Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rośliny do małego ogódka

Recommended Posts

Witam.

Chciałabym prosić o pomoc w urządzeniu ogródka.

Cała działka ma ok 2,7 a

Tu rysunek ogrodu:

http://images35.fotosik.pl/117/884d615fc4559da9med.jpg

Ja planowałam:

1 - tulipany lub lawendę, wrzos lub róże

2- może jakieś kroskusy, tylipany

3- koniecznie krzak róży

4- roślinki obok oczka wodnego (nie mam pomysłu)

z góry dziękuje za pomoc ;)

Jakąmasz glebę?

Jak jest z kierunkami świata?

A taras- czy będzie w bryle domu, czy poza nią? Nie potrzeba dodatkowej nawierzchni do posiedzenia?

To mały ogródek, czy jesteś pewna tego oczka? Może woda w jakiejś innej formie?

Cebulowe planuj sobie później, jak bedzie już plan ogrodu, jego szkielet. One są dekoracją.

tuje są wokół ogrodzenia, tam gdzie nr. 1 też?

Teraz wychodzę zaraz z pracy, w domu raczej sie nie dopcham do kompa, więc do poniedziałku.

Jakąmasz glebę?

Jak jest z kierunkami świata?

A taras- czy będzie w bryle domu, czy poza nią? Nie potrzeba dodatkowej nawierzchni do posiedzenia?

To mały ogródek, czy jesteś pewna tego oczka? Może woda w jakiejś innej formie?

Cebulowe planuj sobie później, jak bedzie już plan ogrodu, jego szkielet. One są dekoracją.

tuje są wokół ogrodzenia, tam gdzie nr. 1 też?

Teraz wychodzę zaraz z pracy, w domu raczej sie nie dopcham do kompa, więc do poniedziałku.

Co do typu gleby to nie wiem do końca.

Tuję są już posadzone tylko w tym miejscu gdzie jest zaznaczone na ciemny zielony. Oczko też już jest zrealizowane (tata wędkarz nawet nie chciał słyszeć o mniejszym) . Ogród jest słoneczny (jest postronie południowej).

Ten malutki (szary kolor) to takie bardziej wyjście na ogród z miejscem na stoliczek. Planuję jeszcze duży stół tak na środku.

Myślałam o niewielkich wąskich rabatkach na długości płotu.

Do poniedziałku

Zrób dodatkowe miejsce wypoczynku koło stawu. Ocień je jakimś drzewem o dużych liściach (łatwiej się wyławia ;) ). Dookoła kolorowe rabaty z krzewami kwitnącymi (również róże i lawenda) podsadzone tulipanami.

Jak nie masz własnego pomysłu, zdaj się na pomoc profesjonalisty...

Mały ogródek - małe roślinki. Ja bym zrobiła rabatki wzdłuż granic działki. O falistych, łagodnych kształtach, lub przeciwnie - geometrycznych, co wolisz. Przy kształtowaniu granic rabat wystrzegaj się ostrych kątów - będzie ciężko dojechać kosiarką. Posadź kompaktowe odmiany. Zarówno liściaste, jak i iglaste. Nie zapomnij o bylinach i cebulowych. I tak jak radzi Elfri, daj szansę chociaż jednemu drzewku.

Jeżeli nie masz pojęcia o odmianach - poproś profesjonaliste o pomoc - to wychodzi taniej niż później poprawianie błędów i wymiana roślin.

Pozdrawiam! Zielonych wyborów...

Berberys bordowolistny tak, ale może niska jesgo odmiana? Np 'Atropurpurea Nana'-ten do 60 cm wysokosci, albo 'Admiration'-do 50 cm.

Obie odmiany rosną w zgrabne kulki, maja małe wymagania i zdobią kolorem i pokrojem cały sezon.

Ja oczywiscie polecam posadzenie ich kilka sztuk, w gromadce.