Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

z czego raszki do winogrona ?

Recommended Posts

Podłączam sie pod pytanie... Tez planuje zrobic cos takiego, choć słowo "raszka" jest mi obce i nie na winogron, a na winobluszcz...

Drewno, wiadomo, kilka sezonów i spróchniałe... Planowałem zrobienie konstrukcji metalowej tj. trzy rury ze stali nierdzewnej zabetonowane w ziemi i pomiedzy tymi rurami rozpiete linki ze stali nierdzewnej...

Jednak oststnio powiedziałem to znajomemu i odradził takie rozwiązanie twierdząc, że zimą rosliny przyczepione przy częściach metalowych będą przemarzać... Czy ma rację..? Przecież temperatura metalu nie jest niższa niż temperatura powietrza...

moje winorosle rosną na konstrukcji: metalowe, zabetonowane pionowe rury z drewnianymi poprzeczkami z listewek, których nawet nie zaimpregowałem - wytrzymuje to juz 3 rok bez problemu

winorosle się tnie więc listewki w razie czego mogę wymienic - gorzej z bluszczem, którego raczej nie zdejmie się w celu jak wyżej

Mariusz37 dobre rozwiązanie. Chyba optymalne. Jak któs planuje drewniane konstrukcje, to ważne jest żeby były zamontowane w ziemi za pomocą metalowych kotew, żeby na styku gleby z powietrzem był metal, a nie drewno ( tu najszyciej gnije)

Mój tata na działce rekreacyjnej zastosował dość oryginalne rozwiązanie pod winorośl - metalowe rury wkopane dość głęboko w ziemię dla stabilności konstrukcji, a pomiędzy nimi w charakterze poprzeczek rozpięte (przeciągnięte w otworach tych rur - nie wiem czy takie kupił, czy wiercił ) grube, sztywne kable, takie jak telefoniczne. Rury pomalowane w kolorze kabla na szaro.

I muszę powiedzieć, że wygląda to fajnie - nie przytłacza, konstrukcja wygląda lekko i nowocześnie.