KUBAPIGORA 06.03.2010 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 Witam wszystkich. Znalazłem w sieci kilka tematów na temat przycinania świerka. Wiem, ze już teraz mógłbym do niego przystąpić. Nie chcę jednak zrobić nic źle. Mam obsadzone kilkanaście arów świerkiem pospolitym i jodłą. Teraz drzewka rosną już za gęsto, co spowodowało przyrosty czubków. Wygląda to zatem nieładnie.Tutaj moje pytanie- czy czubki (ten główny pęd) można najzwyczajniej skracać sekatorem? Czy nie zaszkodzi to drzewkom?Świerki wybiły do światła- to jasne. Część z nich zostanie wycięta zimą na choinki dla znajomych, jednak chciałbym, aby były foremne i bez tych długaśnych odrostów. Poradźcie proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.03.2010 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 Jeśli zaczniesz ciąc to rozumiem chcesz je prowadzic jako zywopłot formowany? Bo ucinanie czubków drzew iglastych psuje ich naturalny pokrój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KUBAPIGORA 07.03.2010 11:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 Właśnie nie. Świerki rosną porozrzucane po całej działce. Miejscami rosna za gęsto i mają wybujałe czubki. Zależy mi na tym, żeby je uformować w jakiś sposób. Domyślam się, że w tych czubkach drzewka mają hormon wzrostu i ich ścięcie spowoduje nierówny wzrost (pewnie boczne przyrosty zaczną walczyć). Tutaj właśnie moje pytanie. Czy można zrobić coś, by ściąć ten czubek i sprawić, by drzewko rosło równo?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.03.2010 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 Drzewa iglaste nie tolerują cięcia. Jeśli chcesz utrzymać ich zwarty wzrost, to musisz ciąć regularnie wszystkie roczne, niezdrewniałe przyrosty a nie ścinać wierzchołki. Cięcie wierzchołków powoduje, ze roślina rośnie nierównomiernie, wytwarza wiele wierzchołków, traci pokrój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 07.03.2010 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 tu jest instrukcja Mirka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts