Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 575
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Otóż to, też się zastanawiam gdzie się podziewa ta trawa, nawet jak zmniejszy znacznie swoją objętość to chyba całkiem nie znika.

W kwestii zapachu to moje obawy wynikaja z ostanich doświedczeń. Ostatnie dni są ciepłe i po skoszeniu trawy zostawiłem ja w wiatce śmietnikowej w worku plastikowym po korze. Po kilku dniach nieźle cuchnęło kiszonką z tego worka.

Witam,

Odpowiadam jak umiem :)

3 lata nic nie wybieralem z tego kompostownika,

po zimie wszystko bardzo osiada i jest miejsce na nowa trawe...

Krzysztof to badziewie typu zyjatka moglby byc np:http://www.trigger.pl/trigger-4.php.

A ten zapach w tej chwili to tak bedzie bo to wszystko fermentuje przeciez i robi sie goraco wewnatrz czasem ok 60-70 st.C,

trzeba bylo zrobic pare dziurek prze pana...

Ja mam kompostownik w rogu ogrodu i zapach nie jest az taki straszny jak mowia...

Też tak myślałem, że w worku, który nie ma wentylacji robi się kiszonka przy wysokiej temperaturze pomimo, że worek jest otwarty od góry. W kompostowniku sa szpary i lepszy dostęp powietrza więc pewnie ten zapaszek chyba mniej uciążliwy.

A tak na marginesie wczoraj byłem w Praktikerze i zauważyłem, że oni też mają w ofercie taki kompostownik. Cena chyba 45zł.

Deski o długości ok 1m, ale wysokość raczej jakieś 70cm.

A mógłbyś coś dodac w kwesti tego triggera?

To jest granulat czy tabletki, jak dużo się tego zużywa i jak często.

Na wspomnianej stronie opakowanie kosztuje ok12pln + 10 dosłanie.

Jeżeli trzeba by to stosować do każdej porcji trawy, to może się okazać że koszt podobny do kosztu wywozu przez służby oczyszczania, a może się mylę.

Witam :)

Dekel potrzebny wlasnie zeby ugniatal wszelkie odpady ( a kapuste i ogorki jak sie kisi? :lol: ) i zeby sie mniej (czasem) jakiegos zapachu nie unosilo,tu zartuje :D pamietaj zeby te warstwy rowno ukladac,

zreszta sam zobaczysz efekt jak kiedys dasz nierowno...

I co moge poradzic jeszcze moze by go jakos oslonic o tym zapomnialem,ta moja skleroza :wink: ja wlasnie mysle zeby wokol niego posadzic jakies plozace i zadarniajace rosliny moze jakis bluszcz,

trzmieline albo inna irge...

• 3 weeks później...

najprostrzy kompostownik:

znajdź najskrytsze miejsce w ogrodzie i tam wykop dwa doły np. 1mX1mX1m oddzielone od siebie np. płytą wiórową. Do jednego wsypuj odpadki biologiczne i posypuj ziemią z wykopanego dołu. Jeśli odpadki są kwaśne dosypuj wapno i odwrotnie. Polewaj wodą w utworzony na górze dołek. Jeśli masz trawę skoszoną, wrzucaj ją na przemian z ziemią. Po ok. 3 mies. przerzuć zawartość do drugiego dołu najlepiej widłami. Do pierwszegfo wrzucaj nadal odpadki. Znowu po ok. 3 mies. przerzuć spowrotem kompost do pierwszego dołu. Polewaj wodą. Dobrze rozdrobniony kompost powiniem być na wiosnę dobrym nawozem.

Przykrycie takiego kompostownika to drobiazg: zbij deski na wymiar a na nich ustaw wazon z kwiatami albo postaw tam inny detal związany z ogrodem.

Problem schowany w ziemię.