ZaKontyK 09.03.2010 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 W granicy rośnie żywopłot grabowy - kiedyś mam nadzieję 1,5-1,8m.Wzdłuż niego pomiędzy 35 metrowym podjazdem a żywopłotem mam 6 metrowy pas ziemi. Kołacze mi się po głowie by na tym pasie co 4-5 m posadzić klony, lipy (?). Nie problem w tym co chciałbym mieć i co może tam rosnąć (warunki) ale problem jest bardziej natury estetycznej. Zdaję sobie sprawę, że to sprawa bardzo subiektywna, dlatego proszę ... ... spróbujcie doradzić: 1. czy trzymać się jednego gatunku - tylko klony, tylko lipy ?2. czy jeśli np. klony - to tylko jedna odmiana, rządkiem np. czerwone kuliste (dla uproszczenia pomińmy jeszcze konkretne nazwy),3. czy mieszać kolory - np. klony: złote z zielonymi, czerwonymi, biało-zielonymi, Najbardziej ciągnie mnie do opcji trzeciej. Kolorowej, umiarkowanie rozwichrzonej koronami - ale czy nie będzie trącać pstrokacizną ? W lesie taki efekt jest piękny, mam obawy jak to będzie na takiej alei, mimo wszystko ubogiej, wyregulowanej, z pojedynczymi egzemplarzami kolorów. DziękujęPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qqlio 09.03.2010 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 W granicy rośnie żywopłot grabowy - kiedyś mam nadzieję 1,5-1,8m. Wzdłuż niego pomiędzy 35 metrowym podjazdem a żywopłotem mam 6 metrowy pas ziemi. Kołacze mi się po głowie by na tym pasie co 4-5 m posadzić klony, lipy (?). Nie problem w tym co chciałbym mieć i co może tam rosnąć (warunki) ale problem jest bardziej natury estetycznej. Zdaję sobie sprawę, że to sprawa bardzo subiektywna, dlatego proszę ... ... spróbujcie doradzić: 1. czy trzymać się jednego gatunku - tylko klony, tylko lipy ? 2. czy jeśli np. klony - to tylko jedna odmiana, rządkiem np. czerwone kuliste (dla uproszczenia pomińmy jeszcze konkretne nazwy), 3. czy mieszać kolory - np. klony: złote z zielonymi, czerwonymi, biało-zielonymi, Najbardziej ciągnie mnie do opcji trzeciej. Kolorowej, umiarkowanie rozwichrzonej koronami - ale czy nie będzie trącać pstrokacizną ? W lesie taki efekt jest piękny, mam obawy jak to będzie na takiej alei, mimo wszystko ubogiej, wyregulowanej, z pojedynczymi egzemplarzami kolorów. Dziękuję Pozdrawiam Jesli nie mieszkasz w jakims palacu to na pierwszy rzut oka 3. M0ze jakas fota albo choc szkic sytuacyjny? Co 4-5 m to chyba za gesto... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZaKontyK 09.03.2010 14:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 Jesli nie mieszkasz w jakims palacu to na pierwszy rzut oka 3. M0ze jakas fota albo choc szkic sytuacyjny? Co 4-5 m to chyba za gesto... Pozdrawiam Otóż właśnie nie w pałacu - wiejska dwuspadowa chałupa zwana przez niektórych stodołą z gankiem. Obok przytulony garaż. Podjazd prostopadle trafia w garaż a pas o którym myślę "ociera się" o garaż i biegnie na tyły działki. Wspomniane nasadzenia planuję jedynie w części frontowej (północnej). "4-5 m ... gęsto". To mnie też męczy. Dlatego myślę o odmianach "umiarkowanie szalonych". Wszystko jeszcze na kartce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 09.03.2010 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 4-5 m byłoby dobre dla kolnu odmiany 'Globosum' http://www.esveld.nl/plantdias/65/65576.jpg ale one nijak nie będą pasować do wiejskiej chałupy.. zbyt geomentryczne "som" a wierzby? to taki tradycyjny wiejski motyw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.03.2010 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 Aleja najlepiej jednogatunkowa.ładna odmiana klonu pospolitego to np. "Drumondii", jaworu "leopoldii" , a z lip może drobnolistna "Greenspire".pięknie też wyglądaja aleje np. z wiśni "Kanzan" czy gruszy drobnoowockowej "Chanticleer" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mis Uszatek1719499023 09.03.2010 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 Jeśli ma być wiejsko, to z klonów chyba najlepszy jawor.Moim zdaniem (czysto amatorskim) jeśli na przylegającym terenie masz urozmaicone formy/kolory, to układ regularny i jednogatunkowy może nie być nudny a wręcz wprowadzać trochę porządku. Może zdjęcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 10.03.2010 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 Aleja jednogatunkowa-powtarzam się za dziewczynami, żeby dodrzucić kolejny głos za tym. To są duże formy, z wielu kolorów i barw będzie pstrokato. W lesie są różne barwy, ale róznią się subtelnie- odcieniem, nasyceniem barwy, a tu bordo z białopstrym - za mocne.Układy jednorodne są bezpieczne i zwykle bardzo piękne, szczególnie dobrze działaja jako szkilet ogrodu, a tu chyba będą miały taką rolę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 15.09.2010 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2010 a brzozy nie wchodzą w grę???/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 16.09.2010 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2010 oczywiście że tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorben 16.09.2010 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2010 podłączam się do zdania większości - jeden gatunek, do wiejskiej chaty najlepiej rodzimy: brzoza, lipa a moze ogławiane wierzby? Ja osobiście lubię też topole (ach ten szum liści...) ale chyba jestem wyjątkiem.. Odległość 4-5m - jak dla mnie zdecydowanie za gęsto-nie wyeksponujesz pokroju drzew, poza tym po rozrośnięciu się koron nie utrzymasz trawnika pod spodem - dałabym 8m min. No chyba ze zdeccydujesz się na odmiany słabo rosnące typu klon 'Globosum', wtedy 5 m ok. Chodzi mi też po głowie drugi pomysł - szpaler sumaków - cudowny efekt jesienią..(ale trzeba się pomęczyć z utrzymaniem ich w ryzach) pozdrawiamps. jak nazywa się czerwonolistna odmiana kulista klona (nie znam..)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.09.2010 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2010 ja bym dała wiśnie ozdobne lub jabłonie ozdobne lub grusze ozdobne - nawiązywałyby do wiejskiego charakteru.Wierzby trzeba ciąć kilka lat, by wytworzyły charakterystyczny kształt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts