Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 575
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeszcze nie wyniosłem się na wioskę (ale tylko 40 dni zostało) a już myślę, jak tam sobie usprawnić życie :lol:

Hmmm... A gdyby zrobić taki kompostownik na nóżkach? Chodzi mi po głowie takie coś: skrzynia kompostownika, powiedzmy 100x100, posadowiona na nogach na wysokości jakieś 30 - 50 cm (tak, żeby można było łopatą wjechać pod skrzynkę), skrzynka z dnem perforowanym otworami jakieś fi 5mm. W skrzynce hasałyby sobie na przykład dżdżownice kalifornijskie. Otwory w dnie:

a) napowietrzałyby kompost

b) odprowadzałyby nadmiar wody

c) pozwalałyby na przemieszczanie się humusu pod skrzynkę (a stamtąd łopatą pod krzaczory)

Jeśli to błędna koncepcja, to niech ktoś trzeźwo myślący mnie wyprostuje. Nigdy dotąd nie robiłem kompostu ani nie hodowałem dżdżownic :D

Włodek, ja ci nie pomogę. Może inni znawcy tematu.

Mnie z kolei od kilku tygodni nurtuje pewien problem. Mam nadzieję, że nikt nie spożywa w tym momencie. 8) czy psia kupa nadaje sie do kompostownika? Podobno nie każda się nadaje, niektóre nawet szkodzą. A jeśli nawet ta psia kupa juz tam wyląduje to w jakich ilościach mozna ja tam walić? Bo mój pies jest duzy i nadal rośnie. I nie będę juz dalej tłumaczyć co sie z tym wiąże....

:) większy kompostownik, to chyba już tylko silos, aktualny ma około 2000 litrów, mulczowanie fajna rzecz, ale trzeba kosić regularnie minimum 1x w tygodniu i to kosiarką z dobrym systemem mulczującym - a takowej nie posiadam.

A czy kolega widzi jakaś przyjemność w chodzeniu po trawniku usianym owczymi bobkami ?

Byłem kiedyś w niemieckiej gminie, która postawiła na ekologię i na przemysłowe przetwarzanie zieleniny na kompost z wykorzystaniem powstających przy tym gazów, tam można płacić zobowiązania wobec gminy np. podatek oddając skoszoną trawę.

nasz kompostownik jest zrobione z palet, długi na dwie i szeroki na jedną

przedzielony na pół i jedna część miała starczyc na jeden rok, w drugim roku mieliśmy wrzucać do drugiej części

hm.... teraz już zapełniamy tę drugą część bedziemy dorzucać do niej popiół z kominka a wiosną postaramy się z cały ten kompost upchać w jednej części

może się jakoś zmieści, wlewamy jakiś przyspieszacz kompostu

ogród około 1200 m kw

Czytam, że kompostowniki albo z plastiku albo z drewna....a stara beczka metalowa, dosyć mocno podziurawoiona spełni swoją rolę jako kompostownik czy raczej dać sobie spokój??

ja zupełnie nieprofesjonalnie widzę to tak: pryzma musi być wilgotna. Wilgoć reaguje z metalem. Beczka zardzewieje, a czy taki kompost z rdzą będzie się do czegokolwiek nadawał?

A czy można użyć gotowego kompostu do zasilenia trawnika? Jeśli tak, to jak należy go nawozić?

Pozdr

Jeśli nie ma nasion chwastów w kompoście to jest to bardzo dobry sposób nawożenia poglównego trawnika w okresie wczesnej jesieni /wrzesień/.

Kompost miesza się z piaskiem w stosunku:1/4 do 3/4 lub 1/2 do1/2,w zależności na jakiej ziemi rośnie trawa.Taką mieszankę rozprowadza się grzbietem grabi równomiernie po trawniku tak ,aby nie "zadusić trawnika.

Jeśli na trawniku jest filc,to należy go wcześniej usunąć!

Ten sposób nawożenia jest najbardziej ekologiczny ,przyczynia się do lepszego krzewienia się traw i wytwarzania rozłogów.Pozbywamy sie zarazem mniejszych zagłębień na powierzchni trawnika.