PliP 17.02.2010 23:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Witam wszystkich forumowiczów. Zachęcam do wypowiadania się a jeszcze bardziej do zadawania pytań Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maniuta81 17.02.2010 23:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Co tam, będę pierwsza! Szczerze współczuję takiej ekipy i nie mogę się wprost doczekać finałowej rozmowy z nimi i pożegnania. Ciakawa jestem co jeszcze zdążyli sknocić - czego nie życzę, ma się rozumieć Partacze jakich mało - że ta firma nadal istnieje.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 18.02.2010 00:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 Co tam, będę pierwsza! Szczerze współczuję takiej ekipy i nie mogę się wprost doczekać finałowej rozmowy z nimi i pożegnania. Ciakawa jestem co jeszcze zdążyli sknocić - czego nie życzę, ma się rozumieć Partacze jakich mało - że ta firma nadal istnieje.... Dziękuję za wyrazy współczucia. Wyprzedzając fakty, które dopiero opisze to przyznam się, że chyba jestem za bardzo wyczulony na punkcie jakości wykonywania usług. W sumie przez budowę przepędziłem kilka ekip budowlanych. Najważniejsze jednak w tym wszystkim jest to, że sąsiedzi jak i znajomi dziwili mi się, że wygoniłem ta pierwszą ekipę, potem następną i następną. Bowiem tak jak będzie za chwilę widać umieli doskonale ściemniać. To, że gdzieś jest fuga na wylot to nie szkodzi, można pianką zapsikać, a zresztą i tak przyjdą tynki itd itd... Firma nadal istnieje i nadal buduje- wystarczy tylko brak kontroli, a dom stanie w szybkim tempie, a usterki pojawią się po latach, a może i faktycznie nikt nie zauważy tych niedociągnięć- bo tak się teraz buduje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 21.02.2010 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 witam. ...fajnie się czyta... liczę na cd. pozdro NETbet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziuta62 21.02.2010 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Witam. ABC budowania-tak można nazwać Twój dziennik. Masz nieziemską cierpliwość. Skąd Ty to wszystko wiesz? Po takiej przygodzie z budową będziesz mógł świadczyć usługi jako kierbud. Czekam na cd bo bardzo sympatycznie piszesz. Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anikavonboger 25.02.2010 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Witam, i upominam się o ciąg dalszy Od poniedziałku cisza?! Toż to się nie godzi żeby ludzi tak na ciekawość narażać. CZEKAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyk123 28.02.2010 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 To się czyta trochę jak horror/thriller Też czekam na ciąg dalszy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.02.2010 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 mamy zimę a wpisy dotycza lata - prosze o wiecej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 28.02.2010 19:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 Ciężko o w tym momencie o więcej - muszę zmienić serwer na zdjęcia bowiem obecny przekroczy za chwilę limit wyświetleń :/ Na szczęście mamy już koniec miesiąca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Johnadias 28.02.2010 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 Nie odważyłbym się budować w technologi ścian 1W z ekipą, która nie ma odpowiednich kwalifikacji. To naprawdę wymaga dużej dokładności bo tak to szkoda pieniędzy, bo pewnie w przyszłości będzie trzeba ściany dodatkowo ocieplać... już teraz widać mostki termiczne. Nie widziałem też, aby na jakiejś budowie stosowano wibrator do zagęszczenia betonu lanego z gruszki na ławy fundamentowe... A te pęknięcia na powierzchni z reguły nie są tak głębokie aby sięgać aż do zbrojenia... Szkoda, że nie było wcześniej chudziaka, w tych piaskach uniknęlibyście wycieku zaczynu betonowego, teraz już nie wiadomo, czy ławy to jeszcze B-20.Fachowców od fundamentów przypilnowałbym by ściany fundamentowe zaizolowali masą bitumiczną z zewnątrz i wewnątrz, najlepiej 2 warstwy... Dobrze byłoby pomyśleć też o ociepleniu wieńca stropowego No i przepraszam za te uwagi, ale myślę, że wkomponują się dobrze w Twój Dziennik. PozdrawiamJohnadias Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 28.02.2010 22:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 Dobrze byłoby pomyśleć też o ociepleniu wieńca stropowego Pozdrawiam Johnadias Ekipa miała odpowiedni sprzęt do tego typu budowy- bez szefa jednak się obijali i musiałem sam za niego działać. Potwierdzam twoje zdanie, że bez dobrej ekipy lub też bez odpowiedniego nadzoru 1W nie ma najmniejszego sensu. Wystarczy, że zamki by się nie zamykały i dożywotni problem gotowy. Jeśli chodzi o wieniec stropowy i słupy to patrząc od zewnątrz jest: - Eder 11,5 - styropian 5 cm - wszelkie dziurki i ubytki uzupełnione pianką lub też zasypane keramzytem Gdyby nie dopilnować ocieplania to by go po prostu nie było i to w 100%. O tym jednak będę pisał w przyszłości- jak to wyglądało i na co zwracać uwagę. Gdyż tak naprawdę mój dziennik pisze tylko spoglądając z tej negatywnej strony. Równie dobrze mógłbym pisać, że fundamenty są idealnie proste, że bardzo ładnie otynkowane, że zero ścian fundamentowych było takie same w każdym punkcie, że poziom gotowych ścian na 11 warstwie miał odchył do 1 cm na rozpiętości 15mb. Ze firma miała odpowiednią maszynę do cięcia cegieł Eder 44 cm i nie musieli nic ciąć boszkami ani tłuc młotkami itd itd. Pozytywów było masę. Dla mnie najważniejsze są negatywy lub co by było gdyby i o tym jest i będzie mój dziennik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyk123 28.02.2010 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 Nie widziałem też, aby na jakiejś budowie stosowano wibrator do zagęszczenia betonu lanego z gruszki na ławy fundamentowe... A te pęknięcia na powierzchni z reguły nie są tak głębokie aby sięgać aż do zbrojenia... Szkoda, że nie było wcześniej chudziaka, w tych piaskach uniknęlibyście wycieku zaczynu betonowego, teraz już nie wiadomo, czy ławy to jeszcze B-20. Dziwi mnie to co piszesz. U mnie za każdym razem przy wylewaniu betonu zamawiałem pompę z nakładką wibrującą i nie było z tym żadnego problemu. Żadnych pęknięć na ławach nie mam. A co do chudziaka to wcale nie zawsze jest konieczny. Mój kierownik uznał, że nie ma potrzeby i chłopaki tylko wykopy wyłożyli folią i lali ławy na piach. PS. W pełni się zgadzam z Twoją opinią dot. budowy ściany 1-warstwowej z "lewą" ekipą. Moje zdanie różni się jedynie tym, że na ścianę 1-warstwową nie zdecydowałbym się nawet z ekipą, do której mam 100% zaufanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof5426 04.03.2010 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Witaj ! Pozwól, że będę czytelnikiem Twojego dziennika. Powiedz, dlaczego zdecydowałeś się na ściany jednowarstwowe ?Czy masz przygotowanie zawodowe, lub wiedzę praktyczną w budownictwie ? Gratuluje dotychczasowych postępów na budowie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 04.03.2010 18:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Witaj ! Pozwól, że będę czytelnikiem Twojego dziennika. Powiedz, dlaczego zdecydowałeś się na ściany jednowarstwowe ? Czy masz przygotowanie zawodowe, lub wiedzę praktyczną w budownictwie ? Gratuluje dotychczasowych postępów na budowie. Pozdrawiam. O tym dlaczego zdecydowałem się na 1W pisałem już w niejednym temacie na tym forum. Podsumuję może jednak i spiszę najważniejsze argumenty - argument znany każdemu - ściana 1W oddycha; - miałem bardzo dobrą ofertę na materiał na ścianę 1W - styropian u mnie w lesie gdzie pełno mrowisk i owadów zupełnie by się nie sprawdził; - W moim otoczeniu m.in z racji bliskości strumienia i torfowisk nadnoteckich jest bardzo duża wilgotność powietrza, a ściana ocieplona styropianem nie miała by zupełnie możliwości na oddanie wilgoci - znacząco mniejszy nakład na najemną siłę roboczą. - często wykonawcy bardzo miernie mocują styropian do ścian- na forum jest masa wątków o tym jakie fuszerki wykonawcy robią. Jeśli chodzi o moje przygotowanie to mam wiedzę praktyczną, a do tego przy budowie drugiego domu podobno unika się błędów popełnionych przy pierwszym.... Podstawowa dla mnie zaleta to: Ze ściany 1W zawsze można zrobić ścianę 2W. W przypadku źle wybudowanej, a co najważniejsze w przypadku źle ocieplonej ściany 2W już niewiele da się zrobić no chyba ze ładować kolejną warstwę ocieplenia. O wadach i zaletach możesz poczytać na poniższych stronach Zresztą to co dla jednego jest wadą to dla kogoś innego może być zaletą. http://www.budujemydom.pl/component/option,com_content/task,specialblogcategory/act,view/id,2059/Itemid,35/ http://ekobudowanie.pl/sciany/217-czy-sciana-jednowarstwowa-jest-lepsza-od-wielowarstwowej http://www.mieszkajdobrze.pl/bloczki-ytong-budowanie-scian-jednowarstowywch/ http://www.przepisnadom.pl/porady-praktyka-jacka-sciany-jednowarstwowe/ itd. itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof5426 04.03.2010 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Czy mógłbyś krótko opisać projekt który realizujesz ?Jakie rozwiązania zastosujesz w kwestii ogrzewania, wietrzenia, stropu . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 04.03.2010 22:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Projekt jest na własne zamówienie, wg własnych pomysłów i wcześniejszych doświadczeń.Bryła budynku nawiązuje do obiektu, który stał wcześniej w tym miejscu.Wymiary ścian zewnętrznych to 10,25 x 14,75 metra. Strop monolit będzie ocieplony 15-20 cm waty bądź styropianu. Poddasze nieużytkowe do zagospodarowania w przyszłości. Ściana kolankowa ma wysokość z jednej strony 2 warstwy, a z drugiej 3 warstwy bloczków. Budynek posiada 2 szczyty. W bryle budynku nie ma garażu. Budynek posiada dwukrotny wieniec dookoła. Raz na wysokości stropu i drugi raz na ścianie kolankowej pod murłatę.Nadproża okienne zalewane dwuetapowo. Dolny moduł około miesiąc wcześniej przed górnym, który połączony jest ze stropem. Wszelkie betony tzn, wieniec, słupy... ocieplone są styropianem 5 cm i cegłą EDER 11,5 cm. Budynek ogrzewany będzie wszystkożernym piecem CO z grzejnikami montowanymi pod oknami. Okna będą o przeszkleniu 3 szybowym, grubości 44m. rama okienna o grubości 88mm. Dodatkowo zewnętrzna roleta Integro. Wentylacja w 4 dolnych pomieszczeniach będzie grawitacyjna. W sypialni i pokoju biurowym system wentylacji nie jest jeszcze rozwiązany. Być może będą to nawiewniki ciśnieniowe. Problem ten zostanie rozwiązany w ciągu najbliższych dni Wszystko to niebawem opisze w swoim dzienniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
specjalista 25.03.2010 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 Mam pytanie: czy między ścianami fundamentowymi musiał być piasek.Może lepiej było zastosować żwir lub kamień o trochę większej granulacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 25.03.2010 20:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 Oczywiście, że nie musiał być piasek. Między ściany należy zastosować materiał, który łatwo się zagęszcza, a zarazem nie podciąga wody, nie powinien też zawierać materii organicznej, która ulegnie gniciu i mineralizacji.Warto, też zastosować materiał, który jest w rozsądnej cenie. W moim przypadku wyszło około 120m3 = ok. 250 ton = 10 samochodów po 25 ton x tony i razy km daje pokaźną sumę. Potem ten materiał trzeba wsypać między ściany fundamentowe i zagęścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 31.03.2010 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 Witam. Ciężko się dogadywać z wykonawcami, niby słyszą co się do nich mówi a robią swoje Dla mnie walka z wiatrakami jak tłumaczę, że mają sprzątać. Sprzątają dopiero wtedy jak kasę mają odebrać, a ja im mowię, że dostaną jak posprzątają i wtedy działa Powodzenia w budowaniu adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moose 21.08.2010 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2010 Witam Czytałam o Twojej studni i zapytanie mam takowe... jak długo pompowałeś wodę aż zaczęła być czysta? Mam studnię również na 21 m, lustro wody na ok 8m , jest to nówka sztuka ( od przedwczoraj) i zastanawiam się ile trzeba ją czyścić coby woda przejrzystość uzyskała? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts