Capricorn 10.08.2008 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2008 Przyjaciele! Bracia i Siostry Kompostujące! Mam mysz(y?) w kompostowniku, co teraz, co teraz? Teraz trzeba zainstalować KOTA. cholera, no o tym nie pomyślałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 10.08.2008 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2008 Mysz też podlega procesowi kompostowania.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Włodek.B 10.08.2008 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2008 Jeszcze nie wyniosłem się na wioskę (ale tylko 40 dni zostało) a już myślę, jak tam sobie usprawnić życie Hmmm... A gdyby zrobić taki kompostownik na nóżkach? Chodzi mi po głowie takie coś: skrzynia kompostownika, powiedzmy 100x100, posadowiona na nogach na wysokości jakieś 30 - 50 cm (tak, żeby można było łopatą wjechać pod skrzynkę), skrzynka z dnem perforowanym otworami jakieś fi 5mm. W skrzynce hasałyby sobie na przykład dżdżownice kalifornijskie. Otwory w dnie: a) napowietrzałyby kompost b) odprowadzałyby nadmiar wody c) pozwalałyby na przemieszczanie się humusu pod skrzynkę (a stamtąd łopatą pod krzaczory) Jeśli to błędna koncepcja, to niech ktoś trzeźwo myślący mnie wyprostuje. Nigdy dotąd nie robiłem kompostu ani nie hodowałem dżdżownic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia3 10.08.2008 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2008 Włodek, ja ci nie pomogę. Może inni znawcy tematu. Mnie z kolei od kilku tygodni nurtuje pewien problem. Mam nadzieję, że nikt nie spożywa w tym momencie. czy psia kupa nadaje sie do kompostownika? Podobno nie każda się nadaje, niektóre nawet szkodzą. A jeśli nawet ta psia kupa juz tam wyląduje to w jakich ilościach mozna ja tam walić? Bo mój pies jest duzy i nadal rośnie. I nie będę juz dalej tłumaczyć co sie z tym wiąże.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Capricorn 10.08.2008 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2008 Nie mam pojęcia, co to znaczy, że się nie nadaje, ja zakładam, że kupy mojego Kody się nadają, bo niby co innego miałabym z nimi robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafiko 11.08.2008 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2008 A czy można użyć gotowego kompostu do zasilenia trawnika? Jeśli tak, to jak należy go nawozić? Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkobialka 12.08.2008 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2008 A co zrobić z około 400 litrami trawy, która pozostaje po cotygodniowym koszeniu ?Dodam, że mam kompostownik, ale zapełnił się błyskawicznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek z Otwocka 12.08.2008 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2008 Witam serdecznie. Większy kompostownik (kolega Jerzy przykład zapodał), stado owiec ew. mulczowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkobialka 13.08.2008 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 większy kompostownik, to chyba już tylko silos, aktualny ma około 2000 litrów, mulczowanie fajna rzecz, ale trzeba kosić regularnie minimum 1x w tygodniu i to kosiarką z dobrym systemem mulczującym - a takowej nie posiadam. A czy kolega widzi jakaś przyjemność w chodzeniu po trawniku usianym owczymi bobkami ? Byłem kiedyś w niemieckiej gminie, która postawiła na ekologię i na przemysłowe przetwarzanie zieleniny na kompost z wykorzystaniem powstających przy tym gazów, tam można płacić zobowiązania wobec gminy np. podatek oddając skoszoną trawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zołza 13.08.2008 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 nasz kompostownik jest zrobione z palet, długi na dwie i szeroki na jedną przedzielony na pół i jedna część miała starczyc na jeden rok, w drugim roku mieliśmy wrzucać do drugiej części hm.... teraz już zapełniamy tę drugą część bedziemy dorzucać do niej popiół z kominka a wiosną postaramy się z cały ten kompost upchać w jednej części może się jakoś zmieści, wlewamy jakiś przyspieszacz kompostu ogród około 1200 m kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jagoda555 13.08.2008 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 Dowiedz się czy któraś z firm wywożących śmieci na waszym terenie nie wywozi gratis bio-odpadów. U nas tak jest i nie ma problemu z trawą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkobialka 13.08.2008 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 Odbieranie bioodpadów, tyllko w sferze marzeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 14.08.2008 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 Odbieranie bioodpadów, tyllko w sferze marzeń. Otóż to - nikomu się nie opłaca.... my jesteśmy "skazani" na mini-kompostownik plastikowy - ale i działeczka mini, więc powinien starczyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 14.08.2008 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 Proponuję robić z trawy nawóz, ale nie przez fermentację tlenową (kompostowanie), tylko beztlenową, produkując biogaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiaczek25 14.08.2008 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 Pytanie dla szczęśliwych posiadaczy kompostowników. Nie macie problemów z paskudnymi bordowymi ślimakami? U nas jest ich plaga, więc zastanawiam się, czy jest sens mieć kompostownik? Miejsce mam, chęci też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stokrotka 14.08.2008 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 mamy.nawet pytałam już na forum, czy warto, satysfakcjonującej odpowiedzi nie otrzymałam, więc uznałam, że warto. W końcu i tak te swoje jajka paskudy znoszą gdzie popadnie, to co mi za różnica... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zarluk 15.08.2008 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2008 Czytam, że kompostowniki albo z plastiku albo z drewna....a stara beczka metalowa, dosyć mocno podziurawoiona spełni swoją rolę jako kompostownik czy raczej dać sobie spokój?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Capricorn 15.08.2008 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2008 Czytam, że kompostowniki albo z plastiku albo z drewna....a stara beczka metalowa, dosyć mocno podziurawoiona spełni swoją rolę jako kompostownik czy raczej dać sobie spokój?? ja zupełnie nieprofesjonalnie widzę to tak: pryzma musi być wilgotna. Wilgoć reaguje z metalem. Beczka zardzewieje, a czy taki kompost z rdzą będzie się do czegokolwiek nadawał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 16.08.2008 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 Mamy. Na razie w postaci pryzmy schowanej za tyczkami pomidorów. Ziemia niezbyt urodzajna, przyda się jesienią na przekopanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
STRASS 16.08.2008 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 A czy można użyć gotowego kompostu do zasilenia trawnika? Jeśli tak, to jak należy go nawozić? Pozdr Jeśli nie ma nasion chwastów w kompoście to jest to bardzo dobry sposób nawożenia poglównego trawnika w okresie wczesnej jesieni /wrzesień/. Kompost miesza się z piaskiem w stosunku:1/4 do 3/4 lub 1/2 do1/2,w zależności na jakiej ziemi rośnie trawa.Taką mieszankę rozprowadza się grzbietem grabi równomiernie po trawniku tak ,aby nie "zadusić trawnika. Jeśli na trawniku jest filc,to należy go wcześniej usunąć! Ten sposób nawożenia jest najbardziej ekologiczny ,przyczynia się do lepszego krzewienia się traw i wytwarzania rozłogów.Pozbywamy sie zarazem mniejszych zagłębień na powierzchni trawnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts