cemik1 26.06.2008 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2008 Też będzie niezbyt trudno. Napisałem, że zużyłem 7 płyt, więc jeden bok jest niższy. Poza tym kompostownik jest trochę zagłębiony w ziemii (wygrzebana spod niego użyźniła piachy przed ogrodzeniem). Tak na jeden sztych, czyli ta obniżona ściana wystaje gdzieś ze 30cm nad poziom gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 26.06.2008 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2008 Też będzie niezbyt trudno. Napisałem, że zużyłem 7 płyt, więc jeden bok jest niższy. Poza tym kompostownik jest trochę zagłębiony w ziemii (wygrzebana spod niego użyźniła piachy przed ogrodzeniem). Tak na jeden sztych, czyli ta obniżona ściana wystaje gdzieś ze 30cm nad poziom gruntu. Tu nie do końca chodzi o wysokość ściany. Kompostownik to kompost na dole i świżynka na górze ... jak zamierzasz wybierać dolne partie spod świeżynki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cemik1 26.06.2008 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2008 Będą dwie lub trzy kopce obok siebie. Co rok, zmiana miejsca i wybieranie tego najstarszego. Myślę, że 2 na 2 metry wystarczy na taki sposób.W razie niepowodzenia zostanie przerzucanie kompostu wtedy, kiedy będę chciał go wybrać (maksymalnie dwukrotnie w ciągu roku). Przewietrzanie podobno pomaga procesowi kompostowania.Wyciąganie kompostu spod dużej pryzmy (w kompostownikach z otworem lub wyjmowanymi deskami na dole) gdy dostęp, jak w moim przypadku, jest tylko z jednej strony, też pewnie do ergonomicznych prac nie należy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 27.06.2008 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 Jak sensownie zagospodarować sosnowe igliwie, którego mam sporo pod sosnami? Na kompost - słabo widzę. Do tej pory nikt nie napisał, że kompostuje igliwie. marta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 27.06.2008 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 Igliwie sosnowe ma odczyn kwaśny i jest wspaniałym materiałem dla kwasolubnych. Można go użyć jako ściółki lub przekompostować z mocznikiem i używać zamiast częsci torfu, jako podłoża. Raju, ale z Ciebie szczęśliwiec! My nie mamy takich mozliwości, a kradziez igliwia z lasu, też niedozwolona. Pozostaje, prywaty las , ale tylko niewielu go ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 27.06.2008 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 Hanka, dziekuję za odpowiedź. Tak się składa, że mam kwaśną glebę bez wsparcia igliwiem. Zostaje mi przekomposotwanie z mocznikiem. A już się bałam, że przyjdzie mi cichcem wynosić do lasu. marta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 27.06.2008 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 Mój kompostownik dopiero zaczął działać. Na efekty jeszcze będę musiała poczekać. Z tego wątku dowiedziałam się, że skrzypy też mogę zatrudnić. Tak się składa, że i skrzypów mam sporo. Rok temu wakacje rowerowe spędziłam na pięknej ziemi hrubieszowskiej. Ludzie, jakie tam mają czarnoziemy!!! Lasu nie uświadczysz, wszystko wycięte i zagospodarowane pod uprawy. marta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 06.07.2008 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2008 http://jolankom.pl.tl/Termo_kompostowniki.htm Kompostownik czas założyć. W najbliższym czasie czeka mnie urządzanie działki. Wasze rady na pewno mi się przydadzą . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Capricorn 25.07.2008 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 Kochani, a kompost pod cebulowe (tulipany, krokusy, itp) to jak zapodać? W sensie - podczas sadzenia tychże, czyli, już niedługo, czy może wiosną rozsypać wokół kiełkujących? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzipBudowniczy 25.07.2008 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 czy do kompostownika dodajecie rowniez produkty domowe typu resztki chleba?Kompostownik wlasny kupilam okolo miesiaca temu-pojemnosc 450l i teraz juz widze ze jest to o wiele za malo. Przez ten miesiac regularnie odkladalam do niego odpadki domowe plus chwasty z ogrodka, trawa jest tuz przed pierwszym koszeniem bo mam nowozalozony trawnik, a kompostownik jest juz pelny w polowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 25.07.2008 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 Myślę, że pod lepiej, zwłaszcza, że i tak bedziesz grzebać w ziemi ja na wierzch kompost bedę dawała tylko tam, gdzie nie można go dać na dół, czyli w przypadku rosnących już docelowo roślin. Przy sadzeniu beda mieszać z ziemią. Idę zaraz pogrzebać w kompostowniku - popodglądam dżdżownice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stokrotka 25.07.2008 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 Słuchajcie, a mam takie pytanie do szczęśliwych hodowców sfor ślimaków w kompostowniku - bo ja tak mam, jako ze na Podkarpaciu leje od tygodnia, to krajobraz mam taki, że Gdzieś czytałam, że na takich terenach jak nasze nie warto w ogóle się bawić w kompostowniki, bo są wylęgarnią ślimaków... z drugiej strony dookoła nic tylko wylęgarnie ślimaków, jak okiem sięgnąć, to ten mój kompost chyba nie zrobi za dużej róznicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 25.07.2008 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 Może obok kompostownika jakąś trutkę na ślimaki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Capricorn 25.07.2008 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 czy do kompostownika dodajecie rowniez produkty domowe typu resztki chleba? Kompostownik wlasny kupilam okolo miesiaca temu-pojemnosc 450l i teraz juz widze ze jest to o wiele za malo. Przez ten miesiac regularnie odkladalam do niego odpadki domowe plus chwasty z ogrodka, trawa jest tuz przed pierwszym koszeniem bo mam nowozalozony trawnik, a kompostownik jest juz pelny w polowie. dodaję, owszem, łupiny warzyw, resztki chleba, skorupki jajek, zużyte herbaty (torebki ekspresowe ) itp. Też mam wielki kompostownik, i cały zapchany juz, a cała jesień zielonych odpadków z ogrodu - chyba będę musiała drugi nabyć. Dlatego myślę sobie, żeby gdzieś pod koniec sierpnia wyjąć ze spodu trochę kompostu dla cebulowych. Przydałoby się sito - ktoś z was ma? jakie polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 25.07.2008 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 A ja na wiosnę robię drugi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stokrotka 25.07.2008 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 Może obok kompostownika jakąś trutkę na ślimaki? Ja tak zrobiłam, wzięłam plastikowy duży pojemnik, wsypałam trutkę, wkopałąm w kompost, ale one są ilościowo nie do przerobienia Jak jeden zdechnie to trzydziestu przychodzi na stypę. Koszmar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yeti 26.07.2008 23:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2008 ...przed desantem z powietrza nie ochroni , ale może wokół kompostownika zrób "pas ziemi niczyjej" wysypany np. trocinami - podobno te potwory tego nie lubią (ułożoną pryzmę też można by obsypać) ...albo daj ogłoszenie w prasie francuskiej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SmoqWawelski 28.07.2008 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2008 Moj Dziadek od lat prowadzi kompostownik. Wrzuca tam (...) jablka gdy juz na drzewie splesnieja i inne owoce. Kompost nie smierdzi, tworzy sie taka warstwa jakby prochnicy-ziemi. Właśnie, mam pytanie do innych forumowiczów - czy daje ktoś jabłka itp., ja mam dużo spadów w tym roku i zastanawiam się czy mój kompost nie zacznie gnić od tych jabłek? Kompost właśnie zakładam, będzie tam głównie siano ze ściętej trawy. Dodanie jabłek ubogaciłoby go trochę. Aha, no i założyłem go pod krzakami dzikiego bzu - wyczytałem na innym forum że dziki bez jest the best dla kompostu. pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Capricorn 10.08.2008 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2008 Przyjaciele! Bracia i Siostry Kompostujące! Mam mysz(y?) w kompostowniku, co teraz, co teraz? Smoq, ja jabłka nie mam ani jednego jeszcze, za to zapodałam na pryzmę pomidory, które zbyt mocno dojrzały. Zresztą, czego ja tam nie zapodałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Włodek.B 10.08.2008 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2008 Przyjaciele! Bracia i Siostry Kompostujące! Mam mysz(y?) w kompostowniku, co teraz, co teraz? Teraz trzeba zainstalować KOTA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts