Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

(głupie) pytania odnośnie zmywarki

millid

Recommended Posts

To ciekawe co piszecie i od czego w końcu zależy jakość mycia w zmywarce.

Myślę, że sporo zależy od wody. Dawkowanie nabłyszczacza i soli ustawia sie w zmywarkach w zależności od tego jaka jest woda. W tabletkach typu 3w1 to jest konkretna dawka. Do jednej wody pasuje do innej nie.

I od odpowiedniego ułożenia, np. łyżeczka w łyżeczkę jak się wpasuje to dupa blada...

http://www.offthemarkcartoons.com/cartoons/2004-06-25.gif

HAPPY ZMYWARKING! :D

• Odpowiedzi 81
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To ciekawe co piszecie i od czego w końcu zależy jakość mycia w zmywarce. Ja nie płukam wcześniej naczyń , tylko zsuwam resztki jedzenia. Piorę na najkrótszym cyklu półgodzinnym, używam tylko tabletek z rosmana 7 w 1 i naczynia mam pięknie umyte i błyszczące. Pilnuje tylko tego aby garnki nie były zaschnięte przed włożeniem do zmywarki gdyż wtedy faktycznie może nie domyć. Dlatego zawsze garnek opłukuje pod woda porządnie i to z reguły wystarcza.

Wtedy przysługuje użycie programu intensywnego, podobnie jak do przypalonych :wink:

No tak masz całkowitą rację tylko , że mi nie chce się czekać na czyste naczynia około 3h przez jeden garnek, wolę krótszą wersję. :)

To fakt , że ten krótki program nie suszy , ale wystarczy zaraz po umyciu uchylić drzwiczki i za chwilke naczynia są suche. No ja mam taki sposób na mycie jestem zadowolona, naczynia mam umyte szybko i dobrze, ale chyba każdy musi odnaleść swój sposób bo napewno zależy to też od twardości wody czy stopnia zabrudzenia.

Sól - koniecznie. Nie wdając się w szczegóły. Sól do zmywarek nie służy do zmiękczania wody. Od tego jest substancja zawarta w wymieniaczu, a ponieważ substancja ta jest zabudowana w zmywarce na stałe, to jej zdolności zmiękczające kończą się po kilku cyklach zmywania, dlatego potrzebuje ona okresowej regeneracji, do czego służy sól do zmywarek właśnie. A, że woda w różnym stopniu twarda, to tabletka z zawsze taką samą ilością soli może nie dać rady.

Nabłyszczacz - jeśli 3w1 ?, a czemu nie?

Zapach - koniecznie.

Tabletki 3w1 - nic lepszego w tej cenie nie ma.

Płukanie naczyń przed myciem - a po co?

Płukanie z fusów od kawy - koniecznie.

Otwieranie drzwi po zakończeniu mycia - wskazane.

no nie wiem, ale u mnie w instrukcji jest napisane tak:

"Gdy cykl pracy został zakończony, sygnał dźwiękowy zmywarki będzie działał przez 8 sekund, po czym zatrzyma się.

Wyłączyć urządzenie za pomocą przycisku ON/OFF, zakręcić dopływ wody i otworzyć drzwi zmywarki. Przed rozładowaniem zmywarki poczekać klika minut, aby nie dotykać naczyń, gdy są one jeszcze gorące i bardziej podatne na pękanie."

więc w końcu jak to z tym otwieraniem jest :-? :roll: :roll:

Żeby Wam para buchała?

No właśnie po to, żeby odparowało, bo jak nie, to skrapla się woda i robią zacieki.

no dokładnie tak miałam po pierwszym zmywaniu, ustawiłam z opóźnieniem na noc i jak wyjmowałam rano po około 2 godzinach to wszystko było mokre :( , a odkąd otwieram to tak się nie zdarza :)

Żeby Wam para buchała?

No właśnie po to, żeby odparowało, bo jak nie, to skrapla się woda i robią zacieki.

no dokładnie tak miałam po pierwszym zmywaniu, ustawiłam z opóźnieniem na noc i jak wyjmowałam rano po około 2 godzinach to wszystko było mokre :( , a odkąd otwieram to tak się nie zdarza :)

też tak miałam jak ty, dlatego teraz drzwiczki uchylam lekko, tak że zostaje wąziutka szczelinka i to wystarczy , że naczynia mi wysychają, a para nie bucha, na początku stosowałam sól do zmywarki jednak teraz nie widze u siebie takiej potrzeby, nie zauważyłam żadnej różnicy, nabłyszczacza nie używałam nigdy, stosowałam tabletki 3 w 1 , teraz używam 7 w 1 i tutaj już różnicę widze na korzyśc 7 w 1, aczkolwiek delikatną było to widać jedynie po szklankach, które nie błyszczały sie tak ładnie i miały delikatne zacieki

U mnie jest zupełnie inaczej.

Kiedy otwierałam zaraz po umyciu wszystki miało zacieki.

Teraz otwieram najwczesniej po pół godz i wszystko suchutkie.

Nawet po najkrótszym cyklu.

Ustawiłam sobie jednak wyższą temp. suszenia na wszystkie programy.

Co do soli, to bez niej był koszmar. Teraz mam dawkowanie soli ustawione max i jest super.

ja powiem tak:

kochajmy nasze zmywarki! :)

i dbajmy o nie ze szczególną troską, a one odwdzięczą się nam pięknym, powabnym szumem nocą i zmysłowym zapachem po...

otworzeniu drzwiczek :wink:

nic dodać, nic ująć, trzeba jej codziennie dawać wtyczki z koszyczka yuppi http://manu.dogomania.pl/emot/lalala.gif

No tak masz całkowitą rację tylko , że mi nie chce się czekać na czyste naczynia około 3h przez jeden garnek, wolę krótszą wersję. :)

Trzeba po prostu mieć dużo naczyń :p

Żeby Wam para buchała?

Komu się robią to się robią. Zacieki są od złego dawkowania nabłyszczacza a w wielu instrukcjach wyraźnie jest napisane, żeby nie otwierać, bo się musi dosuszyć.

Ja stosuje sól i nabłyszczacz, plus tabletki x w1 (calgonit v somat) proszku nigdy nie próbowałam.Nie spłukuję resztek- zgarniam z talerzy dla psa i do zmywarki. Nie otwieram zmywarki po myciu, bo przeważnie kończy w nocy. Naczynia są suche. Przeważnie myje na 55 0C , szybkim tylko zaraz po imprezie.

Mam natomiast problem z osadem po herbacie na kubkach- od kiedy przestałam słodzić robi sie taki "kożuch" i od górnej krawędzi zostają ciemne ślady- jak temu zaradzić? Raz na jakiś czas przemywam kubki ręcznie- ale wolałabym tego uniknąć.

Mam natomiast problem z osadem po herbacie na kubkach- od kiedy przestałam słodzić robi sie taki "kożuch" i od górnej krawędzi zostają ciemne ślady- jak temu zaradzić? Raz na jakiś czas przemywam kubki ręcznie- ale wolałabym tego uniknąć.

A jaką herbatę masz na myśli? Ja nie obserwuję takiego zjawiska u siebie.