monikaa13 21.02.2010 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Hej Oto plan mieszkania: http://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/vi/kg/qp4n/6LBStg7a0qNkreVqcX.jpg W oryginale salon jest z aneksem kuchenny w miejscu widocznym na zdjęciu. Mieszkając 3 lata w mieszkaniu z aneksem nie chcemy już mieć kuchni w salonie i pomyśleliśmy o przeniesieniu kuchni do pokoju 16m2. Co myślicie? Do tego dochodzą schody w salonie, które prowadziłyby do naszej sypialni na górze. Na dole pozostałby mały pokój 3 letniej córki, duży salon i duża kuchnia z jadalnią. Mniej więcej tak jak na zdjęciu: http://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/vi/kg/qp4n/BaQDaPJCO9VRuz6DcX.jpg Krytyka mile widziana. Co zmienić, co zostawić. W kuchni układ jak na zdjęciu: od wejścia cargo, potem słupek z piekarnikiem, dalej płyta, w rogu zlew, potem blat roboczy i na końcu lodówka. Na dole same szuflady. Czekam na odzew :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 21.02.2010 18:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Dokładam zupełnie wstępny, a nawet zerowy projekt kuchni. Może to pomoże: http://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/vi/kg/qp4n/C4jBiPLJgRg11V2iMX.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aha26 21.02.2010 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 ja powiem tak,pomysl z przeniesieniem kuchni bardzo dobry,dzięki temu i salkon będzie spory i kuchnia duza....co do szafek w kuchni to ta co wisi na scianie wydaje mi się zbyt krotka jakby,moze by ją nieco wydłuzyc.A na gorze co będziesz miec oprocz sypialni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 21.02.2010 18:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Na górze tylko sypialnia no i jakieś szafki na ciuchy i graty Myślę, że u góry będzie może nawet 40m2. Niestety pełnej wysokości nie ma. W najwyższym miejscy ok. 2m. Trochę żal nam dolnej sypialni ale coś za coś. Myśleliśmy też, by zrobić 8m2 kuchnię, a za nią 8m2 sypialnię ale nie wiem czy to ma sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galka 21.02.2010 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Plan zmiany funkcji wydaje się trafiony ale z jedną uwagą. wydaje mi się ,ze sypialnia córki będzie trochę za daleko od Waszej. Moje dzieci czasem budziły się w nocy i wędrowały w poszukiwaniu rodziców,bo coś się przyśniło,albo coś bolało. A po drodze schody pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 21.02.2010 18:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Plan zmiany funkcji wydaje się trafiony ale z jedną uwagą. wydaje mi się ,ze sypialnia córki będzie trochę za daleko od Waszej. Moje dzieci czasem budziły się w nocy i wędrowały w poszukiwaniu rodziców,bo coś się przyśniło,albo coś bolało. A po drodze schody pozdrawiam No właśnie to jest największy problem tej zmiany dlatego tak żal mi sypialni na dole ale coś trzeba wybrać i właśnie nie wiemy co, dlatego pytam Córka często w nocy płacze i się budzi, na razie nie wstaje w nocy. Już mamy pomysł, by kupić nianię ale to nie zastąpi oczywiście pokoju obok. Ale z drugiej strony znów mieć kuchnię w salonie, a nawet nie kuchnię tylko 3 szafki, koszmar! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galka 21.02.2010 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Monikaa-kurczę -tak żle i tak niedobrze Z jednej strony zyskujecie fajną kuchnie,z dala od salonu,fajny ustawny salon i warto taki układ zachować. Z drugiej strony żal zostawić krasnala samego na dole ,bo jak piszesz,czasem płacze w nocy i nie będziesz jej słyszeć. Moze ,choć to prowizorka, wydzielić na górze dziecku samodzielny kąt do spania blisko Was n.p wydzielając małe pomieszczenie na tymczasową sypialnie puki trochę nie podrośnie albo postawić w salonie rozkładany wypoczynek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 21.02.2010 19:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Nie ma szans na spanie z nami, a na dole będzie oczywiście rogówka rozkładana więc na początku i ew. w razie problemów zawsze możemy tam spać. Na początku nawet będziemy musieli, bo zanim zrobimy górę pewnie trochę czasu minie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monah 21.02.2010 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 ja bym 3-latki samej na dole nie zostawiała - a to dlatego, że moja prawie 3-latka co noc wędruje do nas w półśnie... bałabym się, że gdzieś zawędruje w nocy, zrobi sobie krzywdę, albo co gorsza będzie kombinować, jak tu po schodach wejść... 40 m na górze to moim zdaniem wystarczająco dużo - ba! aż nadto! - aby wydzielić sypialenkę dla córy. a na dole pokój zabaw dla niej. będzie zachwycona, a Wy spokojni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galka 21.02.2010 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 No to jest nadzieja,że zanim zrobicie górę mała troszkę podrośnie i będzie mogła -jak to duża dziewczynka-mieć swoją sypialnię bez dozoru rodziców, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 21.02.2010 19:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Tak ale tam jest skos, w najwyższym miejscu 2m więc nie mam pojęcia jakby to wyszło. Trzeba by zrobić dziurę (bo jeszcze jej nie ma) i zobaczyć jak ta góra w ogóle wygląda. Może i to był dobry pomysł ale byśmy chyba tam musieli chodzić na kolanach. Góra jest nad całym mieszkaniem ale wiadomo prz krawędziach wykość zerowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 21.02.2010 19:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 No to jest nadzieja,że zanim zrobicie górę mała troszkę podrośnie i będzie mogła -jak to duża dziewczynka-mieć swoją sypialnię bez dozoru rodziców, pozdrawiam No nie aż tak długo to nie będzie trwać Celem jest jednak to co w podpisie To tylko takie przejściowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 22.02.2010 12:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 A to przejdzie. Chodzi o taką malusią spiżarnię w kuchni wielkości 1m2. Czy lepiej zastanowić się nad jakąś szafą, tam w rogu. Mieszkanie nie ma żadnych pomieszczeń gospodarczych, niestety: http://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/vi/kg/qp4n/kOKXx20iV5nMfJD9yX.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.02.2010 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Ja bym zrobiła ciąg roboczy pod oknem, aby wykorzystać światło:http://img246.imageshack.us/img246/8743/baqdapjco9vruz6dcx.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 22.02.2010 13:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Elfir dzięki wielkie za trud. O tym samym ja myślałam ale boimy się, że schowek wyjdzie bardzo długi a wąski. No wiesz nie chcemy zabierać miejsca z kuchni zbyt dużo. Ale naprawdę bardzo dziękuję za wizualkę.Pokażę mężowi. Tylko jeszcze musielibyśmy przenieść grzejnik z pod okna na ścianę schowka lub koło stołu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.02.2010 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Grzejnika nie trzeba przenosić. Zróbcie tylko szerszy blat (lub węższa szafkę oraz wentylację u dołu szafki i na blacie). W kuchni jest ciepło. Ja cała zimę mam zakręcony kaloryfer w kuchni. Ten schowek nie musi być wydzielony stałymi scianami, to może byc scianka przesuwna na całej szerokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 22.02.2010 13:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 No tak to jest już jakiś pomysł z tymi drzwiami ale kurcze pewnie koszt duży. Gipsówki pewnie tańsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.02.2010 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 na pewno tańsze. Ale na ile ten dom to rozwiązanie dłuższe a na ile tymczasowe? Bo do czasu zebrania funduszy na drzwi przesuwne, można zasłaniać półki roletami żaluzjowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 22.02.2010 13:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Dzięki za pomoc na pewno to przemyślimy. Musimy to przeliczyć. Jeszcze dziś spróbuję to zaprojektować i zobaczę jak wyjdzie. Czyli ten nasz pomysł to trochę kiepski jest, co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Venacus 22.02.2010 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Uwagi: 1) Dziecięca strefa spania (tymczasowa) - w sypialni na górze, o ile się da. A pokój dziecka na dole zostawić wg planu do wyboru/wykorzystania przez dziecko. 2) Sypialnia na górze. Usytuowanie jej za kuchnią = podział stref na "klitki" - a tego chcecie przecież uniknąć. 3) Kuchnia - wg projektu Elfir: pom. gosp. się znajdzie i strefa robocza na pewno pod oknem, bo zmywanie w rogu i tyłem do światła jest kompletnie niepraktyczne. Z wielkością zaproponowanej skrytki można pokombinować, ale na pewno zrealizować układ "L" od drzwi poprzez ścianę z oknem. Reszta b.z. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts