leli1 03.03.2010 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 Zaraz za moim płotem znajduje sie pas szerokości okolo 3 m i długości 15 m ziemi niczyjej, a następnie droga. To typowy ugór pobudowlany, porośnięty chaszczami. Ziemia to głównie glina. Ugór straszy.Przyszło mi do głowy, żeby go (bez wiekszych nakładów finansowych) spróbować zagospodarować.Nie wchodzi w grę wyrównanie i nawiezienie ziemi. Myslalam raczej o posadzeniu czegoś (najlepiej wysokiego i szybko rosnącego), żeby osłonic nieco swój dom, zwłaszcza ze od wiosny rusza po przeciwnej stronie ulicy budowa osiedla domkow j/rodzinnych.Jako, że za wiele nie chcę inwestować (bo nie wiadomo, czy w ogole cos tam przezyje) rośliny musiały by być mało wyszukane i dość ekspansywne (myślałam o sumaku octowcu, ale małe sadzonki z allegro to koszt 10 zł plus 20 zł transport). Co jeszcze można rozważyć? Może macie namiary na tanią szkółkę na Śląsku.Z góry dzięki za odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mark0wy 03.03.2010 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 Witam, Sprawdź w Powiecie, kto jest właścicielem tego kawałka. W sumie możesz wejść w jej posiadanie i rozpocząć zasiedzenie. Sprawa na 30 lat Pozdrawiam Mark0wy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamykkamyk2 03.03.2010 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 Może sosny i brzózki, szybko rosną i są mało wymagające. Możesz pojechać do jakiegoś rolnika, czy tam kogoś komu wyrosły zamosiejki na polu i będziesz miał rośliny za przysłowiową flaszkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damon 03.03.2010 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 my mamy podobnie ziemię gminną przed płotem zarośniętą chaszczami, posadzimy tam sosenki samosiejki, brzoza za dużo śmieci i zimą nie osłania, u koleżanki właśnie tak zrobili i teraz po kilku latach b.fajnie wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leli1 03.03.2010 11:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 dzieki, brzózki pieknie wygladaja wiosna, ale faktycznie jesienią mogę juz tak sie nie cieszyc z ich sąsiedztwa. Czy sosenki będą rosły na byle czym? Zwłaszcza jak to byle co to glina głównie? Jakos tak kojarze sosenki z glebą piaszczystą?! Niemniej jednak pomysł do rozważenia, tylko gdzie szukac samosiejek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damon 03.03.2010 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 o samosiejki lub taniutkie drzewka można zapytać w najbliższym leśnictwie, zawsze mają swoje szkółki i najczęściej można kupić, co do sadzenia w gliniastym gruncie to już trzeba do fachowców (np.wątek Elfir )pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 04.03.2010 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 mi się wydaje że sosny to raczej rosną na piaskach ( ale może się mylę ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 04.03.2010 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 nie wiem od której strony świata ten pas, ale jak od południa to nie sadz drzewek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leli1 04.03.2010 06:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 pas jest od strony północnej, dodatkowo straszny tam wygwizdów (pewnie jak zbuduja osiedle to sie zmieni), ale i tak wolałabym miec czyms osłonięte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.03.2010 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 klon tatarski i jesionolistny poradzą sobie doskonale na glinie. Nie są to też bardzo wysokie drzewa, a dość szybko rosną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leli1 04.03.2010 16:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 dzieki serdeczne, zejdą mrozy to sie zabiore za ten ugór.....az sobie współczuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.03.2010 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 obydwa drzewka bez problemu konkurują z rodzimymi chwastami. Nie trzeba pielić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts