Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 575
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 1 month później...

Mam pytanie, czy w kompostowniku tego typu:

http://www.euro-matex.pl/pub/Image/produkty/akcesoria/kompostownik_small.jpg

jest jakaś pokrywa (widziałam podobne w LM). Jeśli nie, czy jest konieczne dorobienie jej? O ile wiem, kompost nie powinien być zbyt mokry, żeby nie zaczął gnić, co z zalewaniem przez deszcz?

dzis nabyłem to cudo:

http://www.gartencenter-shop24.de/images/Kompost-Beschleuniger_j.jpg

ponoc nawet suche gałęzie zamienia w próchno... zobaczymy.

PS: z informacji na pudełku wynika, że trawe mozna smiało kompostować w połączeniu z innymi odpadami roslinnymi

Nie oczekuj cudów - używałem tego preparatu cały zeszły rok - kompostowałem przede wszystkim trawę - ale przekładałem ją gałązkami , odpadkami bio , ziemią i nawozem azotowym - jak piszą w poradnikach - raz na jakiś czas przemieszywałem zawartość kompostownika / plastikowy około 900l / ... - w tym roku na wiosnę / po roku kompostowania / otwarłem zbiornik i wybrałem część urobku - z kompostem nie miało to nic wspólnego - śmierdząca i nadgniła kiszonka :(

• 2 months później...

Teścia.

Nie drewniany, nie plastikowy, tylko cukiniowy ;-D Jest eko i super się prezentuje ;-)

Obok stoi moj drewniany, bezproduktywny, w którym nawet kompost słabo się robi ;-(

http://farm5.static.flickr.com/4094/4782747286_e4d7cf38c8.jpg

Cukinie juz zbieramy :) Wczoraj 9 sztuk młodych, takich po 20cm.

A tak to wyglada pod liścmi:

http://farm5.static.flickr.com/4096/4783099450_f022fdec45_b.jpg

polecam niezdecydowanym ;-DDDDD

Imponujące cukinie! Rozumiem, że posadzone na pryźmie kompostowej? Większego pożytku z takiego kompostu już nie będzie, bo dyniowate to lubią jeść, oj lubią :) No, do poprawiania struktury gleby może się przydać :) Ile posadziłaś tam roślin? To były sadzonki, czy siane do gruntu - pytam, bo są wyjątkowo szybkie :)

Imponujące cukinie! Rozumiem, że posadzone na pryźmie kompostowej? Większego pożytku z takiego kompostu już nie będzie, bo dyniowate to lubią jeść, oj lubią :) No, do poprawiania struktury gleby może się przydać :) Ile posadziłaś tam roślin? To były sadzonki, czy siane do gruntu - pytam, bo są wyjątkowo szybkie :)

Teść jest ojcem sukcesu nie ja ;-DDD

Pryzma, mniej więcej w połowie wysokości zrobiony na całym obwodzie 'tarasik' na nasiona, w środku pryzmy spore wgłębienie, do którego należy wlewać kilka konewek wody celem podlania, na samym dole wokół pryzmy rowek . Nasiona wprost do gruntu czy raczej pryzmy, nie pamiętam kiedy ale dość wcześnie, bo jak u nas już były całkiem spore roślinki, sąsiadka dzwoniła do męża, żeby posiał cukinię. Ile posadzone to nie wiem, rośnie aktualnie 5-6 krzaczkow.

Co do jakości tak 'przerobionego' kompostu - i tak u nas kompost się jakoś słabo robi, więc żadna strata a cukinię akurat bardzo lubię.

W przyszłym sezonie mamy zamiar rozszerzyć "produkcję' o kolejną pryzmę ;-DDD Ratatuja jest pycha, placki z cukinii i smażona tyż :-D

• 4 months później...
ja odnośnie tych ręczniczków kuchennych - przecież to gł. celuloza ??? - nie ? więc chyba się nadają , i jeszcze : czy można na kompost wrzucić proso ? , lepiej napowietrzać wiosną czy teraz przed zimą ? Mój kompost ma już 9 m-cy ale nie dosypywałam prawie wogóle roślin tylko odpady kuchenne i chyba żle robiłam , muszę coś tam dorzucić tylko co?- trawa skoszona już i spalona ( ale wstyd) , mam trochę gnoju - może być ?

• 2 months później...
dębowe liście bardzo długo się rozkładają. Ja bym paliła, a popiół lepiej prosto na grządki, czy na trawnik. Popiół jest antyseptyczny, więc na kompost się nadaje, ale na jakiś czas spowolni procesy rozkładu w kompoście. A trawnik odkwasi i nawiezie. Tylko nie dawaj pod gatunki kwaśnolubne-np. rododendrony, borówki, wrzosy, hortensje...

Gość Konto usunięte_12*
voldert, wszędzie czytałam, że jak popiół, to tylko z drewna.

magnolia - dziękuję za odpowiedź. A dlaczego popiół odkwasi glebę? Chciałabym zrozumiec to od strony chemicznej.

Czytałem w którymś numerze "Muratora", ze poiół z drzew liściastych ma odczyn zasadowy. To by znaczyło, że odkwasza glebę.

Wypróbowałem go jako nawóz w moim ogródku (wypalałem wykopane korzenie i gałęzie ze starych owocowych drzewek). Po dwóch latach moje porzeczki owocowały rewelacyjnie (b. duże owoce!).

Pozdrawiam

• 2 months później...
  • 2 weeks później...

http://www.mediafire.com/imgbnc.php/ad705546d0da69f99ccf3ec82940946dfd94be8dea61a6685a68cfb3a681b39a2g.jpg

Mam ok. 8 arów ogrodu. Zbudowałem kompostownik 3-komorowy. Całość stoi na ośmiu ocynkowanych kotwach ogrodowych wbitych wprost w ziemię. Szkielet z kantówki 9x9 cm, ścianki z desek 27 mm,prowadnice z ceowników stalowych. Każda ze ścianek jest szybko rozbieralna. Komora pierwszego roku ma ok. 2 m3, drugiego ok. 1,5 m3, trzeciego - ok. 1 m3. Po rozebraniu ścianki można wjechać taczką. Kompostuję wszystko co gnije : trawę, darń, niedojrzałe chwasty, pocięte gałęzie, odpadki kuchenne, używane ręczniki papierowe, popiół z kominka, nawet śmieci z worka odkurzacza. Co roku wybieram z 3 komory kubik (ok. 2 ton) wspaniałego nawozu, a potem przerzucam 2 do 3,1 do 2. Szkielet i ścianki są mocno zaimpregnowane. Po 4 latach nie widzę śladów gnicia drewna. Deski posłużą mi spokojnie do 10 lat, później łatwo wymienię je na nowe. Konstrukcja jest mocna, kompost nie wypycha desek mimo, że przy przerzucaniu łażę po całości. Dodatkowo, jest to ulubiona ambona myśliwska dla kota. Upolował stamtąd niejednego ptaszka, że o myszach nie wspomnę.

http://www.mediafire.com/imgbnc.php/ad705546d0da69f99ccf3ec82940946dfd94be8dea61a6685a68cfb3a681b39a2g.jpg

Konstrukcja jest mocna, kompost nie wypycha desek mimo, że przy przerzucaniu łażę po całości. Dodatkowo, jest to ulubiona ambona myśliwska dla kota. Upolował stamtąd niejednego ptaszka, że o myszach nie wspomnę.

Nie dziaduj , karm kota i załóż mu dzwonek na szyję żeby nie polował na ptaki.