patrycjass 20.02.2010 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Witam, poszukuję informacji na temat sadzenia i pielęgnacji roślinki o wdzięcznej nazwie Sagina subulata. Chciałabym tą krzewinką obsadzić dosyć duży obszar ogrodu celem utworzenia zielonego dywanu. Nie mam pojęcia jak gęsto sadzić tę roślinę. Słyszałam również, że potrzebuje ona przepuszczalnej gleby ... przypuszczam ze chodzi o stworzenie wierzchniej warstwy jako ziemi wymieszanej z piaskiem.... ale nie jestem pewna. Jeżeli ktoś z Was orientuje się w tym temacie to proszę o komentarz pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
egry 20.02.2010 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Karmnik ościsty rzeczyiście wymaga gleby przepuszczalnej (tak jak piszesz), ale jednocześnie wilgotnej! W innych przypadakch słabo sie rozrasta i nie uzyszkasz zielonego dywanu. Sadzi sie mniej więcej 16 roślin na m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patrycjass 20.02.2010 17:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Dzięki za pomoc ... ilośc roslin na m2 to własnie to o co mi chodziło.... tylko dalej nie do końca wiem co z tą glebą ... czy wystarczy aby 10 cm górnej warstwy gleby to była ziemia wymieszana z piaskiem? w jakich proporcjach?....... czy powinnam dawać geowłókninę żeby chwasty nie przerastały? .... jestem początkującym "ogrodnikiem", ale mam wysokie aspiracje pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
egry 20.02.2010 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 A jaką glebę masz obecnie w tym miejscu, gdzie chcesz sadzić?Chodzi też o głębsze warstwy gleby a nie tylko jej wierzchnią warstwę. Glina oznacza, ze gleba jest mniej przepuszczalna niż w przypadku piasku.Co do wierzchniej warstwy to mogą być proporcje 50:50 w przypadku gdy masz żyzną glebę rodzimą. Co do włókniny to mam tu mieszane odczucia - roślina ma się rozrastać. Wg mnie lepiej będzie bez, ale te chwasty... Zawsze można zwiekszyć liczbę roślin na m2 i uzyskać szybszy efekt docelowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.02.2010 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Dla informacji - mała szansa na równomierny zielony dywan. Roślinie drewnieją starsze pędy, chyba, że zamierzasz ją strzyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patrycjass 20.02.2010 17:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 hmmmm nie wiem dokładnie jaka mam glebę, ale na pewno nie jest to glina. Jest dosyc sypka ... tzn taka normalna ... .... nie znam się na tym niestety... ale dzięki za porady. Geowłókniny nie będę uzywac i najwyżej posadzę więcej roslinek. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patrycjass 20.02.2010 17:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 A mozna normalnie strzyc tą roślinę? Jezeli tak to będę ją strzyc. Można normalnie kosiarką? ... sorry, że te moje pytania są takie głupie ale zawsze wolałam cegły nosić mojemu ojcu niż pomagać mamie w ogórdku = jestem ogrodnicze nemo.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patrycjass 20.02.2010 18:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 ... jestem tutaj pierwszy raz i nie wiem w jaki sposób mogę zmienic treśc emblematu ... :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.02.2010 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Nie kosiarką - ona nie rośnie wzwyż, tylko się płoży.Karmik - roślinka ok, ale do zadarniania małych powierzchni, nie dużych.No i jeszcze życzę dużo cierpliwości przy odchwaszczaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patrycjass 20.02.2010 18:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 A czy możesz polecić jakąś inną roślinę która nadaje się do zadarniania dużych powierzchni i żeby kwitła drobnymi kwiatkami, i żeby nie była zbyt pracochłonna w uprawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.02.2010 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 koniczynatrawnik wymieszany ze stokrotkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patrycjass 20.02.2010 18:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 22.02.2010 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Jak słońce i lekka gleba to macierzanka. Kwitnie na różowo - fioletowo (czasem biało jak odmiana taka), pachnie przy trąceniu. Jest mocniejsza od karmnika oscistego= lepiej zarośnie, nie zachwaszcza się ( bo ten niestety tak)Jako niskie zadarnienie dobrze się sprawdza też niska odmiana irgii- np Irga dammera "Eicholz'. Ma co prawda zdrewniałe łodygi, ale szybciej zarośnie i stworzy zimozielone kobierce na 10-15 cm, i jest dość uniwersalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikka55 22.02.2010 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Barwinek - moja ulubiona roślinka Zadarnia, kwitnie i jest mało wymagający http://images33.fotosik.pl/223/b3cb93ea1181dcef.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 22.02.2010 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Barwinek tak, ale do cienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikka55 22.02.2010 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Niekoniecznie. U mnie rośnie w różnych częściach ogrodu. Ale fakt, że barwinkowy dywan mam pod starym orzechem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.02.2010 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 po irdze czy barwinku ciężko się chodzi - pytanie, w jakim celu miała by być użyta ta roślina? Bo jesli jako zadaranienie na rabacie, to lista jest o wiele dłuższa - pragnia, poziomka, poziomkówka, przywrotniki, podagrycznik, rózne dzwonki płożące, cymbalaria, bodziszki, niektóre turzyce i trawy zodobne, tojeść, pięciornik złoty, fiołki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikka55 22.02.2010 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Niewymagającą i szybko zadarniającą roslinką do słońca jest gęsiówka kaukaska.http://images26.fotosik.pl/216/e5d85e5c6fba32be.jpgKwitnie obficie na przełomie kwietnia i maja, a później szybko sie rozrasta i tworzy zielone kobierce.Liście są jakby skórzaste, omszałe i zimozielone.Ale jeśli to ma być "dywan" do chodzenia, to chyba tylko trawa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts