Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

TELEWIZOR, TV - modele, opinie, rodzaje

marc27

Recommended Posts

Dlaczego nie Philips?

jak juz pisalem philips to nic innego jak thomson tyle ze lepiej opakowany i drozszy.zdecydowanie brak kontrastu nie polecam pozatym slyszalem ze philipsy sa malo zywotne aczkolwiek nie jestem tego w zaden w sposob potwierdzic. naprawde upieralbym sie przy sony jesli za grogi to radze szukac samsunga bo oba pracuja na tych samych palnelach lcd.pozdrawiam

• Odpowiedzi 463
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

nie wiem ile chcesz przeznaczyć pieniędzy na telewizor, ale faktycznie teraz najlepiej jest kupić 3D, znalazłam takiego samsunga, który może Cię zainteresować: http://www.electro.pl/produkt-SAMSUNG_TV_3D_SAMSUNG_PS50C7000_28gwarancja_SAMSUNG_Polska_29-224992,724.html szczególnie, że jak na tego typu telewizor to nie jest taki drogi, a mimo wszystkich uwag jakie tutaj przeczytałam to moim zdaniem Samsungi są niezawodne i potrafią bardzo długo działać bez żadnych awarii :)

• 2 weeks później...
Mam subiektywne porównanie Samsungów i Sony. Ktoś z góry pisał o cukierkowych kolorach w samsungu i naturalności w sony, zgadzam się w 100%. Mnie samsung aż razi (np. "zielony" mecz piłki nożnej), a Sony faktycznie bardzo naturalnie odzwowrowuje barwy i moim zdaniem zdecydowanie ma lepszy obraz, a już na pewno dźwięk (choc to wciaż nie kolumny). Ze sklepowych pdobały mi sie też sharpy i toshiby. Jednak to Ty wybierasz co akurat Tobie pasuje.

Samsung I Sony korzystają z tych samych matryc. Oglądając te TV w markecie - można się tylko dowiedzieć które modele mają większą marże i których market chce więcej sprzedać. Bo te są zawsze dobrze wyregulowane, aby na pierwszy rzut oka ludzie się zachwycali i kupowali właśnie tą markę produktu.

• 1 month później...

Co do niezawodności samsunga to:

cd-rom samsung x32 -> padł po ok roku, głośny

dałem kolejną szansę samsungowi i....

dysk twardy 250GB -> padł wczoraj (miał jakieś 3 lata)

dałem (właściwie to Tata) kolejną szansę samsungowi i....

telewizor 32" LCD -> zepsuł się 2x na gwarancji (2x wymiana panela LCD na nowy)

Nigdy więcej nie kupię nic tej firmy :)

Chociaż mam jeszcze monitor lcd 21" z panelem samsuna pva - on działa poprawnie :)

• 1 month później...
  • 10 months później...

Jaki telewizor polecacie do 2500 zł? Powinien mieć co najmniej 40 cali. Odległości siedzących od TV około 2,5 metrów. Będzie służył głównie do oglądania TV (Cyfra+ czyli kilka kanałów w HD, reszta w SD) i filmów HD z komputera lub odtwarzacza DVD. Może być LCD, LCD LED lub plazma.

Moje propozycje:

Plazma LG 50PK350

LCD LED LG 42LV5300

LCD LED LG 42LE5300

LCD LED SAMSUNG UE40D5500

LCD SAMSUNG 40" LE40C650

LCD LED SAMSUNG 40" UE40D5000

LCD SONY KDL-40EX500

Który z tych TV moglibyście polecić? A może jakiś inny? Czy spośród tych które podałem odradzalibyście zakup któregoś, bo np. jest wyraźnie słabszy od pozostałych?

witam, miałem podobny trudny wybór na początku roku :)

skończyłem na plaźmie - chodziło o większy tv - 46-50.

tanie lcd odpadały za parametry, ledy - w sensownych dla mnie rozmiarach (pokój 4x5) przesadzone cenowo. wybór rozstrzygający miałem między panasiem a lg.

wygląd panasi (serie zarówno s20, jak i g20 - nie do końca przemawiał do mnie; g20 też ceną - ale miał dobry antyrefleks)

więc skończyłem na lg pk350 '50 - i jestem zadowolony

- nie buczy :)

- obraz po ustawieniach custom b.ładny (standard nieco do poprawek)

- czyta większość kodeków (trafiło się przez ten czas tylko kilka filmów których nie ugryzł)

- od początku brałem "lustro" - bo nie mam problemów ze słońcem/światłem w pomieszczeniu, mi pasował ekran bez matowienia

- zużycie prądu tak ok. 250W, idzie ustawić na totalne eko poniżej 200, ale tego się nie da oglądać.

- z początku trochę "wygrzewana", problem duchów nie występuje (odpukać ;) )

wady:

- do obrazu sd na '50 na początku trzeba się przyzwiczaić, teraz jest ok, ale za to hd... :) w sumie i '60 by weszła do pokoju :) ponieważ oglądam z ponad 4m.

- wolno zmienia kanały na sygn. antenowym (tradycyjnym sd), stare tv to bylo ciach, ciach, ciach, kliknaleś i masz, pk350 przełącza mi się z 1 sek opóźnieniem, potem kolejna sek. do następnego kanału, ale stara kablówka bywa upierdliwa ;)

nie jestem też zwolennikiem 3d, dlatego nawet nie zagłębiałem się w temat. twoje 2,5m to trochę blisko - na oglądanie filmu hd to ok, ale jak na codzienne oglądanie tv... kwestia gustu właściciela co mu odpowiada.

skłaniałbym Ciebie do plazmy właśnie z uwagi na jej zalety (jakość obrazu, kąty, itd), ewent. większe zużycie prądu - masz dużo tańszy tv niż wszystkie te "energooszczędne" led. kiedyś liczyłem, traktując led jako 100W a plazmę jako 250W - różnica 150W, licząc 5h/dobę*365dni=ok 270KW/rok>>(powiedzmy 0,5zl/kw)>>135zl/rok różnicy. (porównywałem 46led a 50 plazmę, różnica w cenie była ponad 1500pln=12lat nim się ta led energooszczędność spłaci..., więc dla mnie wybór był prosty :)), dla mniejszych tv musiałbyś sam przeliczyć ich zużycia.

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź :)

Wcześniej podałem odległość 2,5 m na oko. Po zmierzeniu okazało się, że jest tak na prawdę 2 m :)

Pisałeś, że "na oglądanie filmu hd to ok, ale jak na codzienne oglądanie tv" - w takim razie pytanie, co z tym zrobić?

Ile cali byłoby odpowiednie na taką odległość?

Ja na co dzień oglądam z 3 m, 37 calową plazmę Panasonica i dla mnie jest OK, chociaż wydaje mi się że optymalne na taką odległość byłoby 40 cali.

Dla odległości o jakich piszesz 37 cali moim zdaniem będzie idealne.

Jeśli chodzi o jakość obrazu to moim zdaniem plazma - LCD mi nie leży, ale jest to moja subiektywna ocena.