ravbc 17.12.2012 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 A jaka miała by być zaleta tych instalacyjnych? Bo z tego co widzę, to na pewno nie cena... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrshark 17.12.2012 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 Zastanawiam się pod kątem strychu gdzie chcę dać kilka - i tak sobie głośno myślę, że może te w jednej obudowie będą mniej wrażliwe na zmiany temperatur itp (mniej styków), pytanie tylko czy tak jest czy nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 17.12.2012 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 Się lepiej zastanów czemu chcesz montować przekaźniki na strychu (nieizolowanym jak sądzę)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 19.12.2012 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 Witajcie,mam inne pytanieCzy jest sens dawać przekaźniki bistabilne sterowane z Fateka - właśnie sprawdziłem sobie karty katalogowe i widzę że pobór prądu przekaźnika Zamela PBM-01/24 jest 20mA a przekaźnika "zwykłego" PEM-01/24 jest 15mA (zakładam że w trybie załączonym).. i teraz czy jest sens bawić się w bistabilne przekaźniki? Jak będą zwykłe to w sumie prościej zaprogramować bo to co na wyjściu jest to np. na żarówce czy gniazdach, w bistabilnym trzeba by się nad programem pewnie bardziej pochylić.. co sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 19.12.2012 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 Bistabilne mają sens tylko jeśli brakuje Ci wejść w PLC i/lub chcesz wysterowywać przekaźniki nie tylko z PLC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 19.12.2012 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 Brakuje wejść? Czyli że coś miałoby być sterowane z pominięciem PLC czy jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 19.12.2012 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 Dokładnie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 26.12.2012 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 (edytowane) mam jeszcze pytanie odnośnie zapisu..tu http://forum.muratordom.pl/showthread.php?14996-Programowalne-instalacje-elektryczne-w%C4%85tek-dla-entuzjast%C3%B3w&p=4838510&viewfull=1#post4838510kolega podał w notacji np. marker M jako WM, a w innych miejscach czy na schematach jest zapisywane jako M,w dokumentacji do fateka przy opisach np. funkcji mov jest np. WX, WY czy WM w tabelce opisanej jako Range..pewnie odpowiedź jest banalna ale jakoś nie mogę się doszukać.. p.s. czy kol. civic9 jeszcze zagląda tu? bo jego linki nie działają i miałbym prośbę o wrzucenie może gdzieś plików hurtem.. Edytowane 26 Grudnia 2012 przez _artur_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 26.12.2012 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 Witajcie, mam inne pytanie Czy jest sens dawać przekaźniki bistabilne sterowane z Fateka - właśnie sprawdziłem sobie karty katalogowe i widzę że pobór prądu przekaźnika Zamela PBM-01/24 jest 20mA a przekaźnika "zwykłego" PEM-01/24 jest 15mA (zakładam że w trybie załączonym).. i teraz czy jest sens bawić się w bistabilne przekaźniki? Jak będą zwykłe to w sumie prościej zaprogramować bo to co na wyjściu jest to np. na żarówce czy gniazdach, w bistabilnym trzeba by się nad programem pewnie bardziej pochylić.. co sądzicie? Zerknij na http://plc-home.pl/forum/index.php była dyskyusja na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 27.12.2012 00:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 jeszcze dopiszę jedną informację, może się komuś przyda - ja do różnych celów uzywam konwerterów z rs232/485 na ethernet firmy tibbo.. do takiego rs'a możemy sie dostac po tcp jak do serwera czy może on coś wysyłać jako master - w pełni konfigurowalne.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 27.12.2012 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 kolega podał w notacji np. marker M jako WM, a w innych miejscach czy na schematach jest zapisywane jako M, w dokumentacji do fateka przy opisach np. funkcji mov jest np. WX, WY czy WM w tabelce opisanej jako Range.. pewnie odpowiedź jest banalna ale jakoś nie mogę się doszukać. Notacja WM, WX, WY to po prostu dostęp do całego "słowa" (16-bitów), a nie pojedynczych bitów. Dzięki temu nie ma potrzeby porównywania pojedynczo każdego bitu, za to można kazdy z nich pojedynczo (i prosto) odczytać i ustawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 27.12.2012 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 (edytowane) czyli jak masz np. MOV 0 WM800to do bitów M800-M816 wpisujesz 0 ? BTW. własnie się bawię sterownikiem - z konwerterem tibbo RS232<>ethernet działa bez problemu, napisałem sobie też w delphi program gadający po modbusie z fatekiem - całkiem fajna maszynka to ustrojstwo.. własnie się zastanawiam nad SCADĄ co tu postawić do testów.. zastanawiam się czy prostej wizualizacji /sterowania nie dałoby się na OpenWRT upchnąć.. jeszcze mam pytanie odnośnie przekaźników bistabilnych - jak sprawdzacie czy dany obwód jest załączony? dodatkowym wejściem? Edytowane 27 Grudnia 2012 przez _artur_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 27.12.2012 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 czyli jak masz np. MOV 0 WM800 to do bitów M800-M816 wpisujesz 0 ? Dokładnie tak. Co do SCADY, to osobiście nie widzę dla niej miejsca w instalacji domowej (pisałem o tym parę razy). A jedyną opcją weryfikacji stanu przekaźnika bistabilnego, sterowanego także z zewnątrz, jest niestety dodatkowe wejście sterownika. Między innymi dlatego użycie przekaźników bistabilnych ze sterownikiem raczej wielkiego sensu nie ma IMHO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 29.12.2012 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 A co sądzicie o WAGO? http://www.wago.com jak na razie Zalety:dużo lepszy web serwer i sterowanie ze wszystkiego,kilka języków programowania z konwerterem,praca na polskojęzycznym programie i to jednym z najlepszych ( uniwersalnym ) w tej branży,świetne wsparcie i biblioteki gotowych rozwiązań,chyba mniej miejsca zajmuje w skrzynce, Wady:Wyższa cena od Fateka, wychodzi mi w zależności od konfiguracji 20-30%brak ( ja nie znalazłem, albo będzie drogo ) współpracy z 1-Wire,mniejsza pamieć, ale w warunkach domowych, chyba nie będzie to problemem, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 29.12.2012 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 (edytowane) A co sądzicie o WAGO?..., Jestem jeszcze mocno zielony i na długo przed PLC, ale niedawno się o Wago dowiedziałem, podoba mi się szczególnie ten Codesys. Jeśli chodzi o termometry 1-wire to widzę że niektórzy coś próbują: http://www.edom-plc.pl/forum/index.php?topic=8.0 http://www.edom-plc.pl/forum/index.php?topic=86.msg198#msg198 Edytowane 29 Grudnia 2012 przez grzeniu666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 29.12.2012 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 (edytowane) Witam, czytałem, ale napisałem tutaj, bo tam sami Wagowicze a i rzadziej ktoś zagląda. Dla mnie najlepiej jakby był gotowy klocek do podłączenia. Mam już konwerter 1-Wire i parę dallasów, ale do tego złącza serwisowego to bym się bał podłączać cokolwiek, bo jakby cuś nie tak, to tylko raz! Te Wago ładnie pracują z bazami MySQL. A gdyby tak zbierać dane z 1-Wire w bazie i sczytywać do PLC? P.S. widzę, że dodałeś jeszcze link z tym modbusem 485. Przemknęło mi przez ekran, ale Wago za moduł liczy sobie jak za zboże i całość cenowo zaczyna już być mniej ciekawa. RS 232 potrzebny mi będzie do połączenia z Satelem INT-RS RJ45 - waidowmo, komunikacja ze światem Modbus - do temperatur, na dziś wychodzi mi 35-50 ( w zależności od sterowania podłogówką ), więc termopary po analogu odpadają! Edytowane 29 Grudnia 2012 przez gosciu01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 29.12.2012 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 (edytowane) ja właśnie siedzę i robię sobie driver (działający jako usługa systemowa) do zczytywania po modbusie rejestrów fateka i wrzucania tego co chcę do bazy mssql bo ja używam w robocie na codzień sql servera.. a stamtąd już sobie jakoś resztę wyciągnę na www czy gdzie indziej.. w bazie zrobie sobie tabelkę z rejestrami które należy sprawdzać i co ile żeby się nie bawić potem w zmiany w driverze.. Edytowane 29 Grudnia 2012 przez _artur_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 29.12.2012 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 artstarz,no to pozazdrościć!tak biegły niestety nie jestem i nie mogę sobie pozwolić na to, by przez "przecinek" w kodzie stracić kilka dni, stąd pasują mi takie klocki jak programowanie FBD, dobry support, a przy tym low cost i fura zabawy, bo gotowca też nie chcę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 29.12.2012 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 (edytowane) ja z kolei jestem sprzętowcem tzn. sporo rzeczy programuję czy projektuję ale z częścią wizualizacyjną już tak łatwo nie będzie.. z tym modbusem to w zasadzie przypadkiem się wziąłem bo w czwartek i piatek w robocie mi się nudziło to się wziąłem za rozgryzanie modbusa i jakoś poszło.. jeszcze nie wiem jak zrobić właśnie front panel na www ale jakoś coś w phpie wyrzeźbię..teraz do temperatur mam testowo moduł esea ale docelowo chyba solid chip będzie bo też ze 30 dsów będzie.. Edytowane 29 Grudnia 2012 przez _artur_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
suj 30.12.2012 00:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Jeśli chodzi o połaczenie 1-wire/modbus poszedłem drogą kolegi http://plc-home.pl/realizacja-systemu/odczyt-temperatur nieco modyfikując do swoich potrzeb. Zmieniłem w stosunku do oryginalnego projektu: - montaż na SMD - zasilanie dałem z 24VDC z zasilaczem impulsowym - złacza do wszystkich 16 kanałów 1-wire na płytce (kable wraz zasilaniami nie wymagają żadnej krosownicy) - przełączniki do wyboru adresu i prędkości magistrali modbus - jakieś zabezpieczenia przed wyindukowaniem się w kablach napięć mogących zniszczyć/zakłócić pracę układu. Teraz czeka mnie troszkę babrania w software. Zmieniły się nieco numery pinów (to nie stanowi problemu) ale chciał bym też zaszyć obsługę przełączników adresu i szybkości RS485. Ponieważ w czasie moich studiów zajęcia z C były w piątki o 7:30, to i nie udawało mi się nigdy na nie dotrzeć i nie jestem mistrzem tego języka:( to i nie idzie mi to zbyt wartko. Fajnie by było też zmienić kompilator z CCS na przykład na XC8 z Microchipa bo pozwalało by to kompilować nie tylko pod Windows ale też pod Linuxem i Apple. Tyle że to wymagało by napisania albo zaadoptowania bibliotek do obsługi 1-wire i Modbusa które są zaszyte w CCS pierwotnie zastosowany przez autora opracowania. Jak by ktoś był chętny to mogę udostępnić schemat i wzór płytki (pamiętając oczywiście kto jest autorem pierwowzoru, nie mam zamiaru przywłaszczać sobie należnego autorowi splendoru). A może jak by się znalazł jakiś mistrz C co by chciał przysiąść i popracować nad tym projektem to i może bym taki komplecik jeden dla niego zlutował. Z płytką z prototypy.pl i częściami w większości z Farnella i częściowo z TME wychodzi gdzieś ~200PLN. No ale jest 16 kanałów więc aż tak drogo nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts