Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak zrobić dwupokojowe z aneksem z jednopokojowego 37m2 ???

Alicja84

Recommended Posts

Witam na forum. Mieszkam w mieszkaniu własnościowym o powierzchni 37m2, które składa się z pokoju w kształcie litery L, kuchni, łazienki i przedpokoju. Chcielibyśmy przenieść kuchnię w formie aneksu do pokoju , a tam urządzić mały pokoik. Problem w tym, że nie ma blisko miejsca nowej kuchni ani odpływu ani wody. Z gazu prawdopodobnie byśmy rezygnowali. Do wody i odpływu jest ok 4m(łazienka). Czy ktoś przeprowadzał taki remont??? Jak wygląda sprawa kucia w podłodze no i spadu do odpływu.

Dziękuje za każdą radę :D

z całą pewnością się nie obejdzie. Ale takie rzeczy ludzie normalnie wykonują. Moja koleżanka tak zrobiła. Teraz dociągnięcie się do mediów nie jest problemem (o ile nie chcesz przeciągać przez cały pokój...)

pokaż jeszcze gdzie masz wejście wody i kanalizy w obecnej kuchni.

Pewnie łatwiej byłoby przenieść kuchnię na ścianę pomiędzy obecnym pokojem a obecną kuchnią. Chyba, że masz media na ścianie graniczącej z łazienką..

A co sąsiaduje przez ścianę z Twoją zaplanowaną kuchnią ? Może tam sąsiad ma łazienkę ?

Nie pomogę od strony technicznej ale mogę ci powiedzieć, że ta zmiana to zdecydowanie lepszy układ niż ten teraz. Zyskujecie mały pokoik co jest ważne. Osobiście chcę w naszym mieszkaniu akurat przenieść kuchnię do sypialni, a salon zostawić wolny od garów ale my mamy większe mieszkanie.

Tu wydaje mi się bardzo logiczne przeniesienie kuchni w ten róg salonu, w którym w sumie i tak pewnie nic się nie dzieje.

Nie wiem jak to się wam uda ale życzę powodzenia.

Fachowcem nie jestem, ale marnie to widzę.

NIe ma wymiarow, więc cięzko coś określić. Pewnie wolałabym zrobić z lewej strony "elki" kącik - oddzielny pokój. I otworzyłabym maksymalnie przestrzeń.Nie wiem czy to nie za daloko...

Bez sensu ten plan... Czy przedpokój jest taki duży? Narysuj uczciwie i wpisz wymiary, wrysuj okna... Gdzie są ściany nośne? Macie jakąś zabudowę, której nie można ruszyć?

Gdyby było tak, jak na tym planie, zaczęłabym od zburzenia wszystkich ścian :lol:

faktycznie przedpokój jest węższy, narysowałam orientacyjnie. Dzwoniłam właśnie do jednej firmy i da się taj zrobić, tylko czy to wszystko będzie grało ze sobą konkretnie ta przepompownia ścieków ? Czy ma ktoś z Was lub Waszych znajomych takie urządzenie w domu ? Jeśli ktoś ma pojęcie jakie są koszty kucia w podłodze jeśli to kogoś spotkało

przepraszam za te linki ale nie umiałam wkleić zdjęć bezpośrednio

ja kilka dni temu ,zakupilam pomporozdrabniacz do wc,pralki,i prysznica...jest to urzadzenie do ktorego mozna podlaczyc 1 ,2,lub 3 urzadzenia.tzn.kibelek..pralka.i np prysznic..mozna go zainstalowac nawet o kilkanascie metrow oddalonych od glownej rury sciekowej...np takiej tez jak w kuchennych pionach.....jest to koszt dosc wysoki,ale wygoda niesamowita......moge napisac cos wiecej ,jesli ktos zechce..pozdrawiam.......

a nie lepiej zorganizować dodatkowy pokoik bez przenoszenia kuchni?

wydzielić z kawałka przedpokoju oraz istniejącego pokoju, np tak:

http://img214.imageshack.us/img214/4966/493419d5ee0a132fmed.jpg

będzie to z pewnością prostsze do wykonania.

a jeśli plan chociaż trochę oddaje panujące proporcje, to będzie to nawet większe, niż pokoik powstały po kuchni :roll: