Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DROGI dom z poddaszem użytkowym

Recommended Posts

No co ty Kolego taki tolerancyjny dzisiaj jesteś.

Ja taki z natury :)

Pisząc, często używam zwrotów: "ja uważam, że", "moim zdaniem", "ja sądzę" itp.

Samo poddasze, bez parteru. W końcu, jak tu ktoś wyliczył dwa pokoje i łazienka na poddaszu to tylko 90 kPLN.

Nie czytałem całego wątku, ale - dwa pokoje i łazienka ZAMIAST dwóch pokoi i łazienki na parterze, czy OBOK?

Ja brudasek jestem i łazienki na górze mieć nie będę. Może czasem zejdę umyć się na parter.

• Odpowiedzi 147
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gdybym miała mieć dom parterowy, musiałby mieć wymiary 9,5m x 20m, bo tylko na takie coś pozwala moja działka a powierzchni potrzebuję około 200m, w dodatku w miejscowum planie mam nachylenie dachu 35-45 st i szkoda jest przestrzeni nas stropem.

A tak mam piękny dom z poddaszem użytkowym i sporo miejsca na założenie małego sadu, ogródka warzywnego, miejscem do zabaw na ogrodzie, nawet jest gdzie garaż zbudować, jakbym chciała wywalić obecny z domu.

Wspomnę jeszcze, że niepodobają mi się domy parterowe, bo te z dachem dwuspadowym są poprostu nieciekawe a dach wielospadowy zupełnie nie przemawia do mojej estetyki zarówno na domu piętrowym jaki parterowym.

Powiem szczerze że czytając ten temat prawie cały czas się uśmiechałam, bo przypomniałam sobie że chcą nam podnieśc wiek emerytalny do 67 a może i 70.

Jeśli damy rade w tym wieku ganiac do pracy to te pare schodków to pikuś.

A tak poważnie to kazdy buduje to co chce. Jednemu to się podoba a drugiemu nie.

Ja cały czas mieszkałam w dużym domu z poddaszem, a teraz wynajmuje 36m2 i to jest dla mnie klatka.

Dobrze, że już na wiosne zaczynam budowe naszego domu i nie będzie ani mały, ani parterowy tylko taki jaki sobie wymarzyliśmy.

....

Robiłem sobie kiedyś projekt :wink: w 1 wersji miał 220 m2 :wink: co kilka lat malał teraz bym robił około 80m2.

....

To zdanie mi sie podoba. Z wiekiem potrzeby maleja. Jeszcze troche poczekasz i wystarczy Ci 1 m2, 2 metry pod ziemia;-) To dopiero bedzie oszczednosc;-)

an bud ma rację.ludzie kupują mieszkania ok 60 m2 w miescie i uwazają je za duze. pózniej budują dom za miastem i nagle okazuje się ze 100 m2 domu to klitka w której się duszą :-?

Ściemniacze?

Ja też żeby mi było wygodnie potrzebuję tak 220m powierzchni życiowej. A nie mam zamiaru mieszkać w domu w którym mi niewygodnie i cieszyć się, że mam Parterówkę dla wygody :lol:

Jeśli znajdziesz 220m parterówkę z małą (a nawet sensowną) powierzchnią zabudowy (plus garaż oczywiście), możesz mnie nazywać ściemniaczem 4 razy dziennie bez konsekwencji.

Ściemniacze?

Ja też żeby mi było wygodnie potrzebuję tak 220m powierzchni życiowej. A nie mam zamiaru mieszkać w domu w którym mi niewygodnie i cieszyć się, że mam Parterówkę dla wygody :lol:

Jeśli znajdziesz 220m parterówkę z małą (a nawet sensowną) powierzchnią zabudowy (plus garaż oczywiście), możesz mnie nazywać ściemniaczem 4 razy dziennie bez konsekwencji.

Bez problemów znajdę taką parterówkę. Na ilu m2 obecnie mieszkasz? :wink:

Do budowy domu trzeba dorosnąć :wink: większość moich znajomych ma mieszkania około czterdziestu paru m2 (i się mieszczą), pogardliwie odnoszą się do domku, jak jest temat budowa (staram się omijać) to domki im wychodzą min. 150m2 :lol:

Mały domek wyjdzie tańszy od mieszkania z tymi samymi m2), starczy na działkę, garaż i urządzenie :lol: a koszty utrzymania, kredytu śmieszne odnosząc do prawie 3 x większych 220m2 :wink: ile? 3 x ? :wink:

Na "biednym" zachodzie są osiedla takich domków, ale u nas to jest buda dla psa :lol: dużo więcej by mogło się budować gdyby "dorośli" ... że stać ich na.... budę dla psa :wink:

...ludzie kupują mieszkania ok 60 m2 w miescie i uwazają je za duze. pózniej budują dom za miastem i nagle okazuje się ze 100 m2 domu to klitka w której się duszą :-?

Powiedz gdzie w tym mieszkaniu jest kotlownia, sklad na paliwo i 300 litrowy zbiornik na ciepla wode?

Ktos kiedys powiedzial ze aby zachowac standart po przeprowadzce z mieszkania do domu, dom musi byc 50% wiekszy.

Taki robię z zamkniętymi oczami :wink: ..... pasywny :lol:

Ściemniacze?

Bez problemów znajdę taką parterówkę.

Przedmowca zapomnial dodac, ze maksymalna powierzchnia zabudowy przy tych 20m2 ma wynosic 140 m2 :lol:

Fantom

Ktos kiedys powiedzial ze aby zachowac standart po przeprowadzce z mieszkania do domu, dom musi byc 50% wiekszy.

czyli powinienem wybudować dom o pow 60m2... ciekawe czy są takie projektu domów całorocznych

Moj kiero opowiadal, jak jedna parka zleciala mu budowe domu parterowego (metoda tradycyjna) o powierzchni ..... 7 x 8 m !! Powiedzili, ze i tak beda zadowoleni bo aktualnie maja niecale 40m2 w bloku.

Fantom

Ja również nie wierzę, że dla rodziny z dwojgiem dzieci wygodny będzie dopiero dom powyżej 150m2 użytkowej. Moje samochody nie muszą mieszkać ze mną pod jednym dachem (a przynajmniej nic mi nie mówiły na ten temat). :p

Na 150m2 mieszkaliśmy w 6 osób i nikt nikomu na głowie nie siedział, ba - każdy miał swój duży lub spory pokój. Wtedy nie były praktykowane garderoby i dodatkowe łazienki przy sypialniach, ale przy przebudowie domu rodziców spokojnie dałoby się je wygospodarować choćby ściankami działowymi.

A na naszym osiedlu buduje się głównie rozłożyste domy (na moje oko sam parter ma te 150m2), z czterospadowym dachem i poddaszem użytkowym (wnoszę po ilości okien połaciowych) i oczywiście z garażem takim ku przodowi wyciągniętym. Statystyczny Kowalski chyba jednak pragnie gorąco tych 200m2. Jeszcze jedno - raczej nie widziałam nigdzie więcej niż dwójki potomstwa, częściej jedno, a najczęściej dzieci są dopiero w planach. Wniosek - nie buduje się domu stosownego do aktualnych potrzeb tylko na wieki wieków. Amen. :D

Kolego Piczman cenie zawsze to co piszesz ale nie mogę się zgodzić z tym, że większość osób żałuje domu piętrowego lub z użytkowym poddaszem.

Żadna tajemnica ile mam lat - 25.

Moi rodzice mają prawie 60 i nigdy nie słyszałam, żeby żałowali swojej decyzji.

Wbrew pozorom nie biegają z góry na dół 100 razy dziennie.

Góra to same sypialnie, łazienka i garderoba i po zejściu rano zdarzają się dni że wchodzi się na nią dopiero w porze spania.

Po za tym nigdy nie cenie ludzi którzy próbują nam wmówić, że ich przekonania są słuszne.

Gdy wybuduje swój dom to mam nadzieje pokarze go wszystkim na forum, Wiem, że niektórzy będą go krytykować za nieekonomiczne okna lub metry, ale ja się absolutnie nie mam zamiaru obrażać.

Jeśli nie zamierzali mieć dzieci to słuszna decyzja,salon-20m.kw,sypialnia-12m.kw,gabinet-10m.kw łazienka-6m.kw,kuchnia-6m.kw :)

a gdzie korytarz który połączy te wszystkie pomieszczenia?

ja bym to inaczej nazwał:

duży pokój 20m2, pokój 12m2, obszerna nyża 10m2, aneks kuchenny 4m2, węzeł sanitarny z wc 4m2, przedpokój 4m2 ;)

Po co im więcej ? Może zamiast gonienia się po niewykorzystanych metrach chcą zwiedzić cały Świat a nie spłacać kredyt do końca życia i nic z tego nie mieć ;)

i za tą różnicę między 54m2 a 154m2 zwiedzą cały świat? :lol:

Do budowy domu trzeba dorosnąć, tiaa?

Tak sie składa, ze jeden mam już na koncie, "muratorowy", mieszkam w nim i jestem z niego bardzo zadowolona. Nie jest ani za duży, ani za mały, chociaż bym troszkę pomieszczeń gospodarczych dodała. Domek z poddaszem użytkowym, powierzchni użytkowej tyle ile podałam. I taka właśnie z kilku względów jest dla mnie wygodna.

Na rachunki nie narzekam, chociaż pewnie do zawodów z właścicielami domów pasywnych o powierzchni połowy mojego domu nie stanę.

Moja rodzina jest większa niż 2+1, a czas w którym zostaniemy "sami w wielkim domu" jest bardzo odległy.

Jestem zwolennikiem budowania domu na "teraz", jeśli kiedyś mój dom będzie dla nas za duży (a może i nie), przejmie go jedno z dzieci, sprzedamy go - cokolwiek - i wybudujemy sobie mniejszy/kupimy mniejszy - sie zobaczy. Nie jestem przywiązana do miejsca, żadnej lokalizacji nie traktuję jako coś "na zawsze". Bardziej jako inwestycję i coś, co spełnia moje wymagania TERAZ.

Taka młoda parka 24-latków budując parterówkę 100 m2 na "teraz" robi dokładnie to samo :wink:

Ja mogłem zrobić tak jak wiele osób robi czy wybudować z poddaszem i poddasze zostawić do wykończenia na "kiedyś" .

Ale nie do końca jestem przekonany do takiego rozwiązania :roll:

Jasne, tylko wątek zaczął ewoluować w kierunku "jedynie słuszny i sensowny ekonomicznie DLA KAŻDEGO dom to..." i "pośmiejmy się z Kowalskiego idioty który musi mieć koniecznie 200m żeby się sąsiadom pokazać, normalnym ludziom taka powierzchnia jest zbędna". Dlatego mnie szczerze mówiąc zirytował i się w nim odezwałam.