Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakiej dlugosci sa szczapy do kominka ? Rabie ktos sam ?

Recommended Posts

Kupuje z leśnictwa. Pniaki o długości 110 cm. Sam to tnę piłą łańcuchową na kawałki 40/40/30 i później siekierka. W przyszłym roku będę robił sobie łuparkę. W tym roku brzoza i dąb była u mnie po 160-200 już pocięta na palecie. Ja kupiłem mix 50/50 brzoza/dąb po 107 pln. Sam to musiałem przywieźć załadować, zwalić etc. Samochód mam gratis. Kosztowało mnie to dzień urlopu na akcję w lesie i później łupanie i cięcie.

Kupuje całe bale tzw. papierówka 110-120cm. Potem piła -na połowę i topór kliniak 3kg ( trochę za lekki - kupię 5kg. ) i rąbanie. Zapewniam lepsze niż siłownia i wizyta u psychiatrologa :D Jednym słowem- dbasz o zdrowie i kondycje i pozbywasz się stresu.

pzdr.

ps. efekt - drwa długości ok. 60-65 cm

No ja jeszcze nie bo domek w trakcie budowy :)

I zastanawiam sie wlasnie jak sie do tego przyotowac. z jednej strony nawet bym sobie porabal (i taniej), ale z drugiej zasyfie cale podworko :(

Pila swoje zrobi.

Fantom

To juz jak sie wybudujesz to nie uzywaj muszli w lazience!!! Sie strasznie brudzi od kupy....

No ja jeszcze nie bo domek w trakcie budowy :)

I zastanawiam sie wlasnie jak sie do tego przyotowac. z jednej strony nawet bym sobie porabal (i taniej), ale z drugiej zasyfie cale podworko :(

Pila swoje zrobi.

Fantom

To juz jak sie wybudujesz to nie uzywaj muszli w lazience!!! Sie strasznie brudzi od kupy....

Hmmm, no tak. Ale latwo ja posprzatac i po to zostala stworzona.

Slabe porownanie.

Fantom

ja też kupuję w całości - ostatnio kupiłem 8m3 jesiona/klona w wielkich klocach (takich po 60-100cm średnicy) - płaciłem stówkę za metr (wliczony transport) - drewno z wycinki po pielęgnacji terenów zielonych w wwce :),

w nadleśnictwie też podobne ceny.

najpierw Stihl na kawałki 30-40cm, potem siekiera i w drogę!

kłopot jest tylko z tymi naprawdę grubymi pniami - pożyczyłem wczoraj taką piłę moja-twoja od kolegi - w stihlu skończył się zasięg i po obkrojeniu dookoła zostało mi jakieś 20cm w środku,

tniemy/rąbiemy z braćmi i zawsze są kłótnie kto rąbie - to naprawdę fajna zabawa jest :).

• 6 years później...