Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Programowalne instalacje elektryczne - wątek dla entuzjastów

Recommended Posts

Ja zrealizowałem sterowanie światłami (głównie zewnętrzne), monitorowanie alarmu, CO i temperatur, pobieranie danych ze stacji pogodowej, i monitorowanie zużycia prądu. W przyszłości planuję sterować nawadnianie, podpiąć kamery i co tam mi przyjdzie do głowy.

Włąśnie o coś takiego chodzi :)

Rozumiem, że zrealizowałeś to na openhab ? Czego używasz jako sterownik ? Na czym masz soft postawiony ?

Jak oceniasz możliwości personalizowania / konfiguracji openhab, czy wszytsko co trzeba to jest ?

Masz może jakieś fotki jak to wygląda ?

Dzięki za info !

• Odpowiedzi 3,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Rozumiem, że zrealizowałeś to na openhab ?

No o openHABa było pytanie, więc tak, na OH.

Czego używasz jako sterownik ?

Nie wiem co masz na myśli, ale steruję i monitoruję za pomocą:

- satela (różne rzeczy podłączone do satela),

- 1-wire (temperatury, CO),

- http (tuner sat, stacja pogodowa poprzez dodatkowy komputer),

- icmp (monitoring włączenia TV),

- z-wave (światła)

Na czym masz soft postawiony ?

Komputer typu thin-client Futro S220-2

Jak oceniasz możliwości personalizowania / konfiguracji openhab, czy wszytsko co trzeba to jest ?

Dla niektórych zaleta, dla innych wada, ale w OH wszystko trzeba "spersonalizować" czyli skonfigurować do swoich potrzeb.

Kompletnie brak tam rzeczy typu autodetekcja, "wizardy" konfiguracji itp. Dla mnie zaleta.

Co do tego czy wszystko jest, to muszę Cię zmartwić: wszystkiego nie ma. Ale jest całkiem sporo.

Zależy czego potrzebujesz.

Masz może jakieś fotki jak to wygląda ?

http://www.openhab.org/features-ui.html

...Jeśli byłyby takie taśmy drutowe (zaraz poszukam, bo na złączach Krone się linki nie "zabije"?) to i do "ósemek" UTPowych by może pasowały.

Widzę że można na złączach LSA zapiąć linkę (z mniejszym zekresem średnic):

stranded wires:

wire diameter 7 x 0.12...0.32 mm

overall diameter 0.70...1.60 mm

AWG 28...20

http://docs-europe.electrocomponents.com/webdocs/1306/0900766b81306139.pdf

...czyli (teoretycznie) 0,22m2 spoko ale 0,35mm2 już nie...

@Artur, miałbyś chwilkę aby zerknąć coś do tych narzędzi:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?14996-Programowalne-instalacje-elektryczne-w%C4%85tek-dla-entuzjast%C3%B3w&p=6808204&viewfull=1#post6808204

?

zaciskarka taka tylko do mniejszych - podawany rozmiar to rozmiar tulejek, do prac precyzyjnych od jak najmniejszych, ścigaczke do izolacji mam tez reczną ale automatyczne są ponoć ok, chociaż kolega co robi dużo też poleca ręczny bo jak stwiedził automatów miał już ze 4 a ten ręczny cały czas ten sam.. coś takiego http://allegro.pl/sciagacz-izolacji-reczny-z-regulacja-i5144283569.html

ten zestaw do rjek co podales wygląda na zdjeciu nieźle ale jak widzę cenę to mam dosyć mieszane uczucia ;)..

aha- w lsa kronowskich normalnie linkę wyjętą ze skrętki zabijalem i działa

Witam serdecznie po przerwie

Nie pamiętam czy jest tu taki wątek, ale mam nadzieję że nie odejdę za dużo od głównego wątku

Stacja bramowa - taka od domofonu SAC50C-CK.

Kiedyś kupiłem i tak leży. Chciałbym podpiąć i teraz zagwozdka. Mam tam wyjście na zamek szyfrowy, zasilanie i 4 złącza do monitora.

1: audio-czerwony

2: masa-niebieski

3: zasilanie kamery z monitora- żółty

4: video-biały

Podłączając pod 2 i 4 uzyskałem obraz z kamery. Ale wcześniej musiałem dać 12V na 3.

Wszystko gites choć permanentnie świecą się diody więc pytanie:

- jak taka stacja komunikuje sie z monitorem po naciśnięciu przycisku dzwonka?

Wtedy w teorii powinno dopiero iść zasilanie na 3, i dla mnie byłby to sygnał dla dzwonka domowego.

Nie chcę rozkręcać i lutować - może da się wykorzystać to co jest ... :)

Z góry dzięki!

• 1 month później...
No o openHABa było pytanie, więc tak, na OH.

Nie wiem co masz na myśli, ale steruję i monitoruję za pomocą:

- satela (różne rzeczy podłączone do satela),

- 1-wire (temperatury, CO),

- http (tuner sat, stacja pogodowa poprzez dodatkowy komputer),

- icmp (monitoring włączenia TV),

- z-wave (światła)

Komputer typu thin-client Futro S220-2

Dla niektórych zaleta, dla innych wada, ale w OH wszystko trzeba "spersonalizować" czyli skonfigurować do swoich potrzeb.

Kompletnie brak tam rzeczy typu autodetekcja, "wizardy" konfiguracji itp. Dla mnie zaleta.

Co do tego czy wszystko jest, to muszę Cię zmartwić: wszystkiego nie ma. Ale jest całkiem sporo.

Zależy czego potrzebujesz.

http://www.openhab.org/features-ui.html

Dzięki za info. Zaczynam się w to wczytywać. Zastanawiam się jaki moduł wykonawczy zastosować. Na początku będe chciał zrobić proste sterowanie piecem względem odczytanej temp 1-wire. Do tego będe potrzebował sygnał on/off. Wiem, że Raspberry ma szynę wielozadaniową - orientujesz się czy za pomocą openhab można ją wysterować ?

Czy z Satelem jest pełna komunikacja, np odczytywanie info o ruchu w domu, czy sterowanie przekażnikami sterowanymi Satelem, czy są jakieś ograniczenia ?

Wiem, że Raspberry ma szynę wielozadaniową - orientujesz się czy za pomocą openhab można ją wysterować ?

Tak, jest moduł do GPIO.

Czy z Satelem jest pełna komunikacja, np odczytywanie info o ruchu w domu, czy sterowanie przekaźnikami sterowanymi Satelem, czy są jakieś ograniczenia ?

Nie wiem co masz na myśli pełna. Centralę wysterujesz jedynie w takim zakresie, na jaki pozwala ETHM-1, a i jego wszystkie funkcje nie są zaimplementowane (np. dodawanie i edycja użytkowników). Niemniej podstawowe funkcje są, np. odczyt wejść/wyjść/stref, ustawianie wyjść (tylko bi i mono), uzbrajanie/rozbrajanie stref, kasowanie alarmów i kilka innych. Wszystko opisane jest w wiki: https://github.com/openhab/openhab/wiki/Satel-Alarm-Binding.

• 2 weeks później...
Czujniki ruchu mają uruchamiać pompę obiegową cyrkulacji , żeby zminimalizować ilość niepotrzebnych uruchomień jak to miejsce przy 'puszczaniu' obiegówki kilka razy na dobę przez określony z góry czas - w takim rozwiązaniu, czy jestem w łazience, czy też nie obiegówka działa bo tak jest z góry ustawiona programatorem czasowym. I tu nie chodzi o samo zużycie energii przez obiegówkę bo ta jest niewielka, ale trzeba pamiętać, że woda ciepła w rurkach też z czasem się wychładza, a jej podgrzanie kosztuje. Tak więc lepiej gdy ciepła woda popłynie tylko wtedy gdy ktoś jej naprawdę potrzebuje.

cześć

akurat kombinuję w powyższym temacie więc dodam coś do dyskusji.

Jest pompka cyrkulacyjna, którą standardowo steruje się z ustawień kotła CO, ale w ograniczonym zakresie, czyli przedziały czasowe ciągłej pracy.

Na teraz mam to rozwiązane tak, że:

1. doświadczalnie sprawdziłem ile czasu i jak często pompka musi kręcić wodą, żeby był efekt jaki trzeba. Związane jest to z czasem stygnięcia wody w rurach i długością rur. Wyszło mi że wystarczy 2 min pracy pompki co 40 minut.

2. w sterowniku kotła CO ustawiłem pracę ciągłą pompki, a na sterowniku PLC powyższe cykle

3. Zeby bezsensownie nie kręcić wodą jak nikogo nie ma albo nie chodzi po domu, PLC sprawdza stany czujek z centrali alarmowej, i jak po załóżmy 30 minutach nie wykryło ruchu w ciągach komunikacyjnych to system uznaje że nikogo nie ma albo śpią, albo siedzą przy telewizorze.. i zatrzymuje cykle. Po wykryciu ruchu start od początku. Dzięki temu nie trzeba tego przestawiać jak np wyjdziesz z domu na 3 godziny na miasto bo rzecz się dzieje dynamicznie.

Dołączam wykresik z OpenHaba, który sobie ustawiłem na cel sprawdzenia jak to działa. Akurat cały czas ktoś był w domu, ale widać że raz się nie włączyło podczas chwilowej nieobecności oraz całą noc.

Próbowałem też kombinowac z włączaniem cyrkulacji jak ktoś wejdzie np do łazienki, ale to się nie sprawdzi przy standardowej pompce, bo jej wydajność jest zbyt mała i trzeba z minutę żeby przegonić wodę, a jak wpadasz do kuchni umyć kubek to ma byc po paru sekundach. Szybsze pompki są drogie i nigdy się to nie zwróci.

cyrk.JPG

Edytowane przez weasel123

3. Zeby bezsensownie nie kręcić wodą jak nikogo nie ma albo nie chodzi po domu, PLC sprawdza stany czujek z centrali alarmowej, i jak po załóżmy 30 minutach nie wykryło ruchu w ciągach komunikacyjnych to system uznaje że nikogo nie ma albo śpią, albo siedzą przy telewizorze.. i zatrzymuje cykle.

Nie widzę z jakiego powodu to miałoby być lepsze niż uruchamianie na ruch w ciągach komunikacyjnych. Ktoś siedzi przy telewizorze, idzie do łazienki, czy kuchni i jest tak samo jakby było uruchamiane na czujkę. Dlatego ja tak mam, tylko uruchamiane z czujek w korytarzach.

Nie widzę z jakiego powodu to miałoby być lepsze niż uruchamianie na ruch w ciągach komunikacyjnych. Ktoś siedzi przy telewizorze, idzie do łazienki, czy kuchni i jest tak samo jakby było uruchamiane na czujkę. Dlatego ja tak mam, tylko uruchamiane z czujek w korytarzach.

to może Twoja instalacja jest inna, u mnie w czasie rzeczywistym nie zdąży w niektórych punktach dolecieć ciepła woda. Więc jak wpadam do łazienki umyć ręce to jest jeszcze zimna.

Poza tym jak u mnie osoba pojawi się w korytarzu w odstępach 15 minutowych to nie musi oznaczać że cyrkulacja ruszy 2 razy tylko za pierwszym razem.

Tak czy siak ten sposób póki co się sprawdza. Będzie czas będę kombinował.

Może ktoś podpowie jakąś tanią szybszą pompke do CWU zamiast tych standardowych kilkunastowatowych? To już byłoby zgrabne rozwiązanie jakby dało się odpalać 5 czy 10 sekund przed użyciem wody a nie cyklami, bo pomimo że jest wykrywanie to i tak w 50% pewnie nietrafione, bo nie zawsze idziesz do łazienki.

Panowie z dwóch ostatnich postów. Ja mam czujki, co prawda jeszcze nie uruchomione i w tej chwili cyrkulacja działa tyko w określonych godzinach. Niestety, ale moja PCi, która tym steruje pozwala na ustawienie przedziału czasu min. 1h - to się generalnie nie sprawdza, ponieważ minimalne przedziały czasu powinny być równe 1 minucie, a i to będzie się wiązało z wieloma "nietrafionymi" uruchomieniami. Docelowo chciałbym, żeby pompka uruchamiała się po aktywowaniu, którejś z czujek i działała przez jakiś czas (do zmierzenia w najdalszym punkcie poboru) lub pompka działa w określonym czasie - takie dwa warunki, dlatego, że rano wchodząc do łazienki praktycznie zawsze o tej samej porze nie musiałbym czekać jak pompka przepchnie wodę po rurkach po aktywowaniu czujki, tylko pompka działałaby już wcześniej nie czekając na czujkę. Np. wstaję o 7:00 i od razu wchodzę do łazienki - ustawiam pompkę na 6:58 - 7:00 :-).

No i przy czujkach trzeba pomyśleć nad jakimś opóźnieniem przed kolejnym z rzędu uruchomieniem. Tzn. wchodzę do łazienki, czujka uruchamia pompkę, która pracuje 2 minuty. Jestem w łazience dłużej niż 2 minuty, ale bez sensu, żeby pompka miała uruchamiać się co dwie minuty od nowa przy każdorazowym wykryciu ruchu przez czujkę.

Tak to sobie wyobrażam. Resztę zostawiam w rękach producenta i instalatora mojej PCi, które mówi, że to zaprogramuje w sterowniku PCi. Jak wyjdzie w praktyce to zobaczymy

i jeszcze jedna rzecz. Uruchomienie pompki przy podejściu do zlewu - to chyba zrobię na jakiś włącznik ukryty pod blatem. Dlatego, że mając kuchnię otwartą na salon cały czas ktoś się tam kręci niekoniecznie z zamiarem zmywania naczyń. Nawet więcej, mając zmywarkę, stosunkowo rzadko się zmywa w zlewie i bez sensu pędzić tam ciepłą wodę za każdym razem jak się przejdzie koło zlewu. Co Wy na to?

odnośnie 2 ostatnich postów,

1. Jeśli PC ma możliwość jakiegokolwiek widzenia stanu czujek i timerów to chyba OK, ale byłbym iście zaskoczony gdyby tak było.

ja mam trochę inną sytuację bo "czujka->satel->PLC->pompka" więc wszystko idzie wyklikać z kompa.

EDIT: te czujki co masz to od jakiegoś alarmu? bo jak tak to możesz olać PCi i zrobić to przez cetralę, ja tak miałem zanim przepiąłem na PLC. Satel zapalał wyjście na którym był przekaźnik wpięty w obwód pompki.

2. Też planowałem zrobić uruchomienie pompki w taki sposób na podejście do zlewu bo mam kuchnię otwartą, nawet mam puszkę przy zlewie na ścianie pod czujkę ruchu, ale na teraz chyba się nie przyda, bo jak pisałem wcześniej, cyrkulacja jest za wolna i do kuchni ma jakieś 30 sekund, więc bezużyteczne.

Jako alternatywa mam czujkę od alarmu która widzi kuchnię ale to i tak nie załatwia sprawy wolnej cyrkulacji.

Edytowane przez weasel123

odnośnie 2 ostatnich postów,

1. Jeśli PC ma możliwość jakiegokolwiek widzenia stanu czujek i timerów to chyba OK, ale byłbym iście zaskoczony gdyby tak było.

ja mam trochę inną sytuację bo "czujka->satel->PLC->pompka" więc wszystko idzie wyklikać z kompa.

EDIT: te czujki co masz to od jakiegoś alarmu? bo jak tak to możesz olać PCi i zrobić to przez cetralę, ja tak miałem zanim przepiąłem na PLC. Satel zapalał wyjście na którym był przekaźnik wpięty w obwód pompki.

2. Też planowałem zrobić uruchomienie pompki w taki sposób na podejście do zlewu bo mam kuchnię otwartą, nawet mam puszkę przy zlewie na ścianie pod czujkę ruchu, ale na teraz chyba się nie przyda, bo jak pisałem wcześniej, cyrkulacja jest za wolna i do kuchni ma jakieś 30 sekund, więc bezużyteczne.

Jako alternatywa mam czujkę od alarmu która widzi kuchnię ale to i tak nie załatwia sprawy wolnej cyrkulacji.

Czujki mam takie jak w systemie alarmowym, ale pomijają one centralę alarmu i sprowadzone bezpośrednio do PCi, także muszę to zrobić za pośrednictwem PCi

Tak, jest moduł do GPIO.

Nie wiem co masz na myśli pełna. Centralę wysterujesz jedynie w takim zakresie, na jaki pozwala ETHM-1, a i jego wszystkie funkcje nie są zaimplementowane (np. dodawanie i edycja użytkowników). Niemniej podstawowe funkcje są, np. odczyt wejść/wyjść/stref, ustawianie wyjść (tylko bi i mono), uzbrajanie/rozbrajanie stref, kasowanie alarmów i kilka innych. Wszystko opisane jest w wiki: https://github.com/openhab/openhab/wiki/Satel-Alarm-Binding.

orientujesz się czy jest jakaś prostsza alternatywa do OH ?

Chodzi o system, który współpracowałby z Satelem, czujnikami 1-wire + ułożenie logiki sterowania a przy tym był łatwiejszy w konfiguracji / budowie.

Nie wiem czy podołam sam z tymi wszystkimi manualami oraz pisaniem skryptów - ostatnio programowałem czy pisałem skrypty na studiach a to kawałek czasu temu :wiggle:.

Prostsza? Nie ma nic prostszego od OH... :)

A dokopałeś się do jakiegoś sensownego manuala albo przykładów?

To co do tej pory znalazłem jest dość skąpe - pare przykładów bez komentarzy. Brakuje czegoś od A do Z.

Co prawda od momentu zainstalowania OH do zadziałania prostego włączania światła zajęło mi może z pół godziny, ale wszystko robię na zasadzie domysłów co autor miał na myśli z taką a nie inną składnią skryptów. Na czym to bazuje?

Dużo klepania metodą prób i błędów i mnie to męczy bo nawet nie wyrzuca komunikatów że np brak przecinka albo błędna deklaracja...

Niektórych rzeczy nie udało mi się zrobić bo np jest przykład ale bez wyjaśnienia i np nie działa mi wyświetlanie ile świateł w grupie jest włączonych, a w demo jest coś takiego i bangla.

Jakis tutorial do OH by się przydał

trochę tego jest na sieci ale zawsze są jakieś niedopowiedzenia bo opis jest dość ogólny, tak jakby autor zakładał że wiadomo o co chodzi, ale jakoś tam można sobie poradzić bazując na przykładach.

Można też użyć OH Designer, zawsze jakaś pomoc, przynajmniej składnię koloruje.