NJerzy 28.10.2009 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 Lepszy dysperbit niż nic - ale najpierw pomalowałbym rozcieńczonym olejem lnianym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 29.10.2009 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2009 Ok, olej tez mam. Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 29.10.2009 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2009 łupiny się kiedyś rozłożą, ale to chyba większego znaczenia nie ma najwyżej jak w doniczce będzie ich za dużo do je odrzucisz Olej w kompostowniku no to robaczki będą zadowolone I tak drewno będzie wilgotne, bo dobry kompostownik od wilgoci nie stroni drewno wytrzyma ze dwa-cztery lata, chyba że na betonowych fundamentach będzie ustawione..... ale to wszystko trochę roboty wymaga. My mamy nieco miejsca i kompostownik leży po prostu w wolnej pryzmie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 29.10.2009 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2009 Słupki będą metalowe więc nie powinny przegnić.Teraz mam pryzmę ale nie wyglada to dobrze. Dlatego chce to obudować. Obudowa pozwoli tez na segregacje a tak to nawalamy ciagle nowego materiału an to co juz przegnite. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 29.10.2009 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2009 Dobra to już jak jesteśmy przy tym orzechu, to łupinki z orzechów też są trudno rozkładalne czy nie? Łupinki wrzycamy do komnka - tam dużo sie szybciej ulegają przenianie na materiał potrzebny do ogrodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 29.10.2009 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2009 Dobra to już jak jesteśmy przy tym orzechu, to łupinki z orzechów też są trudno rozkładalne czy nie? Łupinki wrzycamy do komnka - tam dużo sie szybciej ulegają przenianie na materiał potrzebny do ogrodu. Miałem wcześniej drwewniane. Teraz plastokowy ok 450l. Uważam, że lepiej się tam dzieje. Kompost mam szybciej i więcej żyjątek też tam lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasianka36 29.10.2009 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2009 Mirek dzięki za wyczerpującą odpowiedź " zazdraszczam" ludziom zdolności odróżniania przeczytanych głupot od nie-głupot Ale może też kiedyś będzie mi dane...a teraz w razie wątpliwości pytam mądrzejszych lub bardziej doświadczonych (lub jedno i drugie...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 29.10.2009 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2009 To było oczywiście na temat przeczytanego, nie Twojego postu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 29.10.2009 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2009 Słupki będą metalowe więc nie powinny przegnić. Teraz mam pryzmę ale nie wyglada to dobrze. Dlatego chce to obudować. Obudowa pozwoli tez na segregacje a tak to nawalamy ciagle nowego materiału an to co juz przegnite. I bardzo dobrze - tylko raz na pół roku (to tak prawidłowo) ale nawet raz na rok się da - trzeba ten kompost widłami przewrócić na drugą stronę Przy przerabianiu kompost dostaje powietrza, rozdrabniasz większe kawałki i szybciej nadaje się do użycia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 29.10.2009 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2009 Przesypujecie kompost tymi preparatami przyspieszajacymi rozkład? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 29.10.2009 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2009 My nie bo zbyt duży przerób mamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 29.10.2009 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2009 Przesypujecie kompost tymi preparatami przyspieszajacymi rozkład? Jak mi się przypomni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 30.10.2009 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2009 Przesypujecie kompost tymi preparatami przyspieszajacymi rozkład? Nie. Nie odczuwam potrzeby. Przy dobrych warunkach i żyjątkach .... przyroda wspaniale to przerabia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNNJA 30.10.2009 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2009 ja tez stronie od chemi.... wpuściłam kalifornijki w czerwcu 250szt,maja sie dobrze, przerabiaja co trzeba i sie namnożyło ich troche.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 30.10.2009 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2009 ja tez stronie od chemi.... wpuściłam kalifornijki w czerwcu 250szt, maja sie dobrze, przerabiaja co trzeba i sie namnożyło ich troche.. O to mi się podoba, ale one mają swoje wymagania, a u mnie psy potrafią grzebać w kompoście ... i co wtedy Ale możesz przybliżyć temat od praktycznej strony - teorie mniej więcej znam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNNJA 30.10.2009 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2009 a co dokładniej ???? robale sa pare cm poniżej górnej warstwy (więc grzebanie psów nie -groźne, zreszta jak nawet sie pies do niej dogrzebie to jej nie zje, najwyzej pare się porozrywa od pazurów....i rzeczywiście NIE-uciekają z pryzmy, poprostu są tam, i intensywnie pracują....rzucam wszystko co BIO- dodatkowo drobne i małe patyczki brzozowe aby w ten sposób nie tworzyć zbitej masy tylko jakby troche rozluźniać to..-ale to są naprawde małe a raczej chrust brzozowy...... w środku mojego kompostownika obłożyłam pudełkami- szarymi -bo potrzebują papieru, dno wyłożyłam najpierw zieloną siatką z drobnymi oczkami (to od kretów ktore je lubią) potem położyłam też karton i juz dalej........to samo bio, czasami troche - pare szpadli ziemi tez sypne- do tej pory tylko 1raz, , albo ląduje tam razem z chwastami które piele i nie pozbawiam za bardzo korzeni ziemi tylko razem...i badyla słonecznika też tam wrzuciłam, teraz bede wszystko co z ogrodu i zostało zmrożone- liście kannyy, georgini....etc. nie dawajcie kolorowych gazet, ani wogóle nic co ma FARBE DRUKARSKA, foli też nie...pudła pozbawiałam też tej foli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 30.10.2009 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2009 Do tego powyżej nic dodać nic ując. Ale chcesz powiedzieć że one przeżyły zimę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNNJA 02.11.2009 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2009 kompostownik zakładaliśmy w maju, robaczki mamy od czerwca, ale mam nadzieje ze przezyja zime, wymiary pryzmy: ok. 2,5m. szeroka i 3m. dluga- i juz jest okolo 150cm wysoka wiec teoretycznie gdzieś w środku jest zachowana bezpieczna strefa przemarzania, skoro idzie 110cm w dół strefa to sądze żę tak samo jest i na powierzchni, i odnosi się do każdego boku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 02.11.2009 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2009 bo ja zakłądam że moje w 450l (pełnym) kompostowniku raczej nie przeżyją. Ciekawe jak nowe (wprowadzone na wiosnę) zachowają zobaczywszy zamarzniętych pobratymców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aziniaki 03.11.2009 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 witam, temat bardzo ciekawy mam zamiar na wiosnę zafundować sobie takie termo-cudeńko jedno mi tylko spokoju nie daje: skąd Wy te robaki bierzecie???? to się gdzieś kupuje???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts