Anielka Q 16.06.2010 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2010 I jaką decyzję podjęliście? może wybierzcie na metr głeboko namuły(do gliny) na to warstwami pospółka/żwir zagęszczane "uczciwie" na to XPS i płyta. Jedyne ryzyko wg mnie to źle zagęszczony piasek który mógłby osiąść. Jeszcze nie podjęliśmy ostatecznej decyzji. Za płytą na nasypie przemawia wysoki poziom wody gruntowej. Przeciwko przemawia właśnie to ryzyko, że piasek czy inne kruszywo nie zostanie dostatecznie zagęszczone. Nie mamy możliwości wykonania wymiany "temi rencami". Musimy to komuś zlecić. Jak dopilnować ekipę żeby zagęściła porządnie? Czy ktoś zna sposób sprawdzenia zagęszczenia bez zatrudnienia geologa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomclav 16.06.2010 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2010 poszukaj w necie czy jest opis takiego badania: pręt metalowy o danej średnicy zagłębia się w gruncie na daną głębokość przy zadanym obciążeniu-tak się sprawdza zagęszczenie gruntu. Ale czy warto rezygnować z geologa i profesjonalnych pomiarów? koszt w porównaniu do budowy domu jest żaden a poprawki ewentualnych uszkodzeń wielokrotnie przekroczą koszt geologa Dam Ci przykład z mojego sąsiedztwa: sąsiad kupił dom, już gotowy, na glinach z wysokim poziomem wody(na metrze się pojawia), na tradycyjnych ławach. Po zimie podłoga w łazience opadła o jakieś 3-4cm! Może wstawić kolejny rząd płytek od dołu. Myślę że piasek do podłogi na gruncie był źle zagęszczony. Jakie jest zagrożenie przy płycie fundamentowej? jeżeli osiądzie równomiernie na całym obszarze pod domem to może nic się nie stanie a może popęka, jak osiądzie w którymś narożniku to może płyta pęknąć w tym narożniku a w ślad za tym popęka ściana. W ślad za tymi ruchami instalacje poprowadzone pod płytą też mogą ulec uszkodzeniu-te mniej elastyczne. Jeszcze nie podjęliśmy ostatecznej decyzji. Za płytą na nasypie przemawia wysoki poziom wody gruntowej. Przeciwko przemawia właśnie to ryzyko, że piasek czy inne kruszywo nie zostanie dostatecznie zagęszczone. Nie mamy możliwości wykonania wymiany "temi rencami". Musimy to komuś zlecić. Jak dopilnować ekipę żeby zagęściła porządnie? Czy ktoś zna sposób sprawdzenia zagęszczenia bez zatrudnienia geologa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezka 16.06.2010 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2010 poszukaj w necie czy jest opis takiego badania: pręt metalowy o danej średnicy zagłębia się w gruncie na daną głębokość przy zadanym obciążeniu-tak się sprawdza zagęszczenie gruntu. Ale czy warto rezygnować z geologa i profesjonalnych pomiarów? koszt w porównaniu do budowy domu jest żaden a poprawki ewentualnych uszkodzeń wielokrotnie przekroczą koszt geologa Dam Ci przykład z mojego sąsiedztwa: sąsiad kupił dom, już gotowy, na glinach z wysokim poziomem wody(na metrze się pojawia), na tradycyjnych ławach. Po zimie podłoga w łazience opadła o jakieś 3-4cm! Może wstawić kolejny rząd płytek od dołu. Myślę że piasek do podłogi na gruncie był źle zagęszczony. Jakie jest zagrożenie przy płycie fundamentowej? jeżeli osiądzie równomiernie na całym obszarze pod domem to może nic się nie stanie a może popęka, jak osiądzie w którymś narożniku to może płyta pęknąć w tym narożniku a w ślad za tym popęka ściana. W ślad za tymi ruchami instalacje poprowadzone pod płytą też mogą ulec uszkodzeniu-te mniej elastyczne. badanie po zagęszczeniu pod płytę robi się lekką płyta dynamiczną,badany jest moduł odkształcenia i z tego obliczamy stopień zagęszczenia,bdanie jest robione do gł. ok 50 cm,najprostsza lekka płyta dynamiczna to koszt ok. 12 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anielka Q 16.06.2010 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2010 badanie po zagęszczeniu pod płytę robi się lekką płyta dynamiczną,badany jest moduł odkształcenia i z tego obliczamy stopień zagęszczenia,bdanie jest robione do gł. ok 50 cm,najprostsza lekka płyta dynamiczna to koszt ok. 12 tys. Ale ja wcale nie zamierzam kupować płyty dynamicznej. Na razie sprawdziłam tylko jednego geologa. Proponował badanie płytą dynamiczną lub płytą VSS. Koszt to 120zł netto za 1 pkt. Przy powierzchni zabudowy 200 m kw chyba powinno być tych punktów więcej niż jeden? Pewnie w każdym narożniku budynku? Nie wiem jak wygląda badanie płytą dynamiczną, ale widziałam VSS - do tego potrzeba jeszcze obciążenie w postaci koparki albo ciężarówki. Na zdrowy rozum pewnie powinnam zbadać najpiew grunt rodzimy po wykorytowaniu a potem nasyp po zagęszczeniu. Czy ktoś może to potwierdzić albo sprostować? (czyli wyszłoby 8 punktów po 120 zł netto) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezka 16.06.2010 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2010 Ale ja wcale nie zamierzam kupować płyty dynamicznej. Na razie sprawdziłam tylko jednego geologa. Proponował badanie płytą dynamiczną lub płytą VSS. Koszt to 120zł netto za 1 pkt. Przy powierzchni zabudowy 200 m kw chyba powinno być tych punktów więcej niż jeden? Pewnie w każdym narożniku budynku? Nie wiem jak wygląda badanie płytą dynamiczną, ale widziałam VSS - do tego potrzeba jeszcze obciążenie w postaci koparki albo ciężarówki. Na zdrowy rozum pewnie powinnam zbadać najpiew grunt rodzimy po wykorytowaniu a potem nasyp po zagęszczeniu. Czy ktoś może to potwierdzić albo sprostować? (czyli wyszłoby 8 punktów po 120 zł netto) ja odpowiadałem na porady typu "weź pręt i se popukaj" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 20.06.2010 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2010 Hej.Czy możecie się wypowiedzieć nt. GWC żwirowego pod płytą fundamentową ? Dom - w technologii szkieletowej.Pzdrowp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawgar 21.06.2010 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2010 Hej. Czy możecie się wypowiedzieć nt. GWC żwirowego pod płytą fundamentową ? Dom - w technologii szkieletowej. Pzdr owp Witam Stawiam dom na płycie fundamentowej. To samo pytanie zadałem mojemu kier bud. Chciałem: a) Położyć 400m rury pod całym fundamentem tzn: pod warstwą zagęszczającą aby przepływające w gruncie powietrze ogrzewało się wstępnie lub b) Zrobić żwirowy GWC. Kier bud. stwierdził aby nie robić GWC ani innych wykopalisk pod warstwą zagęszczającą bo niepotrzebnie się spulchnia a przez to osłabia podłoże pod fundamentem. To tak jakby dno wykopu fundamentowego najpierw przekopać szpadlem a następnie próbować zagęszczać. W rezultacie może być problem z osiadaniem fundamentów lub co gorsza jednostronnym osiadaniem fundamentów. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 23.06.2010 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2010 Jeśli musisz wymieniać grunt pod płyte to warto zrobić żwirowy przy okazji. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 24.06.2010 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 Jeśli musisz wymieniać grunt pod płyte to warto zrobić żwirowy przy okazji. pozdr adam No a co z tym osiadaniem budynku ? Nie wiem, czy muszę wymieniać, ale być może będę miał tani żwir, więc zastanawiam się nad GWC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 24.06.2010 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 Osiadanie raczej zależy od zagęszczęnia pod płytą. Drobne kamienie łatwiej zagęścić tylko są gorsze od większych które bardziej się nadają na żwirowiec. Duże kamienie trudniej zagęścić. Zagęszczanie musiałoby się odbywać non stop przy wsypywaniu kamieni a to już trochę trwa i na głowę można dostać od hałasu. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 26.06.2010 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2010 Osiadanie raczej zależy od zagęszczęnia pod płytą. Drobne kamienie łatwiej zagęścić tylko są gorsze od większych które bardziej się nadają na żwirowiec. Duże kamienie trudniej zagęścić. Zagęszczanie musiałoby się odbywać non stop przy wsypywaniu kamieni a to już trochę trwa i na głowę można dostać od hałasu. pozdr adam Dzięki za odpowiedź. Chyba zrezygnuje z tego GWC jednak. W sumie sam rekuperator już daje duże zyski. Nikt nie odpowiedział mi na pytanie czy taki GWC może 'czyścić' powietrze z nieprzyjemnych zapachów, a na tym by mi zależało najbardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 26.06.2010 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2010 Za miesiąc uruchomię swoje gwc i zobaczę, choć ja liczę raczej na to zapachy jednak przejdą mam zamiar posadzić coś pachnącego przy czerpni pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
una 18.07.2010 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2010 Nasz dom jest również posadowiony na płycie z uwagi na słabe warunki gruntowe. Jedna rzecz, które mnie martwi to kanalizacja, którą poprowadzono pod płytą. Co będzie jak któregoś dnia taka rura się zatka? W przypadku zwykłego fundamentu wystarczy się przez niego przekopać, ewentualnie rozkuć posadzkę, a tu........hmmm Wprawdzie wykonawca zapewnia mnie, że rura jest wystarczającej szerokości, poza tym montuje się jakieś czyszczaki, ale mimo wszystko wątpliwości i obawy nadal mam.Jakie jest Wasze zdanie w tej kwestii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.07.2010 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 Nikt nie wykopuje kanalizy jak się zatka, tylko woła WUKO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
una 24.07.2010 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2010 dzięki , nie miałam pojęcia że jest coś takiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam78Eng 29.07.2010 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2010 Witam wszystkich forumowiczów.Poczytałem trochę na temat zalet płyty fundamentowej i mam pytanie.Jak powinien wygladać projekt płyty fundamentowej dla małego domu parterowego, niepodpiwniczonego z użytecznym poddaszem na terenie gdzie występujejednorodna warstwa iłu pylastego, żółto-szarego i brązowego, w stanie twardoplastycznym?Czy lepiej zastosować tam ławy fundamentowe? Dzieki za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 24.01.2011 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 czy ktoś wie jakie są realne koszty wykonania płyty fundamentowej grzewczej? czy warto zlecić to wiodącej firmie która wola 470zl netto za 1 m2 czy próbować robić "we własnym zakresie" lub za pomocą "lokalnej firmy budowlanej" inne firma wycenia 1m2 nettoPłyta Fundamentowa Energooszczędna Grzewcza 430 zł Płyta Fundamentowa Pasywna Grzewcza 490 zł pytam ponieważ dom będzie murowany a nie lekki Kanadyjczyk jakie są Wasze doświadczenia? i spostrzeżenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MCB 25.01.2011 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 (edytowane) Z systemem grzewczym? Dodane: Ocieploną od spodu i boków? Z opaską przeciwwysadzinową? Zatartą pod płytki? Z rozprowadzona wodą i kanalizacją? Edytowane 25 Stycznia 2011 przez MCB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 25.01.2011 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 Arturo 72 nie da się zrobić płyty w tej cenie pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MCB 25.01.2011 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 1. Czy cena to 38 czy też 38+25?2. Czy cena zawiera koszt wylewki?3. Czy między wylewką a płytą będzie styropian?4. Czy "pojemność cieplna" wylewki wystarczy, aby korzystać wyłącznie z II taryfy? Jaka grubość wylewki?5. Jaka grubość płyty i rodzaj zbrojenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts