Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sieć w układzie TN-C

Recommended Posts

Kolejny co to elektrykiem nie jest, ale się zna.

Bardzo konkretna i merytoryczna wypowiedź.

Bardzo.

Jak widać postawa naczelnego trolla i pieniacza tego (i nie tylko tego) forum wchodzi w krew również innym.

A normy jakie są takie są, ale na pewno nie są głupie.

Zresztą nie laikowi je oceniać.

Edytowane przez kkas12

• Odpowiedzi 90
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nikt cie o zdanie nie pytał. Więc siedz cicho i ciągnij druty.

Tak dużo tu na forum fachowców którzy ciągle siedzą przed monitorem (opowiadają w dzień i w nocy). Czyżby nie mieli zleceń na swoje "profesjonalne" usługi.

Kto napisał że normy są głupie?

Jakie trzeba mieć kwalifikacje by oceniać normy?

Nikt twoimi wypocinami się nawet nie zainteresował na elektrodzie. A tak chciałeś zabłysnąć. Mania wyższości? Chęć 'gnojenia' innych?

Edytowane przez fenix2

• 2 months później...
Można, ale chodzi o to aby przewód PE instalacji budynku był uziemiony.

Ta rozdzielnia na elewacji pewnie do tego ma służyć.

Według mnie można dokonać rozdziału PNE na PE i N w złaczu (tym przy bramie).

...trochę dziwi mnie, że w warunkach z ZE masz instalację TNC-S zamiast TN-S

• 2 months później...

Witam

Jestem w tym temacie laikeim ale przegladając ten temat trochę otwarły mie się oczy - nasunęło mi się pytanie o poprawność wykonania projektu instalacji elektr. Jestem przed budową dumu jednorodzinnego i zleciłem projekt przyłącza. w części opisowej jest napisane "przyłącz zasilający wykonać kablem 4x35 do złącza kablowego" zlokalizowanego 10 m. od budynku. "Zalicznikowo poprowadzić kabel 4x10 dla zasilania rozdzileni gł. zlok. w bud."

I punkt "Ochrona Przeciwporażeniowa" - Przewód PEN należy uziemić w proj. złączu ZK-1b zestawu ZZp. Rezystancja nie może przekroczyć 5ohm. Uziemienie należy wykonać ..z bednarki na gł 60 cm..."

W zalączeniu skan projektu na którym widać żę przewody PEi N są połączone w RG mostkiem a z tamtąd idą do budynką 4 zyłami. Czy to jest prawidłowe?

Dzięki za odp.

20130221204.jpg20130221205.jpg

pejan wszystko OK. PEN w złączu musi być uziemione do domu masz 4x10 więc dobrze. W rozdzieli robisz rozdział na PE i N.

Czyli oprócz tego do rozdzielni w domu muszę jeszcze doprowadzić bednarkę? Elektrykiem nie jestem i czytam i czytam i coraz mniej z tego rozumiem... bo jaki sens jest łączyć PE z N? Chyba lepiej byłoby mieć dwa niezależne "uziemienia".

Czy chodzi o coś takiego?37_1276801162.jpg

Obrazek zapożyczony z elektrody od Miwhoo

Edytowane przez pejan

pejan, rysunek który wkleiłeś obrazuje to co ma zrobić elektryk w Twojej instalacji.

Nie wprowadzasz bednarki do rozdzielnicy.

Bednarkę lub szpilkę łączysz z przewodem o przekroju 6...10...16mm2, drugi koniec tego przewodu wpinasz na szynę PE w rozdzielnicy.

Raczej w twoim budynku nie będzie żadnych stalowych/metalowych rur więc nie wspominam o szynie wyrównawczej.

Ten dodatkowy uziom najprościej można zrobić wykorzystując wykop pod kabel zasilający budynek.

W rozdzielnicy budynkowej mostkujesz N i PE tak jak to jest pokazane na rysunku.

• 3 years później...

Witam, zerknijcie proszę na moją RB-etkę, sieć nN jest w układzie TN-C, a RB-etka jest z nowoczesnymi gniazdami (5 bolców. 1-gniazdo siłowe 32A, 2-gniazdo siłowe 16A, 3-2gniazda 230V na bezpieczniku 16V.

Pytanie: gdzie powinienem rozdzielić PEN? bo ponoć rozdział nie może być na aparacie RCD... Szkic poniżej.

EDIT: Pomyłka z załącznikiem -poprawiono :)

RBetka_KableAA3.jpg

Edytowane przez Adaxis

Witam, zerknijcie proszę na moją RB-etkę, sieć nN jest w układzie TN-C, a RB-etka jest z nowoczesnymi gniazdami (5 bolców. 1-gniazdo siłowe 32A, 2-gniazdo siłowe 16A, 3-2gniazda 230V na bezpieczniku 16V.

Pytanie: gdzie powinienem rozdzielić PEN? bo ponoć rozdział nie może być na aparacie RCD... Szkic poniżej.

No i spitolone rozdziału brak;-)

No i spitolone rozdziału brak;-)
Dzięki, racja, wkleiłem niewłaściwy plik -już poprawiłem! Przewód PEN musi być uziemiony -mam nadzieję, że teraz OK :)

Zasilanie jest na kablu 4x10mm2 -czy okablowanie wewn. w tej RBetce wystarczy zrobić linkami 1x4mm2 ? Mam tam gniazda siłowe 32 i 16A oraz na 16A 2 gniazdka 230V. 32A nigdy nie będzie wykorzystane, więc trochę nadmiarowe ;)

Edytowane przez Adaxis
dod. pytanie

Jeżeli będzie 4 mm2, to już nie ma mowy o żadnym PEN.

On ma mieć określone wymiary !

Reszta w PN-HD 60364-7-704:2010 Instalacje elektryczne niskiego napięcia

Część 7-704: Wymagania dotyczące specjalnych instalacji lub lokalizacji

Instalacje na terenie budowy i rozbiórki

Edytowane przez elpapiotr