Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czytam, że kompostowniki albo z plastiku albo z drewna....a stara beczka metalowa, dosyć mocno podziurawoiona spełni swoją rolę jako kompostownik czy raczej dać sobie spokój??

Z takiej beczki musisz usunąć dno,aby robactwo z ziemi miało swobodny dostęp do kompostownika.Jest ono niezbędne dla całego procesu kompostowania,czyli beczka musi być bez dna i musi stać na ziemi,a nie tak,jak ktoś chciał postawić na nóżkach!!

• Odpowiedzi 575
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A czy można użyć gotowego kompostu do zasilenia trawnika? Jeśli tak, to jak należy go nawozić?

Pozdr

Jeśli nie ma nasion chwastów w kompoście to jest to bardzo dobry sposób nawożenia poglównego trawnika w okresie wczesnej jesieni /wrzesień/.

Kompost miesza się z piaskiem w stosunku:1/4 do 3/4 lub 1/2 do1/2,w zależności na jakiej ziemi rośnie trawa.Taką mieszankę rozprowadza się grzbietem grabi równomiernie po trawniku tak ,aby nie "zadusić trawnika.

Jeśli na trawniku jest filc,to należy go wcześniej usunąć!

Ten sposób nawożenia jest najbardziej ekologiczny ,przyczynia się do lepszego krzewienia się traw i wytwarzania rozłogów.Pozbywamy sie zarazem mniejszych zagłębień na powierzchni trawnika.

Wielkie dzięki za odpowiedź :wink:

zwierzątko w kompoście? w moich komposterach, mam dwa, takie plastikowe, regularnie co roku pojawiaja sie myszki, najlepszą akcję oglądam jak po cichu znienacka otwieram klapę a rezydentka rozglada się :o czy lepiej czmychnąć w prawo czy lewo! :D Zostawiam im wtedy po granulce trutki na gryzonie i... chyba nie wychodzi im to na zdrowie bo po paru dni znikają :wink: Mirek Lewandowski słusznie zauwazył że "mysz też podlega kompostowaniu".Co do ślimunów tłustych i oślizłych, :evil: to też litościwie zostawiam im po parę granulek środka na ślimaki, one to zżerają (zawiera "atraktant smakowy") i nazajutrz "wyślimaczaja się" na wiórek. Po kłopocie!

Witam.

Mam 2 kompostowniki po 1,5 m3 każdy, zbudowane z drewnianych piaskownic dziecięcych. Co drugi rok opróżniam każdy z nich, a pomagają mi w przerobie dżdżownice kanadyjskie i przyspieszacz do kompostu. Oprócz resztek ogrodowych i popiołu dodaję resztki kuchenne bez cytrusów i resztek odzwierzęcych, a co 40cm wsadu przesypuję torfem, lub ziemią ogrodniczą. Może to zbytek, ale kompost jaki powstaje jest extra.

:lol:

Pozdrawiam, Mirella

• 4 weeks później...
Odbieranie bioodpadów, tyllko w sferze marzeń.

Moi rodzice też mieli problem z trawą. O paleniu nie było mowy a kompostu nie chcą. Dowiedzieli się w nadleśnictwie, że skoszoną trawę można wywozić do lasu. I tak robią. Ich dom jest na terenie parku krajobrazowego i na samowolę nie ma tam miejsca.

Ja swoją kompostuję a nawiezione nią rośliny odwdzięczają mi się fantastycznym wzrostem.

Mam szczegółowe pytanie odnośnie kompostowania trawy.Gdy utworzy się spora kupka trawy to należy ją wzruszać czy jej nie ruszać.Gdy ją wzruszałam był straszny odór i głupio mi było przed sąsiadami że ich "zasmrodziłam" Prosiłabym o szczegóły ja z nią postępować

To zależy, czy chcesz ją poddać fermentacji tlenowej, czy beztlenowej.

Smród to objaw fermentacji beztlenowej. Jeśli wzruszałabyś ją częściej, zapewne nie byłoby smrodu.

• 2 weeks później...

Witajcie, jestem tu nowiutki:)

Został mi się krąg betonowy o średnicy= 1m i h=0,5 postanowiłem go wkopać w ziemię i przeznaczyć na kompostownik na trawę, działkę do koszenia mam 5,5 ar. Dorobię jeszcze do niego jakąś klapę z drzewa.

Czy mi on starczy, czy mam coś dobudować? niestety jest w słońcu (nie było innej możliwości) ale niedaleko studni.

To ja powiem tak. Mam podwójny kompostownik każda komora o wymiarach 1m^3. Powierzchnia mojej działki to około 1000mkw a trawnik (chwastnik) jest na większości powierzchni. Jedna komora z grubsza starcza na sezon, ale nie cała trawę wrzucamy do kompostownika. Czasem zmulczowaną zostawiamy na trawniku. Mam nadzieję, że to w czymś pomoże.

• 4 months później...