Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 575
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wrzuć dzdzownice kalifornijskie do kompostownika. Ja na wiosne wrzuciłem do termokompostownika i przestalem miec problem z trawa, która wrzucona zaklejała totalnie kompostownik tworzac zbita warstwe pod która wszystko gniło. Dzdzownice przezeraja sie przez wszytko napowietrzajac i przerabiajac na humus.

W otwartym tez wrzuciłem i patrze jak sie rozmnazaja az miło ale dopiero od miesiaca.

PS

trawe wrzucam do kompostownika jak sobie z tydzień po skoszeniu polezy na kupce, taka lekko podgnita.

Łupiny też się nadają, i piasek też. A także perlit, keramzyt i resztki chusteczek higienicznych ( celuloza) Nawet kartony, kktóre użyłam do osłony w ziemi, rozłożyły się po pół roku, posypane innymi odpadkami.!. Także trociny i posiekane przez gałęziarkę resztki zdrewniałe- to napowietrza kompost, sprzyjając szybszemu rozkładowi.

Jedno zrobiłam źle- nie wysuszyłam i nie porozbijałam gliny wydobytej z dołków do sadzenia. Po roku mam w kompoście rózowe, maziste oka, które trzeba teraz rozcierać dłonią z piachem. A wystarczyło wysuszyć, rozbić młotkiem i wrzucić na kompost... :lol:

Nie przerzucam kompostu - jest dużo większych elementów, które działają jak napowietrzacze , a góra jest zakryta grubą flizeliną , która przepuszcza wode i powietrze, ale ogrzewa od góry.

Teraz mam dwa o pojemności 600l, z plastiku z pokrywami i uważam, że teraz jest optymalnie. Nie wysycha szybko, estetycznie wygląda, kompost dojrzewa szybciej, a dwa pozwalają spokojnie dojrzewać kompostowi w jednym w czasie gdy zapełniam drugi.

Pytanko - jaki jest koszt takiego kompostownika?

mam kompostownik zrobiony z płyt betonowych - takich jak na ogrodzenia. Wymiary 2m x 2m,(wyszło 8 płyt połączonych metalowymi ceownikami) dodatkowo przedzielony na 2 części. może nie jest za ładny, ale na pewno trwały. schowany za garażem, można obsadzić thujami.

a jakie jest najlepsze miejsce na kompostownik?

kilka dni temu zlikwidowałam stary i założyłam nowy, w innym miejscu.

zakrywają go drzewa i nic nie widać, ale przez to ma mało wilgoci (bo korony drzew "zabieraja" deszcz), mało słońca i pewnie mniej przewiewu. czy takie warunki sa dobre na kompostownik?

Bardzo dobre, bo w cieniu!

Wodą można podlać, a w lecie kompost wolniej przesycha, będac zacieniony gałęziami. A na dodoatek jest elegancko przesłonięty zielonymi liśćmi:-)

Zwykle sadzi się w pobliżu kompostanika czarny bez ( dziki bez), bo opadające liście i posiekane pędy stymulują tworzenie się próchnicy i działąją jak eko-dopalacz :lol: .

:o :o :o

serio?

ja nieświadomie załozyłam nowy kompostownik tuż obok krzaku dzikiego bzu....

może będzie ze mnie "ogrodniczka"? :wink:

To znaczy, że instynkt ogrodniczy masz w genach :D :D :D

Gratuluję !!!

Ja, nie przerzucam kompostu, bo mój jest dotleniony - ma drewniane boki z dziurami ( z gałęzi), a do środka idą warstwy napowietrzające typu gałęzie na spód i co jakiś czas sieczka z pociętych młynkiem patyków.

Takie "leniwe komposty" są dobre gdy materiał jest zróżnicowany gramaturowo, a kolejne warstwy nie są duże. Kompost robi się w nich co roku na gotowo tzn. do rozrzucania na grządki.

Jeśli masz np. duży pokos, typu 5 taczek trawy,lub liści, albo masę chwastów, to warto je przesypać czymś innym - ziemią, pociętymi patykami lub mieszać, jak radzi zygmor, by nie zaczęło to butwieć/gnić.

A potem...masz już "czarne złoto" :lol: :lol: :lol: