Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 575
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

bardzo dziekuję wszystkim za odpowiedzi

mamy ponad 1100m2 ogrodu i ja już nie mam wątpliwości, że kompostownik musi być

zwłaszcza, że przeczytałam, iż można tam wrzucać popiół z kominka, który do tej pory wyrzucałam na trawę i tam gdzie był to jest ładnie zielona trawa,

zrobię fajny kompostownik na trawę i odpadki i na ten popiół

i będzie problem z głowy co z tym robić, tym bardziej, że trawy latem i popiołu zimą będzie dużo.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Kochani - dla mnie, chłopaka z miasta, który właśnie przenosi się na wieś temat kompostownika był równie abstakcyjny jak teoria wzgloędności dla aborygena :D

Do przeczytania tego wątku skłoniła mnie brutalna prawda - dowiedziałem się, że śmieci u mnie na wsi wywożone są raz w miesiącu - nie muszę mówić jakim to dla mnie i żony było szokiem :):) Pilnie więc studiuję wszystkie wątki na temat kompostowników - zauważyłem, że piszecie, iż nie można do niego wrzucać resztek mięsa i kości , ok to rozumiem, ale czy resztki np. zup też nie wchodzą w grę? Generalnie chodzi mi o wszystkie "odpady" ze stołu - o cytrusach już wiem, ale co z resztą - np. ciastem, które mi nie wyszło czy też np. chlebem.

Mam półtorarocznego brzdąca i coś z resztkami jego kaszek muszę robić, a szambo malutkie, oj malutkie :)

A wrzucaj sobie... Im bardziej skład urozmaicony tym lepiej. Kości to może nie, bo się nie rozłożą, trzeba odsiewać. To co może zaśmiardnąć zanim się rozłoży trzeba po prostu zagrzebać głębiej i tyle.

Ps. Nie zauważyłem negatywnego wpływu cytrusów, a ileż tego tam w końcu trafia?

• 4 weeks później...
A czy dajecie do kompostownika perz? Sąsiadka mówi, żeby mnie wrzucać bo sie nie rozłoży.

ja nie dodaję, bo mnie strzela na myśl, że mógłby przetrwać. Co najwyżej popiół po perzu mogę triumfalnie dodać. Z całkiem niewielkiego pasa ziemi objechanego glebogryzarką usypałam z kłączy perzu kopiec kościuszkii. Zdecydowane NIE dla takich form perzu, którę miałyby szansę przetrwać.

Hi hi hi nie pamiętam, żebym to pisała, ale mam sklerozę, więc wszystko możliwe. Opowiem ci o moich doświadczeniach. Kompostowałam wszystko jak leci nasionami chwastów się nie przejmując. i kompost wyłożony na rabatki jest przebogaty w chwasty hi hi hi. Teraz się tym nie przejmuję bo rabatek niewiele więc nie mam dużo pielenia a chwasty zdążam wyrwać, lub wyciąć (na trawniku) nim wytworzą nasionka, więc w kompoście ich coraz mniej. inna sprawa, że wkoło kwietne łąki, więc nasiona i tak przylecą :)

Właśnie dlatego moim zdaniem nie powinno wrzucać się chwastów do kompostu.

Hi hi hi nie pamiętam, żebym to pisała, ale mam sklerozę, więc wszystko możliwe. Opowiem ci o moich doświadczeniach. Kompostowałam wszystko jak leci nasionami chwastów się nie przejmując. i kompost wyłożony na rabatki jest przebogaty w chwasty hi hi hi. Teraz się tym nie przejmuję bo rabatek niewiele więc nie mam dużo pielenia a chwasty zdążam wyrwać, lub wyciąć (na trawniku) nim wytworzą nasionka, więc w kompoście ich coraz mniej. inna sprawa, że wkoło kwietne łąki, więc nasiona i tak przylecą :)

Właśnie dlatego moim zdaniem nie powinno wrzucać się chwastów do kompostu.

To w takim razie co wrzucać do kompostu? Tylko trawę i obierki?

wszelkie odpady organiczne - obierki, ogryzki, trawę, gałązki, liście, fusy od kawy czy herbaty, kupy zwierząt domowych, niejadalne części roślin uprawnych.

Mam kota i nie wyrzucam do kompostownika zawatrości kuwety. Czy aby na pewno można?

wszelkie odpady organiczne - obierki, ogryzki, trawę, gałązki, liście, fusy od kawy czy herbaty, kupy zwierząt domowych, niejadalne części roślin uprawnych.

Mam kota i nie wyrzucam do kompostownika zawatrości kuwety. Czy aby na pewno można?

nie mam kota, nie mam kuwety. Nie wrzucalabym piasku z kuwety, gdyby był on nasycony jakimiś chemikaliami - a tak pewnie jest.

Za to mam psa, do kompostownika dokładam kupy pozostawione w ogrodzie.