kkas12 20.09.2012 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 (edytowane) Kolejny co to elektrykiem nie jest, ale się zna.Bardzo konkretna i merytoryczna wypowiedź.Bardzo. Jak widać postawa naczelnego trolla i pieniacza tego (i nie tylko tego) forum wchodzi w krew również innym. A normy jakie są takie są, ale na pewno nie są głupie.Zresztą nie laikowi je oceniać. Edytowane 20 Września 2012 przez kkas12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 20.09.2012 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 (edytowane) Nikt cie o zdanie nie pytał. Więc siedz cicho i ciągnij druty. Tak dużo tu na forum fachowców którzy ciągle siedzą przed monitorem (opowiadają w dzień i w nocy). Czyżby nie mieli zleceń na swoje "profesjonalne" usługi.Kto napisał że normy są głupie?Jakie trzeba mieć kwalifikacje by oceniać normy?Nikt twoimi wypocinami się nawet nie zainteresował na elektrodzie. A tak chciałeś zabłysnąć. Mania wyższości? Chęć 'gnojenia' innych? Edytowane 21 Września 2012 przez fenix2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 20.09.2012 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 Jakie kwalifikacje?Nie być durnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Murarz 07.12.2012 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 Można, ale chodzi o to aby przewód PE instalacji budynku był uziemiony. Ta rozdzielnia na elewacji pewnie do tego ma służyć. Według mnie można dokonać rozdziału PNE na PE i N w złaczu (tym przy bramie). ...trochę dziwi mnie, że w warunkach z ZE masz instalację TNC-S zamiast TN-S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 15.12.2012 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 Według mnie można dokonać rozdziału PNE na PE i N w złaczu (tym przy bramie). ...trochę dziwi mnie, że w warunkach z ZE masz instalację TNC-S zamiast TN-S Przy bramie? Chyba cmentarnej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pejan 21.02.2013 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 Witam Jestem w tym temacie laikeim ale przegladając ten temat trochę otwarły mie się oczy - nasunęło mi się pytanie o poprawność wykonania projektu instalacji elektr. Jestem przed budową dumu jednorodzinnego i zleciłem projekt przyłącza. w części opisowej jest napisane "przyłącz zasilający wykonać kablem 4x35 do złącza kablowego" zlokalizowanego 10 m. od budynku. "Zalicznikowo poprowadzić kabel 4x10 dla zasilania rozdzileni gł. zlok. w bud." I punkt "Ochrona Przeciwporażeniowa" - Przewód PEN należy uziemić w proj. złączu ZK-1b zestawu ZZp. Rezystancja nie może przekroczyć 5ohm. Uziemienie należy wykonać ..z bednarki na gł 60 cm..." W zalączeniu skan projektu na którym widać żę przewody PEi N są połączone w RG mostkiem a z tamtąd idą do budynką 4 zyłami. Czy to jest prawidłowe? Dzięki za odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 21.02.2013 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 pejan wszystko OK. PEN w złączu musi być uziemione do domu masz 4x10 więc dobrze. W rozdzieli robisz rozdział na PE i N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pejan 21.02.2013 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 (edytowane) pejan wszystko OK. PEN w złączu musi być uziemione do domu masz 4x10 więc dobrze. W rozdzieli robisz rozdział na PE i N. Czyli oprócz tego do rozdzielni w domu muszę jeszcze doprowadzić bednarkę? Elektrykiem nie jestem i czytam i czytam i coraz mniej z tego rozumiem... bo jaki sens jest łączyć PE z N? Chyba lepiej byłoby mieć dwa niezależne "uziemienia". Czy chodzi o coś takiego? Obrazek zapożyczony z elektrody od Miwhoo Edytowane 21 Lutego 2013 przez pejan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 21.02.2013 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 Tak musisz zrobić uziom otokowy lub na szpilkach o odpowiednich parametrach. Nie łączysz PE z N.Ze skrzynki licznikowej dostajesz PEN i uziemiasz i rozdzielasz na PE i N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pejan 21.02.2013 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 To dlaczego ta tym rysuknu powyżej w RG N i PE są zmostkowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 21.02.2013 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 pejan, rysunek który wkleiłeś obrazuje to co ma zrobić elektryk w Twojej instalacji. Nie wprowadzasz bednarki do rozdzielnicy.Bednarkę lub szpilkę łączysz z przewodem o przekroju 6...10...16mm2, drugi koniec tego przewodu wpinasz na szynę PE w rozdzielnicy.Raczej w twoim budynku nie będzie żadnych stalowych/metalowych rur więc nie wspominam o szynie wyrównawczej.Ten dodatkowy uziom najprościej można zrobić wykorzystując wykop pod kabel zasilający budynek. W rozdzielnicy budynkowej mostkujesz N i PE tak jak to jest pokazane na rysunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 21.02.2013 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 Dodam tylko, że projektantowi, który w oficjalnym projekcie pisze "przyłącz zasilający" należałoby owym projektem zwiniętym w rurkę ów "przyłącz" wbić w jedno ucho tak, żeby drugim wyszło Reszta wg mnie jest ok. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 22.02.2013 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 To dlaczego ta tym rysuknu powyżej w RG N i PE są zmostkowane? Tak naprawdę to jest punk podziału PEN na PE i N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pejan 22.02.2013 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 Wszystko jasne. Pytałem wcześniej ponieważ niektórzy wypuszczają bednarkę wewnątrz budynku na ścianie pod rozdzielnicą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adaxis 15.05.2016 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2016 (edytowane) Witam, zerknijcie proszę na moją RB-etkę, sieć nN jest w układzie TN-C, a RB-etka jest z nowoczesnymi gniazdami (5 bolców. 1-gniazdo siłowe 32A, 2-gniazdo siłowe 16A, 3-2gniazda 230V na bezpieczniku 16V. Pytanie: gdzie powinienem rozdzielić PEN? bo ponoć rozdział nie może być na aparacie RCD... Szkic poniżej. EDIT: Pomyłka z załącznikiem -poprawiono Edytowane 16 Maja 2016 przez Adaxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 15.05.2016 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2016 Witam, zerknijcie proszę na moją RB-etkę, sieć nN jest w układzie TN-C, a RB-etka jest z nowoczesnymi gniazdami (5 bolców. 1-gniazdo siłowe 32A, 2-gniazdo siłowe 16A, 3-2gniazda 230V na bezpieczniku 16V. Pytanie: gdzie powinienem rozdzielić PEN? bo ponoć rozdział nie może być na aparacie RCD... Szkic poniżej. No i spitolone rozdziału brak;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adaxis 16.05.2016 04:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 (edytowane) No i spitolone rozdziału brak;-) Dzięki, racja, wkleiłem niewłaściwy plik -już poprawiłem! Przewód PEN musi być uziemiony -mam nadzieję, że teraz OK Zasilanie jest na kablu 4x10mm2 -czy okablowanie wewn. w tej RBetce wystarczy zrobić linkami 1x4mm2 ? Mam tam gniazda siłowe 32 i 16A oraz na 16A 2 gniazdka 230V. 32A nigdy nie będzie wykorzystane, więc trochę nadmiarowe Edytowane 16 Maja 2016 przez Adaxis dod. pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 16.05.2016 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Widzę, że poprawiłeś malunek z elektrody, po sugestiach tamtejszych userów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adaxis 16.05.2016 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Zgadza się chciałem się dodatkowo upewnić, bo na początku rzeczywiście źle sobie ten rozdział PEN strzeliłem. Rozumiem, że 4mm2 będzie OK, czy tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 16.05.2016 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 (edytowane) Jeżeli będzie 4 mm2, to już nie ma mowy o żadnym PEN.On ma mieć określone wymiary !Reszta w PN-HD 60364-7-704:2010 Instalacje elektryczne niskiego napięciaCzęść 7-704: Wymagania dotyczące specjalnych instalacji lub lokalizacjiInstalacje na terenie budowy i rozbiórki Edytowane 16 Maja 2016 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts