Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasz pomysł na wnętrze - porady i opinie mile widziane

monikaa13

Recommended Posts

Hej

Oto plan mieszkania:

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/vi/kg/qp4n/6LBStg7a0qNkreVqcX.jpg

W oryginale salon jest z aneksem kuchenny w miejscu widocznym na zdjęciu. Mieszkając 3 lata w mieszkaniu z aneksem nie chcemy już mieć kuchni w salonie i pomyśleliśmy o przeniesieniu kuchni do pokoju 16m2. Co myślicie?

Do tego dochodzą schody w salonie, które prowadziłyby do naszej sypialni na górze. Na dole pozostałby mały pokój 3 letniej córki, duży salon i duża kuchnia z jadalnią.

Mniej więcej tak jak na zdjęciu:

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/vi/kg/qp4n/BaQDaPJCO9VRuz6DcX.jpg

Krytyka mile widziana. Co zmienić, co zostawić.

W kuchni układ jak na zdjęciu:

od wejścia cargo, potem słupek z piekarnikiem, dalej płyta, w rogu zlew, potem blat roboczy i na końcu lodówka. Na dole same szuflady.

Czekam na odzew :):)

Na górze tylko sypialnia no i jakieś szafki na ciuchy i graty :) Myślę, że u góry będzie może nawet 40m2. Niestety pełnej wysokości nie ma. W najwyższym miejscy ok. 2m.

Trochę żal nam dolnej sypialni ale coś za coś.

Myśleliśmy też, by zrobić 8m2 kuchnię, a za nią 8m2 sypialnię ale nie wiem czy to ma sens?

Plan zmiany funkcji wydaje się trafiony ale z jedną uwagą.

wydaje mi się ,ze sypialnia córki będzie trochę za daleko od Waszej.

Moje dzieci czasem budziły się w nocy i wędrowały w poszukiwaniu rodziców,bo coś się przyśniło,albo coś bolało.

A po drodze schody :wink:

pozdrawiam

Plan zmiany funkcji wydaje się trafiony ale z jedną uwagą.

wydaje mi się ,ze sypialnia córki będzie trochę za daleko od Waszej.

Moje dzieci czasem budziły się w nocy i wędrowały w poszukiwaniu rodziców,bo coś się przyśniło,albo coś bolało.

A po drodze schody :wink:

pozdrawiam

No właśnie to jest największy problem tej zmiany dlatego tak żal mi sypialni na dole ale coś trzeba wybrać i właśnie nie wiemy co, dlatego pytam :)

Córka często w nocy płacze i się budzi, na razie nie wstaje w nocy. Już mamy pomysł, by kupić nianię ale to nie zastąpi oczywiście pokoju obok. Ale z drugiej strony znów mieć kuchnię w salonie, a nawet nie kuchnię tylko 3 szafki, koszmar!

Monikaa-kurczę -tak żle i tak niedobrze :-?

Z jednej strony zyskujecie fajną kuchnie,z dala od salonu,fajny ustawny salon i warto taki układ zachować.

Z drugiej strony żal zostawić krasnala samego na dole ,bo jak piszesz,czasem płacze w nocy i nie będziesz jej słyszeć.

Moze ,choć to prowizorka, wydzielić na górze dziecku samodzielny kąt do spania blisko Was n.p wydzielając małe pomieszczenie na tymczasową sypialnie puki trochę nie podrośnie albo postawić w salonie rozkładany wypoczynek :D

ja bym 3-latki samej na dole nie zostawiała - a to dlatego, że moja prawie 3-latka co noc wędruje do nas w półśnie... bałabym się, że gdzieś zawędruje w nocy, zrobi sobie krzywdę, albo co gorsza będzie kombinować, jak tu po schodach wejść...

40 m na górze to moim zdaniem wystarczająco dużo - ba! aż nadto! - aby wydzielić sypialenkę dla córy. a na dole pokój zabaw dla niej. będzie zachwycona, a Wy spokojni.

Tak ale tam jest skos, w najwyższym miejscu 2m więc nie mam pojęcia jakby to wyszło. Trzeba by zrobić dziurę (bo jeszcze jej nie ma) i zobaczyć jak ta góra w ogóle wygląda. Może i to był dobry pomysł ale byśmy chyba tam musieli chodzić na kolanach. Góra jest nad całym mieszkaniem ale wiadomo prz krawędziach wykość zerowa.

Elfir dzięki wielkie za trud. O tym samym ja myślałam ale boimy się, że schowek wyjdzie bardzo długi a wąski. No wiesz nie chcemy zabierać miejsca z kuchni zbyt dużo. Ale naprawdę bardzo dziękuję za wizualkę.Pokażę mężowi.

Tylko jeszcze musielibyśmy przenieść grzejnik z pod okna na ścianę schowka lub koło stołu.

Grzejnika nie trzeba przenosić. Zróbcie tylko szerszy blat (lub węższa szafkę oraz wentylację u dołu szafki i na blacie). W kuchni jest ciepło. Ja cała zimę mam zakręcony kaloryfer w kuchni.

Ten schowek nie musi być wydzielony stałymi scianami, to może byc scianka przesuwna na całej szerokości.

Uwagi:

1) Dziecięca strefa spania (tymczasowa) - w sypialni na górze, o ile się da. A pokój dziecka na dole zostawić wg planu do wyboru/wykorzystania przez dziecko.

2) Sypialnia na górze. Usytuowanie jej za kuchnią = podział stref na "klitki" - a tego chcecie przecież uniknąć.

3) Kuchnia - wg projektu Elfir: pom. gosp. się znajdzie i strefa robocza na pewno pod oknem, bo zmywanie w rogu i tyłem do światła jest kompletnie niepraktyczne. Z wielkością zaproponowanej skrytki można pokombinować, ale na pewno zrealizować układ "L" od drzwi poprzez ścianę z oknem.

Reszta b.z.

:)