Gość kapoczta 09.03.2010 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 http://www.katalogprojektow.pl/artykuly_plyta_fundamentowa.php#pasywny Znalazłem coś takiego na sieci niestety niepełne informacje, czy udało się komuś uzyskać dokładniejszy opis? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 09.03.2010 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 http://www.katalogprojektow.pl/artykuly_plyta_fundamentowa.php#pasywny Znalazłem coś takiego na sieci niestety niepełne informacje, czy udało się komuś uzyskać dokładniejszy opis? w wolnej chwili poszukam, mam gdzieś dokumenty z konferencji, która odbyła się na BUDMA, sporo tego było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 09.03.2010 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 szczególnie podoba mnie się ten fragment o nawiezieniu 80cm żwiru.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.03.2010 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 na forum sa zdjęcia z budowy płyty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 12.03.2010 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 szczególnie podoba mnie się ten fragment o nawiezieniu 80cm żwiru.... drogo ......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygi-zyg 12.03.2010 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 no super ,tylko popatrzcie na date artykułu 2005r,beton B 20 po 190 zł,robocizna 4000 ,chyba chwyt w ramach reklamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 12.03.2010 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 poza tym ta płyta jest strasznie spaprana. Nie wzorowalbym sie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 12.03.2010 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Ceny z dzisiaj beton B 20 226 pln netto, robocizna 5000. (płyta 100m2) Beton pierwszy z brzegu, jak poszukać to pewnie i taniej by się znalazło. Zmiany nie takie wielkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 04.04.2010 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2010 Gdyby ktoś jednak szukał zdjęć to można obejrzeć je w moim dzienniku.http://forum.muratordom.pl/showthread.php?157129-Karii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosto2 08.04.2010 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2010 Witam nasza Pani Architekt zaprojektowała nam nastepujący fundament.1.podsypka piaskowa zagęszczona 20cm2.chudy beton 10 3.2xpapa4.płyta żelbetonowa B20 15 cm5.folia czarna PE6.styropian twardy 20 cm7.płyta betonowa dociskowa 10cm8.gładź cementowa z instalacją ogrzewania podłogowego 5 cm9.wylewka samopoziomująca10. mata izolująca11.podłoga parteru panele podlogowe Daliśmy do wyceny nasz projekt i jeden z wykonawców stwierdził że to fundamenty jak w bunkrze( będzięmy przepłacać na materiale a po co nam bunkier ). Niezybyt się z mężem orientujemy dlatego proszę o opinie co o tym sądzicie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.04.2010 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2010 Co tam budujecie? Wieżowiec? A może budujecie się pośrodku bagien czy lotnych piasków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosto2 08.04.2010 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2010 Dzięki prosiłam o opinię i rady a nie o głupie komentarze. No ale może niektórzy tak mają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 08.04.2010 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2010 jakie głupie komentarze? Ta płyta jest naprawdę jak pod bunkier. Albo inaczej. Jest zbyt solidna, jak pod dom jednorodzinny. I to o wiele. Czytaj na forum, jakie ludzie porobili płyty super. Twoja niepotrzebnie jest skomplikowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orvis 09.04.2010 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2010 Witam nasza Pani Architekt zaprojektowała nam nastepujący fundament. Na mój gust to płytę powinien zaprojektować konstruktor na podstawie badań geologicznych i specyfiki danego budynku, warunków wodnych na działce itd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezka 09.04.2010 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2010 Na mój gust to płytę powinien zaprojektować konstruktor na podstawie badań geologicznych i specyfiki danego budynku, warunków wodnych na działce itd... dokładnie tak,nie ma co mieć pretensji do Pani architekt,widocznie nie ma doświadczenia /a może żadnego/,przede wszystkim to rola konstruktora a nie architekta,ze mną też rozmawiał architekt,że mu się płyty nie podobają i odradza klientowi,boi się, z całym szacunkiem ale to nie robota architekta. W/g mnie niepotrzebna ilość warstw betonu,to mi wygląda na płyte na szkodach górniczych,ale nie do końca.swoja drogą ta wierzchnia warstwa żelbetu jest mało nośna.Tak jak pisał kolega,badania gruntu,dopasowanie parametrów płyty do obciążeń/nosności gruntu/zalecenia co do odwodnienia bądź nie.I buduj na płycie jeśli to ma uzasadnienie.Przestrzegam natomiast przed naciąganiem realiów do potrzeb płyty.Czasami klienci naciskają a trzeba powiedzieć - lepiej nie.Nie radzę jesli są zaprojektowane słupy o duzym obciązeniu /np. trzymające całą konstrukcję wiązarową/ ,jeśli jest duży skos na działce.Wracając do poczatku, geotechnik,konstruktor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosto2 09.04.2010 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2010 Dziękuję bardzo rzeczywiście będziemy budować na działce ze sporą różnicą terenu, ale nie na szkodach górniczych. Chyba najlepiej bedzie jak zadzwonimy do konstruktora żeby wyjaśnił nasze wątpliwości. Serdecznie pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homer76 12.04.2010 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2010 Witam wszystkich serdecznie Zgadzam się z przedmówcami, że zaproponowana płyta jest przekombinowana i musi sporo kosztować. Myślę, że wyjściem do obliczeń dla konstruktora powinien być układ jak poniżej:- podsypka piaskowa z zagęszczeniem gr. 30 cm- izolacja przeciwwilgociowa z foli- izolacja cieplna z płyt styropianowych 20 cm- izolacja przeciwwilgociowa z foli- izolacja cieplna obwodowa z płyt styropianowych 10 cm- zbrojenie płyty siatką z prętów żebrowanych- betonowanie płyty gr. 20 cm betonem B25 - I tu nasuwa się pytanie do czytelników z forum - czy w górnej warstwie betonu B25 można rozłożyć podłogówke? Fakt, że badania gruntu to podstawa.Pozdrawiamhomer76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 12.04.2010 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2010 bywali tu użytkownicy, którzy układali podłogówkę pod drugą warstwą zbrojenia i chwalą sobie. Choć roboty przy tym jest w ciul. Tyle rurek przekładać pod zbrojeniem, aż strach myśleć bo mnie to czeka. B20 chyba jest wystarczający. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gibzwein 16.04.2010 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 Elfir - najlepszy doradcavega1homer76proszę podajcie swoje doświadczenie zawodowe w budownictwie.Bunkier to wy chyba widzieliście ale w Klewkach, jedzcie do Gierłoża (kwatera Hitlera) to zobaczycie bunkier.15 cm betonu na płytę fundamentową to konstrukcyjne minimum, płyta pod blok z podziemnym garażem to ok 60 cm betonu zbrojonego górą i dołem dwukierunkowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.04.2010 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 gibzwein - no cóż, moje doświadczenie z płytą sprowadza się do tego, że zamierzam tak wybudować swój dom. Moja architekt też miała takie przyciężkie pomysły na płyty fundamentowe - wg starej szkoły architektonicznej. Dlatego moją lekką płytę projektuje ktoś o świeższym spojrzeniu i znajomości nowoczesnych rozwiązań. Dlatego moja płyta to podsypka + styropian + beton B20 ze zbrojeniem Bez niepotrzebnych kilku warstw papy, chudziaka i foliiAle jak ktoś słusznie zauważył - liczą się też warunki sadowienia: szkody górnicze, tereny podmokłe i zalewane. Ja wykonałam badania geologiczne, aby określić prawdziwe zapotrzebowanie na materiał, bez przewymiarowania elementów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts