henzo 17.09.2007 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2007 Faktycznie , wystarczyło tylko pomyślec. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 17.09.2007 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2007 Właśnie miałam zasięgnąć języka, bo ja np. obierków z cytrusów do kompostu nie wrzucam. Dobrze robię, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 17.09.2007 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2007 Właśnie miałam zasięgnąć języka, bo ja np. obierków z cytrusów do kompostu nie wrzucam. Dobrze robię, prawda? czemu nie , bo ja wrzucam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 18.09.2007 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 Właśnie miałam zasięgnąć języka, bo ja np. obierków z cytrusów do kompostu nie wrzucam. Dobrze robię, prawda? czemu nie , bo ja wrzucam Nie wrzucam, żeby nie wypłoszyć pożytecznej zwierzyny. Skoro liści z drzew nie każą wrzucać, bo mają zbyt silne zapachy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rbit 18.09.2007 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 Wrzuć dzdzownice kalifornijskie do kompostownika. Ja na wiosne wrzuciłem do termokompostownika i przestalem miec problem z trawa, która wrzucona zaklejała totalnie kompostownik tworzac zbita warstwe pod która wszystko gniło. Dzdzownice przezeraja sie przez wszytko napowietrzajac i przerabiajac na humus. W otwartym tez wrzuciłem i patrze jak sie rozmnazaja az miło ale dopiero od miesiaca.PStrawe wrzucam do kompostownika jak sobie z tydzień po skoszeniu polezy na kupce, taka lekko podgnita. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 18.09.2007 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 Łupiny też się nadają, i piasek też. A także perlit, keramzyt i resztki chusteczek higienicznych ( celuloza) Nawet kartony, kktóre użyłam do osłony w ziemi, rozłożyły się po pół roku, posypane innymi odpadkami.!. Także trociny i posiekane przez gałęziarkę resztki zdrewniałe- to napowietrza kompost, sprzyjając szybszemu rozkładowi. Jedno zrobiłam źle- nie wysuszyłam i nie porozbijałam gliny wydobytej z dołków do sadzenia. Po roku mam w kompoście rózowe, maziste oka, które trzeba teraz rozcierać dłonią z piachem. A wystarczyło wysuszyć, rozbić młotkiem i wrzucić na kompost... Nie przerzucam kompostu - jest dużo większych elementów, które działają jak napowietrzacze , a góra jest zakryta grubą flizeliną , która przepuszcza wode i powietrze, ale ogrzewa od góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 18.09.2007 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=48725&highlight=kompostownik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
telesforek 18.09.2007 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 Teraz mam dwa o pojemności 600l, z plastiku z pokrywami i uważam, że teraz jest optymalnie. Nie wysycha szybko, estetycznie wygląda, kompost dojrzewa szybciej, a dwa pozwalają spokojnie dojrzewać kompostowi w jednym w czasie gdy zapełniam drugi. Pytanko - jaki jest koszt takiego kompostownika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prochon 18.09.2007 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 Czy samemu mozna zrobic kompostownik ,pŁyty ,deski itp lub z cegły rozbiórkowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 18.09.2007 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 jasne, nawet stare drewniane drzwi z desek, cokolwiek naturalnego co trzyma pryzme w kupie Ja mam z patyków i gałęzi - tego co wyrzuciła rzeka i z grubszych wycinek w ogrodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyklop2 20.09.2007 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 mam kompostownik zrobiony z płyt betonowych - takich jak na ogrodzenia. Wymiary 2m x 2m,(wyszło 8 płyt połączonych metalowymi ceownikami) dodatkowo przedzielony na 2 części. może nie jest za ładny, ale na pewno trwały. schowany za garażem, można obsadzić thujami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 27.09.2007 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2007 Znalazłem w internecie kompostownik firmy Stigahttp://i.treehugger.com/files/TH_compost1_042005.jpghttp://www.schreitl-garten.at/bilder/Stiga-Unterkomposter.jpg http://www.zieloneogrody.pl/pdf/katalog.pdf http://gardenshop.pl/product_info.php?cPath=225_294&products_id=791 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikazuu 28.09.2007 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2007 a jakie jest najlepsze miejsce na kompostownik? kilka dni temu zlikwidowałam stary i założyłam nowy, w innym miejscu.zakrywają go drzewa i nic nie widać, ale przez to ma mało wilgoci (bo korony drzew "zabieraja" deszcz), mało słońca i pewnie mniej przewiewu. czy takie warunki sa dobre na kompostownik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 28.09.2007 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2007 Bardzo dobre, bo w cieniu! Wodą można podlać, a w lecie kompost wolniej przesycha, będac zacieniony gałęziami. A na dodoatek jest elegancko przesłonięty zielonymi liśćmi:-) Zwykle sadzi się w pobliżu kompostanika czarny bez ( dziki bez), bo opadające liście i posiekane pędy stymulują tworzenie się próchnicy i działąją jak eko-dopalacz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 28.09.2007 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2007 Z biodynamicznego ogrodnictwa pamiętam że kompostownik powinien być usytuowany w cieniu, ale dodatkowo pod krzewem dzikiego czarnego bzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikazuu 29.09.2007 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2007 serio? ja nieświadomie załozyłam nowy kompostownik tuż obok krzaku dzikiego bzu.... może będzie ze mnie "ogrodniczka"? a czy kompost lepiej jest napowietrzać co jakis czas (np zruszac widłami) czy wrecz przeciwnie, ugniatać zawartość i czekać aż sie wszystko przegryzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 29.09.2007 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2007 Napowietrzać, ale najlepiej przerzucić z miejsca na miejsce, aby to co na górze znalazło się głębiej...Niektórzy robią takie trzy kojce i co roku wypełniają inny, ale napowietrzać warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 29.09.2007 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2007 serio? ja nieświadomie załozyłam nowy kompostownik tuż obok krzaku dzikiego bzu.... może będzie ze mnie "ogrodniczka"? To znaczy, że instynkt ogrodniczy masz w genach Gratuluję !!! Ja, nie przerzucam kompostu, bo mój jest dotleniony - ma drewniane boki z dziurami ( z gałęzi), a do środka idą warstwy napowietrzające typu gałęzie na spód i co jakiś czas sieczka z pociętych młynkiem patyków. Takie "leniwe komposty" są dobre gdy materiał jest zróżnicowany gramaturowo, a kolejne warstwy nie są duże. Kompost robi się w nich co roku na gotowo tzn. do rozrzucania na grządki. Jeśli masz np. duży pokos, typu 5 taczek trawy,lub liści, albo masę chwastów, to warto je przesypać czymś innym - ziemią, pociętymi patykami lub mieszać, jak radzi zygmor, by nie zaczęło to butwieć/gnić. A potem...masz już "czarne złoto" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 30.09.2007 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 Czy spotkał się ktoś z kompostownikiem do którego dorzuca się od góry, a od dołu jest klapka do wyjmowania gotowego kompostu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 03.10.2007 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 Większość marketowych pojemnikowych kompostowników tak właśnie działa, tu poczytaj http://images.google.pl/imgres?imgurl=http://www.kompostowniki.pl/grafika/kompostownik%2520T-410b.jpg&imgrefurl=http://www.kompostowniki.pl/kompostowniki.php&h=250&w=242&sz=28&hl=pl&start=6&tbnid=yu-jUdMjSvXzaM:&tbnh=111&tbnw=107&prev=/images%3Fq%3Dkompostownik%26gbv%3D2%26svnum%3D10%26hl%3Dpl%26sa%3DG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts