STRASS 16.08.2008 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 Czytam, że kompostowniki albo z plastiku albo z drewna....a stara beczka metalowa, dosyć mocno podziurawoiona spełni swoją rolę jako kompostownik czy raczej dać sobie spokój?? Z takiej beczki musisz usunąć dno,aby robactwo z ziemi miało swobodny dostęp do kompostownika.Jest ono niezbędne dla całego procesu kompostowania,czyli beczka musi być bez dna i musi stać na ziemi,a nie tak,jak ktoś chciał postawić na nóżkach!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafiko 18.08.2008 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 A czy można użyć gotowego kompostu do zasilenia trawnika? Jeśli tak, to jak należy go nawozić? Pozdr Jeśli nie ma nasion chwastów w kompoście to jest to bardzo dobry sposób nawożenia poglównego trawnika w okresie wczesnej jesieni /wrzesień/. Kompost miesza się z piaskiem w stosunku:1/4 do 3/4 lub 1/2 do1/2,w zależności na jakiej ziemi rośnie trawa.Taką mieszankę rozprowadza się grzbietem grabi równomiernie po trawniku tak ,aby nie "zadusić trawnika. Jeśli na trawniku jest filc,to należy go wcześniej usunąć! Ten sposób nawożenia jest najbardziej ekologiczny ,przyczynia się do lepszego krzewienia się traw i wytwarzania rozłogów.Pozbywamy sie zarazem mniejszych zagłębień na powierzchni trawnika. Wielkie dzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robinoc 18.08.2008 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 zwierzątko w kompoście? w moich komposterach, mam dwa, takie plastikowe, regularnie co roku pojawiaja sie myszki, najlepszą akcję oglądam jak po cichu znienacka otwieram klapę a rezydentka rozglada się czy lepiej czmychnąć w prawo czy lewo! Zostawiam im wtedy po granulce trutki na gryzonie i... chyba nie wychodzi im to na zdrowie bo po paru dni znikają Mirek Lewandowski słusznie zauwazył że "mysz też podlega kompostowaniu".Co do ślimunów tłustych i oślizłych, to też litościwie zostawiam im po parę granulek środka na ślimaki, one to zżerają (zawiera "atraktant smakowy") i nazajutrz "wyślimaczaja się" na wiórek. Po kłopocie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madagoral 19.08.2008 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2008 miałem kiedyś kompostownik z palet po budowlańcach ale się rozpadł. Wspólnie z sąsiadem wymurowaliśmy więc kompostownik z bloczków betonowych (bo tanio) i jest OK tylko czasami trzeba przerzucić to wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cooky.gdynia 25.08.2008 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2008 Witam. Mam 2 kompostowniki po 1,5 m3 każdy, zbudowane z drewnianych piaskownic dziecięcych. Co drugi rok opróżniam każdy z nich, a pomagają mi w przerobie dżdżownice kanadyjskie i przyspieszacz do kompostu. Oprócz resztek ogrodowych i popiołu dodaję resztki kuchenne bez cytrusów i resztek odzwierzęcych, a co 40cm wsadu przesypuję torfem, lub ziemią ogrodniczą. Może to zbytek, ale kompost jaki powstaje jest extra. Pozdrawiam, Mirella Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarkotowa 17.09.2008 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 Odbieranie bioodpadów, tyllko w sferze marzeń. Moi rodzice też mieli problem z trawą. O paleniu nie było mowy a kompostu nie chcą. Dowiedzieli się w nadleśnictwie, że skoszoną trawę można wywozić do lasu. I tak robią. Ich dom jest na terenie parku krajobrazowego i na samowolę nie ma tam miejsca. Ja swoją kompostuję a nawiezione nią rośliny odwdzięczają mi się fantastycznym wzrostem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 17.09.2008 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 Moi rodzice też mieli problem z trawą. O paleniu nie było mowy a kompostu nie chcą. Dlaczego nie chcą kompostu? Niech robią biogaz, będą mieli gaz do kuchenki i nawóz do kwiatków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarkotowa 18.09.2008 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 Jak to rodzice. Swoje lata mają, sił coraz mniej. W ogrodzie są prawie 30 letnie tuje i inne niemłode drzewa. Nie mają krzewów. A kwiaty: siane jednoroczne, dalie, róże, piwonie, hortensje, tulipany, których nie nawożą. Nie przekonam ich, już próbowałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 18.09.2008 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 I poważnie mniejszym wysiłkiem dla nich jest wywożenie tych odpadów do lasu, niż gdyby mieli je kompostować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaki 19.09.2008 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 Mam szczegółowe pytanie odnośnie kompostowania trawy.Gdy utworzy się spora kupka trawy to należy ją wzruszać czy jej nie ruszać.Gdy ją wzruszałam był straszny odór i głupio mi było przed sąsiadami że ich "zasmrodziłam" Prosiłabym o szczegóły ja z nią postępować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 19.09.2008 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 Mam szczegółowe pytanie odnośnie kompostowania trawy.Gdy utworzy się spora kupka trawy to należy ją wzruszać czy jej nie ruszać.Gdy ją wzruszałam był straszny odór i głupio mi było przed sąsiadami że ich "zasmrodziłam" Prosiłabym o szczegóły ja z nią postępować To zależy, czy chcesz ją poddać fermentacji tlenowej, czy beztlenowej. Smród to objaw fermentacji beztlenowej. Jeśli wzruszałabyś ją częściej, zapewne nie byłoby smrodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiaczek25 19.09.2008 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 Banalne pytanie (wiem) . Lepiej podsypać drzewka kompostem teraz czy na wiosnę? Myślę, że na wiosnę, ale otrzymałam propozycję by wyczyścić kompostownik teściów. Jest sens? Słyszałam, że są różne „odmiany” kompostu? Z góry dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 19.09.2008 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 Zapiszę sobie dla pamieci bo to ciekawy wątek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zahir1000 04.10.2008 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 Witajcie, jestem tu nowiutki:) Został mi się krąg betonowy o średnicy= 1m i h=0,5 postanowiłem go wkopać w ziemię i przeznaczyć na kompostownik na trawę, działkę do koszenia mam 5,5 ar. Dorobię jeszcze do niego jakąś klapę z drzewa. Czy mi on starczy, czy mam coś dobudować? niestety jest w słońcu (nie było innej możliwości) ale niedaleko studni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janusz_21 05.10.2008 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2008 Witam! Powiedzcie o jakich wymiarach zrobić kompostownik skoro będę tam chciał zmieścić trawę skoszoną z 25ar działki i inne tam jakieś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zahir1000 05.10.2008 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2008 No, a ja sobie to podzielę przez 5 i będę też miał jakiś wynik na moje 5ar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 06.10.2008 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2008 To ja powiem tak. Mam podwójny kompostownik każda komora o wymiarach 1m^3. Powierzchnia mojej działki to około 1000mkw a trawnik (chwastnik) jest na większości powierzchni. Jedna komora z grubsza starcza na sezon, ale nie cała trawę wrzucamy do kompostownika. Czasem zmulczowaną zostawiamy na trawniku. Mam nadzieję, że to w czymś pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janusz_21 06.10.2008 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2008 Witam! No i dziękuję, chociaż wcale mnie pocieszyłaś. Czeka mnie następna wariacka kombinacja jak wybrnąć z wielkością i ilością kompostowników. Niestety cały czas pod górkę, co mnie już przestało dziwić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNNJA 27.02.2009 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 czy można zrobić kompostownik z podkładów kolejowych??? nie zaszkodzi ten impregnat/oleje z tych podkładów tym dżdżownicom kalifornijskim??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 27.02.2009 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 Trochę zaszkodzi, ale jest ich tak dużo, że jako społeczność przeżyją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts