Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOTŁOWNIA??

Recommended Posts

Już o tym pisałem- ale chyba nie trafiłem na odpowiedni dział forum ( rozpęd i roztargnienie).

Czy ktoś z szanownych forumowiczów wie czy kotłownia na gaz też wymaga okna.

Bo z tego co się orientuję to kotłownie na węgiel wymagają okna, co oznacza że muszą być zlokalizwowane gdzieś przy ścianie zewnętrznej.

Projektuję dom, i mój architekt nie zawsze od ręki wykazuje się taką wiedzą.

Jak projektowałam kotłownię to mój architekt twierdził, że przepisy mówią, że kocioł gazowy musi być w pomieszczeniu z oknem - jednak przypomniałam sobie właśnie, że chodziło o piwnicę. Że niby w piwnicy musi być okno - na wypadek wybuchu - żeby nie naruszyło fundamentów.
:o :o :o

mój piec gazowy z ZAMKNIĘTA komorą spalania wisi w Łazience, zresztą zgodnie z przepisami. Mógłby wisieć też w kuchni....

Jak projektowałam kotłownię to mój architekt twierdził, że przepisy mówią, że kocioł gazowy musi być w pomieszczeniu z oknem - jednak przypomniałam sobie właśnie, że chodziło o piwnicę. Że niby w piwnicy musi być okno - na wypadek wybuchu - żeby nie naruszyło fundamentów.

Basia ,ja bym biegiem zmienił architekta i niech zbyt długo nie ogląda TV-telewizja kłamie. :wink:

Spokojnie z tym architektem :) Projekt był gotowy, rozważaliśmy tylko piwnicę. Na szczęście pomysł z piwnicą i ogrzewaniem na węgiel udało mi się wybić mężowi z głowy. Domek już stoi, piec na gaz będzie w kotłowni, architekt dokonał kosmetycznych zmian - szkód nie narobił - ale dzięki za troskę :)