martadela 10.03.2010 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 Kiedyś dawno dawno temu był w Muratorze artykuł na ten temat. Robili w ogrodzie ze starodrzewiem brzozowym takie delikatne fale. Chciałabym zrobić coś podobnego u siebie, brak mi jednak wiedzy technicznej: - jakiej wysokości powinny być takie pagórki by były zauważalne i by można było po nich swobodnie jeździć traktorkiem kosiarką - do jakiej wysokości mogę przysypać pień brzozy by drzewu nie zaszkodzić. Działkę mam sporą wiec i pagórków do zrobienia nie mało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.03.2010 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 brzoza płytko się korzeni, więc najlepiej tak usypywac, by pagórek brzozy nie obejmował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 10.03.2010 12:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 Niestety do tego żarłok i pijak, ciężko coś pod nią utrzymać w dobrej formie no ale takie 30cm... też nie da rady? Ja to zawsze coś sobie wymyśle trudnego w realizacji... Jak to mokradło na końcu POŚ To pomijając kwestię brzóz, to ile taka fałdka powinna mieć wysokości? Mi się wydaje że tak 30-40cm to jest optymalnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.03.2010 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 wszystko zalezy od tego jak duża jest górka. IMHO wysokość powinna być co najmniej równa 5 krotnej szerokości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 10.03.2010 17:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 wszystko zalezy od tego jak duża jest górka. IMHO wysokość powinna być co najmniej równa 5 krotnej szerokości Znalazłam zdjęcie które mnie "zainspirowało" http://img96.imageshack.us/img96/1480/brzozyzfalamim.jpg To z tą 5-krotnością to chyba o górkę-górkową chodzi, a ja o takich falach małych myślę tylko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 12.03.2010 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 30 cm. to jest juz dużo obsypania drzewa bez systemu napowietrzajacego. Może uda Ci się ominąc te brzozy chociaz częściowo żeby nie zasypaywać wszystkich korzeni.Brzoza pijak i śmieciaż ale zawsze to drzewo. Wielu dużo by dało za odrobinę cienia na działce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 12.03.2010 16:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 No dobra... ominę moje brzózki. Mogę fałdki ulokować gdzieś indziej. A tak z ciekawości to jak się robi system napowietrzający? To jest taka rura podobna do drenarskiej która często wystaje przy miejskich nasadzeniach? - a tam pod ziemią też jest coś zainstalowana czy tylko ta rura tam się kończy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 12.03.2010 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Zaraz, zaraz Jak ma być górka 30 cm, to wystarczy nasypać 15... no i obok w dołku wybrać 15. A 15 cm, jeśli ziemia lekka, to spokojnie możesz nasypać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 12.03.2010 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 a jesteś przekonana na 100, że chcesz takie fałdy? I może nie na temat - zajrzałam do Twojego dziennika, w którym co prawda zdjęć działki z brzozami mało, ale domyślam się, że brzózki to po 3 latach już niezłe brzozy. Za chwilę będą naprawdę dużymi drzewami. Jeśli chcesz żeby były ładne musisz zrobić przecinkę, inaczej będą dłuuuuuuugie pnie z zielskiem na czubkach i będzie za późno na wyprowadzenie drzewa. Niech Ci nie będzie szkoda jeśli masz ich dużo i gęsto. Drzewo żeby było piękne musi mieć przestrzeń. Wiem coś o tym (o samosiejkach też). I jeszcze coś, ale może nie ma to dla Ciebie znaczenia - ruszysz darń stracisz grzyby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 12.03.2010 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Zaraz, zaraz Jak ma być górka 30 cm, to wystarczy nasypać 15... no i obok w dołku wybrać 15. A 15 cm, jeśli ziemia lekka, to spokojnie możesz nasypać. To wcale nie jest głupie Odnośnie zdjęć z brzozami - ja jakoś nie umiem uchwycić ich w kadrze - za duża powierzchnia, za wysokie drzewa. Przydało by się zdjęcie lotnicze Ale odnośnie ciasnoty to mam to pod kontrolą - znaczy się nie występuje. Mam kilka skupisk brzóz, mam kilkanaście samotnych sztuk które mają szanse stać się pięknymi rozłożystymi drzewami. Może jak już wiosna zawita zrobię jakieś zdjęcia z dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 12.03.2010 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Zaraz, zaraz Jak ma być górka 30 cm, to wystarczy nasypać 15... no i obok w dołku wybrać 15. A 15 cm, jeśli ziemia lekka, to spokojnie możesz nasypać. To wcale nie jest głupie Hmmmm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 12.03.2010 19:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Hmmmm... No, znaczy Bardzo dziękuję za dobry pomysł Na pewno skorzystam Znalazłam jako takie zdjęcia: od Pd strony http://img175.imageshack.us/img175/2141/dsc03497m.jpg od Pd/Wsch http://img101.imageshack.us/img101/9379/dsc03499m.jpg Od Pn podobnie jak na dwóch poprzednich, tylko od Zachodu jak na razie łyso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 13.03.2010 08:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 Udało mi się takie coś jeszcze znaleźć: http://img694.imageshack.us/img694/5158/dziakazsatelityzmopictu.th.png Troszkę nie aktualne, bo właśnie drogę przekładamy, ale brzózki widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia_Artur 13.03.2010 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 Jesli chodzi o górki i pagórki to ja z wielką przyjemością pozbędę się swoich natiralnych deniwelacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts