noveu 19.02.2010 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 Witam. Chciałabym prosić o pomoc w urządzeniu ogródka. Cała działka ma ok 2,7 a Tu rysunek ogrodu: http://images35.fotosik.pl/117/884d615fc4559da9med.jpg Ja planowałam: 1 - tulipany lub lawendę, wrzos lub róże 2- może jakieś kroskusy, tylipany 3- koniecznie krzak róży 4- roślinki obok oczka wodnego (nie mam pomysłu) z góry dziękuje za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noveu 19.02.2010 10:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 Dookoła jest żywopłot z tuji, a przy oczku jakiś krzew o żółto-zielonych liściach(nazwy nie pamiętam). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 19.02.2010 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 Jakąmasz glebę? Jak jest z kierunkami świata? A taras- czy będzie w bryle domu, czy poza nią? Nie potrzeba dodatkowej nawierzchni do posiedzenia?To mały ogródek, czy jesteś pewna tego oczka? Może woda w jakiejś innej formie? Cebulowe planuj sobie później, jak bedzie już plan ogrodu, jego szkielet. One są dekoracją.tuje są wokół ogrodzenia, tam gdzie nr. 1 też?Teraz wychodzę zaraz z pracy, w domu raczej sie nie dopcham do kompa, więc do poniedziałku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 19.02.2010 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 Potrzebne jest jeszcze trochę więcej informacji - typ gleby, kierunki świata.. A ogólnie - połóz nacisk na ujęcie w projekcie roślin - gatunków i odmian - niewielkich gabarytowo (w nazwie odmiany często 'Nana' lub 'Compacta'). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noveu 19.02.2010 13:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 Jakąmasz glebę? Jak jest z kierunkami świata? A taras- czy będzie w bryle domu, czy poza nią? Nie potrzeba dodatkowej nawierzchni do posiedzenia? To mały ogródek, czy jesteś pewna tego oczka? Może woda w jakiejś innej formie? Cebulowe planuj sobie później, jak bedzie już plan ogrodu, jego szkielet. One są dekoracją. tuje są wokół ogrodzenia, tam gdzie nr. 1 też? Teraz wychodzę zaraz z pracy, w domu raczej sie nie dopcham do kompa, więc do poniedziałku. Co do typu gleby to nie wiem do końca. Tuję są już posadzone tylko w tym miejscu gdzie jest zaznaczone na ciemny zielony. Oczko też już jest zrealizowane (tata wędkarz nawet nie chciał słyszeć o mniejszym) . Ogród jest słoneczny (jest postronie południowej). Ten malutki (szary kolor) to takie bardziej wyjście na ogród z miejscem na stoliczek. Planuję jeszcze duży stół tak na środku. Myślałam o niewielkich wąskich rabatkach na długości płotu. Do poniedziałku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.02.2010 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 Zrób dodatkowe miejsce wypoczynku koło stawu. Ocień je jakimś drzewem o dużych liściach (łatwiej się wyławia ). Dookoła kolorowe rabaty z krzewami kwitnącymi (również róże i lawenda) podsadzone tulipanami. Jak nie masz własnego pomysłu, zdaj się na pomoc profesjonalisty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasminum 26.02.2010 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Mały ogródek - małe roślinki. Ja bym zrobiła rabatki wzdłuż granic działki. O falistych, łagodnych kształtach, lub przeciwnie - geometrycznych, co wolisz. Przy kształtowaniu granic rabat wystrzegaj się ostrych kątów - będzie ciężko dojechać kosiarką. Posadź kompaktowe odmiany. Zarówno liściaste, jak i iglaste. Nie zapomnij o bylinach i cebulowych. I tak jak radzi Elfri, daj szansę chociaż jednemu drzewku. Jeżeli nie masz pojęcia o odmianach - poproś profesjonaliste o pomoc - to wychodzi taniej niż później poprawianie błędów i wymiana roślin.Pozdrawiam! Zielonych wyborów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noveu 01.03.2010 16:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 dziękuję, za porady oby w końcu było już ciepło i można było zacząć grzebać w tym ogródeczku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noveu 01.03.2010 16:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 dziękuję, za porady oby w końcu było już ciepło i można było zacząć grzebać w tym ogródeczku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kafi_ga 01.03.2010 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 ja bym gdzieś wsadziła berberysa bordowolistnego, mam takiego od 8 lat i nie mogę się napatrzeć jak pięknie wygląda zwłaszcza jesienia w ognistej czerwieni http://www.vertis.pl//media/digiphotos/65/13153/7016241t.jpg[list=] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 05.03.2010 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 Berberys bordowolistny tak, ale może niska jesgo odmiana? Np 'Atropurpurea Nana'-ten do 60 cm wysokosci, albo 'Admiration'-do 50 cm.Obie odmiany rosną w zgrabne kulki, maja małe wymagania i zdobią kolorem i pokrojem cały sezon.Ja oczywiscie polecam posadzenie ich kilka sztuk, w gromadce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts