Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Też będzie niezbyt trudno. Napisałem, że zużyłem 7 płyt, więc jeden bok jest niższy. Poza tym kompostownik jest trochę zagłębiony w ziemii (wygrzebana spod niego użyźniła piachy przed ogrodzeniem). Tak na jeden sztych, czyli ta obniżona ściana wystaje gdzieś ze 30cm nad poziom gruntu.

• Odpowiedzi 575
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Też będzie niezbyt trudno. Napisałem, że zużyłem 7 płyt, więc jeden bok jest niższy. Poza tym kompostownik jest trochę zagłębiony w ziemii (wygrzebana spod niego użyźniła piachy przed ogrodzeniem). Tak na jeden sztych, czyli ta obniżona ściana wystaje gdzieś ze 30cm nad poziom gruntu.

Tu nie do końca chodzi o wysokość ściany. Kompostownik to kompost na dole i świżynka na górze ... jak zamierzasz wybierać dolne partie spod świeżynki ?

Będą dwie lub trzy kopce obok siebie. Co rok, zmiana miejsca i wybieranie tego najstarszego. Myślę, że 2 na 2 metry wystarczy na taki sposób.

W razie niepowodzenia zostanie przerzucanie kompostu wtedy, kiedy będę chciał go wybrać (maksymalnie dwukrotnie w ciągu roku). Przewietrzanie podobno pomaga procesowi kompostowania.

Wyciąganie kompostu spod dużej pryzmy (w kompostownikach z otworem lub wyjmowanymi deskami na dole) gdy dostęp, jak w moim przypadku, jest tylko z jednej strony, też pewnie do ergonomicznych prac nie należy.

Igliwie sosnowe ma odczyn kwaśny i jest wspaniałym materiałem dla kwasolubnych.

Można go użyć jako ściółki lub przekompostować z mocznikiem i używać zamiast częsci torfu, jako podłoża.

Raju, ale z Ciebie szczęśliwiec!

My nie mamy takich mozliwości, a kradziez igliwia z lasu, też niedozwolona.

Pozostaje, prywaty las :-? , ale tylko niewielu go ma.

Mój kompostownik dopiero zaczął działać. Na efekty jeszcze będę musiała poczekać. Z tego wątku dowiedziałam się, że skrzypy też mogę zatrudnić. Tak się składa, że i skrzypów mam sporo. :)

Rok temu wakacje rowerowe spędziłam na pięknej ziemi hrubieszowskiej. Ludzie, jakie tam mają czarnoziemy!!!

Lasu nie uświadczysz, wszystko wycięte i zagospodarowane pod uprawy.

marta

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

czy do kompostownika dodajecie rowniez produkty domowe typu resztki chleba?

Kompostownik wlasny kupilam okolo miesiaca temu-pojemnosc 450l i teraz juz widze ze jest to o wiele za malo. Przez ten miesiac regularnie odkladalam do niego odpadki domowe plus chwasty z ogrodka, trawa jest tuz przed pierwszym koszeniem bo mam nowozalozony trawnik, a kompostownik jest juz pelny w polowie.

Myślę, że pod lepiej, zwłaszcza, że i tak bedziesz grzebać w ziemi :wink:

ja na wierzch kompost bedę dawała tylko tam, gdzie nie można go dać na dół, czyli w przypadku rosnących już docelowo roślin. Przy sadzeniu beda mieszać z ziemią.

Idę zaraz pogrzebać w kompostowniku - popodglądam dżdżownice :D

Słuchajcie, a mam takie pytanie do szczęśliwych hodowców sfor ślimaków w kompostowniku - bo ja tak mam, jako ze na Podkarpaciu leje od tygodnia, to krajobraz mam taki, że :evil:

Gdzieś czytałam, że na takich terenach jak nasze nie warto w ogóle się bawić w kompostowniki, bo są wylęgarnią ślimaków... z drugiej strony dookoła nic tylko wylęgarnie ślimaków, jak okiem sięgnąć, to ten mój kompost chyba nie zrobi za dużej róznicy?

czy do kompostownika dodajecie rowniez produkty domowe typu resztki chleba?

Kompostownik wlasny kupilam okolo miesiaca temu-pojemnosc 450l i teraz juz widze ze jest to o wiele za malo. Przez ten miesiac regularnie odkladalam do niego odpadki domowe plus chwasty z ogrodka, trawa jest tuz przed pierwszym koszeniem bo mam nowozalozony trawnik, a kompostownik jest juz pelny w polowie.

dodaję, owszem, łupiny warzyw, resztki chleba, skorupki jajek, zużyte herbaty (torebki ekspresowe ;-) ) itp.

Też mam wielki kompostownik, i cały zapchany juz, a cała jesień zielonych odpadków z ogrodu - chyba będę musiała drugi nabyć. Dlatego myślę sobie, żeby gdzieś pod koniec sierpnia wyjąć ze spodu trochę kompostu dla cebulowych.

Przydałoby się sito - ktoś z was ma? jakie polecacie?

...przed desantem z powietrza nie ochroni :wink: , ale może wokół kompostownika zrób "pas ziemi niczyjej" wysypany np. trocinami - podobno te potwory tego nie lubią :roll: (ułożoną pryzmę też można by obsypać)

...albo daj ogłoszenie w prasie francuskiej... :wink:

Moj Dziadek od lat prowadzi kompostownik. Wrzuca tam (...) jablka gdy juz na drzewie splesnieja i inne owoce. Kompost nie smierdzi, tworzy sie taka warstwa jakby prochnicy-ziemi.

Właśnie, mam pytanie do innych forumowiczów - czy daje ktoś jabłka itp., ja mam dużo spadów w tym roku i zastanawiam się czy mój kompost nie zacznie gnić od tych jabłek? Kompost właśnie zakładam, będzie tam głównie siano ze ściętej trawy. Dodanie jabłek ubogaciłoby go trochę. Aha, no i założyłem go pod krzakami dzikiego bzu - wyczytałem na innym forum że dziki bez jest the best dla kompostu.

pozdrawiam wszystkich

• 2 weeks później...