Elfir 30.01.2012 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 na tej łącze jest miękka trawa czy raczej różne lekko zdrewniałe łęty po wysokich chwastach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 30.01.2012 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 na tej łącze jest miękka trawa czy raczej różne lekko zdrewniałe łęty po wysokich chwastach? nie, nie jest zachwaszczona; kiedyś była zasilana nawozami organicznymi i na niej rosła soczysta trawa z dużą ilością koniczyny; a teraz pojawiły się duże kępy wysokich traw i pomiędzy nimi drobniejsza trawa; gleba gliniasta, w czasach rolnego użytkowania zaliczana do III klasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.01.2012 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 bo gdyby były łęty, miałabyś zapewnione wietrzenie pokosu w pryzmie, a tak trzeba się zastanowić czym przerzucać te warstwy trawy. Jakieś drobne gałązki, suche liście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 30.01.2012 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 liście dębowe i z lipy; pod płotem rosną także pokrzywy, które co roku próbuję karczować z marnym skutkiem, zazwyczaj jednak je palę - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.01.2012 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 pokrzywy zawierają mnóstwo składników pokarmowych. Można z nich robić tzw. "gnojówkę", która jest środkiem ochronnym dla roślin. Liście dębowe wolno się rozkładają z powodu dużej zawartości garbników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 05.02.2012 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 (edytowane) A czy dobrze słyszałem, że fusy herbaciane oraz t.zw. "obierki" z ziemniaków i warzyw też nadają się (zmieszane z trawami i liśćmi) na kompost? Edytowane 5 Lutego 2012 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.02.2012 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 oczywiście, przecież to odpady roślinne. Czym różni sie suszony liść herbaty od zeschniętego liścia jabłonki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 05.02.2012 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Czym różni sie suszony liść herbaty od zeschniętego liścia jabłonki? No - nie chciałbym zasilać kompostu nieparzoną herbatą prosto z pudełka! Byłby to dość drogi kompost Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ludwik_13 06.04.2012 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 A dżdżownice szczególnie kawowe fusy lubią!!! Moich jeszcze w tym roku nie widziałam , nie wiem, jak przetrwały ostrą zimę. Trzeba będzie pogrzebać w kompoście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malkul 29.04.2012 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 Elfir doradź prosze czy warto kupić taki kompostownik http://img20.allegroimg.pl/photos/oryginal/22/83/14/35/2283143527 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.04.2012 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 nie wiem. Nigdy nie miałam takowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monik22 29.04.2012 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 Jaki kompostownik wybrać, czy taki plastikowy, czy drewniany ze zbitych desek?A może jeszcze jakiś inny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.04.2012 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 ażurowy, duży, taki w którym łatwo przerzucić pryzmę. Materiał nie ma większego znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 29.04.2012 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 Jaki kompostownik wybrać, czy taki plastikowy, czy drewniany ze zbitych desek? Drewniany, to "jednorazówka". Plastik na pewno będzie lepszy. Ja zrobię sobie taki minikompostownik z plastikowej beczki (beczka darmowa - prezent ). Skorzystam przy tym z porady Elfir i zapewnię kompostowi dobry dostęp powietrza - wstawię moskitierę w wycięty otwór w pokrywie, aby uniemożliwić dostęp ptakom, osom i muchom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.04.2012 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 ja na działce mam z bloczków betonowych układanych z luzem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malkul 30.04.2012 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 ja na działce mam z bloczków betonowych układanych z luzem. OO jakoś nie mogę sobie wyobraxić jak to wygląda i jak spełnia swoja funkcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.04.2012 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 Miałam bloczki betonowe, więc je ułożyłam na dużą mijankę (wentylacja) jeden na drugim w formie dużej skrzyni (a w zasadzie dwóch, do przerzucania). Wygląda to nijak ale stoi w kącie, w części gospodarczej ogródka, za krzewami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bramar 01.05.2012 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2012 Witam, czy są jakieś uwarunkowania prawne co do postawienia koło domu małego kompostownika na skoszoną trawe? Chciałbym postawić go w rogu działki, odległość od budynków sąsiada i mojego nie mniejsza niż 10m, i tu głównie chodzi o to żeby sąsiad nie nasłał na mnie straży miejskiej bo takową już groził... Bez sensu byłoby gdyby trzeba było stawiać kompostownik np 3m od granicy bo w takim wypadku mogłbym sobie go postawić na samym środku działki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.05.2012 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2012 nie ma żadnych. kompostownik to nie śmietnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bramar 03.05.2012 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2012 nie ma żadnych. kompostownik to nie śmietnik. dzięki za odp. Czyli mogę go sobie postawić gdzie chcę tak jak myślałem. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts