Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co na granicę przy drodze?

Recommended Posts

Moja działka przylega do drogi gminnej na odcinku 40 m.

Nie chcę stawiać (przynajmniej na razie) ogrodzenia, ale chciałbym osłonić działkę od strony drogi przed wścipskim wzrokiem spacerujących. Narazie rośnie tam kilka dużych akacji. Myślę o jakiś mniejszych drzewkach które będą się ładnie prezentowały ale nie wyrosną wyżej niż 5-6m, jakieś krzaczki które zagęszczą dół, no i coś na ziemię (iglaki płożące albo berberysy?). Chyba że w ogóle postawić na iglaki na całej długości? Dodam że dopiero zaczynam planować cały ogród, ale jest duży i maży mi się w stylu wiejskim.

Będę wdzięczny za wszystkie sugestie.

Aha to jest granica południowo wschodnia z wjazdem na działkę.

piasek? glina?

Bo na lekkich glebach mozna zrobić żywopłot z kaliny hordowiny, perukowca, jałowca chińskiego "Blue Alps", tawuł, świdosliwy, ałyczy, berberysów, irgi rozkrzewionej, trzmielin, rokitnika, oliwnika, ligustru, pecherznicy.

Nie robiłem badań geologicznych.

Powierzchniowo nie wygląda mi ani na piasek ani na glinę, zwykła ziemia raczej lekka i lekko kwaśna. Ale jak trzeba będzie to podsypie przy sadzeniu czarnoziemem.

Nie myślałem o żywopłocie, raczej o zagajniku z różnych roślin, które w swoim towarzystwie będą się dobrze czuły i wkomponują się w pnie starych wysokich akcji.

aaaa, na lekko kwaśną glebę najlepiej nadają się: berberysy, świdosliwy, jałowce, żarnowce, wierzby, bez koralowy

Bo perukowce, irgi, leszczyny, trzmielina, oliwnikliguster, suchodrzew, ałycza, kalina hordowina wola gleby zasadowe.