Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 575
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

na tej łącze jest miękka trawa czy raczej różne lekko zdrewniałe łęty po wysokich chwastach?

nie, nie jest zachwaszczona; kiedyś była zasilana nawozami organicznymi i na niej rosła soczysta trawa z dużą ilością koniczyny;

a teraz pojawiły się duże kępy wysokich traw i pomiędzy nimi drobniejsza trawa; gleba gliniasta, w czasach rolnego użytkowania zaliczana do III klasy

Gość Konto usunięte_12*
A czy dobrze słyszałem, że fusy herbaciane oraz t.zw. "obierki" z ziemniaków i warzyw też nadają się (zmieszane z trawami i liśćmi) na kompost? Edytowane przez Konto usunięte_12*

Gość Konto usunięte_12*
Czym różni sie suszony liść herbaty od zeschniętego liścia jabłonki? :D

No - nie chciałbym zasilać kompostu nieparzoną herbatą prosto z pudełka! ;)

Byłby to dość drogi kompost :D

• 2 months później...
  • 4 weeks później...
Gość Konto usunięte_12*
Jaki kompostownik wybrać, czy taki plastikowy, czy drewniany ze zbitych desek?

Drewniany, to "jednorazówka". Plastik na pewno będzie lepszy. Ja zrobię sobie taki minikompostownik z plastikowej beczki (beczka darmowa - prezent ;)). Skorzystam przy tym z porady Elfir i zapewnię kompostowi dobry dostęp powietrza - wstawię moskitierę w wycięty otwór w pokrywie, aby uniemożliwić dostęp ptakom, osom i muchom.

Miałam bloczki betonowe, więc je ułożyłam na dużą mijankę (wentylacja) jeden na drugim w formie dużej skrzyni (a w zasadzie dwóch, do przerzucania). Wygląda to nijak ale stoi w kącie, w części gospodarczej ogródka, za krzewami.

Witam, czy są jakieś uwarunkowania prawne co do postawienia koło domu małego kompostownika na skoszoną trawe? Chciałbym postawić go w rogu działki, odległość od budynków sąsiada i mojego nie mniejsza niż 10m, i tu głównie chodzi o to żeby sąsiad nie nasłał na mnie straży miejskiej bo takową już groził... Bez sensu byłoby gdyby trzeba było stawiać kompostownik np 3m od granicy bo w takim wypadku mogłbym sobie go postawić na samym środku działki