Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mieszkam na osiedlu z domami szeregowymi. Chciałabym umieścić kompostownik i jedynym miejscem pasującym mi jest narożnik mojej działki sąsiadujący z działką sąsiada. Czy muszę mieć jego bądź urzędu pozwolenie na to? Czy takim kompostownikiem nie "zatruję" mu życia? Tego też nie chcę ale to naprawdę jedyne odpowiednie miejsce:???:

• Odpowiedzi 575
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

na budowę kompostownika nie musisz mieć niczyjej zgody, to nie jest budowla. Jedyne co, to jeżeli będzisz miał kompostownik otwarty, może on mieć nieprzyjemny zapach a wtedy sąsiad może nie być zadowolony.

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: beata dnia 2002-05-31 13:27 ]

• 2 weeks później...
  • 9 months później...

Witam ponownie,

No coz jak to w domku, czyli wszystko co organiczne. Jak do tej pory korzystalem z wykopanego dolka ale napewno jest to gigantyczne marnotrastwo. Chcialbym powstaly kompost wykorzystac w ogrodzie. Staramy sie selekcjonowac odpady na maxa czyli szklo, plastik, alumnium, zlom, papier osobno. Okazuje sie ze odpadki organiczne stanowia dosc pokazna ilosc produkowana w naszym domku. W ten sposob niemamy problemu z przepelnionym pojemnikiem na smieci, niewspominajac o tym ze wszystkie smieci sa "suche" czyli nie gnija. Faktycznie udalo mi sie znalezc dosc ciekawe rozwiazania na http://www.ogrody.pl .

Pozdrawiam Maro

• 2 months później...
  • 1 year później...

Witam,

Założyłem kompostownik - taki z desek drewnianych. Co 10 cm trawy sypałem preparat do kompostowania z praktikera.

Ostatnio po rozgarnięciu zobaczyłem sporo mrówek i biały nalot za żdzbłach trawy - to pleśn ? Czy to dobrze ?

W srodku kompostownika jest ciepło.

• 2 weeks później...

Tak czytam sobie co piszecie i niektorzy pisza co nalezy spalic co wyrzucic. Ja zbudowalem sobie kompostownik i do niego wyrzucam skoszona trawe; cos sie wypieli i tez tam; czasem jak jakies galazki uschna, to tne na male kawalki i tez do kompostu.

Na jesieni laduja tam tez chore jablka czy tez sliwki (nie wiem czy dobrze robie). Czasami przez okres wakacji wlewam tam pare wiader wody, a na zime zasypuje spora iloscia wapna. Niedawno kupilem przyspieszacz do kompostu (nazwy nie pamietam) w postaci granulek, ale stwierdzilem ze szkoda kasy na cos takiego, poniewaz duzo musialbym tego kupic i sypac warstwami. Teraz mysle, ze jak skocze do kolegi na wies to przywioze ze 4 wiaderka krowiego lajna i rozpuszcze w wodzie i zaleje to wszystko aby wzbogacic komposcik. Mysle ze to tanszy srodek i duzo lepszy.

Pytanie dot. czy mozna wszystko wyrzucac do kompostownika. W jednym poscie czytam ze galezie z brzoskwini, ktora dopadla kedzierzawosc nalezy spalic. A to nie przegnije w komposcie? Co Wy myslicie na ten temat? Jak dlugo to ma wszystko tam przegryzac sie, aby bylo gotowe np. do posypania trawnika.

Pozdrawiam Was wszystkich serdecznie!

Poponuję post http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=44768&highlight=termokompostownik

Dużo tutaj dyskutowaliśmu o kompoście.

I jeszcze jedno do kompostu nie należy wrzucać chorych roślin czy owoców bo to w większości przypadków źródło infekcji na następne lata. Najgorszym błędem jest kompostowanie np. łętów od pomidorów - zaraza ziemniaka jak w banku. Jeśli już decydujemy się na taki manewr to chore rośliny należy zakopać. Ale ponieważ dla niedoświadczonego ogrodnika jest sprawą nie zawsze jasną jak dochodzi do infekcji i jak patogeny zimują więc lepiej w inny sposób usunąć paskudy (np. spalić).