Arek99 20.06.2006 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 marekmimo wszystko wydaje mi się, że po jakimś czasie - w zależności od ilości koszonej trawy - i tak musisz usunąć nadmiar trawy, która się nie rozkłąda? no chyba że przez zimę wszystko się "utylizuje" i masz miejsce na nowy sezon koszenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 20.06.2006 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 Otóż to, też się zastanawiam gdzie się podziewa ta trawa, nawet jak zmniejszy znacznie swoją objętość to chyba całkiem nie znika.W kwestii zapachu to moje obawy wynikaja z ostanich doświedczeń. Ostatnie dni są ciepłe i po skoszeniu trawy zostawiłem ja w wiatce śmietnikowej w worku plastikowym po korze. Po kilku dniach nieźle cuchnęło kiszonką z tego worka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAREK S 20.06.2006 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 Witam, Odpowiadam jak umiem 3 lata nic nie wybieralem z tego kompostownika, po zimie wszystko bardzo osiada i jest miejsce na nowa trawe... Krzysztof to badziewie typu zyjatka moglby byc np:http://www.trigger.pl/trigger-4.php. A ten zapach w tej chwili to tak bedzie bo to wszystko fermentuje przeciez i robi sie goraco wewnatrz czasem ok 60-70 st.C, trzeba bylo zrobic pare dziurek prze pana... Ja mam kompostownik w rogu ogrodu i zapach nie jest az taki straszny jak mowia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 20.06.2006 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 Też tak myślałem, że w worku, który nie ma wentylacji robi się kiszonka przy wysokiej temperaturze pomimo, że worek jest otwarty od góry. W kompostowniku sa szpary i lepszy dostęp powietrza więc pewnie ten zapaszek chyba mniej uciążliwy.A tak na marginesie wczoraj byłem w Praktikerze i zauważyłem, że oni też mają w ofercie taki kompostownik. Cena chyba 45zł.Deski o długości ok 1m, ale wysokość raczej jakieś 70cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 20.06.2006 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 zbiłam własnoręcznie kompostownik z resztek desek. Ale na nasze ary taki na kubik resztek to za malo. Co dodajecie, aby szybciej zachodziła reakcja, bo u mnie już góra niczym giewont Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAREK S 20.06.2006 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 Witam Majka podalem wyzej link na takie male co nieco teraz powtarzam http://www.trigger.pl/trigger-4.php Ja chyba tez taki w tamtym roku kupilem ale przy mojej sklerozie nie pomne juz sorry... Kszysztof ja swoj troszke podwyzszylem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 21.06.2006 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2006 A mógłbyś coś dodac w kwesti tego triggera?To jest granulat czy tabletki, jak dużo się tego zużywa i jak często.Na wspomnianej stronie opakowanie kosztuje ok12pln + 10 dosłanie.Jeżeli trzeba by to stosować do każdej porcji trawy, to może się okazać że koszt podobny do kosztu wywozu przez służby oczyszczania, a może się mylę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAREK S 21.06.2006 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2006 Witam, Naprawde nie pamietam,kupilem to badziewie chyba w OBI i pamietam, ze dalem na 2 razy,przeciez nie mialo by sensu dawac tego co koszenie, prosze uwierz ja nie wybieralem ani razu od lat 3... Moze zapytaj w Castoramie, OBI? Zreszta tez to musze kupic za pare dni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 22.06.2006 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2006 Chyba kupię ten kompostownik drewniany, w końcu to żaden koszt, a jak się nie sprawdzi to go spalę w kominku.Jeszcze mam pytanko odnośnie tej pokrywy.Po co ona jest i czy istotnie przyspiesza powstawanie kompostu?Bo kompostownik jest sprzedawany bez tego dekla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAREK S 22.06.2006 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2006 Witam Dekel potrzebny wlasnie zeby ugniatal wszelkie odpady ( a kapuste i ogorki jak sie kisi? ) i zeby sie mniej (czasem) jakiegos zapachu nie unosilo,tu zartuje pamietaj zeby te warstwy rowno ukladac, zreszta sam zobaczysz efekt jak kiedys dasz nierowno... I co moge poradzic jeszcze moze by go jakos oslonic o tym zapomnialem,ta moja skleroza ja wlasnie mysle zeby wokol niego posadzic jakies plozace i zadarniajace rosliny moze jakis bluszcz, trzmieline albo inna irge... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 23.06.2006 04:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2006 Dzięki. Jak juz pisałem spróbuje powalczyc z trawa Twoją metodą. A tak przy okazji, jak byś kupił coś analogicznego do tego triggera w OBI lub innym daj znać. Mi jest wygodniej skoczyć do supermarketu niz czekać na kuriera z paczką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAREK S 10.07.2006 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 Witam,Kupilem w OBI Radivit http://www.substral.pl/inne_radivit.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rbit 10.07.2006 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 Ostatnio swiezo skoszona trawe rzucam na kupe obok kompostownika i dopiero jak lekko przegnije to ja dorzucam do kompostu. W tem sposób nie robi sie zbita nieprzepuszczajaca warstwa ( bo sie rozrywa przy wrzucaniu) pod która wszystko gnije a nie kompostuje sie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rbit 10.07.2006 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 Ostatnio swiezo skoszona trawe rzucam na kupe obok kompostownika i dopiero jak lekko przegnije to ja dorzucam do kompostu. W tem sposób nie robi sie zbita nieprzepuszczajaca warstwa ( bo sie rozrywa przy wrzucaniu) pod która wszystko gnije a nie kompostuje sie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roman2 11.07.2006 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2006 najprostrzy kompostownik:znajdź najskrytsze miejsce w ogrodzie i tam wykop dwa doły np. 1mX1mX1m oddzielone od siebie np. płytą wiórową. Do jednego wsypuj odpadki biologiczne i posypuj ziemią z wykopanego dołu. Jeśli odpadki są kwaśne dosypuj wapno i odwrotnie. Polewaj wodą w utworzony na górze dołek. Jeśli masz trawę skoszoną, wrzucaj ją na przemian z ziemią. Po ok. 3 mies. przerzuć zawartość do drugiego dołu najlepiej widłami. Do pierwszegfo wrzucaj nadal odpadki. Znowu po ok. 3 mies. przerzuć spowrotem kompost do pierwszego dołu. Polewaj wodą. Dobrze rozdrobniony kompost powiniem być na wiosnę dobrym nawozem.Przykrycie takiego kompostownika to drobiazg: zbij deski na wymiar a na nich ustaw wazon z kwiatami albo postaw tam inny detal związany z ogrodem.Problem schowany w ziemię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ankalenka 12.07.2006 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2006 wszystko pięknie, ale ze względu na sporą liczbą małych i pomysłowych dzieci wersja z dołem kompletnie mi nie leży. Myslałam o kompostowniku plastikowym, ale teraz chyba wezmę drewniany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 12.07.2006 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2006 kupiliśmy takie drewniane deski do złożenia w Castoramie - i na razie zapełniamy ale szybko sie zapełnia - teraz się zastanawiam - dołożyć desek w górę czy postawić obok drugi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 12.07.2006 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2006 A masz klapę, jak pisał Marek S. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 12.07.2006 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2006 A masz klapę, jak pisał Marek S. ni mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roman2 13.07.2006 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2006 wszystko pięknie, ale ze względu na sporą liczbą małych i pomysłowych dzieci wersja z dołem kompletnie mi nie leży. Myslałam o kompostowniku plastikowym, ale teraz chyba wezmę drewniany... o pokrywie też napisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts