Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płyta fundamentowa - opis wykonania

Gość kapoczta

Recommended Posts

I jaką decyzję podjęliście?

może wybierzcie na metr głeboko namuły(do gliny) na to warstwami pospółka/żwir zagęszczane "uczciwie" na to XPS i płyta. Jedyne ryzyko wg mnie to źle zagęszczony piasek który mógłby osiąść.

Jeszcze nie podjęliśmy ostatecznej decyzji. Za płytą na nasypie przemawia wysoki poziom wody gruntowej. Przeciwko przemawia właśnie to ryzyko, że piasek czy inne kruszywo nie zostanie dostatecznie zagęszczone. Nie mamy możliwości wykonania wymiany "temi rencami". Musimy to komuś zlecić.

Jak dopilnować ekipę żeby zagęściła porządnie? Czy ktoś zna sposób sprawdzenia zagęszczenia bez zatrudnienia geologa?

• Odpowiedzi 122
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

poszukaj w necie czy jest opis takiego badania: pręt metalowy o danej średnicy zagłębia się w gruncie na daną głębokość przy zadanym obciążeniu-tak się sprawdza zagęszczenie gruntu. Ale czy warto rezygnować z geologa i profesjonalnych pomiarów? koszt w porównaniu do budowy domu jest żaden a poprawki ewentualnych uszkodzeń wielokrotnie przekroczą koszt geologa

Dam Ci przykład z mojego sąsiedztwa:

sąsiad kupił dom, już gotowy, na glinach z wysokim poziomem wody(na metrze się pojawia), na tradycyjnych ławach. Po zimie podłoga w łazience opadła o jakieś 3-4cm! Może wstawić kolejny rząd płytek od dołu. Myślę że piasek do podłogi na gruncie był źle zagęszczony.

Jakie jest zagrożenie przy płycie fundamentowej? jeżeli osiądzie równomiernie na całym obszarze pod domem to może nic się nie stanie a może popęka, jak osiądzie w którymś narożniku to może płyta pęknąć w tym narożniku a w ślad za tym popęka ściana.

W ślad za tymi ruchami instalacje poprowadzone pod płytą też mogą ulec uszkodzeniu-te mniej elastyczne.

Jeszcze nie podjęliśmy ostatecznej decyzji. Za płytą na nasypie przemawia wysoki poziom wody gruntowej. Przeciwko przemawia właśnie to ryzyko, że piasek czy inne kruszywo nie zostanie dostatecznie zagęszczone. Nie mamy możliwości wykonania wymiany "temi rencami". Musimy to komuś zlecić.

Jak dopilnować ekipę żeby zagęściła porządnie? Czy ktoś zna sposób sprawdzenia zagęszczenia bez zatrudnienia geologa?

poszukaj w necie czy jest opis takiego badania: pręt metalowy o danej średnicy zagłębia się w gruncie na daną głębokość przy zadanym obciążeniu-tak się sprawdza zagęszczenie gruntu. Ale czy warto rezygnować z geologa i profesjonalnych pomiarów? koszt w porównaniu do budowy domu jest żaden a poprawki ewentualnych uszkodzeń wielokrotnie przekroczą koszt geologa

Dam Ci przykład z mojego sąsiedztwa:

sąsiad kupił dom, już gotowy, na glinach z wysokim poziomem wody(na metrze się pojawia), na tradycyjnych ławach. Po zimie podłoga w łazience opadła o jakieś 3-4cm! Może wstawić kolejny rząd płytek od dołu. Myślę że piasek do podłogi na gruncie był źle zagęszczony.

Jakie jest zagrożenie przy płycie fundamentowej? jeżeli osiądzie równomiernie na całym obszarze pod domem to może nic się nie stanie a może popęka, jak osiądzie w którymś narożniku to może płyta pęknąć w tym narożniku a w ślad za tym popęka ściana.

W ślad za tymi ruchami instalacje poprowadzone pod płytą też mogą ulec uszkodzeniu-te mniej elastyczne.

badanie po zagęszczeniu pod płytę robi się lekką płyta dynamiczną,badany jest moduł odkształcenia i z tego obliczamy stopień zagęszczenia,bdanie jest robione do gł. ok 50 cm,najprostsza lekka płyta dynamiczna to koszt ok. 12 tys.

badanie po zagęszczeniu pod płytę robi się lekką płyta dynamiczną,badany jest moduł odkształcenia i z tego obliczamy stopień zagęszczenia,bdanie jest robione do gł. ok 50 cm,najprostsza lekka płyta dynamiczna to koszt ok. 12 tys.

Ale ja wcale nie zamierzam kupować płyty dynamicznej.

Na razie sprawdziłam tylko jednego geologa. Proponował badanie płytą dynamiczną lub płytą VSS. Koszt to 120zł netto za 1 pkt. Przy powierzchni zabudowy 200 m kw chyba powinno być tych punktów więcej niż jeden? Pewnie w każdym narożniku budynku?

Nie wiem jak wygląda badanie płytą dynamiczną, ale widziałam VSS - do tego potrzeba jeszcze obciążenie w postaci koparki albo ciężarówki.

Na zdrowy rozum pewnie powinnam zbadać najpiew grunt rodzimy po wykorytowaniu a potem nasyp po zagęszczeniu. Czy ktoś może to potwierdzić albo sprostować?

(czyli wyszłoby 8 punktów po 120 zł netto)

Ale ja wcale nie zamierzam kupować płyty dynamicznej.

Na razie sprawdziłam tylko jednego geologa. Proponował badanie płytą dynamiczną lub płytą VSS. Koszt to 120zł netto za 1 pkt. Przy powierzchni zabudowy 200 m kw chyba powinno być tych punktów więcej niż jeden? Pewnie w każdym narożniku budynku?

Nie wiem jak wygląda badanie płytą dynamiczną, ale widziałam VSS - do tego potrzeba jeszcze obciążenie w postaci koparki albo ciężarówki.

Na zdrowy rozum pewnie powinnam zbadać najpiew grunt rodzimy po wykorytowaniu a potem nasyp po zagęszczeniu. Czy ktoś może to potwierdzić albo sprostować?

(czyli wyszłoby 8 punktów po 120 zł netto)

ja odpowiadałem na porady typu "weź pręt i se popukaj"

Hej.

Czy możecie się wypowiedzieć nt. GWC żwirowego pod płytą fundamentową ? Dom - w technologii szkieletowej.

Pzdr

owp

Witam

Stawiam dom na płycie fundamentowej. To samo pytanie zadałem mojemu kier bud.

Chciałem:

a) Położyć 400m rury pod całym fundamentem tzn: pod warstwą zagęszczającą aby przepływające w gruncie powietrze ogrzewało się wstępnie

lub

b) Zrobić żwirowy GWC.

Kier bud. stwierdził aby nie robić GWC ani innych wykopalisk pod warstwą zagęszczającą bo niepotrzebnie się spulchnia a przez to osłabia podłoże pod fundamentem.

To tak jakby dno wykopu fundamentowego najpierw przekopać szpadlem a następnie próbować zagęszczać.

W rezultacie może być problem z osiadaniem fundamentów lub co gorsza jednostronnym osiadaniem fundamentów.

Pozdrawiam

Osiadanie raczej zależy od zagęszczęnia pod płytą. Drobne kamienie łatwiej zagęścić tylko są gorsze od większych które bardziej się nadają na żwirowiec. Duże kamienie trudniej zagęścić. Zagęszczanie musiałoby się odbywać non stop przy wsypywaniu kamieni a to już trochę trwa i na głowę można dostać od hałasu. pozdr adam

Osiadanie raczej zależy od zagęszczęnia pod płytą. Drobne kamienie łatwiej zagęścić tylko są gorsze od większych które bardziej się nadają na żwirowiec. Duże kamienie trudniej zagęścić. Zagęszczanie musiałoby się odbywać non stop przy wsypywaniu kamieni a to już trochę trwa i na głowę można dostać od hałasu. pozdr adam

Dzięki za odpowiedź. Chyba zrezygnuje z tego GWC jednak. W sumie sam rekuperator już daje duże zyski.

Nikt nie odpowiedział mi na pytanie czy taki GWC może 'czyścić' powietrze z nieprzyjemnych zapachów, a na tym by mi zależało najbardziej.

• 4 weeks później...

Nasz dom jest również posadowiony na płycie z uwagi na słabe warunki gruntowe. Jedna rzecz, które mnie martwi to kanalizacja, którą poprowadzono pod płytą.

Co będzie jak któregoś dnia taka rura się zatka?

W przypadku zwykłego fundamentu wystarczy się przez niego przekopać, ewentualnie rozkuć posadzkę, a tu........hmmm

Wprawdzie wykonawca zapewnia mnie, że rura jest wystarczającej szerokości, poza tym montuje się jakieś czyszczaki, ale mimo wszystko wątpliwości i obawy nadal mam.

Jakie jest Wasze zdanie w tej kwestii?

Witam wszystkich forumowiczów.

Poczytałem trochę na temat zalet płyty fundamentowej i mam pytanie.

Jak powinien wygladać projekt płyty fundamentowej dla małego domu parterowego,

niepodpiwniczonego z użytecznym poddaszem na terenie gdzie występuje

jednorodna warstwa iłu pylastego, żółto-szarego i brązowego, w stanie twardoplastycznym?

Czy lepiej zastosować tam ławy fundamentowe?

Dzieki za podpowiedzi.

• 5 months później...

czy ktoś wie jakie są realne koszty wykonania płyty fundamentowej grzewczej?

czy warto zlecić to wiodącej firmie która wola 470zl netto za 1 m2

czy próbować robić "we własnym zakresie" lub za pomocą "lokalnej firmy budowlanej"

inne firma wycenia 1m2 netto

Płyta Fundamentowa Energooszczędna Grzewcza 430 zł

Płyta Fundamentowa Pasywna Grzewcza 490 zł

pytam ponieważ dom będzie murowany a nie lekki Kanadyjczyk

jakie są Wasze doświadczenia? i spostrzeżenia