Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kilka pytanek technicznych o wylewki

Recommended Posts

Witam

Mam kilka pytanek o wylewki na podloge.

Na gorze idzie styro + folia + wylewka. Na dole styro + folia+podlogowka+wylewka.

Na gorze chce dac okolo 5 cm styro i 5 cm wylewki. Na dole 15 cm styro i okolo 7 cm wylewki. Pytanka :

1) Jaka dzisiaj jest "preferowana" metoda wylewki ? tzw suchy beton czy cos innego ?

2) Co to jest jastrych modyfikowany ? mam rozumiec, ze ma lepsze wlasciwosci od zwyklego ? Jakie ??

3) Gdzie warto dawac mikrozbrojene ? Gora, dol, garaz ?

4) Czy w garazu powinno byc np wiecej wylewki lub inna (inny material, zbrojenie itp) ?

Fantom

...

1. miksokret czyli beton półsuchy (nie rozumiem o co chodziło koledze z tą zaprawą cementową a nie betonową...??? )

2. jastrych modyfikowany- wzbogacany dodatkami (np żywicami), przede wszystkim można z niego wylewać bardzo cienkie wylewki od ok 1,5 - 2 cm... poza tym niektóre jastrychy modyfikowane bardzo szybko wysychają, np 3 dni....

oczywiście są droższe i jeżeli nie musisz z różnych względów to rób tradycyjnego kreta ;)

co do 3 i 4 - patrz post wyżej ;)

...hmmm... z tego co ja się orientuję to zaprawa jest zaprawą a beton betonem...

beton jest to tak jak piszesz mieszanka kruszyw o odpowiedniej frakcji, cementu, wody i ewentualnie środków uszlachetniających, plastyfikatorów....

aby beton był mocny musi być zrobiony na kruszywie bo to kruszywo "robi" wytrzymałość betonu, cement jest tylko spoiwem... to dlatego używając w mieszance betonowej drobnego piasku nie uzyskamy betonu np B20 tylko klasy mniej wytrzymałe....

dla mnie posadzka jest zdecydowanie zawsze robiona betonem (obojętnie czy wylewana betonem z wytwórni czy z miksokreta) a zaprawa służy do murowania i tyle....