millid 03.03.2010 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 od około tygodnia jestem posiadaczką pierwszej w życiu zmywarki i nurtują mnie takie oto pytania: czy brudne naczynia wkładacie od razu do zmywarki, czy zbieracie na "kupkę" na przykład w zlewie i pakujecie je dopiero przed zmywaniem? i drugie bardziej "techniczne": moja zmywarka ma program do tabletek 3w1, który nie potrzebuje soli i nabłyszczacza ale w instrukcji jest napisane: "Tylko funkcja 3 w 1 (dla programów: intensywnego/ normalnego/ Eco) może być użyta z tabletkami 3 w 1" czyli, że co? mogę właczyc w/w programy z tabletką? tylko w tych programach zmywarka pobiera sól i nabłyszczacz a skoro te składniki są także w tabletkach to czy nie będzie tego za dużo ?? Powiedzcie proszę jak to jest u Was i w czym zmywacie (tabletki, proszek czy jeszcze coś innego) każda porada się przyda, bo zanim człowiek się nauczy dobrze i ekonomicznie wykorzystywac to urządzenie to trochę czasu pewnie minie dzięki i pozdrawiam Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 03.03.2010 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 My robimy tak: brudne naczynia oplukujemy i ziuu do zmywarki i tam czekaja az sie nazbiera.Co do tabletek: 3w1 super sie sprawdzaja na kazdym programie, ale zauwazylem jedna rzecz: pomimo 3w1 sól i tak powinna byc i nablyszczacz tez, zdecydowanie to niczemu nie szkodzi.A najlepsze efekty zmywania: na przemian jedno mycie z tabletka jedno z żelem (Somat chyba) taki dwuskladnikowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amadi 03.03.2010 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 Tak jak napisał fighter1983... naczynia do zmywarki po opłukaniu... soli i nabłyszczacza używam razem z tabletkami 3w1... a od kiedy na rynku pojawił się żel Somat do zmywarek ... jestem jego zagorzała fanką millid miłego użytkowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
millid 03.03.2010 12:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 ojj użytkowanie na pewno będzie miłe teraz lecę tylko po żel somat i do roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta-we 03.03.2010 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 A ja nie opłukuję naczyń przed włożeniem do zmywarki. Tylko jak się większe kawałki to zsuwam do kosza.Uzywam tez tych wieloskładnikowych tabletek, a wczoraj dokupiłam sól bo mi się lampka od soli swieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miejski 03.03.2010 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 Jak widać, przy tabletkach 3 w 1 i tak trzeba używać soli i nabłyszczacza, więc po co je stosować? U nas najlepsze rezultaty daje proszek do zmywarki + sól + nabłyszczacz. Czyli tradycyjne rozwiązanie bez żadnych cudów 3 w 1, 5 w 1 itp. Co do naczyń, usuwamy większe zanieczyszczenia i do zmywarki. Jak pełna to włączamy i myjemy. Jak długo leżą w zmywarce, czasami używamy w niej funkcji namaczania (nie pamiętam jak się to nazywa) i potem dopiero program mycia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oorbus 03.03.2010 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 nie rozumiem po co opłukiwać. przecież zmywarkę się ma min po to, aby nie zużywać za dużo wody... resztki żarcia na kompost, naczynia sru do zmywary od razu. Myjemy średnio raz dziennie. od 5 lat. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amadi 03.03.2010 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 nie rozumiem po co opłukiwać. wiem, że to nieekonomiczne ....... ale jakoś brzydzi mi się wkładać takie z resztkami jedzenia, no nic na to nie poradzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oorbus 03.03.2010 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 brzydzisz się jedzeniem które sama przygotowujesz ? hmm ciekawe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 03.03.2010 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 U nas zmywarka zajmuję się ja sam . Brudne naczynia do zmywarki, kiedy jest pełna nastawiam płukanie. Potem czekam kilkanaście minut ( z reguły jak mi się przypomni ) i wyciagam sitko, na którym zbierają się większe cząstki stałe (jak tego nie zrobie to zdarza się, że oblepi to potem naczynia i przyschnie). Potem tabletka lub żel (żadnych tanich g..., chyba że lidlowskie W5) i zawsze program "full brudne". Nie narzekam. Ta zmywarka to wbudowany elektrolux 45cm, poprzednia to Candy Trio. Aha i ważne - kubki po kawie i herbacie plujce zawsze trzeba wypłukać, bo potrafi rozrzucić fusy po całej zmywarce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amadi 03.03.2010 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 oorbus wiedziałam, że się przyczepisz. Brzydzę się zapachem jakie wydziela po np. po 2-3 godzinach...odstania w zmywarce a bywa, że dłużej...czyli do momentu zapełnienia zmywarki. Nie posiadam rodziny 8 osobowej. Sorry.Przecież wiadomo o co chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
millid 03.03.2010 13:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 hmm no właśnie też tak się zastanawiałam czy jak te naczynia z resztkami poleżą cały dzień w tej zmywarce to nie będzie brzydko pachniec... no i tak jak napisał Mały czy te resztki nie będą fruwały po całej zmywarce?a zapachów jakichś używacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amadi 03.03.2010 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 millid o tych fusach to już koniecznie musisz pamiętać Używam zapachu do zmywarki - W5 z Lidla - taka zawieszka.... jest znacznie tańsza od Calgonitu........ a też sobie doskonale daje radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oorbus 03.03.2010 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 amadi, nie no nie bierz se do serca ja też nie mam rodziny wieloosobowej.2+2 z czego 2 małe pół dnia w przedszkolu. A mi tam nic nie pachnie. bez przesady.zresztą zmywarka stoi zawsze zamknięta . otwierana jest tylko z okazji załadunku. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuleczka 03.03.2010 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 Ja również nie płuczę. Cały dzień dokładam naczynia, a wieczorem full program lub ten przedostatni. Nic mi nie zdąży brzydko zapachniec nawet Sól obowiązkowo i nabłyszczacz. Te tabletki 3w1 o kant tyłka...same nie dają rady. A najgorsze to calgonit i somat (piszę o tabl.) Acha, odkąd zwiększyłam dawkowanie soli na full nie mam matowych plamek na sztućcach. Podniesienie górnej szuflady o jeden poziom spowodowało, że zmywarka jest bez porównania bardziej ładowna. Wszelkie gary, patelnie, a na to jeszcze cedzaki,pokrywki itp domywają się bez zarzutu. Ps. resztki po kawie to zmora. kiedyś malżonek włożył filiżankę z fusami, efektem czego było ręczne szorowanie pszyschniętych na amen czarnych kropek. Tragedia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 03.03.2010 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 hmm no właśnie też tak się zastanawiałam czy jak te naczynia z resztkami poleżą cały dzień w tej zmywarce to nie będzie brzydko pachniec... no i tak jak napisał Mały czy te resztki nie będą fruwały po całej zmywarce? a zapachów jakichś używacie? Dlatego zmywarkę z brudnym załadunkiem zostawia się niedomkniętą. Niczego nie płuczemy, a jeśli są na naczyniach poprzylepiane jakieś resztki, to można je zsunąć papierowym ręcznikiem. Z tabletek nie korzystam, próbowałam, ale jakoś lepiej mi proszek pasuje, można dozować odpowiednią ilość stosownie do "jakości brudu" na załadunku. Myjemy w zmywarce wszystko łącznie z garami, patelniami, blachami itd. jedynie deski mają przez to krótszy żywot Jedyne czego nie da się umyć w zmywarce (przynajmniej ja nie potrafię) to patelnia po jajecznicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 03.03.2010 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 ja stosuje tabletki +sól + nabłyszczacz.....płucze naczynia ,np ....po jajecznicy ....co 2-3 miesiące stosuję płyn do mycia zmywarki Zauważyłam po kilku latach ,że nie domywa szklanek po rogach w górnym koszu ..... i co sie okazało ? w dyszach nazbierały sie jakies farfocle ....wydłubałam je igłą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 03.03.2010 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 A, zapomniałam napisać, że zamiast zapachowych zawieszek wrzucam do koszyka na sztućce resztki cytryny (to co zostanie po wyciśnięciu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
millid 04.03.2010 07:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 dzięki za wszystkie odpowiedzi przypomniało mi się jeszcze coś: chodzi o uzupełnianie soli, przed pierwszym użyciem miałam wlac do dozownika 1/2 litra wody i wsypac ok. 1kg soli, a jak się zaświeci lampka to uzupełnic dozownik, tylko czy za każdym razem trzeba wlewac wodę, czy sypac tylko sól, bo woda już tam jest?? a naczynia wyjmujecie zaraz po zmywaniu tzn. jak ostygną czy zdarza się, że leżą dłużej? i czy są faktycznie suche? bo u mnie jak ustawiłam mycie z opóźnieniem na noc, to rano jak wyjmowałam po ok.2 godzinach były mokre ale tylko z wierzchu więc przypuszczam, że od pary, która skropliła się we wnętrzu i kapała z góry. Może po zakończeniu cyklu trzeba uchylic drzwi żeby ta cała para wyleciała, co? czy zależy to od zmywarki? moja nie jest z najwyższej półki (cenowej przynajmniej ) więc może dlatego... sory za taki natłok pytań ale co laik to laik p.s. przepraszam ale moja klawiatura nie chce robic polskiego c Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuleczka 04.03.2010 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Potem już dosypujesz tylko soli. Drzwiczek nie uchylaj. Naczynie powinny wyschnąć w środku, wtedy nie mają plam i zacieków. U mnie po ok godzine wszystko jest suchutkie, jedynie na niektórych kubkach i niewyprofilowanych pod zmywarkę naczyniach zbiera się woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts