Cpt_Q 12.03.2010 00:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 To ciekawe co piszecie i od czego w końcu zależy jakość mycia w zmywarce. Myślę, że sporo zależy od wody. Dawkowanie nabłyszczacza i soli ustawia sie w zmywarkach w zależności od tego jaka jest woda. W tabletkach typu 3w1 to jest konkretna dawka. Do jednej wody pasuje do innej nie. I od odpowiedniego ułożenia, np. łyżeczka w łyżeczkę jak się wpasuje to dupa blada... http://www.offthemarkcartoons.com/cartoons/2004-06-25.gif HAPPY ZMYWARKING! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 12.03.2010 00:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 To ciekawe co piszecie ... no bo my wszyscy to "złota czcionka" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzenka11 12.03.2010 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 To ciekawe co piszecie i od czego w końcu zależy jakość mycia w zmywarce. Ja nie płukam wcześniej naczyń , tylko zsuwam resztki jedzenia. Piorę na najkrótszym cyklu półgodzinnym, używam tylko tabletek z rosmana 7 w 1 i naczynia mam pięknie umyte i błyszczące. Pilnuje tylko tego aby garnki nie były zaschnięte przed włożeniem do zmywarki gdyż wtedy faktycznie może nie domyć. Dlatego zawsze garnek opłukuje pod woda porządnie i to z reguły wystarcza. Wtedy przysługuje użycie programu intensywnego, podobnie jak do przypalonych No tak masz całkowitą rację tylko , że mi nie chce się czekać na czyste naczynia około 3h przez jeden garnek, wolę krótszą wersję. To fakt , że ten krótki program nie suszy , ale wystarczy zaraz po umyciu uchylić drzwiczki i za chwilke naczynia są suche. No ja mam taki sposób na mycie jestem zadowolona, naczynia mam umyte szybko i dobrze, ale chyba każdy musi odnaleść swój sposób bo napewno zależy to też od twardości wody czy stopnia zabrudzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grave 12.03.2010 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 hmm ciekawy temat... czy naprawdę stosując piguły 3w1 czy 7w1 należy mimo to wsypać proszku, nabłyszczacz i sól??? mysłałem do tej pory, żę albo jedno albo drugie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiaterwiater 12.03.2010 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Sól - koniecznie. Nie wdając się w szczegóły. Sól do zmywarek nie służy do zmiękczania wody. Od tego jest substancja zawarta w wymieniaczu, a ponieważ substancja ta jest zabudowana w zmywarce na stałe, to jej zdolności zmiękczające kończą się po kilku cyklach zmywania, dlatego potrzebuje ona okresowej regeneracji, do czego służy sól do zmywarek właśnie. A, że woda w różnym stopniu twarda, to tabletka z zawsze taką samą ilością soli może nie dać rady. Nabłyszczacz - jeśli 3w1 ?, a czemu nie?Zapach - koniecznie.Tabletki 3w1 - nic lepszego w tej cenie nie ma.Płukanie naczyń przed myciem - a po co?Płukanie z fusów od kawy - koniecznie.Otwieranie drzwi po zakończeniu mycia - wskazane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grave 12.03.2010 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Po co otwieracie drzwi po zakońćzeniu mycia?? Żeby Wam para buchała? Można otworzyć ale z godzine, dwie pozniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiaterwiater 12.03.2010 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Żeby Wam para buchała? No właśnie po to, żeby odparowało, bo jak nie, to skrapla się woda i robią zacieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
millid 12.03.2010 14:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 no nie wiem, ale u mnie w instrukcji jest napisane tak: "Gdy cykl pracy został zakończony, sygnał dźwiękowy zmywarki będzie działał przez 8 sekund, po czym zatrzyma się. Wyłączyć urządzenie za pomocą przycisku ON/OFF, zakręcić dopływ wody i otworzyć drzwi zmywarki. Przed rozładowaniem zmywarki poczekać klika minut, aby nie dotykać naczyń, gdy są one jeszcze gorące i bardziej podatne na pękanie." więc w końcu jak to z tym otwieraniem jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
millid 12.03.2010 14:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Żeby Wam para buchała? No właśnie po to, żeby odparowało, bo jak nie, to skrapla się woda i robią zacieki. no dokładnie tak miałam po pierwszym zmywaniu, ustawiłam z opóźnieniem na noc i jak wyjmowałam rano po około 2 godzinach to wszystko było mokre , a odkąd otwieram to tak się nie zdarza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzenka11 12.03.2010 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Żeby Wam para buchała? No właśnie po to, żeby odparowało, bo jak nie, to skrapla się woda i robią zacieki. no dokładnie tak miałam po pierwszym zmywaniu, ustawiłam z opóźnieniem na noc i jak wyjmowałam rano po około 2 godzinach to wszystko było mokre , a odkąd otwieram to tak się nie zdarza też tak miałam jak ty, dlatego teraz drzwiczki uchylam lekko, tak że zostaje wąziutka szczelinka i to wystarczy , że naczynia mi wysychają, a para nie bucha, na początku stosowałam sól do zmywarki jednak teraz nie widze u siebie takiej potrzeby, nie zauważyłam żadnej różnicy, nabłyszczacza nie używałam nigdy, stosowałam tabletki 3 w 1 , teraz używam 7 w 1 i tutaj już różnicę widze na korzyśc 7 w 1, aczkolwiek delikatną było to widać jedynie po szklankach, które nie błyszczały sie tak ładnie i miały delikatne zacieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 12.03.2010 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 My nie otwieramy, śpimy wtedy Rano wszystko suche i bez zacieków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuleczka 12.03.2010 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 U mnie jest zupełnie inaczej.Kiedy otwierałam zaraz po umyciu wszystki miało zacieki.Teraz otwieram najwczesniej po pół godz i wszystko suchutkie.Nawet po najkrótszym cyklu.Ustawiłam sobie jednak wyższą temp. suszenia na wszystkie programy. Co do soli, to bez niej był koszmar. Teraz mam dawkowanie soli ustawione max i jest super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bramer 12.03.2010 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 ja powiem tak: kochajmy nasze zmywarki! i dbajmy o nie ze szczególną troską, a one odwdzięczą się nam pięknym, powabnym szumem nocą i zmysłowym zapachem po... otworzeniu drzwiczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 12.03.2010 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 ja powiem tak: kochajmy nasze zmywarki! i dbajmy o nie ze szczególną troską, a one odwdzięczą się nam pięknym, powabnym szumem nocą i zmysłowym zapachem po... otworzeniu drzwiczek nic dodać, nic ująć, trzeba jej codziennie dawać wtyczki z koszyczka yuppi http://manu.dogomania.pl/emot/lalala.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 12.03.2010 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 ja powiem tak: kochajmy nasze zmywarki! i dbajmy o nie ze szczególną troską, a one odwdzięczą się nam pięknym, powabnym szumem nocą i zmysłowym zapachem po... otworzeniu drzwiczek Ładnie to ująłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 12.03.2010 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 ja powiem tak: kochajmy nasze zmywarki! i dbajmy o nie ze szczególną troską, a one odwdzięczą się nam pięknym, powabnym szumem nocą i zmysłowym zapachem po... otworzeniu drzwiczek Ładnie to ująłeś Ujmujący jakiś taki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 13.03.2010 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 No tak masz całkowitą rację tylko , że mi nie chce się czekać na czyste naczynia około 3h przez jeden garnek, wolę krótszą wersję. Trzeba po prostu mieć dużo naczyń Żeby Wam para buchała? No właśnie po to, żeby odparowało, bo jak nie, to skrapla się woda i robią zacieki. Komu się robią to się robią. Zacieki są od złego dawkowania nabłyszczacza a w wielu instrukcjach wyraźnie jest napisane, żeby nie otwierać, bo się musi dosuszyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artmag 19.03.2010 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2010 Ja stosuje sól i nabłyszczacz, plus tabletki x w1 (calgonit v somat) proszku nigdy nie próbowałam.Nie spłukuję resztek- zgarniam z talerzy dla psa i do zmywarki. Nie otwieram zmywarki po myciu, bo przeważnie kończy w nocy. Naczynia są suche. Przeważnie myje na 55 0C , szybkim tylko zaraz po imprezie. Mam natomiast problem z osadem po herbacie na kubkach- od kiedy przestałam słodzić robi sie taki "kożuch" i od górnej krawędzi zostają ciemne ślady- jak temu zaradzić? Raz na jakiś czas przemywam kubki ręcznie- ale wolałabym tego uniknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 20.03.2010 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2010 Mam natomiast problem z osadem po herbacie na kubkach- od kiedy przestałam słodzić robi sie taki "kożuch" i od górnej krawędzi zostają ciemne ślady- jak temu zaradzić? Raz na jakiś czas przemywam kubki ręcznie- ale wolałabym tego uniknąć. A jaką herbatę masz na myśli? Ja nie obserwuję takiego zjawiska u siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 20.03.2010 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2010 U nas po herbacie nic nie zostawia, choć woda jest taka, że kubek przed myciem ma ciemnobrązowe ślady, Za to nie lubi i nie myje patelni po jajecznicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts