Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Programowalne instalacje elektryczne - wątek dla entuzjastów

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witajcie,

mam inne pytanie

Czy jest sens dawać przekaźniki bistabilne sterowane z Fateka - właśnie sprawdziłem sobie karty katalogowe i widzę że pobór prądu przekaźnika Zamela PBM-01/24 jest 20mA a przekaźnika "zwykłego" PEM-01/24 jest 15mA (zakładam że w trybie załączonym).. i teraz czy jest sens bawić się w bistabilne przekaźniki? Jak będą zwykłe to w sumie prościej zaprogramować bo to co na wyjściu jest to np. na żarówce czy gniazdach, w bistabilnym trzeba by się nad programem pewnie bardziej pochylić.. co sądzicie?

mam jeszcze pytanie odnośnie zapisu..

tu http://forum.muratordom.pl/showthread.php?14996-Programowalne-instalacje-elektryczne-w%C4%85tek-dla-entuzjast%C3%B3w&p=4838510&viewfull=1#post4838510

kolega podał w notacji np. marker M jako WM, a w innych miejscach czy na schematach jest zapisywane jako M,

w dokumentacji do fateka przy opisach np. funkcji mov jest np. WX, WY czy WM w tabelce opisanej jako Range..

pewnie odpowiedź jest banalna ale jakoś nie mogę się doszukać..

p.s. czy kol. civic9 jeszcze zagląda tu? bo jego linki nie działają i miałbym prośbę o wrzucenie może gdzieś plików hurtem..

Edytowane przez _artur_

Witajcie,

mam inne pytanie

Czy jest sens dawać przekaźniki bistabilne sterowane z Fateka - właśnie sprawdziłem sobie karty katalogowe i widzę że pobór prądu przekaźnika Zamela PBM-01/24 jest 20mA a przekaźnika "zwykłego" PEM-01/24 jest 15mA (zakładam że w trybie załączonym).. i teraz czy jest sens bawić się w bistabilne przekaźniki? Jak będą zwykłe to w sumie prościej zaprogramować bo to co na wyjściu jest to np. na żarówce czy gniazdach, w bistabilnym trzeba by się nad programem pewnie bardziej pochylić.. co sądzicie?

Zerknij na

http://plc-home.pl/forum/index.php

była dyskyusja na ten temat.

kolega podał w notacji np. marker M jako WM, a w innych miejscach czy na schematach jest zapisywane jako M,

w dokumentacji do fateka przy opisach np. funkcji mov jest np. WX, WY czy WM w tabelce opisanej jako Range..

pewnie odpowiedź jest banalna ale jakoś nie mogę się doszukać.

Notacja WM, WX, WY to po prostu dostęp do całego "słowa" (16-bitów), a nie pojedynczych bitów. Dzięki temu nie ma potrzeby porównywania pojedynczo każdego bitu, za to można kazdy z nich pojedynczo (i prosto) odczytać i ustawić.

czyli jak masz np. MOV 0 WM800

to do bitów M800-M816 wpisujesz 0 ?

BTW. własnie się bawię sterownikiem - z konwerterem tibbo RS232<>ethernet działa bez problemu, napisałem sobie też w delphi program gadający po modbusie z fatekiem - całkiem fajna maszynka to ustrojstwo.. własnie się zastanawiam nad SCADĄ co tu postawić do testów.. zastanawiam się czy prostej wizualizacji /sterowania nie dałoby się na OpenWRT upchnąć..

jeszcze mam pytanie odnośnie przekaźników bistabilnych - jak sprawdzacie czy dany obwód jest załączony? dodatkowym wejściem?

Edytowane przez _artur_

czyli jak masz np. MOV 0 WM800

to do bitów M800-M816 wpisujesz 0 ?

Dokładnie tak.

Co do SCADY, to osobiście nie widzę dla niej miejsca w instalacji domowej (pisałem o tym parę razy). A jedyną opcją weryfikacji stanu przekaźnika bistabilnego, sterowanego także z zewnątrz, jest niestety dodatkowe wejście sterownika. Między innymi dlatego użycie przekaźników bistabilnych ze sterownikiem raczej wielkiego sensu nie ma IMHO.

A co sądzicie o WAGO?

http://www.wago.com

jak na razie

Zalety:

dużo lepszy web serwer i sterowanie ze wszystkiego,

kilka języków programowania z konwerterem,

praca na polskojęzycznym programie i to jednym z najlepszych ( uniwersalnym ) w tej branży,

świetne wsparcie i biblioteki gotowych rozwiązań,

chyba mniej miejsca zajmuje w skrzynce,

Wady:

Wyższa cena od Fateka, wychodzi mi w zależności od konfiguracji 20-30%

brak ( ja nie znalazłem, albo będzie drogo ) współpracy z 1-Wire,

mniejsza pamieć, ale w warunkach domowych, chyba nie będzie to problemem,

A co sądzicie o WAGO?...,

Jestem jeszcze mocno zielony i na długo przed PLC, ale niedawno się o Wago dowiedziałem, podoba mi się szczególnie ten Codesys. Jeśli chodzi o termometry 1-wire to widzę że niektórzy coś próbują:

http://www.edom-plc.pl/forum/index.php?topic=8.0

http://www.edom-plc.pl/forum/index.php?topic=86.msg198#msg198

Edytowane przez grzeniu666

Witam,

czytałem, ale napisałem tutaj, bo tam sami Wagowicze ;-) a i rzadziej ktoś zagląda.

Dla mnie najlepiej jakby był gotowy klocek do podłączenia.

Mam już konwerter 1-Wire i parę dallasów, ale do tego złącza serwisowego to bym się bał podłączać cokolwiek, bo jakby cuś nie tak, to tylko raz!

Te Wago ładnie pracują z bazami MySQL.

A gdyby tak zbierać dane z 1-Wire w bazie i sczytywać do PLC?

P.S.

widzę, że dodałeś jeszcze link z tym modbusem 485.

Przemknęło mi przez ekran, ale Wago za moduł liczy sobie jak za zboże i całość cenowo zaczyna już być mniej ciekawa.

RS 232 potrzebny mi będzie do połączenia z Satelem INT-RS

RJ45 - waidowmo, komunikacja ze światem

Modbus - do temperatur, na dziś wychodzi mi 35-50 ( w zależności od sterowania podłogówką ), więc termopary po analogu odpadają!

Edytowane przez gosciu01

ja właśnie siedzę i robię sobie driver (działający jako usługa systemowa) do zczytywania po modbusie rejestrów fateka i wrzucania tego co chcę do bazy mssql bo ja używam w robocie na codzień sql servera.. a stamtąd już sobie jakoś resztę wyciągnę na www czy gdzie indziej.. w bazie zrobie sobie tabelkę z rejestrami które należy sprawdzać i co ile żeby się nie bawić potem w zmiany w driverze.. Edytowane przez _artur_

artstarz,

no to pozazdrościć!

tak biegły niestety nie jestem i nie mogę sobie pozwolić na to, by przez "przecinek" w kodzie stracić kilka dni, stąd pasują mi takie klocki jak programowanie FBD, dobry support, a przy tym low cost i fura zabawy, bo gotowca też nie chcę.

ja z kolei jestem sprzętowcem tzn. sporo rzeczy programuję czy projektuję ale z częścią wizualizacyjną już tak łatwo nie będzie.. z tym modbusem to w zasadzie przypadkiem się wziąłem bo w czwartek i piatek w robocie mi się nudziło to się wziąłem za rozgryzanie modbusa i jakoś poszło..

jeszcze nie wiem jak zrobić właśnie front panel na www ale jakoś coś w phpie wyrzeźbię..

teraz do temperatur mam testowo moduł esea ale docelowo chyba solid chip będzie bo też ze 30 dsów będzie..

Edytowane przez _artur_

Jeśli chodzi o połaczenie 1-wire/modbus poszedłem drogą kolegi http://plc-home.pl/realizacja-systemu/odczyt-temperatur nieco modyfikując do swoich potrzeb. Zmieniłem w stosunku do oryginalnego projektu:

- montaż na SMD

- zasilanie dałem z 24VDC z zasilaczem impulsowym

- złacza do wszystkich 16 kanałów 1-wire na płytce (kable wraz zasilaniami nie wymagają żadnej krosownicy)

- przełączniki do wyboru adresu i prędkości magistrali modbus

- jakieś zabezpieczenia przed wyindukowaniem się w kablach napięć mogących zniszczyć/zakłócić pracę układu.

1wire_modbus2.jpg

Teraz czeka mnie troszkę babrania w software. Zmieniły się nieco numery pinów (to nie stanowi problemu) ale chciał bym też zaszyć obsługę przełączników adresu i szybkości RS485. Ponieważ w czasie moich studiów zajęcia z C były w piątki o 7:30, to i nie udawało mi się nigdy na nie dotrzeć i nie jestem mistrzem tego języka:( to i nie idzie mi to zbyt wartko. Fajnie by było też zmienić kompilator z CCS na przykład na XC8 z Microchipa bo pozwalało by to kompilować nie tylko pod Windows ale też pod Linuxem i Apple. Tyle że to wymagało by napisania albo zaadoptowania bibliotek do obsługi 1-wire i Modbusa które są zaszyte w CCS pierwotnie zastosowany przez autora opracowania. Jak by ktoś był chętny to mogę udostępnić schemat i wzór płytki (pamiętając oczywiście kto jest autorem pierwowzoru, nie mam zamiaru przywłaszczać sobie należnego autorowi splendoru). A może jak by się znalazł jakiś mistrz C co by chciał przysiąść i popracować nad tym projektem to i może bym taki komplecik jeden dla niego zlutował. Z płytką z prototypy.pl i częściami w większości z Farnella i częściowo z TME wychodzi gdzieś ~200PLN. No ale jest 16 kanałów więc aż tak drogo nie jest.