Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, nie mogę znaleźć nigdzie takiej info.: Czy skropliny z pieca kondensacyjnego można wykorzystać np do mycia auta? Pytam dlatego, że teść myje tym non stop auto, jakby wody w kranie nie było:) a mnie się wydaje, że to są jakieś związki kwasów, bo minął rok i zjadło rynnę cynkowaną:)

Proszę o jakieś bliższe dane jakby ktoś wiedział co to za woda jest. :wink:

https://forum.murator.pl/topic/138565-skropliny-z-pieca-kondensacyjnego-czy-mo%C5%BCna-wykorzysta%C4%87/

ciekawe w sumie....

Spalanie gazu ziemnego

CH4 + 2O2 -----> CO2 + 2H2O + uwolnione ciepło

kto jest dobry z chemii? bo z tego wynika ze to czysta woda...czy jednak nie?

Pytanie tylko jest takie: czy dostarczany do nas gaz ziemny jest gazem czystym? wydaje mi się, że nie a wtedy mogą powstawać dodatkowe związki o odczynie kwaśnym....

znalazlem taki fragment opisu:

zagrożeniem takim jest występowanie w spalinach chlorków i fluorków (które w normalnych warunkach nie występują w ilości zagrażających trwałości) powodujących korozję chromianową stali - w postaci siatki niemal idealnie okrągłych małych otworków (średnicy od 0,5 do 3mm).

Czyli mycie auta taką kwaśną woda przyspiesza jego korozję....

ooo jeszcze jeden fragment:

Produkty spalania gazu i oleju w połączeniu z parą wodną zawartą w powietrzu użytym do spalania, tworzą agresywne związki siarki i azotu o wyraźnie kwaśnym odczynie .

Czyli Twój teść myje auto roztworem kwasu siarkowego i azotowego :o :o :o to napewno nie jest dobry pomysł

Pytam dlatego, że teść myje tym non stop auto, jakby wody w kranie nie było:) :wink:

Mnie się wydaje, że teść znalazł doskonały sposób na wymianę auta nie narażając się na zrzędzenie teściowej :lol: zawsze może powiedzieć, ze przecież auto zardzewiało więc trzeba wymienić na nowe :D aby nie było wstydu przed koleżankami....teściowej :wink:

Mnie się wydaje, że teść znalazł doskonały sposób na wymianę auta nie narażając się na zrzędzenie teściowej

no to w takim układzie teść jest geniuszem :)

Mnie się wydaje, że teść znalazł doskonały sposób na wymianę auta nie narażając się na zrzędzenie teściowej

no to w takim układzie teść jest geniuszem :)

Nie geniusz tylko sknera.

dwutlenek wegla rozpuszcza sie w wodzie...

Kwas węglowy otrzymać można rozpuszczając dwutlenek węgla w wodzie:

H2O + CO2 ⇌ H2CO3 + 165,96 kcal

W praktyce jednak rozpuszczenie nawet znacznej ilości dwutlenku węgla w wodzie prowadzi do otrzymania niewielkiego stężenia tego kwasu ze względu na to, że równowaga powyższej reakcji jest silnie przesunięta w stronę substratów. Właśnie to zjawisko jest odpowiedzialne za lekko kwaśny smak tzw. wody sodowej.

Wodę nasyconą CO2 można uzyskać także poprzez rozkład wodorowęglanu sodu w zakwaszonej wodzie (→ napoje musujące w proszku).

Zaraz dojdziemy do tego, że piec kondensacyjny produkuje Coca-Cole :)

Coca-cola ma bąbelki z wodorowęglanu sodu - w McDonaldzie robi się ją z proszku rozpuszczanego we wodzie. Trochę wody, kwasu ortofosforowego, cukru, karmelu i voila!
Reasumując: piec kondensacyjny produkuje wode o odczynie kwasnym, czyli nie zalecane do mycia auta. Nie produkuje tez Coca-Coli :)
czy czasem dwutlenek wegla i woda nie wytwarzaja razem kwasu weglowego? H2CO3, (H2O•CO2)

Jest jeszcze kwas azotowy, powstający z tlenków azotu, które na bank w niewielkich ilościach powstają w spalinach z gazu ziemnego.

Tlenków siarki, szczęśliwie, być nie powinno.

jakoś nikt dotąd nie zauważył jeszcze

że w powietrzu jest jakieś 78% azotu...

/stary dowcip - czego najwięcej jest w spalinach w kominie - odpowiedzcie dzieci.../

niewielka część jego zazwyczaj też się spala, powstają tlenki azotu których

część też rozpuszcza się w wodzie tworząc jakieś tak kwasy...

pH 3,0-4,0 czyli kwasowość mniej więcej Coca-Coli, niezbyt smaczne, próbowałem :roll:

nadaje się do zakwaszania gleby pod azalie, rododendrony, borówki amerykańskie, wszystkie wrzosowate itd.

Kiedyś nie chcący napiłem się trochę tej "wody" i kwaśna trochę :lol:

Czy taką ciecz można odprowadzać do rur kanalizacyjnych i dalej do przydomowej oczyszczalni ścieków ?

W moim przypadku piec jest zlokalizowany w piwnicy i zastanawiam się jak ją odprowadzać do rury kanalizacyjnej która jest nad piecem. W pomieszczeniu obok będę miał pralkę i też muszę jakoś wodę z niej odprowadzić pod sufit.

Na chwilę obecną widzę tylko opcję z pompą która będzie podawać brudną wodę do góry skąd powędruje do przydomowej oczyszczalni ścieków.

Może macie jakieś inne pomysły?