam,

http://www.sadyba.free.ngo.pl/aleje_pl.html

Wniosek jest następujący. Gdy podmiotem inicjującym jest osoba fizyczna, lub osoba prawna prywatna jest często problem z wydaniem zgody na wycinkę.

Gdy sprawa inicjowana jest przez podmiot publiczny sprawa idzie gładko. Często z naruszeniem prawa - niestety.

Zaznaczam, że wycinanie drzew przy drogach to sprawa kontrowersyjna.

W zeszłym roku wycięto wiele drzew na trasie na Lublin, często takie, które stały kilkadziesiąt metrów od drogi.

Pozdrawiam serdecznie

Mark0wy

Znam osobiście przypadek (osoba, którą opisuję mi o tym powiedziała), która opryskała herbicydem młode drzewka, które posadzone zostały wzdłuż drogi i pola tej osoby. Argumentowała to tym, że osoby odpowiedzialne za zarządzanie drzewami przycinają drzewa tylko od strony drogi, a od strony pola są pozostawiane samym sobie. To sprawia, że gałęzie przeszkadzają w manewrowaniu ciągnikiem.

Rolnik ten nie może przycinać drzew, gdyż formalnie nie są jego. Znowuż wyznawana jest zasada "lepiej zapobiegać niż leczyć". Wszystko ze szkodą dla środowiska, kierowców, piękna krajobrazu i samego rolnika.

Elfir,

Błędne są przepisy, które pozwalają na arbitralność przy wydawaniu decyzji.

Tak jak pisałem gdzieś wyżej:

"We wszystkich wariantach decyzja ma charakter uznaniowy. Nie da się z ustawy o ochronie przyrody wyinterpretować publicznoprawnego roszczenia o zezwolenie na usunięcie drzew lub krzewów. Co najwyżej można utrzymywać, że w sytuacjach określonych w art. 86 komentowanej ustawy (a więc kiedy ustawodawca nawet rezygnuje z opłat za usuwanie drzew i krzewów) udzielenie zezwolenia powinno nastąpić, chyba że organ wykazałby, że jednak interes publiczny (społeczny) przemawia za utrzymaniem drzewa lub krzewu."

W. Radecki, Ustawa o ochronie przyrody. Komentarz. Warszawa, 2008, s. 248-249

Wystarczy więc uzasadnić odmowę interesem społecznym, ochroną środowiska i taka decyzja jest nie do ruszenia.

Te o których pisałem zawierały rażące błędy i często brak uzasadnienia.

Nie jestem zwolennikiem dzikiej liberalizacji.

Chodzi o odwrócenie problemu postawionego na głowie.

Czy wiesz, że wycięcie kilku drzew kończy się egzekucją i sprzedażą całego majątku, często dorobku wielu pokoleń. Chodzi o brak proporcjonalności zarówno, jeśli chodzi o ograniczenie władztwa na rzeczą, jak i sankcji za nielegalną wycinkę.

Ochrona drzew jest ważna, ale nie wszystkich, nie wszędzie i nie za wszelką cenę. Są niewątpliwie gatunki, okazy i zgrupowania, które należy chronić, ale nie 4 metrową, krzywą, lichą samosiejkę brzozy rosnącą za wychodkiem.

Sapere aude!

Pozdrawiam

Mark0wy

"Czy wiesz, że wycięcie kilku drzew kończy się egzekucją i sprzedażą całego majątku, często dorobku wielu pokoleń. Chodzi o brak proporcjonalności zarówno, jeśli chodzi o ograniczenie władztwa na rzeczą, jak i sankcji za nielegalną wycinkę."

Gdyby nie było sankcji ludzie wycinaliby wszystkie drzewa jak leci, bo śmiecą, bo trzeba liście sprzątać.

Wysokie kary spowodowane są tym, ze najbardziej wycinką są zainteresowane firmy (np. deweloperzy). Dla nich kara 200-300 zł to żart.

No to mam prośbę o poradę.

Wczoraj podjechałem na ranczo zobaczyć czy śniegi puściły i czy przymierzać się do sadzenia drzewek.

I co zobaczyłem?

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/22f4ed4e61c0bcf4.html

Pierwszy plan to oczywiście chaszcze.

W drugim planie lasek brzozowy.

5 lat temu w tym miejscu było pole orne.

W poprzednim roku cieszyłem się że mam zagajniczek brzozowy, który wcale mi nie przeszkadza. Jest oddalony od planowanej budowy.

Teraz kalkuluję. W tej chwili mi nie przeszkadza a za kilka lat może będę chciał ten kawałek zagospodarować, a może będę potrzebował pieniędzy i będę chciał sprzedać ten kawałek. Dodam że jest wydzielony i ma własny dojazd.

Za rok będzie za późno.

Ciąć czy nie ciąć? O to jest pytanie.

Serce mówi "To żyje - więc czemu niszczyć?" (ja naprawde kocham naturę)

Rozum "Rżnij póki możesz"

W poprzednim roku cieszyłem się że mam zagajniczek brzozowy, który wcale mi nie przeszkadza. Jest oddalony od planowanej budowy.

Teraz kalkuluję. W tej chwili mi nie przeszkadza a za kilka lat może będę chciał ten kawałek zagospodarować, a może będę potrzebował pieniędzy i będę chciał sprzedać ten kawałek. Dodam że jest wydzielony i ma własny dojazd.

Za rok będzie za późno.

Ciąć czy nie ciąć?

Wyrżnij chaszcze. Zadbaj o brzozowy zagajnik i zaszczep grzybnię: http://www.gadar.pl/zywa-grzybnia-grzyby-lesne-p-821.html

Jeśli kiedykolwiek sprzedasz, nowy właściciel zdecyduje, a do tego czasu będziesz się cieszył ładnym widokiem prześlicznych brzóz i zbierał grzyby :)

Kieruj się rozumem po to go Bozia dała.

A serce dał diabeł? :p

Brzozy rosną tak gęsto, że żeby przejść przez ten lasek przeciskałem się ścieszkami którymi chadzają sarny.

Ostatecznie chyba zetnę te największe i jednocześnie najstarsze.

Będę miał kolejny rok na zastanawianie się co dalej, a i widok prawie się nie zmieni.

Oczywiście poza krzaczorami :evil: , które wytne w pień.