kristo1973 25.02.2010 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Moja działka przylega do drogi gminnej na odcinku 40 m.Nie chcę stawiać (przynajmniej na razie) ogrodzenia, ale chciałbym osłonić działkę od strony drogi przed wścipskim wzrokiem spacerujących. Narazie rośnie tam kilka dużych akacji. Myślę o jakiś mniejszych drzewkach które będą się ładnie prezentowały ale nie wyrosną wyżej niż 5-6m, jakieś krzaczki które zagęszczą dół, no i coś na ziemię (iglaki płożące albo berberysy?). Chyba że w ogóle postawić na iglaki na całej długości? Dodam że dopiero zaczynam planować cały ogród, ale jest duży i maży mi się w stylu wiejskim.Będę wdzięczny za wszystkie sugestie.Aha to jest granica południowo wschodnia z wjazdem na działkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.02.2010 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 a gleba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kristo1973 25.02.2010 23:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 No tak od razu widać że amator 2 i 3 klasa, przez ostatnie lata uprawiana, ale granica przy drodze szerokości ok 4m była zachaszczona, ostrężyny, pokrzywy, wyczyszczone dopiero przed zimą. Zostawiłem tylko akacje i jedną brzózkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.02.2010 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 piasek? glina? Bo na lekkich glebach mozna zrobić żywopłot z kaliny hordowiny, perukowca, jałowca chińskiego "Blue Alps", tawuł, świdosliwy, ałyczy, berberysów, irgi rozkrzewionej, trzmielin, rokitnika, oliwnika, ligustru, pecherznicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kristo1973 26.02.2010 16:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Nie robiłem badań geologicznych.Powierzchniowo nie wygląda mi ani na piasek ani na glinę, zwykła ziemia raczej lekka i lekko kwaśna. Ale jak trzeba będzie to podsypie przy sadzeniu czarnoziemem.Nie myślałem o żywopłocie, raczej o zagajniku z różnych roślin, które w swoim towarzystwie będą się dobrze czuły i wkomponują się w pnie starych wysokich akcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.02.2010 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 to posadź je wszystkie jako zagajnik.Z niewysokich drzewek: jarzębina, głogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kristo1973 26.02.2010 17:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 DziękiWłaśnie tak zrobię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.02.2010 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 aaaa, na lekko kwaśną glebę najlepiej nadają się: berberysy, świdosliwy, jałowce, żarnowce, wierzby, bez koralowyBo perukowce, irgi, leszczyny, trzmielina, oliwnikliguster, suchodrzew, ałycza, kalina hordowina wola gleby zasadowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kristo1973 26.02.2010 21:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Poczytałem trochę o świdośliwie. Mam coraz większą na nią ochotę (szczególnie na owoce) uwielbiam borówki, mogę jeść całymi garściami nawet te amerykańskie. Świdośliwy nigdy nie próbowałem ale już mi ślinka cieknie . Tylko muszę ją gdzieś znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.02.2010 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Chodzi głównie o tę: amelanchier lamarckiitu producenci:http://www.zszp.pl/index.php?sub=sszukaj&dnr=4&sco=&rco=Amelanchier%20lamarckii&pco1=0&pco2=0&pco3=0&pco4=0&jezyk=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kristo1973 27.02.2010 11:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 Dzięki Świdośliwa namierzona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts