Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 575
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam taki kompostownik z marketu, z klapką na dole. Już się na dole zrobił, pięknie pachnie, wiec zaczynam wyciągać. Zastanawiam się jednak czy już jest gotowy - ma konsystencję i wygląd ziemi, tyle że jeszcze są resztki (miękkie) patyków, nie do końca rozłożone, ale nie są twarde, i malutkie resztki skurupek jajek :) Można już sypać do roślinek? Chyba założę drugi, bo kompost robił się półtora roku (na górze jeszcze są świeże nierozłożone ingredienty - chwasty, resztki z kuchni, ziemia)

Dobrym i NATURALNYM ! przyspieszaczem rozkładu kompostu jest napar z mniszka lekarskiego, przepis muszę wziąć od taty, pomimo, że przepis był podawany w TV w programie typu "działkowiec" (nie pamiętam dokładnie) w necie go nie znalazłam - mam nadzieję, że u taty się uchował ;-).

Dobrym i NATURALNYM ! przyspieszaczem rozkładu kompostu jest napar z mniszka lekarskiego, przepis muszę wziąć od taty, pomimo, że przepis był podawany w TV w programie typu "działkowiec" (nie pamiętam dokładnie) w necie go nie znalazłam - mam nadzieję, że u taty się uchował ;-).

o, koniecznie zamieść tutaj recepturę gdy tylko ją otrzymasz. Plis plis. Ja jadę na jakichś akceleratorach ; -) z allegro. Dżdżownic nie chcę, bo mam taką wizję, że będą niezwykle jurne, i będą nam łazic wszęęęęęędzie ;-) :D

Jeśli będą łazić wszędzie to tylko się cieszyć, u nas to dobro deficytowe, niestety, mamy tylko kilka na ogródku, najwięcej ich jest tam, gdzie nie są potrzebne :) Przenoszę je pracowicie do kompostownika

W Praktikerze i Castoramie są takie przyspieszacze do dostania.

Co do chwastów, nie wrzucam do kompostownika chwastów z kwiatkami.

o, koniecznie zamieść tutaj recepturę gdy tylko ją otrzymasz. Plis plis. Ja jadę na jakichś akceleratorach ; -) z allegro. Dżdżownic nie chcę, bo mam taką wizję, że będą niezwykle jurne, i będą nam łazic wszęęęęęędzie ;-) :D

u taty - przepis "GDZIEŚ" jest co oznacza, że może się nie odnaleźć, od wczoraj przekopuje internet w poszukiwaniu tego przepisu i nic....ale nie tracę zapału ;-)

Jeśli będą łazić wszędzie to tylko się cieszyć, u nas to dobro deficytowe, niestety, mamy tylko kilka na ogródku, najwięcej ich jest tam, gdzie nie są potrzebne :) Przenoszę je pracowicie do kompostownika

W Praktikerze i Castoramie są takie przyspieszacze do dostania.

Co do chwastów, nie wrzucam do kompostownika chwastów z kwiatkami.

w trakcie poszukiwań w necie ww przepisu wyczytałam, że warto wrzucać na kompost pokrzywy a jeszcze lepiej polewać gnojówką z pokrzyw (pokrzywy zalane wodą, odstawione na 10 dni).

a tak z ciekawostek jeszcze ze studiów, jeśli chcemy żeby kompost w miarę szybko (czyt. normalnie) sie rozłożył - absolutnie nie wolno wrzucać skórek od cytrusów.

Przepis na gnojówkę z pokrzyw/ mlecza ( mniszka lekarskiego)/rumianku, skrzypu/ etc.

- 1 kg świeżych roślin lub 250 g suszu zalać 5 litrami wody.

- przez. 10-14 dni, codziennie mieszać, aby uleciały bąbelki, a nie zaczęło gnić, a fermentacja zakończyła się rozłożeniem wszystkich roslin, a nie tylko tych na dnie. Mieszanie sprzyja także dotlenieniu i ulotnieniu amoniaku

- na rośliny, do podlewania, stosować w rozcieńczeniu l : 2 do aktywizacji życia w glebie ( dużo azotu w zielonych częścich rosłin), wzmocnienia roślin i przeciw chlorozie liści.

- nierozcieńczona gnojówka warto od czasu do czasu podlewać pryzmę kompostową, a

- resztę rozłożonych rosłin warto wrzucić na kompostwonik , jako doplacz rozkładu dla mikroorganizmów

Inne, biologiczne środki ochrony roslin, tu:

http://www.dodr.pl/II/8/6/2.htm

W dużej ilości, bo cytrusy, banany i inne są nasączne chemia hamującą procesy rozkładu.

Ja wrzucam także skórki z w/w owoców i co roku mam świeży 1m3 kompostu ( ale przyspieszany gnojowicami z pokrzywy i mlecza).

Własnie przed chwila poddłubywałam troche próchnicy z przyszłego, jesiennego kompostu, bo dziś odebrałam kwiatki z poczty i trzeba je było szybko zasadzić w doniczki :D

a czy to przyspieszenie osiagane poprzez użycie gnojownicy z mniszka i pokrzywy jest znaczące?

w tym programie, o którym pisałam (w którym podawali ten przepis, którego nie mogę znaleźć ;-) ) facet podawał, że skraca czas rozkładu do 1/3 więc jest to moim zdaniem znaczący okres.

• 3 weeks później...