Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ratunku! Jak zagospodarowac te rabaty?

Recommended Posts

Tak jak pisałam mnie sie kosodrzewina podoba, ale moj maz wykopałby ja bardzo szybko. Musi tu zatem byc kompromis.

Moze tez niezbyt jasno sie wyraziłam - piszac o białym kamyczku. Ja nie chce robic z niego podłoza, chce go uzyc zamiast kory jedynie jako ozdobe. Na tej wiekszej rabacie mysle ze znajdzie sie i kora i kamyczek.

Elfir - cieszy mnie Twoja krytyka, przez to na pewno dowiem sie czegos wiecej i na 100% sie nie obraze. Wielkie dzieki za wszystko

A co z ta catalpa? I co ewentualnie moze sie znalezc pod nia?

Pozdrawiam

Ja nie chce robic z niego podłoza, chce go uzyc zamiast kory jedynie jako ozdobe. Na tej wiekszej rabacie mysle ze znajdzie sie i kora i kamyczek.

Ja dokładnie to mam na myśli. Zwłaszcza gdy używa się białego grysu :)

To poniżej ujdzie przy firmie, w zieleni publicznej, ale przy domu wygląda...sztucznie?

http://www.wymarzonyogrod.pl/zdjecia/ASZ_031020_047_p-27921_500.jpg

A już wysypywanie różnokolorowymi żwirkami rabat...brrry.

A co z ta catalpa? I co ewentualnie moze sie znalezc pod nia?

Pozdrawiam

katalpa, inaczej surmia. Drzewo z dużymi sercowatymi liśćmi. Można w ogrodzie sadzić malowniczą formę dziką lub karłową, kulistą, szczepioną na pniu.

Drzewko jest mało wymagające, lubi słońce. Co można pod nim sadzić? Pod formą dzika gatunki cienioznośne, bo duże liście rzucają mocny cień. Pod forma kulista wszystko, co nie wymaga kwaśnej gleby

ramotki - ten program to fotoogrod - byl dołączony do muratora w 2005 roku niestety nie jest napisane na plycie do jakiego numeru.

Elfir - wiem ze moze to i sie nadaje pod firme. Ale nasz dom jest nowoczesny, z zewnatrz bardzo prosty i chyba własnie takie cos mi odpowiada, widziałam danice w kamieniu u znajomych - prezentuje sie super. Zaczynam kombinowac zeby na rabacie 2 tej wiekszej pojechac z tym kamieniem w jakies łuki tak przez srodek, wtedy te danici byłyby tylko na poczatku łuku, pozniej jakies płozace jałowce, berberysy mini, a pod koniec zywotnik wschodni. Zeby troszke przysłonic te rabate pod koniec chyba damy 3 jałowce stozkowe, lub 1-2 swierki białe conica. Utworza zapore dla klonu palmowego.

Moze cos takiego

http://images48.fotosik.pl/272/337ece966ac4a2fcmed.jpg

CZy znow porażka? :roll:

POzdrawiam

Masz racje - pomyłka zamiast lawendy ma tu byc wrzos. Wtedy ta gleba ma być kwasna. Co do klonu. Sprobuje moze sie uda. Moja ciocia mieszka na pogorzu bieszczadzkim i jakos jej klon przezimował. Zastanawiam sie czy przez pierwsze 3 lata nie zimowac go w garazu. Zobaczymy. Jak sie nie uda to trudno.

• 2 weeks później...
Ale nasz dom jest nowoczesny, z zewnatrz bardzo prosty (...)

nie wiem czy decyzje już zapadły ostatecznie

ale proponuję tej wielkości (czyt. -małe) rabaty obsadzić jak najmniejszą liczbą gatunków.

3-4 gatunki- w każdą porę roku coś przykuwa uwagę.

wtedy jest elegancko i nowocześnie

oczywiście o gustach się nie dyskutuje

Pozdrawiam i polecam się

jeżeli Borek Stary jest ci jakoś po drodze to zapraszam na zakupy z rabatem tylko wcześniej daj znać

• 1 year później...
gęsto nasadzone rośliny, by nie było widać gruntu.

witam jestem początkująca w temacie ogrody i dlatego może to śmieszne pyt. czyli jak przed domem planuje posadzić różne iglaki, krzaczki to w w koło nich mogę posadzić jakieś niskie rośliny

Elfir czy mogłabys podesłać zdięcie z przykładem

• 8 months później...