Gorgio 07.04.2008 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 Kompostownik i jego rolaA w środku jeszcze parę innych ciekawych linków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 07.04.2008 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 http://forum.muratordom.pl/kompostownik,t2258.htm?highlight=kompost Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 07.04.2008 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 Zrobiłem sobie kompostownik z rury Hobas 800 mm: http://killer.iweb.pl/forum_users/Jerzy/Dom/20%20pazdziernika%2002.JPG Wrzucam do niego wszystkie odpady roślinne, jak będę miał już trawnik, to i skoszona trawka do niego poleci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zołza 08.04.2008 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 bardzo dziekuję wszystkim za odpowiedzi mamy ponad 1100m2 ogrodu i ja już nie mam wątpliwości, że kompostownik musi byćzwłaszcza, że przeczytałam, iż można tam wrzucać popiół z kominka, który do tej pory wyrzucałam na trawę i tam gdzie był to jest ładnie zielona trawa, zrobię fajny kompostownik na trawę i odpadki i na ten popiół i będzie problem z głowy co z tym robić, tym bardziej, że trawy latem i popiołu zimą będzie dużo. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agal-b 18.04.2008 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 Z czego najlepiej zrobić kompostownik? Czy lepiej kupić gotowy, plastikowy w sklepie ogrodniczym?Czego nie można wyrzucać na kompostownik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 18.04.2008 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 http://forum.muratordom.pl/kompostownik,t2258.htm?highlight=kompostownik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yorki_man 21.04.2008 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 Kochani - dla mnie, chłopaka z miasta, który właśnie przenosi się na wieś temat kompostownika był równie abstakcyjny jak teoria wzgloędności dla aborygena Do przeczytania tego wątku skłoniła mnie brutalna prawda - dowiedziałem się, że śmieci u mnie na wsi wywożone są raz w miesiącu - nie muszę mówić jakim to dla mnie i żony było szokiem :) Pilnie więc studiuję wszystkie wątki na temat kompostowników - zauważyłem, że piszecie, iż nie można do niego wrzucać resztek mięsa i kości , ok to rozumiem, ale czy resztki np. zup też nie wchodzą w grę? Generalnie chodzi mi o wszystkie "odpady" ze stołu - o cytrusach już wiem, ale co z resztą - np. ciastem, które mi nie wyszło czy też np. chlebem. Mam półtorarocznego brzdąca i coś z resztkami jego kaszek muszę robić, a szambo malutkie, oj malutkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 21.04.2008 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 A wrzucaj sobie... Im bardziej skład urozmaicony tym lepiej. Kości to może nie, bo się nie rozłożą, trzeba odsiewać. To co może zaśmiardnąć zanim się rozłoży trzeba po prostu zagrzebać głębiej i tyle.Ps. Nie zauważyłem negatywnego wpływu cytrusów, a ileż tego tam w końcu trafia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 21.04.2008 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 A czy mozna dawac popiol z kominka w duzej ilosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 21.04.2008 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 Odkwasza. W dużej nie, ale posypywać szufelką 1 cm na 10, można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yorki_man 22.04.2008 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Ps. Nie zauważyłem negatywnego wpływu cytrusów, a ileż tego tam w końcu trafia? nio sporo sporo się tego w tygodniu uzbiera dzięki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 22.04.2008 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Odkwasza. W dużej nie, ale posypywać szufelką 1 cm na 10, można. A czy to prawda ze mozna rozcieczonym popiolem z woda podlewac rosliny . Czy jesli odkwasza to nadaje sie do np rododendronow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edybre 18.05.2008 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2008 A czy dajecie do kompostownika perz? Sąsiadka mówi, żeby mnie wrzucać bo sie nie rozłoży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Capricorn 18.05.2008 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2008 A czy dajecie do kompostownika perz? Sąsiadka mówi, żeby mnie wrzucać bo sie nie rozłoży. ja nie dodaję, bo mnie strzela na myśl, że mógłby przetrwać. Co najwyżej popiół po perzu mogę triumfalnie dodać. Z całkiem niewielkiego pasa ziemi objechanego glebogryzarką usypałam z kłączy perzu kopiec kościuszkii. Zdecydowane NIE dla takich form perzu, którę miałyby szansę przetrwać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 18.05.2008 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2008 A czy dajecie do kompostownika perz? Sąsiadka mówi, żeby mnie wrzucać bo sie nie rozłoży. Ja wrzucam tylko go najpierw pracowicie suszę na słońcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agal-b 21.05.2008 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2008 Hi hi hi nie pamiętam, żebym to pisała, ale mam sklerozę, więc wszystko możliwe. Opowiem ci o moich doświadczeniach. Kompostowałam wszystko jak leci nasionami chwastów się nie przejmując. i kompost wyłożony na rabatki jest przebogaty w chwasty hi hi hi. Teraz się tym nie przejmuję bo rabatek niewiele więc nie mam dużo pielenia a chwasty zdążam wyrwać, lub wyciąć (na trawniku) nim wytworzą nasionka, więc w kompoście ich coraz mniej. inna sprawa, że wkoło kwietne łąki, więc nasiona i tak przylecą Właśnie dlatego moim zdaniem nie powinno wrzucać się chwastów do kompostu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edybre 21.05.2008 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2008 Hi hi hi nie pamiętam, żebym to pisała, ale mam sklerozę, więc wszystko możliwe. Opowiem ci o moich doświadczeniach. Kompostowałam wszystko jak leci nasionami chwastów się nie przejmując. i kompost wyłożony na rabatki jest przebogaty w chwasty hi hi hi. Teraz się tym nie przejmuję bo rabatek niewiele więc nie mam dużo pielenia a chwasty zdążam wyrwać, lub wyciąć (na trawniku) nim wytworzą nasionka, więc w kompoście ich coraz mniej. inna sprawa, że wkoło kwietne łąki, więc nasiona i tak przylecą Właśnie dlatego moim zdaniem nie powinno wrzucać się chwastów do kompostu. To w takim razie co wrzucać do kompostu? Tylko trawę i obierki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Capricorn 21.05.2008 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2008 To w takim razie co wrzucać do kompostu? Tylko trawę i obierki? wszelkie odpady organiczne - obierki, ogryzki, trawę, gałązki, liście, fusy od kawy czy herbaty, kupy zwierząt domowych, niejadalne części roślin uprawnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edybre 21.05.2008 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2008 To w takim razie co wrzucać do kompostu? Tylko trawę i obierki? wszelkie odpady organiczne - obierki, ogryzki, trawę, gałązki, liście, fusy od kawy czy herbaty, kupy zwierząt domowych, niejadalne części roślin uprawnych. Mam kota i nie wyrzucam do kompostownika zawatrości kuwety. Czy aby na pewno można? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Capricorn 22.05.2008 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2008 To w takim razie co wrzucać do kompostu? Tylko trawę i obierki? wszelkie odpady organiczne - obierki, ogryzki, trawę, gałązki, liście, fusy od kawy czy herbaty, kupy zwierząt domowych, niejadalne części roślin uprawnych. Mam kota i nie wyrzucam do kompostownika zawatrości kuwety. Czy aby na pewno można? nie mam kota, nie mam kuwety. Nie wrzucalabym piasku z kuwety, gdyby był on nasycony jakimiś chemikaliami - a tak pewnie jest. Za to mam psa, do kompostownika dokładam kupy pozostawione w ogrodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts