orasje 28.02.2010 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 Witam, pytankodot. humusu,wiadomo, że pod domem trzeba go zebrać, ale czy w przypadku,gdy planujemy na reszcie działki ogród, np. trawnik, krzaczory, itp, to czy też go zebrać i dopiero tak na to położyć glebę pod uprawę. Większośc mojej działki do brzózki, aktualnie sciete ale tylko na równi z powierzchnią. Będę wdzięczny za uwagi> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kristo1973 28.02.2010 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 Przeczytałem to pytanie trzy razy bo myślałem że je źle rozumiem.Humus to jest warstwa żyznej gleby, w niej jest materia organiczna. Ten spod domu właśnie rozsypuje się po ogrodzie. W nim jest wszystko co najlepsze. A jeśli jest za mało urodzajna można ją dodatkowo nawozić, ale w tej kwestji lepiej niech sie wypowadają naprawdę doświadczeni forumowicze, bo to wszystko zależy od tego jaką ziemię masz na działce. Zresztą na forum jest pełno wiadomości na ten temat.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orasje 28.02.2010 12:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 faktycznie się źle wyraziłem, chodzi o to, że na działce mam dużo brzózek i nie chcę aby mi rosły w nowym ogrodzie np-trawnik...są tam też inne niechciane krzaczory... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.02.2010 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 to je wykarczuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasminum 01.03.2010 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 To straszne zaczynać ogród od usuwania wszystkiego co postanowiło zamieszkać na tym kawałeczku ziemi. Może warto chociaż część wkomponować w ogród. Ogród - płachta trawy, to smutne. Jeżeli już usuwamy drzewko, aby pozbyć się pieńka nie trzeba mozolnie go wykopywać. Można ściąć go równo z powierzchnią gruntu, ponawiercać, a w otworki nasypać nawozu azotowego. Pieniek przykryc folia i po jednym sezonie zamieni się w garść próchna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirawoj 01.03.2010 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 A ja jak karczowałam obejście budowy, to wybrałam sobie te brzóski, które chciałabym, żeby mi rosły docelowo. Dzisiaj mam pojedyncze z przodu domu i 4 zasłaniajace taras z tyłu. Wszyscy, którzy przychodza do nas latem sie nimi zachwycają, bo przynajmniej daja troche cienia. Na pozostałym terenie jest posiana trawa. Zastanów się czy aby na pewno wszystkie rosnace juz drzewa wycinać. Nowo posadzone będą długo rosły, a cień latem ............ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Majda 01.03.2010 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Brzozy poza tym, że dają cień dostarczają azot glebie - zatem będą dostarczać darmowego nawozu Twojej glebie. Zastanów się dobrze, bo wycina się łątwo, a jak piszesz rośnie długo. Możesz też posadzić inne drzewko w cieniu brzozy. Niech kilka lat podrośnie a potem wynajmiesz firmę usuwającą drzewa. Mogą to zrobić "po kawałku" zatem nie uszkodzą innych roślin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 01.03.2010 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Brzozy tworzą rozległy, ale płytki system korzeniowy, wyjaławiający i wysuszający glebę. Betula pendula odznacza się ponadto najintensywniejszą wśród drzew rodzimych, transpiracją wody, potęgującą jej ubytki z podłoża. Uniemożliwia to wzrost innych roślin w najbliższym sąsiedztwie. Dojrzałe drzewo brzozy transpiruje nawet 400 l (czterysta) wody na dobę! Nie wzbogaca gleby w azot, bo i niby jak. Przeciwnie- silnie wyjaławia glebę i wprowadza do niej związki hamujące wzrost innych gatunków. Tyle w kwestii formalnej A drzewo piękne, lubię. Byle nie za blisko domu, bo często podlega wywałom podczas wichur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Majda 01.03.2010 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Mirek_Lewandowski: "Nie wzbogaca gleby w azot, bo i niby jak. Przeciwnie- silnie wyjaławia glebę i wprowadza do niej związki hamujące wzrost innych gatunków. Tyle w kwestii formalnej " Miruś brzoza współżyje z bakteriami brodawkowatymi. Bakterie te w zamian za cukry (które dostają od brzozy) "odwdzięczają się" dostarczaniem brzozie azotu, który same bakterie brodawkowate pozyskują z powietrza. Taki związek potocznie zwany jest symbiozom. Bardziej fachowo (np. w kręgu leśników, ogrodników, ekologów i projektantów permakulturowych) to zwie się mutualizm. Dam linka do Wikipedii. Są tam zawarte podstawowe informacje na ten temat - myślę, że to będzie bardzo dobry wstęp, dla osób które za bardzo się nie orientują w tej temacie. http://pl.wikipedia.org/wiki/Bakterie_brodawkowe Dostarcza azotu glebie poprzez: opadające liście oraz poprzez zamieranie drobnych korzeni, na których są brodawki z bakteriami brodawkowatymi. Jakbyś chciał więcej informacji na ten temat mogę polecić kilka ciekawych linków/książek. O tym, że brzoza jest stosowana jako przedplon w leśnictwie słyszał? O sukcesji ekologicznej słyszał? Ale jaja, chyba nie. Ty jesteś leśnikiem? Tyle w kwestii formalnej Pozdrawiam wszystkich leśników (i nie tylko;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tereś57 01.03.2010 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 na swojej działce ,kupionej na jesień ,mam sporo brzózek,takie po 6 w kupie,i po boku działki, zostawiliśmy je dla cienia ,a były juz za duże do zcięcia,ładnie to wygląda, chce pod nimi posadzic róże, a nawet pnące róże ,czy mam rozumieć że będzie im tam dobrze,myśle tez o azaliach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Majda 01.03.2010 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 @Tereś57 To o czym pisał Miruś (jeżeli chodzi o zużycie wody przez brzozę) to prawda. Róże mogą sobie radzić ok pod warunkiem, że zadbasz o odpowiedni ilość wody - najlepiej ją oszczędzać za pomocą ściółek. Polecam słomę ,gdyż jest uboga w azot - będziesz go miała i tak pod dostatkiem, jeśli nawet nie za dużo. Dodatkowo z czasem wytworzysz żyzną gleb, gdyż zwiększysz poziom materii organicznej. Następnym sposobem na darmową wodę może być skierowanie deszczówki z dachu w to miejsce. Nie jestem pewien jak poradzą sobie azalie - nie mam doświadczenia z tymi kwiatkami. @Miruś http://www.staff.amu.edu.pl/~ichtys/lectures/@_5_cykle%20biogeochemiczne.pdf 4 slajd Azot w ekosystemach (las to przykład ekosystemu) nie bierze się tylko z granulków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 02.03.2010 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 Taki związek potocznie zwany jest symbiozom. Pewno bym nie wiedział, jakbyś nie napisał Z bakteriom korzeniowom to współżyje olsza Dałeś linki do wiedzy na etapie szkoły podstawowej i liceum. Tam napisali o brzozie? I o onej symbiozie? Mącisz ludziom w głowach, ale chyba zbrzydło mi już prostowanie tych rewelacji. A, nie słyszałeś zapewne o zjawisku "biczowania". Wtedy byś innego drzewa pod brzozą nie polecał. Zapewniam, że azalie pod brzozą zdechną w tempie ekspresowym. Ponieważ nie potrafisz prowadzić dyskusji merytorycznej, tylko wrzucasz linki które nic nie wyjaśniają, a w dodatku jak już nic nie wiesz, to ripostą są wycieczki osobiste.... EOT. Kopanie się z koniem nikomu na dobre nie wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 02.03.2010 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 brzoza do tego stopnia jest pijaczką, że w niektórych rezerwatach są organizowane coroczne akcje (wolontariat) wywalania samosiejek, coby ten rezerwat nie przestał istnieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Majda 03.03.2010 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 @Miruś Błąd ortograficzny najlepszym się zdarza zrobić, a gdzież mi do najlepszych? Coś bardzo obrzydliwy jest. Nie wpadłeś na pomyśl, że można brzozę podkrzesać? To opinia fińskiego instytut badań leśniczych na temat "wyjaławiania" gleby przez brzozę: Birch has a reputation in forestry history as a tree species that improves soil conditions, especially compared to spruce. Studies have indeed shown that when birch cover is developed, soil pH, nutrient contents and earthworm populations may increase, C:N ratio decrease, and mor humus give way to mull (Gardiner 1968, Miles and Young 1980, Mikola 1985). Also soil microbes appear to be stimulated by birch. The decomposition of cellulose was more active in soil under birch than under spruce at originally similar sites (Mikola 1985). Nohrstedt (1985, 1988) found that birch, but not spruce and pine, stimulated nitrogen-fixation by free-living microorganisms in the soil, most of the fixation activity being concentrated in older leaf litter. The densities of Frankia, the N2-fixing root nodule symbiont of Alnus, were surprisingly high in soil under birch, in some cases even higher than in soil under the host plant (Smolander 1990). Norway spruce, in turn, has been found to lower the pH, concentrations of exchangeable nutrients and decomposition rates and enhance podsolisation (Nihlgĺrd 1971, Mikola 1985, Binkley and Valentine 1991, Ranger and Nys 1994). Scots pine has not been included in these studies, but white pine was an intermediate between Norway spruce and green ash regarding the effects on soil pH and nutrient contents in the study of Binkley and Valentine (1991)." Miruś: Z bakteriom korzeniowom to współżyje olsza Przyznaję Ci rację - myliłem się. Brzoza nie współżyje z bakteriami brodawkowatymi. Nie mniej ściółka jej jej liście sprawiają bardzo dobre warunki dla rozwoju wolno żyjących bakterii, które wiążą azot. W przeciwieństwie jednak do Ciebie, nie mam problemu z przyznaniem się do błędu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts