Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak postąpic?

Recommended Posts

Za dużo do powiedzenia ? Mają w pracy nie pić. Kropka. Następnym razem wezwiesz policje z lkomatem i właściel firmy będzie miał przerąbane.

Chyba, że poczekasz aż których sobie utnie rękę albo spadnie z wysokości i wolisz mieć budowę zatrzymaną do wyjasnienia..

Mimka - to że on zadzwoni i ich opieprzy, to nic nie da.

Dobrze Nefer mówi - a jak za pięć minut któryś odrąbie sobie rękę, albo spierniczy się z rusztowania???

Wczoraj mój mąż miał spotkanie z klientem. Klientowi nagle zadzwoniła komórka. Facet pobladł w sekundę, wręcz dech stracił. Na jego budowie spadł z wysokości murarz, za chwilę przyjedzie policja i pogotowie. Facet tylko szeptał - Boże co ja zrobię, normalnie zamkną mnie, bo jak będą chcieli to pewno coś znajdą. Pewnie w szoku trochę był, i trochę plótł 3 po 3, ale sytuacji to mu nie zazdroszczę...

Mąż litościwie mu taksówkę wezwał, żeby nie prowadził w takim stanie.

...zrozumienia nie powinno być nawet dla 1 piwa... do samochodu wsiadasz po 2 piwach???

za budowę i wszystko co się na niej dzieje odpowiada inwestor...

i inwestor powinien zdecydowanie reagować na alkohol... wyganiać z placu tych "pod wpływem" a jak nie chcą opuścić placu to telefon do szefa i na policję... jak szef sam pije to zmieniać ekipę i nie czekać aż wydarzy się jakiś wypadek....

za ekipe ktora ma firma odpowiada firma jesli inwestor ma z nia umowe podpisana

to wszystkie skladki zdrowotna i zusoskie i podatki odprowadza firma jesli inwestor zatrudnia na wlasna odpowiedzialnosc to nie tylko nie moze dopuscic osoby pijanej ale i musi zaplacic ubezpieczenie i podatki i skladki i wyposazyc ich w kaski

czyli wynajasc firme i dzwonic po policje jak beda narabani

...zrozumienia nie powinno być nawet dla 1 piwa... do samochodu wsiadasz po 2 piwach???

....

Nie popadajmy w paranoję, co to jest 2 piwa przez te 10 godzin pracy, a szczególnie w upalny dzień, kiedy tracisz minerały przez parowanie, a piwko je uzupełnia. Większe ilości piwka czy wódka na budowie, to jestem jak najbardziej przeciwny. Jeżeli chodzi o samochód, to wiem, że jak wypiłem jedno piwo, to mogę po 2 godzinach siadać i jechać. Natomiast w niektórych krajach przepisy zezwalają na prowadzeni pojazdu do 0,8 promila i tam też robotnik do każdego posiłku wychyla sobie np. szklankę wina. :D

Tylko mało który budowalniec potrafi zachować umiar :cry: , ale to inna kwestia.

....

Nie popadajmy w paranoję, co to jest 2 piwa przez te 10 godzin pracy, a szczególnie w upalny dzień, kiedy tracisz minerały przez parowanie, a piwko je uzupełnia. Większe ilości piwka czy wódka na budowie, to jestem jak najbardziej przeciwny. Jeżeli chodzi o samochód, to wiem, że jak wypiłem jedno piwo, to mogę po 2 godzinach siadać i jechać. Natomiast w niektórych krajach przepisy zezwalają na prowadzeni pojazdu do 0,8 promila i tam też robotnik do każdego posiłku wychyla sobie np. szklankę wina. :D

Tylko mało który budowalniec potrafi zachować umiar :cry: , ale to inna kwestia.

U mnie na budowie też często znajdowałem puszki, butelki po piwach, chyba po każdej ekipie. Nie było tego wiele ale było. Nigdy nie pili przy mnie i nigdy nie byli pijani. Wg mnie "pewne" osoby czasem potrzebuja wypić piwo by im ręce mniej latały, więc nie robiłem o to awantury.

Niemniej gdyby był ktos pijany to bym pogonił z budowy. Bo raz że mogą coś spartolić a dwa jak sami sobie coś zrobią to ja bym za to "poleciał"

A mówią, że dziś prawdziwych budowlańców już nie ma... A jednak są...

PO SZKLANIE I NA RUSZTOWANIE !!!

Raz miałem sytuacje, że po weekendzie murarze nie przyjechali na budowe, bo szef ekipy popłynął (wydłużył sobie weekend). Miałem w ten dzień akurat dostawy różnych materiałów i kążdy mówił, że jak prawdziwy murarz to choć raz ale musi popynąć. :D Na szczęście na następny dzień przyjechali ale juz chodziły mi pogłowie myśli o zmianie ekipy.

popieram...... Sławek chyba chce być świętrzy od świętych....

...nie jestem świętszy od świętych....

sam wypijam czasami nawet więcej niż 2 piwa... ale nie w pracy....

no i takie zasady panują u mnie w firmie... w pracy nie ma nawet piwa czy to się komuś podoba czy nie... nie rozumiem piętnowania takiego zachowania....

bo jeżeli dasz przyzwolenie swoim pracownikom to na ile? na jedno piwo na dzień? dwa? trzy?.....

pewnie zaraz znajdzie się taki pracownik, który będzie Cię przekonywał, że jak on wypije pięć to jest trzeźwiejszy niż kolega po dwóch... ;)

a poza tym jak już pozwolisz to wypiją dwa oficjalne i kilka "na lewo" ....

życzę wszystkim trzeźwych ekip na budowie.....

U mnie na budowie też często znajdowałem puszki, butelki po piwach, chyba po każdej ekipie.

Stary sposób, aby inwestor nie dopatrzył sie flaszek to topienie ich w latrynie... Tam nie będzie grzebał...

Tam nie grzebałem :D :D :D Puszki znajdowałem gdzieś pod śmieciami najczęściej. Jednak jak po tygodniu pracy 5-6 ludzi znajde 5-10 puszek to chyba to nie jest ból. jakby każdy z nich wypił jedno piwo dziennie to po tygodniu miałbym ok 50 pamiątek :lol: tyle napewno nie było a te osoby raczej nie zwykły po sobie sprzątać i zabierać swoich pamiątek. Poza tym jakby nadużywali to bym zauwazył i jakieś reprymendy wystosował ale na szczęście jak robili to byli "patowi"