MarzannaPG 20.12.2010 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2010 Mam posadzony lasek na działce tzn. głównie sosny plus świerki oraz liściaste brzozy (na razie to, przez wzgląd na wielkość roślin, raczej zagajnik ). Wydaje mi się, że najlepiej wybierać rośliny jak najbardziej zbliżone do naturalnego środowiska lasu. Ja mam paprocie, jałowce, jarzębiny, bzy, poziomki, konwalie, borówkę, jagody, mchy, trawę niedźwiedzią (chyba niedźwiedzią - takie gęste runo jak w lesie), z krzewów derenie (nie wiem, czy rosną w prawdziwym lesie, ale jasne na obwódkach liście rozjaśniają ciemniejsze zakątki). Planuję jeszcze kalinę, bluszcze płożące się po ziemi, więcej leśnych kwiatów. Na obrzeżach czyli im bliżej domu las jest już mniej naturalny: posadzone berberysy, bukszpany, rododendrony, azalie, mahonie, ogniki. Większość roślin jest łatwa w uprawie i utrzymaniu o ile nie przeszkadza pewna naturalność np. jesienią opadłe liście z brzóz czy jarzębin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.12.2010 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2010 Lasy sosnowe zakładane były na najgorszych glebach - suchych i kwaśnych (bielice). I to jest właśnie najtrudniejsza rzecz w założeniu ogrodu na takiej działce. Bo trzeba szukać roślin lubiących nie tylko glebę kwaśną i suchą, ale i zacienienie. A takich jest już niewiele. Borówki, paprocie, kaliny, różaneczniki - one wymagają wilgoci. Dlatego cięzko jest utrzymać ogród w lesie bez systemu nawadniania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 20.12.2010 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2010 Ja nie mam systemu nawadniania. Może część roślin padnie, nie wiem. Na razie rosną od lat 4. Borówki przyjęły się same (wyrosły pod sosnami z lasu), podobnie bezproblemowo jagody i paprocie (te już posadzone specjalnie), a czytałam że te przyjmują się najgorzej. Dodam, że rośliny z lasu prywatnego (w 'rękach' rodziny), transportowane autem ponad 100km, nie ogołacam państwowych lasów. Różaneczniki rosną na obrzeżu, praktycznie jest to 'przedlas', w gorące dni je specjalnie podlewam. Kaliny jeszcze nie mam. I faktycznie widzę jeden problem: różnice w ph gleby jakie są potrzebne do różnych roślin. Ale i to może być pomocne np. paprocie nie rozrosną mi się szaleńczo jeżeli stworzę im warunki tylko w określonych 'dołkach'. Gorzej z poziomkami, na wiosnę chyba ruszę 'w las' z maczetą, nic im nie straszne- zróżnicowana gleba, cień, słoneczna 'patelnia'. Jak nie dam rady to polubię, bo owoce smaczne! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 20.12.2010 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2010 Proszę o zdjęcia takich leśnych dzaiałek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 20.12.2010 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2010 Chętnie podeślę, ale jak będę miała dostęp do swojego kompa (tam są zdjęcia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.12.2010 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2010 marzanna - być może twój sosnowy las nie rośnie akurat na bielicy, tylko lepszej glebie? W borach Tucholskich sosnowe lasy rosną czasem na piaszczystych glinach morenowych, z cisami, dereniem i czeremchą. Podobnie bywa w Wielkopolsce i w Lubuskiem (w Lubuskiem dochodzą też wyższe opady deszczu) Bo w okolicach Warszawy to same piaski - jest tak sucho, ze nawet podszytu w lasach specjalnie nie ma - co najwyżej trochę kostrzew.Pod Toruniem, na obrzeżu lasu sosnowego porastającego poligon są przepiękne połacie wrzosu, macierzanki, poprzetykane żarnowcem i jałowcami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturPoniatowski 21.12.2010 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 (edytowane) Zazwyczaj w ogrodach leśnych jest poprawiana gleba co daje większe możliwości aranżacyjne. Tutaj można było by popracować nad rzeźbą terenu żeby ogród wyglądał bardziej naturalnie. Osobiście polecam rozświetlające wrzosy o srebrnych liściach:http://m.onet.pl/_m/cbc63f87714354c50cfb2fda733981b4,0,1.jpg W ogrodach leśnych problem stanowią opadające igły ich trwałość wynosi 3-5lat i opadają. Przy dużej koncentracji drzew ściółkowanie mamy gratisowe ale trawniki, żwir są ciągle zaśmiecane. Edytowane 22 Grudnia 2010 przez ArturPoniatowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.12.2010 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 Artur - wrzosy lubią światło, a tolerują prześwietlony cień, ale są wówczas rzadsze i słabiej kwitną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewa82 22.12.2010 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 Dziekuję za liczne odpowiedzi. Widzę, że założenie ogrodu w lesie sosnowym nie będzie takie proste. Z proponowanych roślin spodobały mi się bardzo berberysy - znalazłam informacje, że są mało wymagające, a występują w bardzo wielu kolorach. A czy ktoś z forumowiczów spotkał się z tym, żeby w takim miejscu posadzić trawy ozdobne? Czy to wogóle mogłoby ciekawie wyglądac i komponować się z wrzosami lub rododendronami i iglakami? Gdyby ktoś dysponował jeszcze jakimiś fajnymi zdjęciami z ogrodów leśnych, to będe wdzieczna za ich umieszczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.12.2010 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 różaneczniki tylko przy podlewaniu. To roślina z wilgotnych lasów! A trawy to: kostrzewy (Festuca), owsice (Helictotrichon), perłówki (Melica), ostnice (Stipa), niektóre seslerie (Sesleria nitida) i jeszcze kilka innych. Co do zdjęć - wrzuć sobie w Google "leśny ogród" - wyskakuje kilkanaście realizacji w lasach sosnowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturPoniatowski 22.12.2010 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 Wrzosy doskonale sprawdzają się w leśnym, kwaśnym podłożu - oczywiście nie dopisałem że polecam srebrne wrzosy oraz poprawiam się Elfirku żeby docierało do nich słońce. W lasach sosnowych słońce przemyka niczym duszki dla wrzosów najlepiej wybrać najbardziej doświetlone miejsce. http://www.wrzosowate.pl/foto/Velvet-Fascination.jpg odmiana velvet-fascynation Ewa82 - Berberysy często w zacienieniu są atakowane przez mączniaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.12.2010 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 Fakt, zwłaszcza te czerwone. Mając ogród leśny i tak trzeba zrobić lekką wycinkę, podkrzesać i przerzedzić korony, aby właśnie wpuścić światło. Tak wygląda gęsty las sosnowy na piaskach:http://mw2.google.com/mw-panoramio/photos/medium/9079774.jpgpraktycznie nic nie rośnie, tylko na obrzeżach jałowiec i macierzanka przy nieco większej wilgotności:http://kurpiebiale.blox.pl/resource/mchy.jpghttp://teodozymarcinkiewicz.pl/userfiles/image/gmina_przyjazna/las.jpgw runie pojawiają się mchy, gdzieniegdzie siewki dębów, kruszyny, czeremchy amerykańskiej przy sporej wilgotności:http://fotoms.pl/wp-content/uploads/2009/02/img_3229.jpgdużo mchów, paprocie, siewki świerków a tak jest przy bardzo gęstym nasadzeniu i suchej glebie:http://4.bp.blogspot.com/_3LX200BCsTU/S5eGH1Vio4I/AAAAAAAAAZI/EmzrKsVG6qA/s1600/Monokultura%20sosnowa.JPGna obrzeżach jest co najwyżej kostrzewa popielata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturPoniatowski 22.12.2010 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 Elfir myślałaś kiedyś nad mieszanką sosnowo grabową? grab ma zwyczaj trzymać liście aż do wiosny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.12.2010 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 Grab wymaga gleb ciężkich, gliniastych i wilgotnych. Dlatego nie brałam go pod uwagę w lesie sosnowym na bielicach. Co innego las mieszany. Ale ja nie wiem , jaki w rzeczywistości ma autorka wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewa82 04.01.2011 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 Na działce jest gleba piaszczysta i chyba niezbyt ciężka ani też wilgotna. Poza sosnami jest kilka zwykłych brzóz i klonów.Znalazłam dziś na stronie firmy ogrodniczej informacje o ogrodach leśnych, jest też kilka zdjęć z inspiracjami: http://www.gordostudio.pl/7_1_52/artykuly/ogrody-lesne-i-ogrody-w-lasach.aspx Czytając ten artykuł naktnęłam sie na informację dotyczacą oczek wodnych w ogrodzie, w którym jest dużo wysokich drzew. Widzę, że może być problem z utrzymaniem takiego oczka. Czy może ktoś ma jakies doświadczenia w tej kwesti? Czy potrzebne są jakies mocniejsze filtry i czy takie oczko trzeba częśto samodzielnie oczyszczac z igieł sosnowych i lisci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.01.2011 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 Zwykle czyści się raz w roku, na wiosnę specjalnym odkurzaczem do szlamu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 04.01.2011 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 witam, to moje doświadczenia: mam las sosnowy na piasku, sosny tak na oko 40-letnie. Wykopałam duże doły, wymieniłam glebe na gliniastą plus kompost i obornik, podlewałam. W pierwszym i drugim wszytko ładnie rosło, potem rosliny zatrzymały sie w rozwoju, niektóre zmarniały. Zaczęłam przesadzać, okazało się, że w dołkach z zyzną ziemią sa kłębowiska cienkich korzeni sosnowych. Sosny dobrały sie do wody i jedzonka. W tym roku założyłam nawadnianie kropelkowe i zostawiłam tylko te rosliny, które sobie radzą: cisy (cisy mnie troche dziwią, bo podobna lubia wilgoć i lepszą ziemię), irga pozioma, trzmielina zimozielona, bergenia, a w najgorszym miejscu, gdzie nic nie chcialo rosnąć - bodziszek korzeniasty rośnie jak dywan, jeszcze gajowiec żółty i barwinek. Z wysokich - parzydło leśne. Wszytkie te rosliny podlewałam, ale bez przesady. I trochę azofoski od czasu do czasu, bo gleba w lesie naprawdę jest uboga. Wrzosy wygineły mi juz po roku. Jeszcze jałowce płozące dobrze sobie radzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewa82 05.01.2011 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 A jak radzicie sobie z opadającymi igłami na rabatach? Czy trzeba często oczyszczać teren? Czy może takie igły w miarę szybko same się rozkładają? No i pozostaje jeszcze kwestia trawnika - czy wogóle jest sens na takim terenie zakładać trawnik? Jeśli tak, to czy nie bedzie wymagał bardzo dużo pracy, żeby jako tako się prezentował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 05.01.2011 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 Z mojego doświadczenia - tuż przy płocie ale za podmurówką rosną sosny, już kilkunastoletnie, korzeniami nie włażą do ogrodu ale igły gubią na potęgę - co drugi rok. Trawę wysiewam obowiązkowo, inaczej mam chaszcze z chwastów , podobnie jak za płotem pod sosnami. Trawę stosuję na zacienione miejsca i rośnie zupełnie dobrze, ale nie mam wymagań by uzyskać jednolity, gęsty dywan - byle było zielono i bez chwastów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 05.01.2011 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 u mnie igieł gruba warstwa, zanim stare sie rozłożą sa juz następne. szyszki też zresztą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts