grregg 20.03.2012 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 Nie do końca słuszny wniosek. W przeliczeniu dla 8-miu kanałów (obiegów) dla Nexo 1 moduł przekaźnikowy 1542zł + 8 termostatów (2174zł) = 3716zł dla tego samego zestawu EIB KNX = 1300 termostat*8 = 10400+moduł przekaźnika 1150zł = 11550zł. Jak widać różnica w cenie spora. Nie no jak można porównywać czujnik temperatury do wielofunkcyjnego przycisku ?? Porównując cenę należałoby porównać podobne urządzenia, a nie dwa całkiem inne. Odpowiednikiem czujników temperatury Nexo mogą być np czujniki temperatury zennio. Do podłączenia czujnika temperatury zennio potrzebujemy dodatkowy moduł zennio quad (jeden moduł na cztery czujniki). Nie znam dokładnych cen, bo one uzależnione są od kursu eruo. Ale tak miej więcej 1 moduł quad zennio kosztuje około 600zł, jeden czujnik temperatury zennio kosztuje około 70zł. Czyli zestaw 2 modułów i 8 czujników kosztuje około 1760zł Czyli zestaw KNX funkcjonalnie odpowiadającemu zestawowi Nexo kosztuje 1760zł (termostaty) + 1150zł (moduł załączający) = 2910zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 20.03.2012 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 Dobrze, że kolega to wyjaśnił - szukałem "termostat EIB/KNX" - takie wyniki w google otrzymałem. Tylko pytanie, jaki interfejs łączy te urządzenia i pozwala w łatwy sposób sterować temperaturą dla zwykłego użytkownika, w przypadku Nexo oczywiście jest konieczność wpięcia elementów do systemu -jak to wygląda tutaj ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 21.03.2012 00:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 (edytowane) Nie do końca słuszny wniosek. W przeliczeniu dla 8-miu kanałów (obiegów) dla Nexo 1 moduł przekaźnikowy 1542zł + 8 termostatów (2174zł) = 3716zł dla tego samego zestawu EIB KNX = 1300 termostat*8 = 10400+moduł przekaźnika 1150zł = 11550zł. Jak widać różnica w cenie spora. Niechcący wpadłem na coś takiego http://www.intelektronik.pl/oferta.php Nadal uważasz, że Nexwell jest tani? Do tego Loxone i mamy całkiem fajne sterownie IB/ID wykonane w KNX. http://www.loxone.com/Pages/en/purchase/shop/Kategorie-Seiten/Default.aspx?id=BASIS Do tego integra z modułem integrującym z KNX Edytowane 21 Marca 2012 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 21.03.2012 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Niechcący wpadłem na coś takiego http://www.intelektronik.pl/oferta.php Nadal uważasz, że Nexwell jest tani? Do tego Loxone i mamy całkiem fajne sterownie IB/ID wykonane w KNX. http://www.loxone.com/Pages/en/purchase/shop/Kategorie-Seiten/Default.aspx?id=BASIS Do tego integra z modułem integrującym z KNX Człowieku, nie wiem skąd się biorą Twoje frustracje, wyszukujesz na siłę jakiś dziwnych przykładów w stosunku do systemu Nexwell - w którym miejscu napisałem, że jest on tani ? Podałem Tobie porównanie tylko na jednej gałęzi, a Tobie to sen z oczu spędza. Po drugie jak odważysz się zaproponowaną wyżej "choinkę" wdrożyć w instalację, wtedy napisz "co z tego wyszło" tu na forum. Tyle w temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 21.03.2012 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Człowieku, nie wiem skąd się biorą Twoje frustracje, wyszukujesz na siłę jakiś dziwnych przykładów w stosunku do systemu Nexwell - w którym miejscu napisałem, że jest on tani ? Staram się pokazywać różnice w różnych systemach. Dla przypomnienia to nie ja porównałem moduł podtynkowy czujnika temp. Nexwella za 300 zł z przyciskami wielofunkcyjnym KNX za 1300, aby wykazać, że nexwell ma niższą cenę. Po drugie jak odważysz się zaproponowaną wyżej "choinkę" wdrożyć w instalację, wtedy napisz "co z tego wyszło" tu na forum. Choinkę? Powszechna jest integracja centralki alarmowej Galaxy z KNX poprzez modbusa, Domiq ma pełną integrację z satelem. Satel wypuścił moduł do KNX. Tak dla przypomnienia jest to wątek o "Programowalne instalacje elektryczne - wątek dla entuzjastów" więc jak najbardziej takie "choinki" są na miejscu. W tym wątku jest wiele ciekawszych "Choinek", które świetnie się spisują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 21.03.2012 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Witam entuzjastów ID i automatyki w domkach, jak tylko ogranę inne sprawki będę tu częściej zaglądał dendrytus, myślę że jeśli chodzi o sterowalność podłogówki to w nowych, szczelnych i mocno ocieplanych domkach (plus wentylacja z odzyskiem ciepła) z natury rzeczy bezwładność takiego ogrzeania jest średnia lub duża. Chyba trochę głupio tylko dla pretekstu sterowalności budować energochłonne, szybko wychładzające się żelbetowe durszlaki Dokładny projekt ogrzewania w większości "domowych" przypadków ogranicza potrzebę precyzyjnego sterowania poszczególnymi strefami, po prostu cała chatka nagrzewa się równomiernie do zaprojektowanych temp. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 21.03.2012 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 dendrytus, myślę że jeśli chodzi o sterowalność podłogówki to w nowych, szczelnych i mocno ocieplanych domkach (plus wentylacja z odzyskiem ciepła) z natury rzeczy bezwładność takiego ogrzeania jest średnia lub duża. Chyba trochę głupio tylko dla pretekstu sterowalności budować energochłonne, szybko wychładzające się żelbetowe durszlaki Dokładny projekt ogrzewania w większości "domowych" przypadków ogranicza potrzebę precyzyjnego sterowania poszczególnymi strefami, po prostu cała chatka nagrzewa się równomiernie do zaprojektowanych temp. Pozdrawiam. Owszem, ale tak jak wspomniałem po co ogrzewać pomieszczenie, które nie jest praktycznie wykorzystywane? Ja np bardzo lubię wychodzić z wanny/prysznica na ciepłą podłogę i nie widzę jakiegokolwiek sensu, aby było ona podgrzewana w nocy, lub w dzień kiedy nikogo nie ma w domu. Nie widzę też sensu aby z powodu, gdy chcę mieć podwyższoną temp w sypialni podnosić temperaturę w całym domu i do tego zmieniać upodobania innych. Ja np lubię spać przy temp. 17-18 st. co nie oznacza, że przy takiej temp będą dobrze spać moje dzieci. Zresztą podnoszenie temp. w jednym pomieszczeniu jest bardziej ekonomiczne i szybsze, niż w całym domu. Nie mam odzysku ciepła, bo nie widzę sensu jego stosowania w domkach jednorodzinnych. W firmach, biurach jak najbardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 21.03.2012 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 ... Nie mam odzysku ciepła, bo nie widzę sensu jego stosowania w domkach jednorodzinnych. W firmach, biurach jak najbardziej. Zaskakujesz każdego dnia nową złotą myślą Możesz uzasadnić, dlaczego rekuperacji nie ma sensu stosować w domkach jednorodzinnych ? Wszystkim czytającym to forum na pewno się przyda Twój wywód, tym bardziej, że wielu z nich taką instalację posiada, po jakiego wała ją zakładali .. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 21.03.2012 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Owszem, ale tak jak wspomniałem po co ogrzewać pomieszczenie, które nie jest praktycznie wykorzystywane? Ja np bardzo lubię wychodzić z wanny/prysznica na ciepłą podłogę i nie widzę jakiegokolwiek sensu, aby było ona podgrzewana w nocy, lub w dzień kiedy nikogo nie ma w domu. Nie widzę też sensu aby z powodu, gdy chcę mieć podwyższoną temp w sypialni podnosić temperaturę w całym domu i do tego zmieniać upodobania innych. Ja np lubię spać przy temp. 17-18 st. co nie oznacza, że przy takiej temp będą dobrze spać moje dzieci. Zresztą podnoszenie temp. w jednym pomieszczeniu jest bardziej ekonomiczne i szybsze, niż w całym domu. Nie mam odzysku ciepła, bo nie widzę sensu jego stosowania w domkach jednorodzinnych. W firmach, biurach jak najbardziej. Sam pisałeś że IB jest dla komfortu, ogrzewanie nieużywanego pomieszczenia nie obniża komfortu A serio, to trzeba zważyć czy wydatek na sterowanie jest wart oszczędności. Jeśli chodzi o komfort, to wentylacja mechaniczna bezsprzecznie ma przewagę nad grawitacją, a stąd do odzysku ciepła kroczek (coraz tańsze reku na rynku). Oczywiście dobre pełne sterowanie nie przeszkadza, jakkolwiek dobowy spadek temp o 1* po wyłączeniu ogrzewania dziś nie jest rzadkością, więc takie dzienne "huśtawki" nie zadziałają, dłuższe/rzadkie zmiany można chyba załatwić taniej (choć może mniej efektownie ) pewnie jakimś termostatem na pętli. Najlepiej to rozpatrywać całościowo - IB/automatyka, wentylacja, ogrzewanie (również jej akumulacyjność chatki, czasem przerwy w prądzie bywają długie, choć pewnie napiszesz "zasilanie awaryjne podłączone do IB" ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 22.03.2012 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 (edytowane) Zaskakujesz każdego dnia nową złotą myślą Możesz uzasadnić, dlaczego rekuperacji nie ma sensu stosować w domkach jednorodzinnych ? Wszystkim czytającym to forum na pewno się przyda Twój wywód, tym bardziej, że wielu z nich taką instalację posiada, po jakiego wała ją zakładali .. ? W moim przypadku wykonanie z materiałem wyceniono na prawie 30 000.zł. Dodatkowo miałbym efektowne zabudowy z karton gipsu i obniżony sufit. Do tego prąd i filtry wychodziły rocznie około 800 zł. Wolałem połowę tej sumy przeznaczyć na zewnętrzna elektryczne żaluzje(nie mylić z roletami). Kolejna moja fanaberia i nie powiem całkiem fajna. A serio, to trzeba zważyć czy wydatek na sterowanie jest wart oszczędności. Jeśli chodzi o komfort, Czy rozumiesz znaczenie słów "komfort" i "oszczędności"? Czy wentylowane skórzane fotele w samochodzie, to oszczędność czy komfort? Czy 300KM pod maską mają jakiekolwiek uzasadnianie ekonomiczne? Elektrycznie opuszczane szyby mają jakikolwiek sens, jeśli będziesz próbował oszczędzać? Czy fabryczna nawigacja ma sens jeśli będziesz szukał oszczędności. Jaki jest ekonomiczny sens budowy ID - żaden. Jest to czysta fanaberia. Dla wyjaśnienia budowa IB jest uzasadniona ekonomicznie i daje oszczędności, dodatkowo wychodzi taniej, ze względu na brak bardzo kosztownych bajerów. to wentylacja mechaniczna bezsprzecznie ma przewagę nad grawitacją, a stąd do odzysku ciepła kroczek (coraz tańsze reku na rynku). Oczywiście dobre pełne sterowanie nie przeszkadza, jakkolwiek dobowy spadek temp o 1* po wyłączeniu ogrzewania dziś nie jest rzadkością, więc takie dzienne "huśtawki" nie zadziałają, dłuższe/rzadkie zmiany można chyba załatwić taniej (choć może mniej efektownie ) pewnie jakimś termostatem na pętli. Najlepiej to rozpatrywać całościowo - IB/automatyka, wentylacja, ogrzewanie (również jej akumulacyjność chatki, czasem przerwy w prądzie bywają długie, choć pewnie napiszesz "zasilanie awaryjne podłączone do IB" ). Nie mam zasilania awaryjnego, gdyż nie jest mi do niczego potrzebne, jedynie elektronika ID i ogrzewania mają ups-y. I nie mieszkam w centrum miasta. Napiszę to jeszcze raz tak zaawansowane sterowanie wykonuje się jedynie dla komfortu, nie dla jakichkolwiek oszczędności. Oszczędności jakie są generowane to efekt uboczny, nic nie kosztujący. Równie dobrze, ale na pewno nie tak komfortowo można użyć jednego termoregulatora, będzie co prawda trochę za gorąca na parterze, ale za to trochę za chłodno na piętrze. Nie stać cię na takie rozwiązanie to je sobie odpuść. Ewentualnie podciągnij przewody tak na wszelki wypadek. I dajcie już spokój z tymi rozważaniami na temat oszczędności i wyższości systemów ogrzewania w tym temacie. To nawet nie ten dział. Edytowane 22 Marca 2012 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 22.03.2012 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 Czy wentylowane skórzane fotele w samochodzie, to oszczędność czy komfort? To szpan. Czy 300KM pod maską mają jakiekolwiek uzasadnianie ekonomiczne? Można spokojnie napisac SMSa czekając na następnych światłach Czy fabryczna nawigacja ma sens jeśli będziesz szukał oszczędności. A pokazuje stacje z najtańszym paliwem? Czemu tak ciężko Ci uwierzyć, że nie wszyscy maja takie domy jak Twój i nie wszyscy podzielają Twój światopogląd? Podajesz często przykłady (jak te, które pozwoliłem sobie nieco wydrwić powyżej), które nijak się mają do dyskutowanego problemu. Przyjmij chociaż do wiadomości, że w pewnych "okolicznościach przyrody" możesz nie mieć racji... I dajcie już spokój z tymi rozważaniami na temat oszczędności i wyższości systemów ogrzewania w tym temacie. To nawet nie ten dział. O ile pamiętam zaczęliśmy od tego (no ja zacząłem), że sterowanie podłogówką w domu energooszczędnym nie ma sensu, bo nie daje widocznych efektów (nie podnosi komfortu), za to daje widoczne koszty (trzeba zapłacić za instalację). Może trudno Ci w to uwierzyć, ale gdybym ja sobie wygrzał w łazience podłogę do takiej temperatury by była wyczuwalnie ciepła, to bym miał "przy okazji" saunę (tyle że pewnie suchą) przez nastęne minimum kilka godzin. Według mnie ani to komfortowe, ani oszczędne. Rozwiązaniem mogły by być maty elektryczne wyklejone tuż pod kafelkami (wtedy unikniemy znacznej części akumulacji w wylewce, więc jest szansa, że nie zagotujemy łazienki, no i czas reakcji, będzie zbliżony do typowego grzejnika naściennego) - no ale to już nie podłogówka wodna i sterowanie też jakby zupełnie inaczej może wyglądać. PS. Co do jednego się zgadzam - ten wątek nie powinien służyć takim dyskusjom, więc z mojej strony to już EOT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
P O P O 24.03.2012 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 Niechcący wpadłem na coś takiego http://www.intelektronik.pl/oferta.php Nadal uważasz, że Nexwell jest tani? Do tego Loxone i mamy całkiem fajne sterownie IB/ID wykonane w KNX. http://www.loxone.com/Pages/en/purchase/shop/Kategorie-Seiten/Default.aspx?id=BASIS Do tego integra z modułem integrującym z KNX Witam po raz pierwszy Mam pytanie do Dendrytusa Chcę dokładnie zapytać o programowanie Loxona z darmowej aplikacji przy podpiętych urządzeniach KNX oraz dodatkowo cetrali Satela Integra z modułem RS lub KNX. Z tego co wyczytałem u nich na stronie, poprzez dedykowany soft jest możliwość zaczytania wszystkich urządzeń podpiętych z Integry. Problem jest czy muszą być one jakoś szczególnie zaczytane w danym module rozszerzeń Integry i dopiero można nimi sterować z softu Loxona. Jeżeli chodzi o KNX to wydawało mi się że bezpośrednio jest możliwość sterowania aktorami itd z poziomu oprogramowania Loxona (chyba, że się mylę). Dlatego też chciałem zapytać, czy robiłeś kiedyś programowanie Loxona z dopiętą Integrą i modułami KNX. Może lepiej jest używać dedykowanych rozszerzeń Loxona RS, Enocean itd. ? Czy jest to bardzo kłopotliwe połączenie w sumie trzech różnych standardów? Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 24.03.2012 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 (edytowane) Witam po raz pierwszy Mam pytanie do Dendrytusa Chcę dokładnie zapytać o programowanie Loxona z darmowej aplikacji przy podpiętych urządzeniach KNX oraz dodatkowo cetrali Satela Integra z modułem RS lub KNX. Planuję zakup loxona w maju-czerwcu do testów. Niestety muszę dokończyć jedną instalację i przygotować się do następnej. Możliwe, że nabędę też w między czasie te polskie modułu, również do testów. Z tego co wyczytałem u nich na stronie, poprzez dedykowany soft jest możliwość zaczytania wszystkich urządzeń podpiętych z Integry. Problem jest czy muszą być one jakoś szczególnie zaczytane w danym module rozszerzeń Integry i dopiero można nimi sterować z softu Loxona. Do tego właśnie ma służyć bramka KNX satela. Z tego co pamiętam są tam pewne ograniczenia, ale zawsze można zastosować starą metodę z integracją poprzez we/wy. Niestety przy integracji różnych rozwiązań, nigdy nie jest różowo, mimo zapewnień producentów. Dawniej się zdarzało w EIB/KNX, że rozwiązania jednego producenta nie do końca działały z rozwiązaniami drugiego. Jeżeli chodzi o KNX to wydawało mi się że bezpośrednio jest możliwość sterowania aktorami itd z poziomu oprogramowania Loxona (chyba, że się mylę). Oczywiście. Choć nie ukrywam, że jest to raczej wiedza teoretyczna. Nie ukrywam, że mają fajnie zrobione oprogramowanie. Jest kilka filmików na youtube, niestety po niemiecku, co może być problemem dla niektórych. Dlatego też chciałem zapytać, czy robiłeś kiedyś programowanie Loxona z dopiętą Integrą i modułami KNX. Moduł KNX satela to jest to, czego brakowało. Integracja satela odbywała się przez moduły we/wy, a to podnosi koszty. Czym większa integracja tym, koszty większe i nie było to mistrzostwo świata. Często KNX integruje się z centralką Galaxy poprzez bramkę Modbus. Może lepiej jest używać dedykowanych rozszerzeń Loxona RS, Enocean itd. ? Czy jest to bardzo kłopotliwe połączenie w sumie trzech różnych standardów? Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź.Różne standardy to konieczność ich nauki. Jeśli wszystko ruszy i jest ok, to fajnie, gorzej jak coś pójdzie nie tak i wtedy nie wiadomo gdzie jest błąd i dlaczego trzy urządzenia nie współpracują ze sobą. Loxone ma zaletę, że ma sporo własnych modułów dobrych cenach. Jeśli czegoś nie mają, to można wtedy wziąć KNX. To rozwiązanie daje ci możliwość wyboru. Możesz wziąć bramkę 1-wire KNX lub 1-wire loxone. Problem może być gdyby loxone zniknęło z rynku, ale to problem wszystkich klientów tego typu rozwiązań, chociaż zawsze pozostaje możliwość przeróbki na pełne KNX. Jeśli chodzi o moduł KNX satel, to również nie miałem się czasu pobawić, chociaż mam zaplanowane wymiany modułów we/wy na interface-satela w celu poprawy integracji. To tanie rozwiązanie zainteresowało mnie osobiście, ze względu na znajomych czy rodzinę, którzy chcieliby mieć ID, ale cena KNX ich powala, nawet przy moich specjalnych cenach dla nich. Może skończy się w końcu gadanie, że innym to robisz a nam nie chcesz. I tak jak już wspomniałem wcześniej, do końca czerwca postaram się przeprowadzić stosowne testy i opisać co i jak. Edytowane 24 Marca 2012 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
P O P O 25.03.2012 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 Planuję zakup loxona w maju-czerwcu do testów. Witam serdeczne dzięki za odpowiedź. Pewnie będę mocno zainteresowany takim połączeniem. Jedynie nie wiem czy używając rozszerzeń (wejść) loxona mogę używać standardowych przycisków KNX itd. Możliwe że się zgłoszę o wycenę instalacji do domu około 200 na loxonie. Dodatkowo mam pytanie o chińskiego producenta HDL http://www.hdlchina.com/Products_list.asp?Did=12 http://www.hdl-polska.com.pl/ Robi cześć urządzeń w systemie KNX (aktory, komunikację, przyciski itd) ale ma też swój system o wiele bardziej złożony ze sterowaniem audio, panelami i innymi badziewami). Maja też połączenie do systemu KNX. Jeżeli chodzi o produkty zgodne do KNX to pewnie wszystko jest w porządku, tylko obecnie nigdzie nie można znaleźć ich cen. Może się z nimi spotkałeś. Jak nie, to może zerknij na nie bo może rzeczywiście to straszna chińszczyzna. Ten ich własny system jest widzę rozwijany bo poszedł do USA http://www.smarthomebus.com/ http://www.smart-hdl.com/difference-old-smartbus-new-generation4-g4.html Nie ukrywam że patrząc na polski cennik, jest pewnie z 50% tańszy od KNX gira, zennio itd (łącznie z fajnymi zintegrowanymi przyciskami z termostatem). Tutaj polski cennik http://www.hdl-polska.com.pl/cennik/panele_sterujace. Gdzieś w sieci też jest pokazane programowanie do tego SmartBUSa (ichniejszej magistrali) i chyba wygląda podobnie jak do KNX. Czy mógłbyś pobieżnie zerknąć na tych chinoli. W Polsce podobno już coś robili na tym SmartBusie HDL. Tak pytam bo znalazłem ich na stronie producentów KNX http://www.knx.org/knx/knx-devices/ , a przy okazji wyszło że robią własny sytem SmartBUS i teraz jego ulepszenie G4. Będę super wdzięczny za twoją opinię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 25.03.2012 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 (edytowane) Witam serdeczne dzięki za odpowiedź. Pewnie będę mocno zainteresowany takim połączeniem. Jedynie nie wiem czy używając rozszerzeń (wejść) loxona mogę używać standardowych przycisków KNX itd. Z tym raczej nie będzie problemów. Ja raczej obawiam się problemów w drugą stronę czyli sterowanie KNX-em z poziomu czujników i przycisków po stronie loxone. Dodatkowo mam pytanie o chińskiego producenta HDL :jawdrop: Po przejrzeniu oferty na szybko, powiem tak. Ktoś ma w tym kraju lekko przerąbane i albo zrobi coś z cenami, albo niech zacznie pakować walizki. Co do Jakości. EIB/KNX jest oficjalnym standardem dla inteligentnego budownictwa w chinach. Przynależność do KNX to również obowiązki. PS. Dobrze że rodzina i znajomi nic o tym nie wiedzą , bo miałbym przerąbane. Ja mam na jutro pilną robotę a ty mi takie cudności. Edytowane 25 Marca 2012 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
P O P O 25.03.2012 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 Dodatkowo filmy z możliwościami G$ smartbushttp://www.oursmartwall.com/social-network-business-page/videos/display.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
P O P O 26.03.2012 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 Witam Dendrytus Doczytałem że smartbus G4 z USA to filia gości z Dubaju co ukradli system z HDLhttp://www.hdlchina.com/aboutlist.asp?nid=79 Można się zastanowić czy nie zostać ich przedstawicielem na Polskę (tego G4) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
P O P O 27.03.2012 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 Witam Jeszcze parę informacji Nawet niemiecka firmahttp://www.preussen-automation.eu/index.php?cID=402sprzedaje chińskiego HDL pod swoją marką preussen oraz też wykorzystuje SMART BUS jako swój (tylko w białym kolorze)Także chinole produkują dla paru firm i pozwalają dać logo (no chyba że preussen to przykrywka). Tutaj mamy ceny preussena w Polscehttp://www.e-knx.pl/sklep/pl/6_preussen-automation Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zylko 03.04.2012 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 .....no tak sterowaniem mieszacze tez /dodatkowy baypas i kilka spraw / i sytuacja pod kontrola.... Jednak wroce do temperatur ichpomiaru i sterowaniem ..................jest takie cos jak Płyta ewaluacyjna EvB ATmega 16-32...czli mozna cos tez na Atmedze odczytAC przez DS18b20 1-WIRE:::BO JA NA TYM SIE JUZ KOMPLETNIE NIE ZNAM prosil bym o jakiekolwiek wskazowki,wzglednie Wasze doswiadczenia. pozdrawiam Janek Jan, nie wiem czy piszemy o tej samej płytce. Ja mam EvB na ATMega644P. Za jej pomocą napewno można osczytać DS przez 1-Wire (nawet wiele), natomiast jeżeli się kompletnie nie znasz to nie polecam. To jest raczej rozwiązanie dla osoby która potrafi programować w jakimś języku i posiadającej choćby minimalną wiedzę o elektronice, albo bardzo chcącej się jednego i drugiego nauczyć. Ja musiałem nauczyć się podstaw elektroniki Ja wykorzystałem biblioteki Ardunio a dokładnie jego klona sanguino. pozdrawiam, Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan23 05.04.2012 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 (edytowane) Mam jedno pytanie . Jakiego konkretnie uzywacie transformatora systemowego do do dodatkowego zasilania instalacjii alarmowej? Pozdrawiam Janko. Edytowane 5 Kwietnia 2012 przez Jan23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts