katja 12.03.2010 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Trawę, jak najbardziej. Tylko nie świeżo skoszoną, ale lekko podeschniętą, bo zamiast kompostu zrobi sie kiszonka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Majda 13.03.2010 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 Taka ciekawostka dla tych co się spieszą Kompost w dwa tygodnie : http://www.compost-info-guide.com/fastcompost.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sure 09.05.2010 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2010 Mam pytanie, czy w kompostowniku tego typu: http://www.euro-matex.pl/pub/Image/produkty/akcesoria/kompostownik_small.jpg jest jakaś pokrywa (widziałam podobne w LM). Jeśli nie, czy jest konieczne dorobienie jej? O ile wiem, kompost nie powinien być zbyt mokry, żeby nie zaczął gnić, co z zalewaniem przez deszcz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 09.05.2010 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2010 dzis nabyłem to cudo: http://www.gartencenter-shop24.de/images/Kompost-Beschleuniger_j.jpg ponoc nawet suche gałęzie zamienia w próchno... zobaczymy. PS: z informacji na pudełku wynika, że trawe mozna smiało kompostować w połączeniu z innymi odpadami roslinnymi Nie oczekuj cudów - używałem tego preparatu cały zeszły rok - kompostowałem przede wszystkim trawę - ale przekładałem ją gałązkami , odpadkami bio , ziemią i nawozem azotowym - jak piszą w poradnikach - raz na jakiś czas przemieszywałem zawartość kompostownika / plastikowy około 900l / ... - w tym roku na wiosnę / po roku kompostowania / otwarłem zbiornik i wybrałem część urobku - z kompostem nie miało to nic wspólnego - śmierdząca i nadgniła kiszonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.05.2010 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2010 sure - nie potrzeba przykrywy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OlaK 11.07.2010 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2010 Teścia. Nie drewniany, nie plastikowy, tylko cukiniowy ;-D Jest eko i super się prezentuje Obok stoi moj drewniany, bezproduktywny, w którym nawet kompost słabo się robi ;-( http://farm5.static.flickr.com/4094/4782747286_e4d7cf38c8.jpg Cukinie juz zbieramy Wczoraj 9 sztuk młodych, takich po 20cm. A tak to wyglada pod liścmi: http://farm5.static.flickr.com/4096/4783099450_f022fdec45_b.jpg polecam niezdecydowanym ;-DDDDD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 12.07.2010 04:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 Imponujące cukinie! Rozumiem, że posadzone na pryźmie kompostowej? Większego pożytku z takiego kompostu już nie będzie, bo dyniowate to lubią jeść, oj lubią No, do poprawiania struktury gleby może się przydać Ile posadziłaś tam roślin? To były sadzonki, czy siane do gruntu - pytam, bo są wyjątkowo szybkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OlaK 12.07.2010 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 Imponujące cukinie! Rozumiem, że posadzone na pryźmie kompostowej? Większego pożytku z takiego kompostu już nie będzie, bo dyniowate to lubią jeść, oj lubią No, do poprawiania struktury gleby może się przydać Ile posadziłaś tam roślin? To były sadzonki, czy siane do gruntu - pytam, bo są wyjątkowo szybkie Teść jest ojcem sukcesu nie ja ;-DDD Pryzma, mniej więcej w połowie wysokości zrobiony na całym obwodzie 'tarasik' na nasiona, w środku pryzmy spore wgłębienie, do którego należy wlewać kilka konewek wody celem podlania, na samym dole wokół pryzmy rowek . Nasiona wprost do gruntu czy raczej pryzmy, nie pamiętam kiedy ale dość wcześnie, bo jak u nas już były całkiem spore roślinki, sąsiadka dzwoniła do męża, żeby posiał cukinię. Ile posadzone to nie wiem, rośnie aktualnie 5-6 krzaczkow. Co do jakości tak 'przerobionego' kompostu - i tak u nas kompost się jakoś słabo robi, więc żadna strata a cukinię akurat bardzo lubię. W przyszłym sezonie mamy zamiar rozszerzyć "produkcję' o kolejną pryzmę ;-DDD Ratatuja jest pycha, placki z cukinii i smażona tyż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 19.11.2010 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 ja odnośnie tych ręczniczków kuchennych - przecież to gł. celuloza ??? - nie ? więc chyba się nadają , i jeszcze : czy można na kompost wrzucić proso ? , lepiej napowietrzać wiosną czy teraz przed zimą ? Mój kompost ma już 9 m-cy ale nie dosypywałam prawie wogóle roślin tylko odpady kuchenne i chyba żle robiłam , muszę coś tam dorzucić tylko co?- trawa skoszona już i spalona ( ale wstyd) , mam trochę gnoju - może być ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNNJA 24.11.2010 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 gnój do każdego może być, a nie szkoda? nie lepiej podrzucić jesienią od razu pod rośliny- tuż na powierzchni ziemi przykrywając korzenie na zimę? choć pewnie w ilościach małych żeby nie przedobrzyć z tym nawożaniem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Saskja 05.02.2011 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 Odświezam temat - pytanie do doswiadczonych kompostowców - mam działkę pod dębami i tony suchych dębowych liści w zwiazku z tym. Lada dzień będę grabić. Czy to dawać na kompost, czy lepiej spalić i ten popiół walnąć do kompostownika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 08.02.2011 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 dębowe liście bardzo długo się rozkładają. Ja bym paliła, a popiół lepiej prosto na grządki, czy na trawnik. Popiół jest antyseptyczny, więc na kompost się nadaje, ale na jakiś czas spowolni procesy rozkładu w kompoście. A trawnik odkwasi i nawiezie. Tylko nie dawaj pod gatunki kwaśnolubne-np. rododendrony, borówki, wrzosy, hortensje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
volder1 08.02.2011 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Może tu znajdę odpowiedź czy popiół z węgla brunatnego nadaje się na grządki, podobnie jak z drewna, zamierzam kupić do opalania domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Saskja 09.02.2011 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 voldert, wszędzie czytałam, że jak popiół, to tylko z drewna. magnolia - dziękuję za odpowiedź. A dlaczego popiół odkwasi glebę? Chciałabym zrozumiec to od strony chemicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 09.02.2011 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 voldert, wszędzie czytałam, że jak popiół, to tylko z drewna. magnolia - dziękuję za odpowiedź. A dlaczego popiół odkwasi glebę? Chciałabym zrozumiec to od strony chemicznej. Czytałem w którymś numerze "Muratora", ze poiół z drzew liściastych ma odczyn zasadowy. To by znaczyło, że odkwasza glebę. Wypróbowałem go jako nawóz w moim ogródku (wypalałem wykopane korzenie i gałęzie ze starych owocowych drzewek). Po dwóch latach moje porzeczki owocowały rewelacyjnie (b. duże owoce!). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_si 04.05.2011 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 WitamProszę Was o radę co do pojemności kompostownika: planuję dwa, jeden do pełna na jeden sezon, potem drugi, w międzyczasie opróżnianie tego pierwszego. Mam około 18 arów trawnika + trochę liści z drzew. Po prostu nie potrafię sobie wyobrazić jak dużego potrzebuję.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia 19.05.2011 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 Podciągam tematja też mam wybrać wielkość kompostownika - na około 6 arów zieloności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tadziop 24.05.2011 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 http://www.mediafire.com/imgbnc.php/ad705546d0da69f99ccf3ec82940946dfd94be8dea61a6685a68cfb3a681b39a2g.jpgMam ok. 8 arów ogrodu. Zbudowałem kompostownik 3-komorowy. Całość stoi na ośmiu ocynkowanych kotwach ogrodowych wbitych wprost w ziemię. Szkielet z kantówki 9x9 cm, ścianki z desek 27 mm,prowadnice z ceowników stalowych. Każda ze ścianek jest szybko rozbieralna. Komora pierwszego roku ma ok. 2 m3, drugiego ok. 1,5 m3, trzeciego - ok. 1 m3. Po rozebraniu ścianki można wjechać taczką. Kompostuję wszystko co gnije : trawę, darń, niedojrzałe chwasty, pocięte gałęzie, odpadki kuchenne, używane ręczniki papierowe, popiół z kominka, nawet śmieci z worka odkurzacza. Co roku wybieram z 3 komory kubik (ok. 2 ton) wspaniałego nawozu, a potem przerzucam 2 do 3,1 do 2. Szkielet i ścianki są mocno zaimpregnowane. Po 4 latach nie widzę śladów gnicia drewna. Deski posłużą mi spokojnie do 10 lat, później łatwo wymienię je na nowe. Konstrukcja jest mocna, kompost nie wypycha desek mimo, że przy przerzucaniu łażę po całości. Dodatkowo, jest to ulubiona ambona myśliwska dla kota. Upolował stamtąd niejednego ptaszka, że o myszach nie wspomnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zołza 25.05.2011 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2011 około 1000m2 ogrodumam kompost dwukomorowy, szeroki długi i głęboki na wielkość palety- z nich zrobiony po koszeniu trawy czasem jest niezły stos, ale opada, nam w zupełnosci wystarcza, na trawę, popiół z kominka i odpady z ogródka i domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuna 26.05.2011 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 http://www.mediafire.com/imgbnc.php/ad705546d0da69f99ccf3ec82940946dfd94be8dea61a6685a68cfb3a681b39a2g.jpg Konstrukcja jest mocna, kompost nie wypycha desek mimo, że przy przerzucaniu łażę po całości. Dodatkowo, jest to ulubiona ambona myśliwska dla kota. Upolował stamtąd niejednego ptaszka, że o myszach nie wspomnę. Nie dziaduj , karm kota i załóż mu dzwonek na szyję żeby nie polował na ptaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts