Gość 31.05.2002 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2002 Mieszkam na osiedlu z domami szeregowymi. Chciałabym umieścić kompostownik i jedynym miejscem pasującym mi jest narożnik mojej działki sąsiadujący z działką sąsiada. Czy muszę mieć jego bądź urzędu pozwolenie na to? Czy takim kompostownikiem nie "zatruję" mu życia? Tego też nie chcę ale to naprawdę jedyne odpowiednie miejsce:???: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofj 31.05.2002 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2002 Możesz spokojnie. Kompost nie śmierdzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beata 31.05.2002 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2002 na budowę kompostownika nie musisz mieć niczyjej zgody, to nie jest budowla. Jedyne co, to jeżeli będzisz miał kompostownik otwarty, może on mieć nieprzyjemny zapach a wtedy sąsiad może nie być zadowolony. [ Ta Wiadomość była edytowana przez: beata dnia 2002-05-31 13:27 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abram 01.06.2002 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2002 Możesz spokojnie. To przecież ekologia EKOLOGIA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.06.2002 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2002 dziękuję za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro269 27.03.2003 23:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2003 Jak w temacie, prosze formuwiczow o wskazowke jak zrobic niewielki i i tani kompostownik dla niewilekiej rodzinki (2+1). Maro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 01.04.2003 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2003 zbij cztery dość szerokie dechy w kwadrat i przykryj folią i gotowe. snow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 02.04.2003 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 A jak nie masz szerokich to pozbijaj wąskie na kształt szalunku, później je w kwadrat, wzmocnij narożniki i Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 03.04.2003 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2003 A co bedziesz wyrzucal i do czego to pozniej bedzie sluzylo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 03.04.2003 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2003 Poszukaj na forum. Już było i to z linkami i dokładnymi opisami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro269 03.04.2003 23:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2003 Witam ponownie,No coz jak to w domku, czyli wszystko co organiczne. Jak do tej pory korzystalem z wykopanego dolka ale napewno jest to gigantyczne marnotrastwo. Chcialbym powstaly kompost wykorzystac w ogrodzie. Staramy sie selekcjonowac odpady na maxa czyli szklo, plastik, alumnium, zlom, papier osobno. Okazuje sie ze odpadki organiczne stanowia dosc pokazna ilosc produkowana w naszym domku. W ten sposob niemamy problemu z przepelnionym pojemnikiem na smieci, niewspominajac o tym ze wszystkie smieci sa "suche" czyli nie gnija. Faktycznie udalo mi sie znalezc dosc ciekawe rozwiazania na http://www.ogrody.pl . Pozdrawiam Maro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość adambed 13.06.2003 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2003 POwiedzcie mi proszę czy jest jakiś przepis prawny który mówi w jakiej odległości od granicy działki sąsiada można zrobic sobie kompostownik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siewonka 13.06.2003 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2003 W ostatnim Działkowcu był bardzo obszerny artykuł o tym w jakich odległościach można ustawiać kompostowniki, co mozna palić i kiedy na działce itd Wprawdzie czytałam całym ale nie pamiętam dokładnie Napewno ten numer jest jeszcze w kioskach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siewonka 17.06.2003 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2003 bardzo przepraszam to był czerwcowy numer "Mojego pięknego ogrodu" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 27.05.2005 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2005 Witam,Założyłem kompostownik - taki z desek drewnianych. Co 10 cm trawy sypałem preparat do kompostowania z praktikera.Ostatnio po rozgarnięciu zobaczyłem sporo mrówek i biały nalot za żdzbłach trawy - to pleśn ? Czy to dobrze ?W srodku kompostownika jest ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marpot 08.06.2005 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2005 Tak czytam sobie co piszecie i niektorzy pisza co nalezy spalic co wyrzucic. Ja zbudowalem sobie kompostownik i do niego wyrzucam skoszona trawe; cos sie wypieli i tez tam; czasem jak jakies galazki uschna, to tne na male kawalki i tez do kompostu. Na jesieni laduja tam tez chore jablka czy tez sliwki (nie wiem czy dobrze robie). Czasami przez okres wakacji wlewam tam pare wiader wody, a na zime zasypuje spora iloscia wapna. Niedawno kupilem przyspieszacz do kompostu (nazwy nie pamietam) w postaci granulek, ale stwierdzilem ze szkoda kasy na cos takiego, poniewaz duzo musialbym tego kupic i sypac warstwami. Teraz mysle, ze jak skocze do kolegi na wies to przywioze ze 4 wiaderka krowiego lajna i rozpuszcze w wodzie i zaleje to wszystko aby wzbogacic komposcik. Mysle ze to tanszy srodek i duzo lepszy.Pytanie dot. czy mozna wszystko wyrzucac do kompostownika. W jednym poscie czytam ze galezie z brzoskwini, ktora dopadla kedzierzawosc nalezy spalic. A to nie przegnije w komposcie? Co Wy myslicie na ten temat? Jak dlugo to ma wszystko tam przegryzac sie, aby bylo gotowe np. do posypania trawnika.Pozdrawiam Was wszystkich serdecznie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 09.06.2005 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 Poponuję post http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=44768&highlight=termokompostownik Dużo tutaj dyskutowaliśmu o kompoście. I jeszcze jedno do kompostu nie należy wrzucać chorych roślin czy owoców bo to w większości przypadków źródło infekcji na następne lata. Najgorszym błędem jest kompostowanie np. łętów od pomidorów - zaraza ziemniaka jak w banku. Jeśli już decydujemy się na taki manewr to chore rośliny należy zakopać. Ale ponieważ dla niedoświadczonego ogrodnika jest sprawą nie zawsze jasną jak dochodzi do infekcji i jak patogeny zimują więc lepiej w inny sposób usunąć paskudy (np. spalić). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marpot 09.06.2005 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 Super post. Dzieki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marpot 10.06.2005 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2005 Czy do kompostownika mozna wyrzucac cebulki kwiatowe? Przegnije to? Czy od czasu do czasu mozna podlac taki kompost wapnem budowlanym rozpuszczym w wodzie? Co myslicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 10.06.2005 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2005 Czy do kompostownika mozna wyrzucac cebulki kwiatowe? Przegnije to? Czy od czasu do czasu mozna podlac taki kompost wapnem budowlanym rozpuszczym w wodzie? Co myslicie? W jakim celu to wapno ? I do tego budowlane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts