Lidka i Janusz 13.03.2008 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Jeżeli w kompostowniku są dżdżownice to mozna zastosować środek przyśpieszający rozkładanie się kompostu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 13.03.2008 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Można, ale najlepszym środkiem są dżdżownice i troszkę - garstka mocznika/ Azofoski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 14.03.2008 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Mam taki kompostownik z marketu, z klapką na dole. Już się na dole zrobił, pięknie pachnie, wiec zaczynam wyciągać. Zastanawiam się jednak czy już jest gotowy - ma konsystencję i wygląd ziemi, tyle że jeszcze są resztki (miękkie) patyków, nie do końca rozłożone, ale nie są twarde, i malutkie resztki skurupek jajek Można już sypać do roślinek? Chyba założę drugi, bo kompost robił się półtora roku (na górze jeszcze są świeże nierozłożone ingredienty - chwasty, resztki z kuchni, ziemia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 14.03.2008 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Mhmmmm, aż czuję ten piękny zapach - tak sugestywnie go opisałaś Tak, można spokojnie już go rozsypywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oleniek 20.03.2008 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 Dzięki. Czyli skoro mam dżdżownice - takie zwykłe polskie to powinnam jeszcze dorzucać abkterii? Nie zaszkodzą bakterie dżdżownicom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 21.03.2008 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 Dobrym i NATURALNYM ! przyspieszaczem rozkładu kompostu jest napar z mniszka lekarskiego, przepis muszę wziąć od taty, pomimo, że przepis był podawany w TV w programie typu "działkowiec" (nie pamiętam dokładnie) w necie go nie znalazłam - mam nadzieję, że u taty się uchował . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Capricorn 21.03.2008 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 Dobrym i NATURALNYM ! przyspieszaczem rozkładu kompostu jest napar z mniszka lekarskiego, przepis muszę wziąć od taty, pomimo, że przepis był podawany w TV w programie typu "działkowiec" (nie pamiętam dokładnie) w necie go nie znalazłam - mam nadzieję, że u taty się uchował . o, koniecznie zamieść tutaj recepturę gdy tylko ją otrzymasz. Plis plis. Ja jadę na jakichś akceleratorach ; -) z allegro. Dżdżownic nie chcę, bo mam taką wizję, że będą niezwykle jurne, i będą nam łazic wszęęęęęędzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 22.03.2008 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2008 Jeśli będą łazić wszędzie to tylko się cieszyć, u nas to dobro deficytowe, niestety, mamy tylko kilka na ogródku, najwięcej ich jest tam, gdzie nie są potrzebne Przenoszę je pracowicie do kompostownika W Praktikerze i Castoramie są takie przyspieszacze do dostania. Co do chwastów, nie wrzucam do kompostownika chwastów z kwiatkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 22.03.2008 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2008 Dobrym i NATURALNYM ! przyspieszaczem rozkładu kompostu jest napar z mniszka lekarskiego, przepis muszę wziąć od taty, pomimo, że przepis był podawany w TV w programie typu "działkowiec" (nie pamiętam dokładnie) w necie go nie znalazłam - mam nadzieję, że u taty się uchował . o, koniecznie zamieść tutaj recepturę gdy tylko ją otrzymasz. Plis plis. Ja jadę na jakichś akceleratorach ; -) z allegro. Dżdżownic nie chcę, bo mam taką wizję, że będą niezwykle jurne, i będą nam łazic wszęęęęęędzie u taty - przepis "GDZIEŚ" jest co oznacza, że może się nie odnaleźć, od wczoraj przekopuje internet w poszukiwaniu tego przepisu i nic....ale nie tracę zapału Jeśli będą łazić wszędzie to tylko się cieszyć, u nas to dobro deficytowe, niestety, mamy tylko kilka na ogródku, najwięcej ich jest tam, gdzie nie są potrzebne Przenoszę je pracowicie do kompostownika W Praktikerze i Castoramie są takie przyspieszacze do dostania. Co do chwastów, nie wrzucam do kompostownika chwastów z kwiatkami. w trakcie poszukiwań w necie ww przepisu wyczytałam, że warto wrzucać na kompost pokrzywy a jeszcze lepiej polewać gnojówką z pokrzyw (pokrzywy zalane wodą, odstawione na 10 dni). a tak z ciekawostek jeszcze ze studiów, jeśli chcemy żeby kompost w miarę szybko (czyt. normalnie) sie rozłożył - absolutnie nie wolno wrzucać skórek od cytrusów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 22.03.2008 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2008 Przepis na gnojówkę z pokrzyw/ mlecza ( mniszka lekarskiego)/rumianku, skrzypu/ etc.- 1 kg świeżych roślin lub 250 g suszu zalać 5 litrami wody. - przez. 10-14 dni, codziennie mieszać, aby uleciały bąbelki, a nie zaczęło gnić, a fermentacja zakończyła się rozłożeniem wszystkich roslin, a nie tylko tych na dnie. Mieszanie sprzyja także dotlenieniu i ulotnieniu amoniaku - na rośliny, do podlewania, stosować w rozcieńczeniu l : 2 do aktywizacji życia w glebie ( dużo azotu w zielonych częścich rosłin), wzmocnienia roślin i przeciw chlorozie liści.- nierozcieńczona gnojówka warto od czasu do czasu podlewać pryzmę kompostową, a - resztę rozłożonych rosłin warto wrzucić na kompostwonik , jako doplacz rozkładu dla mikroorganizmów Inne, biologiczne środki ochrony roslin, tu:http://www.dodr.pl/II/8/6/2.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Capricorn 22.03.2008 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2008 a tak z ciekawostek jeszcze ze studiów, jeśli chcemy żeby kompost w miarę szybko (czyt. normalnie) sie rozłożył - absolutnie nie wolno wrzucać skórek od cytrusów. nawet od bananów? kurcze, to niedobra wiadomość... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 22.03.2008 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2008 W dużej ilości, bo cytrusy, banany i inne są nasączne chemia hamującą procesy rozkładu. Ja wrzucam także skórki z w/w owoców i co roku mam świeży 1m3 kompostu ( ale przyspieszany gnojowicami z pokrzywy i mlecza). Własnie przed chwila poddłubywałam troche próchnicy z przyszłego, jesiennego kompostu, bo dziś odebrałam kwiatki z poczty i trzeba je było szybko zasadzić w doniczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Capricorn 22.03.2008 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2008 a czy to przyspieszenie osiagane poprzez użycie gnojownicy z mniszka i pokrzywy jest znaczące? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 22.03.2008 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2008 W/g mnie, tak na oko ok. 50%, podobnie jak dodanie garści mocznika, pomiotu ptasiego, czy obornika - mikroorganizmy potrzebują azotu do procesów rozkładu. Wyżej, na poprzednich stronach, wkleiłam cykl azotowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 22.03.2008 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2008 a czy to przyspieszenie osiagane poprzez użycie gnojownicy z mniszka i pokrzywy jest znaczące? w tym programie, o którym pisałam (w którym podawali ten przepis, którego nie mogę znaleźć ) facet podawał, że skraca czas rozkładu do 1/3 więc jest to moim zdaniem znaczący okres. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Capricorn 22.03.2008 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2008 W/g mnie, tak na oko ok. 50%, podobnie jak dodanie garści mocznika, pomiotu ptasiego, czy obornika - mikroorganizmy potrzebują azotu do procesów rozkładu. hm, ja dokładam, zarekwirowane z ogrodu, psie guano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 22.03.2008 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2008 Ja też i to po 2 dużch szczęsciach - wzbogaca mieszankę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zołza 07.04.2008 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 macie jakiś pomysł co robić ze szkoszoną trawą?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mętlik 07.04.2008 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 Stosowane są różne rozwiazania:- wypasanie,- palenie (nie zalecam, bo nieekologiczne),- kompostowanie,- ściółkowanie,- wywożenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zołza 07.04.2008 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 jak to jest z tym kompostowaniem?? myślę żeby zrobić sobie jakiś pojemnik np z drzewa i tam wsypywać trawę ale co dalej?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts