_artur_ 04.01.2017 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 OK, dzięki za wyjaśnienie, już jestem trochę mądrzejszy. To to chyba będzie to zaczarowane npn/pnp... Dokładnie to.. Dobrze rozumiem że można (należy) łączyć masy z różnych zasilaczy (różnych napięć)? nawet trzeba bo inaczej nie będzie działać - w najlepszym wypadku, w gorszym zamknie się pętla jakoś dziwnie i się coś upali.. jak nie będzie wspólnej masy to jak jedno urządzenie będzie wiedzieć jakie przyłożone jest napięcie do niego jak nie ma punktu odniesienia? Inny temat: założyłem że do przycisków (poczwórnych) jest prowadzona skrętka, i na owej skrętce zupełnie obok przycisków (24V) planowałem dodać DSa (2 lub 3 żyły) albo diodę (2 żyły, do podświetlenia przycisku w funkcji informacyjnej różnej). Uznałem że nie da rady (a i nie potrzebuję chyba bardzo) wszystkich trzech funkcji. ALE tak sobie myślę jakby upchać na jedym UTP coś takiego (szybki szkic, DS pasożytniczo)...: [ATTACH=CONFIG]377523[/ATTACH] Ma powyższe jakiś sens czy raczej błędy? od razu widzę że coś nie tak bo dallasa łaczymy 3 przewodami (dwoma na bardzo krótkie odległości, a jak dasz kilka to na pewno nie będzie działać).. wyjdź od tego że masz masę wspólną dla wszystkich urządzeń, jeśli podświetlenie ma być na stałe to ok, ale osobiście mnie by wkurzało, ale jak chcesz.. nie bardzo wiem czemu zasilanie masz przeprowadzone przez przekaźnik na tym schemacie.. ale z grubsza ok.. spójrz na takie coś z takiej strony: jestem zwolennikiem upraszczania takich rzeczy.. bo pamiętaj że nie tylko TY będziesz to obsługiwać, także goście.. a bez sensu biegać za każdym do kibla i mu tłumaczyć jak działa włącznik.. to też był m.in. powód dla którego zrezygnowałem z takich różnych kombinacji - każdy ma w domu "pstryczek" i ten "pstryczek" zapala z reguły górne swiatło.. i tak każdy kto wejdzie będzie oczekiwać że to zadziała.. teściowa czy moi rodzice na początku pstrykali itp. i w końcu skończyło się na tym że w każdym pokoju jest włącznik dzwonkowy i każdy przycisk ma dwie funkcje - pierwsza czyli krótkie przyciśnięcie - górne światło, potrzymanie powyżej 3s - dodatkowe światło "efektowe" typu LED itp. wyjątek to łazienka gdzie wyłącznik jest podwójny i drugi klawisz krótko podświetla lustro - ale to podświetlenie jest na tyle jasne że wszystko jedno czy naciśniemy jeden czy drugi krótko.. reszta "scen" - panel na ścianie albo tablet przez wifi, jak kiedyś dorobię sobie konwerter pilota na modbus to może coś tam dorzucę żeby pilotem od TV przełączać.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 04.01.2017 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 (edytowane) @_artur_ Co do 3 przewodów dla Dallasa to zdaję sobie sprawę, na istotne czujniki mam osobne skrętki (2 albo trzy linie/łańcuchy), nie takie krótkie, a działają wszystkie razem bez problemu. Tutaj myślałem o DS jak dodatku (na potrzebę jakiś tuningów czy dołożenia brakującego czujnika na głównych (ważnych) łańcuchach. Ale możliwe że odpuszczę i zostanę przy starej strategii (przyciski+dioda lub przyciski+dallas), dallas pewniejszy ew. wolna zapasowa żyła. Jeśli chodzi o ergonomię to absolutnie się zgadzam, planuję typowe włączanie światła jako góra=ON (w zasadzie góra jako rotowanie świateł typu górne/kinkiety/wszystkie/górne..., od najbardziej codziennych) dół=OFF. Dodatkowe combosy (typu dół krótki krótki długi = wszędzie OFF) dla wtajemniczonych. Tak aby zwykli ludzie obsługiwali to intuicyjnie (nawet nie zauważając "yntligjencji" instalacji). Stałe podświetlenie też by mnie wkurzało (ja przysłaniam diody standby), to ma być podświetlenie które np (dlatego do diody masa przez przekaźnik): - stałym świeceniem sygnalizuje jakiś tryb niestandardowy (np. wentylacja na przewietrzanie) - miganiem alarmuje, np. otwarte okno wieczorem (komary ) - np. na włączniku grzejników el. na żądanie (drabinka w łaz. czy grzejnik butowy w wiatrołapie, praca czasowa) syglalizuje działanie lub pulsowaniem pokazuje powiedzmy ile kwadransów czy godzin (zaokrąglonych w górę) zostało do wyłączenia - typowo byłyby nieświecące. Edytowane 4 Stycznia 2017 przez grzeniu666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroles 04.01.2017 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 Nie odniosę się w żaden sposób do całej reszty, ale mam jedną uwagę. Mam u siebie dallasy na 1wire i nie powtórzyłbym tego błędu. Raz na kilka miesięcy któryś z czujników potrafi się bez powodu zawiesić, blokując całą gałąź magistrali albo i całą magistralę. Niby da się taką sytuację "wypatrzyć" programowo, ale jedyna rada to odłączenie zasilania od wszystkiego na magistrali i twardy reset, tego niestety nie przewidziałem w mojej instalacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 04.01.2017 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 ile masz tych dallasów? jak masz zrobioną magistralę (topologia) jaka długość i czym odczytujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroles 05.01.2017 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 28 temperatura, plus trzy wilgotność. Podzielone na dwie gwiazdy wpięte do DNB-400, każda gałąź max 10m i wiszą na niej 2 czujniki. Odczyt ADA-401WP.Jak się jakaś gadzina zawiesi, to przeważnie blokuje odczyty z całej magistrali (czasem z kawałka), i grzeje się sama z siebie do około 40 stopni. Poza tym nic złego się nie dzieje... ADA zgłasza problem z odczytem, odcięcie zasilania na chwilę na magistrali rozwiązuje problem, niesmak zostaje.I muszę odszczekać ten raz na kilka miesięcy - zdarzyło się to cztery razy w ciągu trzech lat, za każdym razem inny czujnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 27.07.2017 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2017 Dokładnie to.. nawet trzeba bo inaczej nie będzie działać - w najlepszym wypadku, w gorszym zamknie się pętla jakoś dziwnie i się coś upali.. jak nie będzie wspólnej masy to jak jedno urządzenie będzie wiedzieć jakie przyłożone jest napięcie do niego jak nie ma punktu odniesienia? A te masy z różnych zasilaczy dodatkowo łączy się do PE czy pozostawia osobno? Bo kombinuje z podobnym układem i się zastanawiam jak to w końcu jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 27.07.2017 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2017 do PE.? nie widzę potrzeby bo to punkt odniesienia, poza tym na PE może pojawić się 230V (przebicie itp.) a to raczej może być niezdrowe dla zasilaczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 28.07.2017 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2017 No właśnie też mi to nie pasowało ale chciałem się upewnić, bo gdzieś natknąłem się na takie rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
juliala11 29.08.2022 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2022 (edytowane) Ostatnio przy remoncie dowiedziałam się, czym jest instalacja niskoprądowa i powiem wam, że jestem pod wrażeniem, jak to wszystko idzie do przodu. Bez tych systemów nie istniałyby żadne systemy ostrzegawcze, monitoring. Edytowane 29 Sierpnia 2022 przez Redakcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts