Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DROGI dom z poddaszem użytkowym

Recommended Posts

Rośnie świadomość budujących, dużo ludzi wie co to: WM, GWC, PC, DGP, Pasywny, 2W itd. :wink:

A to że dwa pokoje więcej zyskane na poddaszu dają nam dom dwa razy droższy? :wink:

Ile daje kostrukcja, wielkość i myślenie inwestora :wink: tylko kila % buduje się małych domów. Można taniej zmieniając parę rzeczy :wink:

Orientacyjne koszty budowy (netto) 75m2

1. Stan zero: 24 800 zł

2. Stan surowy otwarty: 60 200 zł

3. Stan surowy zamknięty: 24 100 zł

4. Instalacje sanitarne: 22 500 zł

5. Instalacje elektryczne: 5 600 zł

6. Wykończenie zewnętrzne: 18 800 zł

Razem (1-6): 156 000 zł

ten sam co wyżej z użytkowym poddaszem (zysk dwa pokoje łazienka,schody,korytarz) + przyklejony mały garaż

Orientacyjne koszty budowy (netto)

1. Stan zero: 27 900 zł

2. Stan surowy otwarty: 128 400 zł

3. Stan surowy zamknięty: 58 400 zł

4. Instalacje sanitarne: 35 600 zł

5. Instalacje elektryczne: 8 500 zł

6. Wykończenie zewnętrzne: 48 700 zł

Razem (1-6): 307 500 zł

koszty są ze strony projektanta

• Odpowiedzi 147
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Oczywiście, że poddasze użytkowe podnosi koszt budowy domu. Ale czy nie jest to lepsze rozwiązanie, jeżeli rodzina faktycznie potrzebuje tych 2 pokoi, bo dzieci jest już troje lub czworo, niż budowanie rozłożystszej parterówki?

Co do przykładowego zestawienia - przyklejony mały garaż również robi swoje. Zaczyna podrażać budowę już od stanu zero, nie wspominając o dalszych kosztach. Budując garaż osobno trzeba wprawdzie postawić czwartą ścianę, ale żeby dobrze wyglądał nie trzeba już stosować materiałów o takim standardzie jak te użyte do budowy domu. Chodzi mi o to, że przyklejony garaż musi być pokryty np. dachówką ceramiczną taką jak dom, a garaż osobno można pokryć blachodachówką lub gontem bitumicznym w stosownie dobranym kolorze.

Do właściwej oceny przydałyby się ilustracje lub chociaż linki do tych wersji projektu. Dziwi mnie nieco ta ogromna różnica w stanie surowym zamkniętym. Mam wielką ochotę zobaczyć, co takiego ekstra ma to użytkowe poddasze.

O tym też wiedzą niektórzy myślący ;)

Niedaleko szukać jak tutaj na forum był temat negujący taniość parterówki w porównaniu do poddasza :)

Na zdrowy rozum,kto weźmie kalkulator w rękę ten wie :D

Kilku takich jak Ty się znajdzie :wink:

Zaniżyłeś koszty prawie o 50 % :wink:

ps. To lubię :wink:

Tylko jest jedno ale mały garaż to min 20 m kw. poddasze to następne ok. 50 m kw. czyli to jest dom dwa razy większy od tego 75m kw , więc nie ma się czego dziwić. Budowałbym parterówkę ale nie podoba mi się i moim zdaniem nie ma idealnego oddzielenia w parterówce strefy intymnej od strefy szeroko dostępnej, dla gości itp.

Tylko jest jedno ale mały garaż to min 20 m kw. poddasze to następne ok. 50 m kw. czyli to jest dom dwa razy większy od tego 75m kw , więc nie ma się czego dziwić. Budowałbym parterówkę ale nie podoba mi się i moim zdaniem nie ma idealnego oddzielenia w parterówce strefy intymnej od strefy szeroko dostępnej, dla gości itp.

Podłogi jest na piętrze prawie tyle samo co na parterze, do użytkowej powierzchni (powyżej 1,9m) przybyło 42m2

Na patrerze jedną z 3 sypialni zabrały schody :wink:

Jest jeszcze coś takiego jak funkcjonalność :wink: zależy ona od dobrego projektanta... i myślącego inwestora, to ON decyduje i płaci... całe życie za decyzje :wink:

No właśnie funkcjonalność dla mnie prywatnie ( to moja opinia) dom parterowy jest mało funkcjonalny dla rodziny 4 osobowej wzwyż. Jeszcze jeśli jest dom dla 2 osób no góra trzech to da się upchnąć gdzieś ten jeden lub dwa pokoje. Ale przy trzecim to już jest problem , wiem da się ale zauważmy ,ze odległość od kuchni ,łazienki , drzwi wejściowych itp. rośnie czyli dom traci na funkcjonalności. Bo przecież nie damy ich w pierwszej linii przed salonem a nawet jeśli to znowu wydłuża się odległość do salonu. Wiem wiem można nikogo nie przyjmować też mam takie podejście ale zawsze ktoś się przyplącze i co wtedy??

an-bud jak dla mnie to bardziej tendencyjnego porowania zrobic juz chya nie mozna. Nie dosc, ze w drugim przypadku dolozyles garaz to ni epodales ile m2 bedzie wersji z poddaszem uzytkowym.

i wtedy warto zrobic np cene m2 a nie domu !!

I skad o 70 tys wiecej do stanu surowego otwartego ?? Strop... i co jeszcze wartego doliczenia ??

Fantom

an-bud jak dla mnie to bardziej tendencyjnego porowania zrobic juz chya nie mozna. Nie dosc, ze w drugim przypadku dolozyles garaz to ni epodales ile m2 bedzie wersji z poddaszem uzytkowym.

i wtedy warto zrobic np cene m2 a nie domu !!

I skad o 70 tys wiecej do stanu surowego otwartego ?? Strop... i co jeszcze wartego doliczenia ??

Fantom

Tylko kopiowałem koszty z projektu :wink: inny strop, dach, doszły schody, garaż. Chciałem pokazać jak można zrobić drożej :wink:

żeby ten Twój kosztorys był bardziej wiarygodny, to wytłumacz mi proszę jedną pozycję:

w pierwszym wariancie:

w drugim wariancie

możesz rozpisać co rozumiesz przez wykończenie zewnętrzne i dlaczego w drugim wariancie jest ponad dwukrotnie droższe ? bo mi to wygląda na błąd lub na kosztowny garaż

żeby ten Twój kosztorys był bardziej wiarygodny, to wytłumacz mi proszę jedną pozycję:

w pierwszym wariancie:

w drugim wariancie

możesz rozpisać co rozumiesz przez wykończenie zewnętrzne i dlaczego w drugim wariancie jest ponad dwukrotnie droższe ? bo mi to wygląda na błąd lub na kosztowny garaż

Każdy ma prawo liczyć jak mu się podoba :)

Ważne są skutki ;)

ktoś , kto ma kalkulator w ręce i umie go użyć :lol:

to wie że teza tego postu jest bełkotem....

EOT

pozdr

proszę o wydruk z kalkulatora :)

Raczej mój kalkulator mowi prawdę ;)

Podpowiedź:

Parterówka-118m.kw.,3 pokoje +salon

Poddasze-180m.kw.-3 pokoje +salon

:D

annecy-liczę na odpowiedź ;)

no bo po co pisać wołami że dwa pokoje na poddaszu podwajają koszty domu a potem niżej dopisywać np garaż?

a koszty zewnętrzne różniące się o 30 tys to abstrakcja i tak może pisać tylko ktoś , kto sam domu nie budował.... pozdr

biorąc pod uwagę fakt, że na dom z poddaszem użytkowym o pow 155m2 po podłogach o uśrednionym standardzie wykończenia, wydałem 450-500 tys pln , gdzie na parter przypada 85m2, przy kącie dachu 30 stopni...

to koszty dodatkowe czyli strop 10kpln, schody 15kpln, łazienka na górze z instalacjami 15kpln , zabudowa kg 10 kpln, okna dachowe sztuk 8 fakro10klpn , drzwi 4 kpln 4 szt., grzejniki, ściany farby tynki15kpln , oświetlenie, podłogi 5kpln

nie wiem co jeszcze powinienem wsiąść pod uwagę - pomóżcie! to na dodatkowe 70 m2 wydałem po zsumowaniu jakieś 75 kpln nawet gdybyż dodał drugie tyle to i tak to będzie wciąż jedna trzecia kosztów całego domu...

pozdr

biorąc pod uwagę fakt, że na dom z poddaszem użytkowym o pow 155m2 po podłogach o uśrednionym standardzie wykończenia, wydałem 450-500 ty , gdzie na parter przypada 85m2, przy kącie dachu 30 stopni...

to koszty dodatkowe czyli strop 10kpln, schody 15kpln, łazienka na górze z instalacjami 15kpln , zabudowa kg 10 kpln, okna dachowe sztuk 8 fakro10klpn , drzwi 4 kpln 4 szt., grzejniki, ściany farby tynki15kpln , oświtlenie podogi 5kpln

pozdr

Odpowiedziałeś sam sobie:

czyli strop 10kpln, schody 15kpln, łazienka na górze z instalacjami 15kpln , zabudowa kg 10 kpln, okna dachowe sztuk 8 fakro10klpn , drzwi 4 kpln 4 szt., grzejniki, ściany farby tynki15kpln , oświtlenie podogi 5kpln

różnica na korzyść parterówki na szybko:-40 tys.zł na same instalacje czyli... ?

no jak dla mnie , po mojemu :lol: to znaczy że za 85 m2 jest 375kpln a za 155m2 jest 450kpln.. czy nie?

flaszka schłodzona , szklanka gotowa - czekam na argument , żeby się zapić na śmierć za moją głupotę.... żem se paterówki po całej działce nie rozpostarł....