_artur_ 29.01.2014 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 Ale faktyczne zrobił się offtop. Wracając do tematu, mam pytanie do @_artur_. Fatek korzysta z drabinek, tak? A w jaki sposób zaprogramowałeś protokół transmisji po RS 232 do komunikacji z Satelem? Pewnie to lamerskie pytanie, ale naprawdę nie wiem. jest taki klocek z funkcją wysyłania i odbierania czegoś przez rs'a. podaje się parametry portu, gdzie i jakie dane do wysłania są w rejestrach zapisane i gdzie ma zapisać to co odebrał.. i tyle.. jedna prosta funkcja.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horher 01.02.2014 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 (edytowane) To jest właściwy argument przeciw podwójnym kontaktronom, o ile buduje się automatykę w oparciu o Integrę. Automatyka na integrze - jeśli już to bardzo okrojona, albo trzeba się mocno gimnastykować. Ograniczona ilość wejść to tylko część problemu. Tak uważam, ale z drugiej strony jeszcze mało wiem na ten temat. Poskładałem Integrę na stole i próbuję robić jakieś funkcje - coś tam wychodzi, ale wygląd samego "programu" jest mało czytelny. Jestem przyzwyczajony do innego programowania i lubię mieć porządek w kodzie. A inteligentny, to ten dom nigdy nie będzie. Inteligentny dom to termin stworzony przez marketingowców i nie ma nic wspólnego z inteligencją, W rzeczywistości to mniej lub bardziej rozbudowana automatyka w zależności od potrzeb i/lub grubości portfela inwestora. jest taki klocek z funkcją wysyłania i odbierania czegoś przez rs'a. podaje się parametry portu, gdzie i jakie dane do wysłania są w rejestrach zapisane i gdzie ma zapisać to co odebrał.. i tyle.. jedna prosta funkcja.. Tak czytam i czytam o tym Fateku i okazuje się, że robi wszystko co trzeba. Ja nakręciłem się bardziej na Vago po lekturze strony http://www.edom-plc.pl/index.php/pl/ wraz z jej forum, ale skoro Fatek robi to samo co Wago, a jest tańszy, to może trzeba się nad nim bardziej pochylić? Edytowane 2 Lutego 2014 przez Horher Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
endodontist 08.02.2014 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 czołem, czy ktoś z Was mógłby powiedzieć coś sensownego o systemi LCN?myślę o wykorzystaniu systemu DOMIQ...dobry to pomysł czy zły? [dom w fazie projektu, więc położenie kabli 4YDY x1.5 nie będzie probleme] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 08.02.2014 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 kable nie uciekną.. duży masz mieć dom? jak to w fazie projektu to wszystko możesz wymyśleć.. LCN czy ten domiq wygląda niegłupio ale ciekawe ile to będzie kosztować.. no i czy masz plan samemu się w to bawić czy chcesz po prostu zlecić i mieć z głowy,, ja pod kielcami stawiam dom i aktualnie mam już sporo zrobione (szczegóły w DB - link w stopce) - łącznie z integracją z satelem, sterowanie oświetleniem, wentylacją i ogrzewaniem itp. napisz czego oczekujesz od takiego systemu i co masz zamiar mieć automatycznie czy systemowo sterowane.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 14.02.2014 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Pytania (amatora) o przekaźniki: 1. Podobno lubią hałasować, czy to dotyczy zarówno bistabilnych jak i monostabilnych? 2. Nastawiam się na przekaźniki miniaturowe (pod podstawki) Relpol RM84 i RM85. Występują one w przyrodzie w wariancie "zwiernym" i "przełącznym" (symbole RM8x-201x... i RM8x-202x...), czym to się w praktyce dla nas (amatorów domowej automatyki) różni? Na mój mały rozumek to przełączny można równie dobrze podłączyć aby działał jak zwierny (wolne wyprowadzenia 12 i 22 jw.). A może mniej "klikają"? 3. Jakie są za/przeciw, dla RM84 i RM85, tj. 2x8A (?) i 16A, szczególnie dla "małych" obwodów, typu oświetlenie. Można jakoś bardziej "twórczo" użyć te 2x8A (przełączne lub zwierne)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 14.02.2014 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Relpole są praktycznie niesłyszalne. Zwierne od przełącznych różnią się brakiem jednego pinu (NC). Przekaźniki dwutorowe (np. RM84) mają po prostu dwa niezależne tory przełączalne (tj. po dwie pary styków COM, NO i NC), a więc można nimi przełączać dwa niezależne obwody. Za to, żeby uzyskać większą obciążalność trzeba oba tory zrównoleglić (połączyć odpowiednie pary styków). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 14.02.2014 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Dzięki @ravbc! Które "nausznie" oceniasz jako ciche (zwierne/przełączne? 84/85? inne?)? Będąc przypadkiem w hurtowni polecono mi Legrandy "silent edition" za prawie stówkę sztuka Czyli z RM84 (2x8A) "robimy" RM85 (16A) kawałkiem przewodu ? Czy dobrze rozumiem że kompletny zestaw na szynę to przekaźnik + podstawka (czymś się zasadniczo różnią GZT, GZM, GZS?) + obejma wyrzutnikowa ? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 14.02.2014 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 klikają wszytkie tak samo, u mnie w pomieszczeniu gospodarczym jakoś nie przeszkadzają zupełnie.. a mam około setki.. bistabilne w połączeniu z plc to trochę kiszka.. da się zrobić ale bardzo komplikuje to program a po drugie one i tak wymagają napięcia a co gorsza większość wymaga ODWRÓCENIA napięcia żeby się przełączyły.. ja mam wszystkie 2x8.. jak bedzie trzeba to zmostkuję albo wymienie na 1x16.. mogę za to sterować równolegle dwoma odbiornikami o różnych napięciach.. no i oczywiście tylko przełączne - różnicę masz na schemacie.. ale przykładem się posłużę, oznaczenia z Twojego rysunku.. Przekaźnik zwierny ma mniej styków.. i jak nazwa mówi masz możliwość tylko zwarcia - czyli jak przekaźnik włączysz to styk 11 i 14 się złączą (zewrą) i np. żarówka się zaświeci itp. ale może zechcesz kiedyś coś rozłączać - np. mam gniazda które normalnie są z napięciem - powiedzmy komputer u dzieci, ale mogę chcieć wymusić wyłączenie tego obwodu - bo lekcje trzeba zrobić a ja już 5ty raz mówię o wyłączeniu kompa .. i wtedy klik przekaźnikiem przełącznym i gniazdo na off.. wtedy na 11 podaję przewód fazowy, jak przekaźnik jest nie załączony to pomiędzy 11 a 12 jest zwarcie a w momencie przełączenia tu następuje przerwa a zwarcie jest pomiędzy 11 a 14.. więc w przykładzie gniazdo dam na 12.. oczywiście można zrobić to na zwiernym ale wtedy żeby działało to muszę mieć cały czas załączony przekaźnik - wady - bierze prąd a dodatkowo jak wyłączysz sterownik to nie działa.. generalnie jak coś masz mieć włączone więcej niż 12 godzin to przełączny - żeby stan włączony (z napięciem na przekaźniku) był krótszy niż w stanie załączonym.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 14.02.2014 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Które "nausznie" oceniasz jako ciche (zwierne/przełączne? 84/85? inne?)? Będąc przypadkiem w hurtowni polecono mi Legrandy "silent edition" za prawie stówkę sztuka porąbało ich.. u mnie jak pisałem nic nie słychać.. mam RM84 na 24V DC Czyli z RM84 (2x8A) "robimy" RM85 (16A) kawałkiem przewodu ? tak.. Czy dobrze rozumiem że kompletny zestaw na szynę to przekaźnik + podstawka (czymś się zasadniczo różnią GZT, GZM, GZS?) + obejma wyrzutnikowa ? jeszcze dioda sygnalizacyjno/zabezpieczająca - tu UWAGA - w relpolu dioda sygnalizacyjna czerwona 6-24V ma odwrotną polaryzację niż zielona.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 14.02.2014 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Czyli z RM84 (2x8A) "robimy" RM85 (16A) kawałkiem przewodu ? tak.. No w sumie to w przypadku RM85 dla większych obciążeń też jest wymagane zmostkowanie par styków. Dlatego jeśli już to lepiej chyba wybrać RM84. Czy dobrze rozumiem że kompletny zestaw na szynę to przekaźnik + podstawka (czymś się zasadniczo różnią GZT, GZM, GZS?) + obejma wyrzutnikowa ? jeszcze dioda sygnalizacyjno/zabezpieczająca - tu UWAGA - w relpolu dioda sygnalizacyjna czerwona 6-24V ma odwrotną polaryzację niż zielona.. Dioda zwykle nie jest potrzebna (choć bywa przydatna, natomiast w to samo miejsce można włożyć dławik, ale przy podłączeniu pod sterownik zwykle i to nie jest konieczne). Bez obejmy wyrzutnikowej też sią da żyć, ale to już sknerstwo Co do różnic między gniazdami, to są głównie wizualno-wymiarowe. Ja używam GZT, bo są moim zdaniem najwygodniejsze (podłączenia cewki z jeden strony, a styki z drugiej strony podstawki - nie da się pomylić). Aha, jeśli chciałbyś kupować cały zestaw (przekaźnik, podstawka, dioda i obejma), to w zależności od dostawcy taniej może być kupić przekaźnik interfejsowy PI84, który jest w sumie dokładnie takim zestawem (z tym że wtedy nie masz tak szerokiego wyboru typów samego przekaźnika, jak i diód, czy raczej modułów wtykowych). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marecki_0luk1 14.02.2014 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 jak szukasz fajnych przekaźników to zainteresuj się WAGO 788-304, w zestawie jest podstawka i przekaźnik Schrack. Ja jak bawiłem się sterownikiem PLC WAGO pod domek takich używałem. Zgadzam się, że przyjemniej pisze się programy dla monotstabilnych przekaźników, są też tańsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 14.02.2014 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 (edytowane) O bistabilnych wspomniałem ponieważ wyłącznie w dyskusjach o nich spotkałem się z opinią o hałasowaniu (nie miałem pewności czy analogicznie jest z mono). Instalka będzie rzecz jasna na mono. @marecki_0luk1, dzięki, te Wago wyglądają (kosztują) fajnie. Odpowiednikiem RM84 2P będzie chyba 788-312. Możesz coś napisać o ich "hałasowaniu" (rzecz względna, wiadomo najlepiej porównać Relpola i Wago bezpośrednio), mam na tym punkcie bzika...? Pytanie - czy to odpowiednik zestawu Relpolu z tym "upgradem" (diodą sygn/zabezp.) czy do Wago trzeba jeszcze dołożyć? EDIT, tutaj sobie czytam, i piszą "ze wskaźnikiem zadziałania", tzn. że z tą diodą sygnalizacyjną (tylko, tj. bez zabezpieczenia)? Czemu ma służyć ten dodatek (co do samej sygnalizacji rozumiem, może być przydatna)? Aby nie sfajczyć PLC jakbym niekcąco 230V pod skrętkę nadał? Na plus dla Wago (tak sądzę) ichnie zaciski (CageClamp) zamiast śrubek do połączeń. Te Wago znajduję 21 PLN (nie wiem ile to bitcoinów ), Relpol też blisko tyle, plus ew. ta sygnalizacja/zabezp 9zł. Dzięki wielkie panowie! Dom-auto-matorzy to spoko goście PS. PLC będzie Wago 750-881 Edytowane 14 Lutego 2014 przez grzeniu666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 14.02.2014 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 ile bitcoinów to zależy od kursu , dzisiaj różnice są.. hmmm.. spore ja relpole w tme.pl kupowałem i zblizona cena była do tego co podałeś.. dioda ma dwa zastosowania (tam są o ile pamietam dwie diody i rezystor) - jedna swiecąca do sygnalizacji (super przy uruchamianiu) i druga zabezpieczająca - zapobiegająca uszkodzeniu elementów układu sterowania (plc) przez napięcia indukowane w cewce podczas załączenia (tak z grubsza, dokładniejsze dane bez problemu na elektrodzie znajdziesz).. ja mam większaść zielonych i kilka czerwonych - do sygnalizacji jakiś awarii - nawet przechodząc koło rozdzielni mogę zobaczyć że coś nie tak.. jak masz niedaleko to podjedź do mnie to posłuchasz jak przekaźniki grają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 15.02.2014 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2014 @artur, dzięki, do Kielc jednak mam kawałek (g.śląsk)... Zakupię sobie może przy okazji tego Relpola i Wago, i porównam jak (nie)hałasują... Zastanawiam się też nad rozdzielnicą. Często piszą aby "przemyśleć dużą i kupić 2x większą" , ale w sumie moja instalacja będzie relatywnie mała (zakup PLC uzasadniam sobie potrzebą wysterowania pewnych okołowentylacyjnogrzewczych spraw, plus oświetlenie i dosłownie kilka grup gniazdek + ew. pojednyczych gniazdek do określonych sprzętów). Policzyłem z dużym zapasem i wychodzi mi max 40cm na szynie dla PLC plus max 50 przekaźników, co daje w sumie chyba trzy rzędy 24-polowe. Pytanie czy jest szansa zmieścić się w rozdzielnicy 5x24 (Kubiak) czy jestem skazany na ze 2x droższą, np. Moeller 6x34? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 15.02.2014 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2014 Do tego dorzucisz jedną różnicówkę 3-fazową ? Czym zabezpieczysz 50 przekaźników ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 15.02.2014 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2014 (edytowane) I jeszcze pytanko o skrętki. Przewiduję że bezpośrednio do PLC skrętek będę miał pewnie około 30. Z kilku różnych opcji, najbardziej przekonuje mnie wykorzystanie patch panelu zamontowanego "odwrotnie", tj. aby dostęp z jego tyłu był dobry. Widzę są takie panele 24-portowe o całkiem fajnej budowie - można by taki zamocować RJ-tami w górę (lub dół czy w bok) i mieć dobry dostęp do samych złączy. Albo wręcz wyciąć otwór w rozdzielnicy i przynitować taki panel do niej. Jak myślicie (szkic niżej)? http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=242947&d=1392490399 http://www.linkbasic.com/UploadImage/ProductBig/20130625154438343.jpg http://www.linkbasic.com/product/PNS24-UC5E-EN.htm http://kompleksmedia.pl/img/products/49/23_max.jpg Jeśli chodzi o rozdzielnice - nie byłyby dobre osobne rozdzielnice: jedna dla PLC+przekaźniki+ew.patchapanel, oraz druga dla reszty "grubej" elektryki? Edytowane 15 Lutego 2014 przez grzeniu666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 15.02.2014 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2014 Nie, nie byłyby dobrym rozwiązaniem - rzuć okiem na Kubiaka serię Profit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 17.02.2014 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 Profity wyglądają fajnie tylko ta głębokość trochę spora. Czy 20 (a nawet 15 cm) nie styknie (głębokość rozdz. determinuje licowaną z nią głębokość zabudowy GK wiatrołapu), wszak akurat moduły PLC Wago, jak i np. przekaźniki Wago mają ichnie zaciski sprężynowe od czoła? Pytanko o zasilacz dodatkowy (który bym kupił już teraz, choćby do sprawdzenia głośności tych przekaźników Relpol i Wago). Czy może być np. taki Breve, czy to musi być oryginalny Wago (chyba nie): http://sklep.tim.pl/zasilacz-impulsowy-230vac24vdc-60w-2-5a-ksr-06024-18924-9994 http://sklep.tim.pl/zasilacz-impulsowy-230vac24vdc-60w-2-5a-787-612 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 17.02.2014 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 Przekaźniki sprawdzisz czymkolwiek co daje 24V DC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 17.02.2014 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 ja mam 5A MeanWell - i całość obskakuje.. aha - jakby ktoś był ciekawy ile toto prądu bierze - od mniej więcej połowy listopada rozdzielnia (plc, zasilacz, przekaźniki) do dzisiaj (czyli jakieś 3 miesiące) wzięły 25 kWh - mam osobny licznik tylko na to.. wiadomo że jeszcze nie chodzi na full (ale od ponad miesiąca steruje np. wentylatorami w rekuperatorze przez PWM), gada co sekundę z termometrami czy satelem.. więc kieszeni nie urywa a przez miesiąc sam rekuperator puszczony na około 100m3/h wziął 18 kWh.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts