Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płyta fundamentowa - opis wykonania

Gość kapoczta

Recommended Posts

• Odpowiedzi 122
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

http://www.katalogprojektow.pl/artykuly_plyta_fundamentowa.php#pasywny

Znalazłem coś takiego na sieci niestety niepełne informacje, czy udało się komuś uzyskać dokładniejszy opis?

w wolnej chwili poszukam, mam gdzieś dokumenty z konferencji, która odbyła się na BUDMA, sporo tego było.

• 4 weeks później...

Witam nasza Pani Architekt zaprojektowała nam nastepujący fundament.

1.podsypka piaskowa zagęszczona 20cm

2.chudy beton 10

3.2xpapa

4.płyta żelbetonowa B20 15 cm

5.folia czarna PE

6.styropian twardy 20 cm

7.płyta betonowa dociskowa 10cm

8.gładź cementowa z instalacją ogrzewania podłogowego 5 cm

9.wylewka samopoziomująca

10. mata izolująca

11.podłoga parteru panele podlogowe

Daliśmy do wyceny nasz projekt i jeden z wykonawców stwierdził że to fundamenty jak w bunkrze( będzięmy przepłacać na materiale a po co nam bunkier ). Niezybyt się z mężem orientujemy dlatego proszę o opinie co o tym sądzicie. Pozdrawiam

Na mój gust to płytę powinien zaprojektować konstruktor na podstawie badań geologicznych i specyfiki danego budynku, warunków wodnych na działce itd...

dokładnie tak,nie ma co mieć pretensji do Pani architekt,widocznie nie ma doświadczenia /a może żadnego/,przede wszystkim to rola konstruktora a nie architekta,ze mną też rozmawiał architekt,że mu się płyty nie podobają i odradza klientowi,boi się, z całym szacunkiem ale to nie robota architekta. W/g mnie niepotrzebna ilość warstw betonu,to mi wygląda na płyte na szkodach górniczych,ale nie do końca.swoja drogą ta wierzchnia warstwa żelbetu jest mało nośna.Tak jak pisał kolega,badania gruntu,dopasowanie parametrów płyty do obciążeń/nosności gruntu/zalecenia co do odwodnienia bądź nie.I buduj na płycie jeśli to ma uzasadnienie.Przestrzegam natomiast przed naciąganiem realiów do potrzeb płyty.Czasami klienci naciskają a trzeba powiedzieć - lepiej nie.Nie radzę jesli są zaprojektowane słupy o duzym obciązeniu /np. trzymające całą konstrukcję wiązarową/ ,jeśli jest duży skos na działce.Wracając do poczatku, geotechnik,konstruktor.

Witam wszystkich serdecznie

Zgadzam się z przedmówcami, że zaproponowana płyta jest przekombinowana i musi sporo kosztować.

Myślę, że wyjściem do obliczeń dla konstruktora powinien być układ jak poniżej:

- podsypka piaskowa z zagęszczeniem gr. 30 cm

- izolacja przeciwwilgociowa z foli

- izolacja cieplna z płyt styropianowych 20 cm

- izolacja przeciwwilgociowa z foli

- izolacja cieplna obwodowa z płyt styropianowych 10 cm

- zbrojenie płyty siatką z prętów żebrowanych

- betonowanie płyty gr. 20 cm betonem B25 - I tu nasuwa się pytanie do czytelników z forum - czy w górnej warstwie betonu B25 można rozłożyć podłogówke?

Fakt, że badania gruntu to podstawa.

Pozdrawiam

homer76

Elfir - najlepszy doradca

vega1

homer76

proszę podajcie swoje doświadczenie zawodowe w budownictwie.

Bunkier to wy chyba widzieliście ale w Klewkach, jedzcie do Gierłoża (kwatera Hitlera) to zobaczycie bunkier.

15 cm betonu na płytę fundamentową to konstrukcyjne minimum, płyta pod blok z podziemnym garażem to ok 60 cm betonu zbrojonego górą i dołem dwukierunkowo.

gibzwein - no cóż, moje doświadczenie z płytą sprowadza się do tego, że zamierzam tak wybudować swój dom.

Moja architekt też miała takie przyciężkie pomysły na płyty fundamentowe - wg starej szkoły architektonicznej. Dlatego moją lekką płytę projektuje ktoś o świeższym spojrzeniu i znajomości nowoczesnych rozwiązań.

Dlatego moja płyta to podsypka + styropian + beton B20 ze zbrojeniem

Bez niepotrzebnych kilku warstw papy, chudziaka i folii

Ale jak ktoś słusznie zauważył - liczą się też warunki sadowienia: szkody górnicze, tereny podmokłe i zalewane. Ja wykonałam badania geologiczne, aby określić prawdziwe zapotrzebowanie na materiał, bez przewymiarowania elementów.