Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

(głupie) pytania odnośnie zmywarki

millid

Recommended Posts

od około tygodnia jestem posiadaczką pierwszej w życiu zmywarki :D i nurtują mnie takie oto pytania:

czy brudne naczynia wkładacie od razu do zmywarki, czy zbieracie na "kupkę" na przykład w zlewie i pakujecie je dopiero przed zmywaniem?

i drugie bardziej "techniczne":

moja zmywarka ma program do tabletek 3w1, który nie potrzebuje soli i nabłyszczacza ale w instrukcji jest napisane:

"Tylko funkcja 3 w 1 (dla programów: intensywnego/ normalnego/ Eco) może być użyta z tabletkami 3 w 1" czyli, że co? mogę właczyc w/w programy z tabletką? tylko w tych programach zmywarka pobiera sól i nabłyszczacz a skoro te składniki są także w tabletkach to czy nie będzie tego za dużo :o ??

Powiedzcie proszę jak to jest u Was i w czym zmywacie (tabletki, proszek czy jeszcze coś innego) każda porada się przyda, bo zanim człowiek się nauczy dobrze i ekonomicznie wykorzystywac to urządzenie to trochę czasu pewnie minie :roll:

dzięki i pozdrawiam

Aga

• Odpowiedzi 81
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

My robimy tak: brudne naczynia oplukujemy i ziuu do zmywarki i tam czekaja az sie nazbiera.

Co do tabletek: 3w1 super sie sprawdzaja na kazdym programie, ale zauwazylem jedna rzecz: pomimo 3w1 sól i tak powinna byc i nablyszczacz tez, zdecydowanie to niczemu nie szkodzi.

A najlepsze efekty zmywania: na przemian jedno mycie z tabletka jedno z żelem (Somat chyba) taki dwuskladnikowy

Jak widać, przy tabletkach 3 w 1 i tak trzeba używać soli i nabłyszczacza, więc po co je stosować?

U nas najlepsze rezultaty daje proszek do zmywarki + sól + nabłyszczacz. Czyli tradycyjne rozwiązanie bez żadnych cudów 3 w 1, 5 w 1 itp.

Co do naczyń, usuwamy większe zanieczyszczenia i do zmywarki. Jak pełna to włączamy i myjemy. Jak długo leżą w zmywarce, czasami używamy w niej funkcji namaczania (nie pamiętam jak się to nazywa) i potem dopiero program mycia.

U nas zmywarka zajmuję się ja sam 8) .

Brudne naczynia do zmywarki, kiedy jest pełna nastawiam płukanie. Potem czekam kilkanaście minut ( z reguły jak mi się przypomni ;) ) i wyciagam sitko, na którym zbierają się większe cząstki stałe (jak tego nie zrobie to zdarza się, że oblepi to potem naczynia i przyschnie).

Potem tabletka lub żel (żadnych tanich g..., chyba że lidlowskie W5) i zawsze program "full brudne". Nie narzekam.

Ta zmywarka to wbudowany elektrolux 45cm, poprzednia to Candy Trio.

Aha i ważne - kubki po kawie i herbacie plujce zawsze trzeba wypłukać, bo potrafi rozrzucić fusy po całej zmywarce.

hmm no właśnie też tak się zastanawiałam czy jak te naczynia z resztkami poleżą cały dzień w tej zmywarce to nie będzie brzydko pachniec... no i tak jak napisał Mały czy te resztki nie będą fruwały po całej zmywarce?

a zapachów jakichś używacie?

Ja również nie płuczę.

Cały dzień dokładam naczynia, a wieczorem full program lub ten przedostatni.

Nic mi nie zdąży brzydko zapachniec nawet :wink:

Sól obowiązkowo i nabłyszczacz.

Te tabletki 3w1 o kant tyłka...same nie dają rady. A najgorsze to calgonit i somat (piszę o tabl.)

Acha, odkąd zwiększyłam dawkowanie soli na full nie mam matowych plamek na sztućcach.

Podniesienie górnej szuflady o jeden poziom spowodowało, że zmywarka jest bez porównania bardziej ładowna.

Wszelkie gary, patelnie, a na to jeszcze cedzaki,pokrywki itp domywają się bez zarzutu.

Ps. resztki po kawie to zmora. kiedyś malżonek włożył filiżankę z fusami, efektem czego było ręczne szorowanie pszyschniętych na amen czarnych kropek. Tragedia!

hmm no właśnie też tak się zastanawiałam czy jak te naczynia z resztkami poleżą cały dzień w tej zmywarce to nie będzie brzydko pachniec... no i tak jak napisał Mały czy te resztki nie będą fruwały po całej zmywarce?

a zapachów jakichś używacie?

Dlatego zmywarkę z brudnym załadunkiem zostawia się niedomkniętą.

Niczego nie płuczemy, a jeśli są na naczyniach poprzylepiane jakieś resztki, to można je zsunąć papierowym ręcznikiem.

Z tabletek nie korzystam, próbowałam, ale jakoś lepiej mi proszek pasuje, można dozować odpowiednią ilość stosownie do "jakości brudu" na załadunku. Myjemy w zmywarce wszystko łącznie z garami, patelniami, blachami itd. jedynie deski mają przez to krótszy żywot :roll:

Jedyne czego nie da się umyć w zmywarce (przynajmniej ja nie potrafię) to patelnia po jajecznicy 8) :wink:

ja stosuje tabletki +sól + nabłyszczacz.....płucze naczynia ,np ....po jajecznicy ....co 2-3 miesiące stosuję płyn do mycia zmywarki

Zauważyłam po kilku latach ,że nie domywa szklanek po rogach w górnym koszu ..... i co sie okazało ? w dyszach nazbierały sie jakies farfocle ....wydłubałam je igłą :roll:

dzięki za wszystkie odpowiedzi :D

przypomniało mi się jeszcze coś: chodzi o uzupełnianie soli, przed pierwszym użyciem miałam wlac do dozownika 1/2 litra wody i wsypac ok. 1kg soli, a jak się zaświeci lampka to uzupełnic dozownik, tylko czy za każdym razem trzeba wlewac wodę, czy sypac tylko sól, bo woda już tam jest??

a naczynia wyjmujecie zaraz po zmywaniu tzn. jak ostygną czy zdarza się, że leżą dłużej? i czy są faktycznie suche? bo u mnie jak ustawiłam mycie z opóźnieniem na noc, to rano jak wyjmowałam po ok.2 godzinach były mokre ale tylko z wierzchu więc przypuszczam, że od pary, która skropliła się we wnętrzu i kapała z góry.

Może po zakończeniu cyklu trzeba uchylic drzwi żeby ta cała para wyleciała, co?

czy zależy to od zmywarki? moja nie jest z najwyższej półki (cenowej przynajmniej :roll: ) więc może dlatego...

sory za taki natłok pytań ale co laik to laik :oops: :oops: :D

p.s. przepraszam ale moja klawiatura nie chce robic polskiego c :evil: