duduś 24.02.2010 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 Mam pytanie :dużą połać terenu zajmuje u mnie przydomowa oczyszczalnia . Proszę doradzcie jakie gatunki roślin nadają się do posadzenia w miejsccu gdzie nie może być roślin z długimi korzeniami . Myślałam też o łące kwietnej , ale jako tło potrzebyję roślin wyższych ( tylko że z płytkim systemem korzeniowym ) Z GÓRY dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.02.2010 00:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Taki miskant Gigantheus jest całkiem spory. Z głębokim systemem korzeniowym mogą być ozdobne grusze (np. drobnoowockowa "Chanticleer") Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 25.02.2010 08:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Elfir piszesz" z głębokim systemem korzeniowym" ale na POŚ potrzeba coś z płytkim systemem chyba że czegoś nie rozumiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.02.2010 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 W takim razie co masz na myśli pisząc "z długimi korzeniami"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 25.02.2010 10:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 oj ja napisałam :"w miejsccu gdzie nie może być roślin z długimi korzeniami" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.02.2010 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 a to przepraszam, nie doczytałam W każdym razie trawy ozdobne na pewno mogą być. Płytko korzenia się wrzosowate, więc zależnie od warunków można urządzić wrzosowisko lub siedlisko różaneczników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 25.02.2010 11:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 myślisz że miskanty mogą być ? bo gdzieś czytałam że mają cholernie długie korzenie - sama już nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.02.2010 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Przecież to trawa. Ich korzonki sa cienkie. Jakie stanowiłyby zagrożenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasminum 26.02.2010 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Posadziłabym tylko roślinki zielne, drobne bylinki, wrzosy.Krzewy odpadają.Ale najlepiej uzyskać informacje o tym, co sadzić u producenta oczyszczalni. Jeżeli korzenie pozatykają sytem rozsączania, stracisz gwarancję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 27.02.2010 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 producent oczyszczalnie mi powiedział, ze nawet tuje można sadzić...cokolwiek by to "nawet" nie znaczyło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 27.02.2010 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 Sama nie mam takiego cuda niestety ale poczytać warto tu: http://www.kpodr.pl/srodowisko/sanitacja/przydomowe_oczyszcz.php może to też pomoże http://deccoria.pl/forum/temat,83,2088,rosliny-rosnace-nad-biologiczna-oczyszczalnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts