gosciu01 30.12.2012 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Jestem jeszcze mocno zielony i na długo przed PLC, ale niedawno się o Wago dowiedziałem, podoba mi się szczególnie ten Codesys. Jeśli chodzi o termometry 1-wire to widzę że niektórzy coś próbują: http://www.edom-plc.pl/forum/index.php?topic=8.0 http://www.edom-plc.pl/forum/index.php?topic=86.msg198#msg198 Znalazłem rozwiązanie dla Wago 750-881 i opisałem na wspomnianym forum z prośbą o przyjrzenie się tej konfiguracji. ( tak mi się wydaje, bo specem w tym temacie nie jestem i nie testowałem, ale z opisów wygląda to dobrze ). Dallasy podłączamy do dowolnego kowertera z RS-232, a ten do konwertera TCP/IP. np.: np.: Wire-Chip 3.1, ADA-401W, MP00204-RS232 , Ten z kolei do konwertera RS-232 --> Ethernet np. KT-ETH-RS232-1: http://www.shop.kristech.eu/product_info.php?products_id=325 Można zamknąć się w 200 zł ( z konwerterem MP00204-RS232, bez dallasów ). Wykorzystać dowolną ilość parametrów w PLC ( do 60 ) temperatury i innych, wysłać to do MySQL i zrobić dalej co się w duszy plącze Lepiej, aby ktoś biegły temu się przyjrzał jednak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 02.01.2013 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 - złacza do wszystkich 16 kanałów 1-wire na płytce (kable wraz zasilaniami nie wymagają żadnej krosownicy) [ATTACH=CONFIG]157045[/ATTACH] Jak się nazywają te złącza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
suj 02.01.2013 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 (edytowane) jak się nazywają te złącza? phoenix contact - ptsa0,5/16-2,5-z - term blk, pcb, 2,5 mm, 16-drożny http://pl.farnell.com/jsp/search/productdetail.jsp?SKU=1792966 Edytowane 2 Stycznia 2013 przez suj dodany link Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tadeusz Hypki 09.01.2013 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Mój kolega opomiarowanie zrobił tak. Do dużego Chińskiego PLC Xinje dodał drugi Chiński PLC2011 i po modbusie udostepnił dużemu PLC całą funkcjonalność. Teraz może z PLC2011 i przy pomocy jego softu sterować dużym PLC i jeszcze wysyła dużemu dane z 1-Wire, zegar astronomiczny i całą resztę co siedzi w PLC2011. Działa to tak, że duży PLC jest połączony lokalnie ethernetem i PLC2011 wysyła protokołem Modbus over Ethernet swoje zasoby. Można tak podłączyc do każdego poważnego PLC, które ma ethernet. Za to całe sterowanie i transmisja niejawna idzie z PLC2011 i Androida. Super sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 09.01.2013 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Mój kolega opomiarowanie zrobił tak. Do dużego Chińskiego PLC Xinje dodał drugi Chiński PLC2011 i po modbusie udostepnił dużemu PLC całą funkcjonalność. Teraz może z PLC2011 i przy pomocy jego softu sterować dużym PLC i jeszcze wysyła dużemu dane z 1-Wire, zegar astronomiczny i całą resztę co siedzi w PLC2011. Działa to tak, że duży PLC jest połączony lokalnie ethernetem i PLC2011 wysyła protokołem Modbus over Ethernet swoje zasoby. Można tak podłączyc do każdego poważnego PLC, które ma ethernet. Za to całe sterowanie i transmisja niejawna idzie z PLC2011 i Androida. Super sprawa. to na fotkach to sterowanie domku jednorodzinnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tadeusz Hypki 09.01.2013 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 (edytowane) to na fotkach to sterowanie domku jednorodzinnego? Tak do domek, tak nie do końca przemyślany co do instalacji ale ten Xinje był tani ale wiele mu brakuje. Finkcje można pisać, warunki ale opomiarowania żadnego. Ale teraz jest i Android, z niego komendy i pomiary a reszta danych idzie do Xinje i tam sie mieli. W sumie ten wyżej z rżowym przodem to PLC2011 ale bardziej przygotowany do realiów sterowania domem. Wyjmujesz telefon i masz wszystko pod ręką. Edytowane 9 Stycznia 2013 przez Tadeusz Hypki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 28.01.2013 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Jakimi urządzeniami w domkach można/warto sterować 0-10V (wyjście analogowe PLC). Zestawiam zapotrzebowanie i "wymyślam" Co wiem to że będą wentyle EBM, może ściemniacze (to koszt ca. 500+ zł bo tak znajduję?). Wiem że są pompy obiegowe (np. Wilo Stratos Eco) czy siłowniki (Belimo SR), ale to chyba mi nie potrzebne o ile zwykłą pompą można sterować (biegami) dwustanowo. Można? Coś jeszcze wartego rozważenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 28.01.2013 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Wilo Stratos Eco nie ma opcj sterowania przez PLC, a przy najmniej ja takiej opcji nie znalazłem. A szkoda. Można oczywiście sterować , poprzez gniazdko, wyłączając i włączając w nim napięcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 28.01.2013 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Wilo Stratos Eco nie ma opcj sterowania przez PLC, a przy najmniej ja takiej opcji nie znalazłem. Na hasło "wilo stratos eco 0-10v" gogle dają taki link. "Pump control system: a) via 0–10 V interface (str. 26). Jakieś inne pomysły na urządzenia 0-10V ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 29.01.2013 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Miał ktoś doświadczenia z systemem z -wave? Niestety brakuje mi kabli i potrzebuję jakiegoś systemu bezprzewodowego, ew. po sieci 230V. Może być jakikolwiek system, byle niezbyt drogi i w miarę niezawodny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 04.02.2013 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 A może z exta free miał ktoś kontakt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 05.02.2013 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 ja mam na exta free zrealizowane sterowaniem oświetleniem zewnętrznym :-zmierzchówka do LED-ów i jednego gniazdka od frontu-lampy przy tarasie-oświetlenie schodów-lampy przy altanie-lampa w altanie-lampy wzdłuż ścieżki-lampa na podjeździe czujnik zmierzchowy+ruchuCałość sterowana z pilota 8 kanałowego sprawdza się jak dotąd super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 05.02.2013 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Sporo tego, ile w sumie odbiorników? Ogólnie jakbyś mógł opisać z jakich elementów się składa, jaki jest zasięg, itp.Mi się bardzo podoba pomysł oparcia wszystkiego na RXM-01. Na początku prawdopodobnie na zwykłym PC, docelowo na małym PLC. Co z tego wyjdzie - zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 05.02.2013 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Żeby było jasne, nie jest to żadna instalacja "inteligentnego ogrodu" a jedynie wyjście z patowej sytuacji jaką była niemożność ruszenia elewacji przy rozbudowie elektryki ogrodowej (wcześniej była 1 lampa koło tarasu)-pilot http://www.zamel.pl/pl,222,3706,pilot_8kanalowy_p2568.html-odbiorniki (4 sztuki) http://www.zamel.pl/pl,223,3720,radiowy_odbiornik_modulowy_2kanalowy_rom10.html-czujnik zmierzchu http://www.zamel.pl/pl,50,89,wylacznik_zmierzchowy_wzm01.html Oczywiście odbiorniki mają możliwość wpięcia "triggera" w postaci przycisku dzwonkowego lub jakiegokolwiek innego sygnału z zewnątrzZasięg pilotów teoretycznie 200m w praktyce ciężko ocenić z całego domu łapie, sprzed domu łapie, ze strychu łapie a rozdzielnica umieszczona w piwnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 05.02.2013 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Dzięki za info, jeszcze tylko jedno pytanie: dałeś linka do odbiornika na szynę, ROM-10. On chyba nie ma możliwości sterowania z przycisków. Z tego co oglądałem, taką możliwość mają odbiorniki dopuszkowe, np. ROP-02. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 05.02.2013 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Zawsze można wtedy zastosować dopuszkowy nadajnik,który zaprogramujemy na wzbudzanie ROM-10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 05.02.2013 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Zawsze można wtedy zastosować dopuszkowy nadajnik,który zaprogramujemy na wzbudzanie ROM-10 Jasna sprawa. Ja po prostu zrozumiałem że Ty używasz ROM-10 z przełącznikami klasycznymi - dlatego mi to nie pasowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 06.02.2013 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Nie nie właśnie powodem stosowanie bezprzewodowego sterowanie był fakt, że zarówno salon po malowaniu jak i elewacja nie do ruszenia i nie było gdzie przełączników umieścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
expercik 18.05.2013 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2013 witajcie, a jest jakiś sterownik, albo cos takiego czym można by sterować włącz/wyłącz. i można obsługiwać przez jakąś aplikację android ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 18.05.2013 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2013 to zależy co chcesz robić.. generalnie tak ale ...w sumi każde plc powinno się dać pożenic z oprogramowaniem typu scada.. oczywiście musisz sobie odpowiedzieć najpierw na pytanie co to ma robić i ile chcesz na to wydać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts