Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Moje wrzosowisko

Recommended Posts

Ogród pod samiuśkim Wrocławiem... Janowiec mam drugą zimę. Pierwszą przezimował bez szwanku nieokryty, w tym roku zabezpieczyłam agrowłókniną, na razie jeszcze nie odwiązywałam. Mam nadzieję, że nic mu nie będzie, bo go bardzo polubiłam.

Mam jakiś żarnowiec żółtokwitnący, który rósł w charakterze chwastu koło domu moich rodziców. W zeszłym roku zmarzl, ale po przycięciu odbił pięknie

• 2 weeks później...

Wrzosy tnie się w kwietniu, wrzośce po kwitnieniu, czyli z grubsza tez wtedy.

Wiesz jak ciąć? Cały, lub prawie cały ( bo czasem jest trudno cały ) kwiatostan. Najlepiej np. nożycami do żywopłotu żeby ciąć całą płaszczyznę nasadzenia a nie pojedyncze pędy.= czyli jak masz 5 sztuk wrzosów 1 odmiany to traktujesz jako 1 bryłę i tniesz je równo ze sobą, a nie kazdy krzaczek oddzielnie

Wrzosy tnie się w kwietniu, wrzośce po kwitnieniu, czyli z grubsza tez wtedy.

Wiesz jak ciąć? Cały, lub prawie cały ( bo czasem jest trudno cały ) kwiatostan. Najlepiej np. nożycami do żywopłotu żeby ciąć całą płaszczyznę nasadzenia a nie pojedyncze pędy.= czyli jak masz 5 sztuk wrzosów 1 odmiany to traktujesz jako 1 bryłę i tniesz je równo ze sobą, a nie kazdy krzaczek oddzielnie

ale u mnie rośnie każdy krzaczek oddzielnie, młode to wrzosowisko, zakładane jesienią. A jak krótko ścinać? Wystarczy pod kwiatkami czy jeszcze krócej?

• 6 months później...
Witam wszystkich pieknym uśmiechem :) Usmiech mi sie pojawia jak sobie marzę o tym że ja też założe swoje wrzosowisko. Jestem na etapie zerowym, czyli czytam, planuję i cieszę mordę :wiggle: Będę tu wpadać aby się poradzić, ale najpierw musze przemyśleć co , gdzie i jak. Planuje sobie zrobic wstepny szkic i potem będę pytać. No to nic tu po nie na razie. Zagłębiam sie w lekturę.